回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 點樣老翻蝕刻件?
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
點樣老翻蝕刻件?

即係肥趣賣果d  3d建築蝕刻件模型 , 巴黎鉄塔 , 基佬城....

周街有唔同牌子嘅X國製老翻 , 技術上係點樣可以照翻做生産呢 ? 有無網友指教下 ?

thank you !

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
意思是問, 怎麼老翻別人開發的PE ?  其實PE就係有繪圖, 做菲林, 再做蝕刻, 以我所知就是這樣

至於畫圖, 如果不是太複雜的圖, 拿住蝕刻片翻繪應該不難

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
kck22
上尉

UID 50344
精華 0
積分 2
帖子 1129
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2012-10-15
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2016-8-23 02:21 PM 發表
意思是問, 怎麼老翻別人開發的PE ?  其實PE就係有繪圖, 做菲林, 再做蝕刻, 以我所知就是這樣

至於畫圖, 如果不是太複雜的圖, 拿住蝕刻片翻繪應該不難

意思是>>> 3D立體拼裝金屬蝕刻片模型

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
三種簡易蝕刻片製作方法對比試驗
http://www.moxing.net/2009/0923/1095.html

製作方法就係度啦.. 咁個稿點來... scan 又好, photocopy 又好... 唔會難到翻版強國掛.

蝕刻呢個技術有左幾百年, 唔係咩野高科技來. 只係要用強酸, 而有危險性姐.

本帖最近評分記錄
嘍囉熊   2016-8-23 11:31 PM  讚好  +1   具參考價值

路過既厚多士
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
多謝2 , 4樓回覆 , 都多謝3樓幫手推post , 雖然照舊唔明你所指
事源係我買左套大6老翻黎玩 , 發覺d裝堪位好準確 ..
唔會就咁scan 有咁準呱 ?? 仲大量mass production... 火花機電蝕係舊野 , 不過只係唔知佢個cad/
底片點樣做到咁準 , 我估大6唔會重画...

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 oj 於 2016-8-23 06:24 PM 發表
多謝2 , 4樓回覆 , 都多謝3樓幫手推post , 雖然照舊唔明你所指
事源係我買左套大6老翻黎玩 , 發覺d裝堪位好準確 ..
唔會就咁scan 有咁準呱 ?? 仲大量mass production... 火花機電蝕係舊野 , 不過只係唔 ...

蝕刻片, scan 2d 姐. 用400dpi 以上去scan就已經好夠準. 印刷出菲林都係300dpi 已經出得了.

本帖最近評分記錄
oj   2016-8-24 11:26 AM  讚好  +1   具參考價值
松尾明   2016-8-24 10:38 AM  讚好  +1   agree~

路過既厚多士
頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-28
來自 MADNESS STUDIO
狀態 離線
學到嘢,自制蝕刻片,勁
如果我畫咗圖,出面有無公司會接order做?

Alvin : Ketamine Hydrochloride :
http://www.facebook.com/madnesstudio
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 2016-8-23 09:55 PM 發表
學到嘢,自制蝕刻片,勁

一張半張. 唔會做啦. 肯散做既, 可能係果d 整紀念獎牌, 獎杯既地方. 不過唔會平.  

如果肯淘寶買料, 又有d 整指甲既 uv 燈機既, 的確可以自己整, d 感光film 淘寶有的.
output 菲林 一張 a4 應該唔洗 $20的. 而chemical ,用晒電路版既就得了. 根本係同一原理來.

本帖最近評分記錄
ketamine   2016-8-24 04:42 AM  讚好  +1   具參考價值

路過既厚多士
頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-28
來自 MADNESS STUDIO
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-8-23 10:18 PM 發表

一張半張. 唔會做啦. 肯散做既, 可能係果d 整紀念獎牌, 獎杯既地方. 不過唔會平.  

如果肯淘寶買料, 又有d 整指甲既 uv 燈機既, 的確可以自己整, d 感光film 淘寶有的.
output 菲林 一張 a4 應該唔洗  ...

個啲藥水可以運落香港?如果可以就自己DIY試下
另外如果自家設計係科幻模型上有無市場?好似首辦咁夠單就揾廠生產

Alvin : Ketamine Hydrochloride :
http://www.facebook.com/madnesstudio
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
來自 模型烏托邦
狀態 離線
其實相關物料在本地應可找到, 因為有人會自行做PCB板, 原理大致相同

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-8-23 10:18 PM 發表

output 菲林 一張 a4 應該唔洗  ...

THANK YOU !!

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
來自 模型烏托邦
狀態 離線
鬼兄引用moxing.net果篇野我以前都睇過, 自製其實有些難, 關乎整個過程的工藝水平, step又比較多, 蝕出來的東西先至滿意(至少唔好蝕到殘缺), 可能要做幾趟先可掌握到, 但如果買齊晒架撐先半途放棄就不好

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2016-8-24 11:40 AM 發表
鬼兄引用moxing.net果篇野我以前都睇過, 自製其實有些難, 關乎整個過程的工藝水平, step又比較多, 蝕出來的東西先至滿意(至少唔好蝕到殘缺), 可能要做幾趟先可掌握到, 但如果買齊晒架撐先半途放棄就不好

我post moxing 係因為係中文... youtube 上其實有好幾條片每個step都影晒. 不過係英文黎.

中學讀金工電工時都有做過蝕刻同晒電路板既功課. 要掌握既野其實唔多.
最重要其實係同做masking咁, d 邊要sharp的話, 就要唔好俾d chemical 滲到入d 邊到. 但咁係唔可能完全做到既, 因為開始蝕時, 就只有一面係接觸緊d chemical, 但之後就垂直面都會開始接觸, 會同內蝕. pe 薄唔會點覺, 但一厚少少就會出現的.  所以要睇住佢蝕. 一穿就要停. 唔係就會向入面蝕, 咁d 邊就會唔sharp.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
松尾明   2016-8-24 01:24 PM  讚好  +1   具參考價值

路過既厚多士
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 2016-8-24 04:49 AM 發表

個啲藥水可以運落香港?如果可以就自己DIY試下
另外如果自家設計係科幻模型上有無市場?好似首辦咁夠單就揾廠生產

uv film (英文正式叫 photoresist) 既 developer 都有 "粉狀", 係自己開水的.

蝕液既, 買蝕電路板既就得. 想好似文章中同雙氧水果d chemical既, 深水步荔枝角道果邊d 化工舖就有, 唔洗寄來香港既.

路過既厚多士
頂部
Jagdtiger1944
壹等兵

UID 55918
精華 0
積分 3
帖子 141
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2014-1-16
來自 BERLIN bleibt Deutsche
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 2016-8-23 09:55 PM 發表
學到嘢,自制蝕刻片,勁

見過幾間Taobao賣蝕刻既店有得比圖佢訂造

BERLIN bleibt Deutsche
頂部