回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 新手玩NG EX-S 改件
godlyitem
二等兵

UID 32112
精華 0
積分 2
帖子 61
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
狀態 離線
新手玩NG EX-S 改件

經過左一個月嘔心嘔血既努力........我呢個新手終於完成左佢....
好睇圖啦!!

整張開工照先啦

D件真係多到嘔泡........

正式開工!! 估唔到D改件一開盒就爆件...

用MR. CREMENT 幫幫手

總算合埋左...

個改件頭又幾型仔,,,,

開始上色

支槍好型....

要用PUTTY補補妝...

要用方法接合果到....(其實最後我用左第2樣野去整呢到,不過睇住先啦^_^")

補呀補!!

再補補快面先

完成左個型型頭LU

加上紋身

STEEL BODY~

打磨改件!!

唔錯..
試合,,,

(敗筆一) 未打磨就上色....變左膠膠地,,,

(敗筆2)因為變左膠我又洗件...但....再一次爆件....

影影我個工作坊先....

唔好理D敗筆住....整個STRUCTURE先...

學識左打磨再一次上灰....

啊~~~~~有D型

試做高光...

其實我有諗過用番原件....因為敗筆1同2

因為D 色同個ARMOR唔同又要再一次打磨上色......玩死我啦...

唉....再次上左色...

完之高光LEG

(敗筆3) 用GLOSS 係改件就係膠膠膠!! (呢到我又要再上色)

你睇下膠到咁...

頂部
godlyitem
二等兵

UID 32112
精華 0
積分 2
帖子 61
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
做SEALING

我再重新訂左隻唔係GLOSS 既藍色....再上迷彩

因為第一次幫隻LEG上色無打SHADOW 今次又要做多次....我就死啦...

分段接合..

又要再一次幫呢到上色....因為要MATCH番訂左果隻新色.......

再次幫爆完又爆改件上色...

呢到要手上色啦...

(敗筆3) 果到又爆左次....

幫改件接合...

開始成型啦 YAYAYAYA

YA~~~~好型呀!!

上METALLIC RED

BOOSTERS!@!!

再上迷彩!!

HEHE~ 成完晒睇洛又幾型...

上埋DECAL

自己整既一樣野...因為D 改件太唔岩位..

好得意...

自己整果到都WORK WOW

有種大天使既FEEL

幫背後CANNON 打影!!

最後要上色就係支精靈炮

打完低色

用左MASKING NEO

要補補色

有D氣勢WOW

經過左一個月日日夜夜係咁整整整整整整整整,,,CUT爆自己手指無數次.....

頂部
godlyitem
二等兵

UID 32112
精華 0
積分 2
帖子 61
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
最後...........

藍色巨人終於出世啦!!!!!

大天使降臨

累死我啦.......POST咁多圖....
後記....
好多謝咁多師兄係呢個FORUM刑係咁解問我既問題
希望你地睇得開心啦!!!!

頂部
godlyitem
二等兵

UID 32112
精華 0
積分 2
帖子 61
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #8 Cybray 的帖子

全部改件都上晒灰嫁啦 , 估唔到我噴多咁多次灰個灰仲有1/3 係到

頂部