回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Revell F2007 Chinese GP
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-8-27 11:13 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
Revell F2007 Chinese GP

部S15有少少阻制..... 要放低一陣先 (其實已經放低咗好耐 =.=")

開過另外一部來玩下啦~ 今日入手的~

個人第一次 F1, 第一次 Revell......

開盒第一句係 oh sh!t, 聼各位前輩講得冇錯~ 真係ok恐怖......

唔理佢啦~ 手痕剪D件落來 park 起佢先~

[attach]228365[/attach]
[attach]228366[/attach]

又ok喔~ D件會有少少 fitment 問題~ 不過應該可以容易收復~ 不過要想做得好就有幾万樣野可以改~ 盡人事啦...

開始改第一樣,  引擎入氣口開嚨先~

[attach]228367[/attach]

好啦~ 今日係咁多先~ 遲D再慢慢玩~

PS 各位師兄 (特別係獅象兄) 有冇 F2007 Chinese GP KIMI 既 reference 啊? 可以post 一D上來嗎~ 唔該曬~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

Back...... hopefully......
頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-8-28 09:22 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-8-27 11:45 PM 發表
返來喇~~~
重要咁俾心機打中文....
支持~~!!!
(雖然呢架野都預左惡攪....)

係啊~ 我終于返來啦~ 終于再有心計砌模型>...
不過呢部野都真係幾惡搞~
每件件都有大大條分模綫, 又或者有滲膠.....
仲有好搞笑呢部野比咗前輅後面個兩塊刀片翼,但係車身竟然冇 mounting.......
為由盡人事啦~
(haha 其實我打中文好慢>< 真係好比心機)=P

QUOTE:
原帖由 wingary 於 2008-8-27 11:55 PM 發表
加油呀,呢架o野好難搞,俾心機

QUOTE:
原帖由 ocean 於 2008-8-28 01:00 AM 發表
利華...睇你表演喇~老細

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-8-28 12:21 AM 發表
Go go go. I have already given it up

fank you 你地既 support 先~ E+ 都係睇下D高手點改 自己攞D idea 再睇下自己點改啦~
DM 兄, 點解 Give Up 既? 真的這麽差嗎?

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-8-28 12:20 AM 發表

就好似十年會見咁
ALEX你回來啦!!!!!!!!!!

哈哈~  唔經唔覺. 砍下眼已經十年啦~ 點啊? 你還好嗎?

QUOTE:
原帖由 anthonyee2002 於 2008-8-28 12:09 AM 發表
Ferrari F2007 (2007 FORMULA 1™ Sinopec Chinese Grand Prix) 參考圖!

thank you 你~ D圖好正~ 我去 F1.com 度睇D相超朦 ><

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-8-28 09:25 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 kremer 於 2008-8-28 12:24 AM 發表
Alex_xelA兄加油 車身會用那隻色?

請收相--->>>

thank 你D相先~ 又發現咗多幾樣野要搞啦~
車身應該係 tamiya 金打底 然後再上頭名紅~ 係其他論壇度見到D人話咁噴~ 個result 都ok架~

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-8-28 10:14 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-8-28 09:43 AM 發表

我試過咁噴, result 只帶深紅 Feel. 但見過真車的朋友話個 Feel 唔係咁.

我 Park 完架野, 如果要砌就要改到九彩, 細佬冇咁鴾艉O

講真又係幾多野要改~ 不過作爲 Ferrari F1  fan, 呢部野又係 07 champ, 希望我會有心機做到尾啦 ><
其實我都有唸過應該要點噴, 見過人地銀底加透明紅, 只色有D唔知點, 硬係覺得唔對路
金底加透明紅既話對過相覺得比較似, 可能到時噴色再做 testing 同大家分享下啦~

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2008-8-28 09:48 AM 發表
揸油~~~
車係好靚, 模型好"咩"~~
見到都怕怕~~

部車真係好靚~ 個模真係有少少 怕怕 ><

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-8-28 01:12 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2008-8-28 10:11 AM 發表
希望工程~~~

哈哈~  真係好打工程, 慢慢搞啦~
BTW 糊 Sir 都有砌呢部嗎?

QUOTE:
原帖由 yu 於 2008-8-28 10:32 AM 發表
快d.....finish   la   

快... 快唔到架喔~ 9万幾樣野要改 ><"

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-8-28 01:45 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-8-28 01:37 PM 發表
alex
我就好好啦
但係我部430就唔好啦
打風搞到無去T生到買唔到氣泵
有排都未可以繼續呀
不過咁耐無見你發POST
就要罰你!!!!!
罰你下個月月尾之前搞掂你部07佢!!!!!!!!!!!!

買到個氣泵搞掂埋佢啦~ 我都等緊你架~
同埋我已經砌好咗啦~

學D人post真車過骨先

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-8-28 02:54 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2008-8-28 01:24 PM 發表

咪攪我~!

不過砌其他野時試左幾隻紅做底色, 再噴ricebox果隻f2007 金屬紅 coating, 唔知岩唔岩你reference~

應該用唔上啦~ 我冇噴筆~ 只係罐仔玩下~
不過都 thanks for ur help lah~~

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-8-30 10:00 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-8-28 04:01 PM 發表

你....
你呃我
FormulaWallpaper.Info
想過骨???
好難呀
睇下邊個過邊個骨啦
你睇我唔到你睇我唔到

其他人用呢招係得架 >< 點解我唔得啊

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-8-28 11:53 PM 發表

值得鼓勵!!!
F2007 的上海站資料我冇呀  只得本 F1 Modeling Vol.34 Fuji Speedway 的幾幅相咋

anyway~ thank you 你先啦~ 遲D要比多D改車  tips 比我

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-8-29 11:38 AM 發表
今次一定要KO架車亜。

yes sir~

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-8-29 11:42 AM 發表

Give me your email

fluke_180sx@hotmail.com
thank you in advance mate~

QUOTE:
原帖由 voda-kent 於 2008-8-30 01:16 AM 發表
呢架我都好想砌, 但架2005 仲擺埋一邊

一齊努力啦 voda, 你改車功力咁勁, 部2005一定會好正.

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-8-31 01:05 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
好慢好慢一DD來~

park 起咗suspension
[attach]229160[/attach]

按照chinese GP 既setting 來補咗個 intake scoop
[attach]229161[/attach]

engine intake 都要補
[attach]229162[/attach]
兩邊係唔對稱既, 呢邊要慢慢磨了~
[attach]229163[/attach]

原裝件所有雙層 winlet d都係一塊過, 要開返佢~
[attach]229164[/attach]

係咁多先~ 好多野落咗膠水等干, 磨好再 post

jslin 兄, 多謝曬你D圖~ 好有用

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-9-2 09:36 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
又多少少

engine cover reshapped
[attach]229683[/attach]
[attach]229687[/attach]

holes are opened
[attach]229684[/attach]
[attach]229685[/attach]

and holes are drilled to mount the winglet
[attach]229686[/attach]

things are going along nicely, and now have to start preparing for test, hope can update soon lah~

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-9-2 09:43 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-8-31 05:58 PM 發表
我睇住你砌就得嫁啦
咁難的PROJECT都係留番比你地D高手黎玩好過
我都係砌番星星啦

mm 咁你等等下~ 就快會有高手將呢部野改得好好睇睇架啦~
我 E+ 都等緊另外一個高手 update, 我睇佢改咗個D野我都差唔多改曬啦~
佢仲未有update ><
你快D開部 R35 啦~ =P

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2008-8-31 06:20 PM 發表
果然係地獄牌 加油

唔係 heller 喔~ 不過都接近地獄啦~

QUOTE:
原帖由 simonheat 於 2008-8-31 06:21 PM 發表
好似好多野要汁呢...加油!!

唔係好似, 係簡直......

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2008-9-2 12:02 AM 發表

Hi,  Alex,   how are you,

難得你重拾心情再戰模壇, 始終是一件好事, 比心機, 加油吧 !!

Bro, keep in contact !!  

So long !!

Hi, Peter,

yeh~ im finally back, hopefully i will finally finish my first car this year..........

cheers mate.

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-9-20 11:28 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 RINGOYAU 於 2008-9-2 10:54 PM 發表

可唔可以貼個高手個網出來睇下...下年考完A-level 都要砌...想搵多d參考

我都係係第二個 forum 度睇~ cmmt.netfirms.com

QUOTE:
原帖由 ☆斗市民 於 2008-9-2 11:01 PM 發表
簡直係放毒

haha 都係玩下姐~

QUOTE:
原帖由 voda-kent 於 2008-9-2 11:54 PM 發表
見到又開始身痕tim....

哈~ 痕就要拿部 F2005 來玩下啦~ 砌 F1 真係好正~

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-9-20 11:35 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
考試考到傻曬~ 終于可以掂番部 2007

一晚將要磨既磨好~ 同埋補番之前改野個陣 stuff up 咗 D 野, 刀痕啊之類, 車身刻過下D綫
之後上灰了~

[attach]233157[/attach]
[attach]233158[/attach]
[attach]233159[/attach]
[attach]233160[/attach]

效果都唔錯~ 有能力改既已經盡量改曬~ 冇能力既就 ignore 咗~ =P

E+ 再磨好番D minor defect 再上多次灰就可以 上色啦~ hehehe

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-9-20 11:47 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-9-20 11:42 PM 發表
又有UPDATE啦
真好
但係點解噴左灰都咁反光的
你用MR.COLOUR???

好鬼慢啊我~ 都冇時間 ><
係 arm arm 噴落~ 未干先會反光姐~
E+ 噴咗灰先發覺好多圓未都要磨番圓先得~
改個時貪快用 600 來磨搞到D位平曬 ><
BTW 係 星星!

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-9-21 10:17 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-9-21 12:54 AM 發表
走勢相當好, 請繼續努力!!!琥
現在會否開始有一個感覺 : "都唔係想像中差姐" 同埋 " 做落又唔係覺得好難姐"  ?!?!
如果你開始有以上徵狀......恭喜晒.

哈哈係啊~ 其實慢慢改慢慢覺得呢D野都係 manageable, 而且我都 ok enjoy 改車~
死啦~ 唔同呢個就係我踏上 Revell 呢條不歸之路既 beginning

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-9-21 01:01 AM 發表
真係好疑惑....ALEX打左好多中文字~~
上到灰,實在係一大特破!!
我架MP4/20再度PO緊塵.....
加油!!
有冇唸過執執D線?好似好粗.....

上咗灰重新發覺原來白色既 F1 係有幾靚~ 當年勁愛 BAR Honda 都係因爲部車好靚~
哈哈 唔知我咁放D唔係好毒既毒出來會唔會搞到你身痕攞返部 MP4/20 出來呢~ 定係開部 studio 27 F2008 先
D綫..... 係我 ignore 咗既其中一樣野~ 因爲到時又要噴透明紅又要上 clear, D 綫大條D都冇問題挂.....

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2008-9-21 04:24 AM 發表
真係三峽工程咁大件事....
我都係砌番f310b算.......

其實車身要改既都基本上搞掂曬~ 之後慢慢玩其他啦

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-9-21 06:39 AM 發表
Revell D 野比Alex再証明係OK、不要停亜。

已開始真係覺得唔多掂~ 不過都係個兩句~  "都唔係想像中差姐" 同埋 " 做落又唔係覺得好難姐"
多謝winston兄支持~

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-10-10 11:18 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
ok~ so i did some color testing for the matalic red used in the chinese GP, although my refereencing isnt that accurate, i think the compromise is ok.
i tested tamiya silver and then clear red, and tamita gold and then clear red.
the gold version looks more right, it gives a redish and yellowish tinge to the feel of the paint.
while the silver version is more red, less yellow. i'll post up some picture tonight if i have some time as a reference for future F2007 builder.

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-10-10 12:06 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-10-10 11:24 AM 發表
wait for your photos. Hurry up!!

haha u need them as reference for ur f2007? hahahaha

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-10-12 03:44 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-10-10 12:17 PM 發表
會否嘗試 Revel 說明書中的 顏色 "指示"  :- 金 + 紅, 即係直程張金油同紅油溝埋!!! 睇吓點???
希望有意外驚喜, 唔會變成 "杏 + 橙" 啦!!!

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-10-10 01:15 PM 發表

alex未買bump哦....試唔到喇嘛........ (一早叫左佢買架喇~~~)

yeh~ as joey explained for me~ i dont have a pump..... so cant try that out lah~
at the moment cans are still satisfying me needs. but sure will get a pump and airbrush in some stage.
but that will bring another problem, mr hobby lacqure base paint is not avaliable in australia. theres only acrylic and enamel. soooo....... yeh, little bit of a problem.

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-10-10 01:06 PM 發表

To be honest, I am not interested in F2007.

hahaha maybe from my poison, i can get u to like it~~ (althought its not that poisonous)
but one thing for sure, building f1 is really fun.

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2008-10-11 12:46 AM 發表

買燒氣啦~~~~

those gas is really expensive. and from what i hear, the pressure differes a lot from full can to near empty can. so.... nah.....

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-10-11 01:25 AM 發表
I think I will use this color

that color actually looks alright~ does this mean ur gonna build the F2007 after all?
haha maybe u applied clear or sth, my surface loks very "dry" compare to urs

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-10-12 03:49 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
Ok, below is some picture of the color testing.

left = tamiya TS-21 gold + tamiya ts-74 Clear red
right = tamiya TS-30 Silver Leaf + tamiya TS-74 Clear red

First two picture is in natural light
[attach]237803[/attach]
[attach]237804[/attach]

this 2 is inndoors with white light
[attach]237805[/attach]
[attach]237806[/attach]

as you can see, the one with the silver base gives a almost pinkish tone to the paint. while the one with gold base is more "red"
and i think the gold base one will be suitable for this car. maybe its a little bit darker than the color on the actual car. but im satisfied with the result.

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2008-10-12 03:51 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
so after deciding how to paint, lets get it started. haha a f1 car in gold actually looks not bad~ XD

頂部