回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [SD] 自娛作 Exia
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線
自娛作 Exia

整Exia時有D感想, wanna share with you guys:
I only use手油+ 消光 (about 4 days discontinuously)on this exia.....but I feel happy in making it. In my childhood, 素組+畫線一日起貨 I felt very happy.
I know many people doesnt like the design of this Exia....but i think thats ok.$38 only, what can you expect? 下下大改,everyone, including me,  can rarely finish one within a year.....although I used no skill on it, I dare to say thats better than大改 BUT DONE BAD IN 表面處理 AND BASIC SKILL(唔好對號入座).....Not always 大改=正/勁, 得閒素組手油, and it looks ok, fitting your requirement, then ok.下下都改 WHY SO SERIOUS?以上純綷個人意見
(Still havent made the weapon, update later)

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 saviour-sean 於 2008-8-14 06:48 PM 發表
第一隻sd exia成品呢, 支持
不過我個人有少少唔認同你既睇法呢, 始終改唔改都係其他人既諗法, 可能人地覺得改咗就係勁, 我地無權去批評其他人既價值觀...
by the way, 我想請教吓你藍色應 ...

haha, everyone has his own thought,never mind.
I didnt paint any of the blue parts, so, I dont know how to answer you perhaps you can paint accoring to the manual (Gundam marker76 OO blue)

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 saviour-sean 於 2008-8-14 06:56 PM 發表

haha, 正如我所講啦, 個個人價值觀唔同, 冇話邊個岩定錯既
不過我就係唔知點解次次噴藍色都會比原件個隻藍色暗好多, 所以想請教請教有咩方法可以令隻藍色光返少少者 不過都多謝你既建議

If you use spraycan/airbrush....then never mind....just find a blue that fits you then thats ok. If thats too dark, just add some white color to it

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2008-8-14 06:59 PM 發表
好似有故仔咁既 !? ~...

呢隻作品都幾過癮喎!~

睇完你既感想,我覺得砌模型 不嬲都係自娛既嗜好黎 (代客除外),最緊要係享受個過程,

砌得辛苦又唔開心玩黎做乜,所以自己享受又滿 ...

haha, i just saw too many people 為改而改 but beyond his/her capacity....so just wanna share my thought here, no offence at all.
My thought is the same as yours.

QUOTE:
原帖由 勁☆軒 於 2008-8-14 07:23 PM 發表
整得幾好喔```不過我見到有D地方未滲線喔 ```滲埋會靚D
樓主嘅睇法我都幾認同架```因為我好模型都係素組嘅```以前都係好似樓主咁,只係最近呢兩三個月至買咗支噴筆,學噴下色```不過 ...

yes, especially for the leg.....For for your comment first. Perhaps I'll fix that later (when i hv mood )

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lastman 於 2008-8-14 09:40 PM 發表
我鐘意你整乾淨野多 d

我買唔到

I never do weathering on any of my model wor  You cannot buy SD exia!?

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lastman 於 2008-8-15 12:10 PM 發表

唔係話你做左洗塗 , 但係 sd 都係乾淨靚 d

sd exia 我真係買唔到喎

QUOTE:
原帖由 yiuming 於 2008-8-15 02:56 PM 發表
好整潔,簡單而美麗的成品^^

支持快樂模型^^

我係果 D唔識改野的人,但我一樣砌得好開心!

我覺得砌模型係個人的興趣or自己開心的事,

放成品上嚟唔係要俾人讚!

只係想 ...

Thx

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ~LAZY~ 於 2008-8-16 09:56 AM 發表
一出camp累到死都要睇下你隻野
我都好讚成唔好成日大改
等我聽日又出下gundam marker成品先

okok

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-8-16 12:23 PM 發表

r u talking about me...

Dony play me la

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-8-16 12:33 PM 發表

then I guess is my fault...
I shouldn't done that many conversion... now even worst with my SOG2.0...

haha,I know you hv started many conversion, but the point is that you hv the ability (i think your SOG2.0 is somehow crazy, too brilliant )

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lotty424 於 2008-8-16 06:49 PM 發表

聽完師兄你依一番話,睇黎我都係唔洗入住啦 囧
Ps.樓主你入左幾錢

$38

QUOTE:
原帖由 simonheat 於 2008-8-16 09:05 PM 發表
講得好!! 隻exia都幾好!

Thx

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Laion 於 2008-8-16 10:56 PM 發表
又話同砌sd 無緣?
宜家未砌得好好地~
加油砌多d 啦~

yes, thats why i wont use airbrush on it, if not, I wont finish it until the end of my life

頂部
Freedomsc
中佐

UID 2812
精華 0
積分 15
帖子 8903
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 我傻的 於 2008-8-24 12:09 AM 發表
隻野真係好得意=]

支持freedom兄 砌模型最緊要開心

Thx. But I dont know when i can finish the bigger one

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部