回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 在職人仕請入-- 已作決定!
master_roshi
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-18
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線
在職人仕請入-- 已作決定!

我而家做緊呢份工,每朝返9:00 am,星期六就有長短週,但公司好鬼死多野做,D工作做極都做唔完,差唔多晚晚做到零晨一點至收工,共做足16小時,有時甚至更夜至收工...... ,完全冇晒時間砌模型,日日都唔夠瞓,放假就係屋企大昏迷到下午,食D野又再瞓過,瞓到食晚飯至起床,每個星期的例假就係咁過。公司每年十二月及一月份係最忙,全部人取消星期六長短週,晚晚加班起碼到零晨四點,甚至通宵!但加班冇錢補、冇假補,只得五十蚊晚飯錢,年尾冇花紅、只得雙糧,薪水好低,我每月扣埋公積全7K都唔夠,如果將人工除返時薪的話,比麥當勞或KFC重抵,好想辭職找過另一份工,但在呢間公司我真係學到很多很多o野,和同事的關係都幾好,他們都好有心機和耐性教我o野,到目前為止都尚算工作得開心(但有時也會比上司鬧),內心好矛盾,十五十六辭唔辭工好?如果邊做邊揾又好難揾,先辭咗份工去揾,又擔心唔知幾耐至揾到?人工會唔會重小?我見勞工處登果 D工資都好低,大多都係六、七千左右!跟本追唔上通脹,出面乜都加晒價,唯獨人工就冇加!
好想大家在職人仕嘅你比些意見,如果換轉係你會點選擇呢.........

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線
真係冇諗過我呢個post有咁多人回應,令我真係很感動,首先要同樓上各位師兄講聲Thank you!
我今日短週不用返工,係屋企大昏迷到晚上7:00,全日未食過嘢未飲過一滴水,先補充一下我呢份工的資料比大家。
我是在一間有員工三百幾人(淨係香港,未計在大陸)的玩具公司工作,舊年七月開始在這間公司返工,最初是在showroom執頭執尾,今年三月被調派去Sourcing & Marketing部門做文員,以前從未做過文職工作,年紀也唔細啦,已四十出頭,開始步入中年人仕,目前自己一個人住,每月固定經濟付擔只有食飯、管理費、水電費、固網及手機電話費、電腦上網費及交通費。
好肚餓,講住咁多先,食完飯回來至一一回覆各位師兄的回應。

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-7-19 12:37 AM 發表

first of all... what kind of work u want to do? office, sales, something related to model?

i
我現在呢個年紀,又冇學歷,重邊有得揀工吖,只有工揾我嘅遮。

QUOTE:
原帖由 heisonson 於 2008-7-19 12:38 AM 發表
如果佢可以比你學到好多野既 就唔好走住 學2年野先 2年咩都學晒啦
第2) 唔好因為怕找唔到工而唔辭職 香港地有手有腳餓唔死人既 而且你份工都唔係咁好play姐 冇左都唔可惜

2年學唔晒呀,因以前從未做過呢方面嘅工作。

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-7-19 12:40 AM 發表
去與留係睇你自己有幾多籌碼.......
你學歷經驗有幾多.....?
出到去搵唔搵到相約條件o既工......?
有否經濟負擔.......?

我就係冇高學歷和冇乜籌碼,文職工作一定唔久資格會有人請,經濟負擔唔大,唔使供樓養人,自己揾自己用。

QUOTE:
原帖由 FNG0202 於 2008-7-19 12:41 AM 發表
Can you tell us which field you are in??

你意思係問我做乜嘢工嗎?
我是在玩具公司的Sourcing & Marketing 部門做一個文員仔。

QUOTE:
原帖由 evilheart 於 2008-7-19 12:44 AM 發表
你又幾多歲呀.......如果你仲後生學多野都幾好架.........而家經濟差到pk.....好多人都要捱苦架啦

唔後生啦......都四十出頭.......開始步入中年人仕...........
我都知而家全世界D經濟差到pk,所以呢份工日日最小做足16個鐘都唔知走唔走好?

QUOTE:
原帖由 loayo 於 2008-7-19 12:56 AM 發表
老實講, 雖然自己未係在職場打滾, 見文亦有感想
打工要學野, 打咩工都可以學到野, 睇自己能力和認真與否的

問題我覺得唔在於人工, 是工時太長的
雖說這, 但錢得到來都未有時間用, 實說是不值得

要在香港 ...

呢份唔想做主要原因都係每日的工時太長!

QUOTE:
原帖由 collincollin 於 2008-7-19 01:02 AM 發表
你咁都唔係路喎,
雖然我唔係在職,但我好同情你,
依你咁講,你係覺得上司唔好定係工資唔好先,
你要諗一下,你想學多d野,定訓多d,
多勞多得的想法係正確的,你雖然冇的係時間,但係你有的係經驗,
雖然我地比到d意 ...

我身邊很多朋友都話:你果間乜嘢公司黎架;晚晚都要做到咁夜至收工,未做揾過第二份啦.....但我阿媽就唔贊成我走,佢話出面經濟咁差,走咗唔知幾時至揾到第二份,揾到又未必一定好,可能重衰D都唔定?我都係諗唔掂先至問問大家比些意見。

QUOTE:
原帖由 肥牛 於 2008-7-19 01:05 AM 發表
記住一句說話, 工作係為左生活, 而唔係生活為左工作, 你呢份工響工作時間上好有問題, 根本唔可以再做下去, 基本上而家好少公司唔ot, 但9點係上限, 如果日日都遲過9點, 就要好好考慮做唔做下去

多謝你的意見,我而家就係考慮緊再做唔做下去好?

QUOTE:
原帖由 zuck96677903 於 2008-7-19 01:10 AM 發表
我每月扣埋公積全7K都唔夠
會吾會少左D

出面有很多工5k幾6k都有呀!

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-7-19 01:17 AM 發表

well depends on your age and job nature, and what u after is the matter... I believe income can come really easy...
b4 I also make no more hen 10K per month...
I make almost 3 times of yo ...

sorry....芙文程度唔好,唔多明白師兄的意思?

QUOTE:
原帖由 vhdl 於 2008-7-19 01:18 AM 發表
能夠人揀工固然好,不過好多時係工揀人。你份工工作時間太長,長此下去唔病都有病。多多錢都唔好做,能做夠幾個月就上岸退休就唔同。

這裡不便問你的私穩如學歷,經濟負擔等。搵工講到尾係你有冇討價還價的價 ...

師兄講得好啱,騎牛搵馬係上策,但現今社會乜都要快,二個月前到最近send過幾份求職信,只得二份有回音,其中一份對方在電話中問幾時可以上班,我話要一個月後,跟住佢就話等唔到咁耐然後收線,另一份有機會見工,但見完冇回音,還有一份朋友介紹,都係見完之後冇回音。而家唔同以前,公司好難等一個新人一個月,試問師兄如果你係負責見工果位,有二個同等條件的人來見工,一位話隨時可以返工,另一位話要一個月後才可以返工,請問你會請邊位?

QUOTE:
原帖由 wingary 於 2008-7-19 01:21 AM 發表

你份工都好辛苦,但請問你做o左幾耐?如果咁做o左好耐,人工都係 6, 7千,咁你老闆都唔多係人,咁辛苦人工都係得 6,7 千,早走早著,後生仔大把機會,可能出去闖下,人工少 d 但無咁辛苦己經有著數,可能有份 ...

被公司調派到Sourcing & Markering部門至今都只係四個多月。

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 2008-7-19 01:25 AM 發表

話人工低咁你想要幾多? 你收得起咩? 每個人係呢個社會, 都有自己個價 , 你自問你係自己個行值幾多先.
你咩學歷? 大學生都係九千至一萬. 你唔做, 俾你揾到份新工人工你滿意, 做唔夠三個月你地認為你無料 ...

以我的學歷和技能,我冇其望過會得到很高人工,問題係要晚晚都咁夜收工,第二朝公司最多比你返晏幾個字咋

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2008-7-19 01:28 AM 發表
轉啦~~~~年青你選工~老左工選你~
何況最近經濟都好~搵工易~係就快!!~~~~~~~

我而家呢個年紀末係工選我o羅,唔係我使乜咁擔心辭咗份工之後,唔知要幾耐至揾到另一份工?再講而家出面(包括全世界)的經濟都唔係咁好咋!

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2008-7-19 01:34 AM 發表
香港地差唔多個個打工仔都係咁架啦 ( 工作時間長 ) , 有咩好呻

換轉係我就要睇下間公司前景如何 , 同埋了解自己既前途可以去到邊 ,  從而選擇留低定離開 , 而唔係抱怨呢樣個樣  , 成熟D啦

睇你都 ...

我估師兄應該係顧主,師兄所言我有部份認同、但有一少部份唔認同,首先你第一句話:香港地差唔多個個打工仔都係咁架啦 ( 工作時間長 ) .......!我估佢地D公司唔會好似我呢間公司咁晚晚加班到咁夜o羅,再講我而家唔係抱怨呢樣個樣 ,而問題係一份工有嘢學、工作尚算開心,但要你日日加班到零晨一點,有時再更夜或通宵(好似上星期一咁和同事加班到清晨六點,星期二收一點,星期三收清晨四點),想問問呢D工各位在職人仕認為做唔做得過遮。(有冇前途就未知,將來o既嘢好難講,好睇個人際遇,雖然有句說話:行行出狀原,但另有一句說話:乞兒多過狀原爺)。其它果 D都好認同師兄所講!多謝你的寶貴意見。

QUOTE:
原帖由 sunhikari 於 2008-7-19 01:59 AM 發表

我只能同意一半
無錯,辛苦,學野係番工的一環
但講真要睇下工資合唔合理
有d工係勞工署睇真係好離壇
好似我咁,做電腦的,要考証書,正常
但要考埋電工a牌係咪又係正常??
有d文職,做文員,要求好高,但比得$5 ...

多謝你的意見。並祝你見工成功。

QUOTE:
原帖由 SiUTaMa 於 2008-7-19 02:24 AM 發表
其實講真果句....搵工真係唔難..係睇你肯唔肯績極去搵...
我女朋友會考得4分...(不過佢英文好得)佢16,17歲搵倒第一份工(藝術館售票)43/hr 一個月過萬
份工仲要超得行,返八個鐘,做四個鐘,訓四個鐘
後尾合約完 ...

每個人的際遇都唔同,你女朋友會考得4分並且只得16、7歲,剛畢業冇工作經驗就能揾到份月入過萬並重要咁清閒嘅工,真係萬中冇一,羨慕死很多人。

QUOTE:
原帖由 seedgun 於 2008-7-19 02:25 AM 發表
i think you need to find a new job. better than this one lor...if you can..

正如17樓 po3117師兄所言:辭工容易揾工難,真係要三思才可行呀!

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 紅色惡夢 於 2008-7-19 03:01 AM 發表
我覺得唔係睇錢, 係睇自己身體, 捱壞自己揾多多都無命享

我都知健康最重要,揾過份的工作時間正常D,但如果人工得6K,扣埋交通費及強積金,唔多夠開飯未又係死嘅喎!魚與熊掌如何決擇好呀?

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-7-19 03:14 AM 發表
工資同能力永遠都成正比,有幾多能力就得到幾多嘢,
工作,除咗為錢之外,做得開唔開心都好緊要,
樓主你o既工作情況同我一模一樣,真係同是天涯淪落人啊.......
我支持你轉工,見識多D,識多D嘢, ...

工資同能力永遠都成正比,有幾多能力就得到幾多嘢,......呢句說話現今社會唔係咁講,正如18樓sunhikar師兄所言,有些顧主請人的要求真係好離譜,完全係唔成正比!

QUOTE:
原帖由 junior 於 2008-7-19 04:41 AM 發表
樓主係咪正在學師皆段?

可以咁講啦....以前從未做過文職工作,也末接足過Sourcing & Maeketing要做嘅野,都算係學師皆段。

QUOTE:
原帖由 jnhchan 於 2008-7-19 06:00 AM 發表
If the situation is real, I think there is many of the workmate will think the same.  So, you can ask workmates who have a same thought and go to ask your boss to improve the situation.  If nothi ...

呢間公司基本上每個月都有一批人走(當中有新人和舊人),每次見到有新人返工時,行証部唔係帶一、二個人去各部門,而係帶住一批人分配他們的工作岡位及部門,十足十好似旅行團帶隊咁款,淨係我個部門早二個月前己有五個人辭職(三個舊人二個新人,另有一位舊同事將會在八月辭職),單講七月至今,已有二位我認識的同事離咗職(他們都在呢間公司做咗幾年),還未計我唔認識果 D同事。

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hangsangbank 於 2008-7-19 11:06 AM 發表
轉啦老友, 一個基本正常生活嘅時間表都達唔到, 唔好話冇時間做自己嘅嘢先, 最基本休息都唔足夠, 又點可以有健康, 健康唔好你都做唔長啦! 況且外面揾工唔難, 如果冇乜負擔可以辭咗 ...

星期一至五我都只係瞓得五,六個鐘,每日朝早起身飲一樽白籣氏雞精,返到公司一杯咖啡,每日都係靠佢地撐住,要揾到份靠我的技能嘅唔容易呀,因為我都冇乜籌碼。
多謝你呀師兄,一直以來我每個post你都有回應,咁支持小弟,真係很感激呀。隨咗幪面超人等緊我,還有很多模型都等緊我!

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2008-7-19 12:49 PM 發表

1.咁你同事既工作量同你係咪一樣?如果係,咁佢地駛唔駛做到咁夜,如果大家工作量一樣,只有你走得夜,係你能力問題?如果唔係,咁老闆只係奴役你,可以走得
2.有d私人公司都係,我有d做acct既朋友都係你既情 ...

其他同事都一樣,有些同事我一點收工佢地都重未收得工,當中有男有女,第日如常返工,我都唔知佢地到底有冇收工返過屋企?很多謝你的寶貴意見。
我在一間玩具公司的Sourching & marketing部門做一個文員仔,一直以來我唔係話人工少嘅問題,自己有幾多料值幾多錢自己心中有數,而家問題係每月得$7200,但要日日做到晚上冇12:00都收唔到工,一日做15,6個鐘起碼,有時更夜D甚至通宵,收入同付出唔成正比遮!

QUOTE:
原帖由 codychan 於 2008-7-19 04:53 PM 發表
其實睇下你做邊行 law,如果你嘅行業市價係呢個價錢,呢個工作時間,咁就轉唔轉都係咁 la....
你話有野學,學 d 乜先??對你前途有冇幫助先???
你又冇講你做邊行,好難俾到意見..... ...

你話有野學,學 d 乜先??對你前途有冇幫助先??? Cody兄一語道破問題的要點,我會認真考慮吓呢個問題。Thank you!

QUOTE:
原帖由 amuroray 於 2008-7-19 08:03 PM 發表
原來樓主人到中年, 甘人地公司會壓價, 你人生經驗都好過小弟, 實在不敢說什麼.

師兄唔好咁講.....我都係想聽多D大家的意見遮。

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 yiu1 於 2008-7-19 08:26 PM 發表
睇完樓主最頭到最尾有以下建議: 樓主應該繼續到下年三月做review. 原因:

1. 經驗最好以年計, 如果樓主想轉行做文員的話. 如果唔係可以隨時唔做. 因為經驗以年為計比人有好印像, 其次係樓主係中年人士, 出面話 ...

建議呢, 唔好聽可以唔好理...... 點會呢師兄.....我多謝你的寶貴意見都來唔切啦。

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-7-19 08:37 PM 發表

in this case... this is really depends on you...
I knew jobs can make more money but work little bit less time (mon-sat 0900-2000), but nothing to learn and no future cux is a wearhouse job ...

同意健康是最重要,Thank you。

QUOTE:
原帖由 hum994 於 2008-7-20 12:20 AM 發表
其實你講到自己都冇乜私人時間
應該冇乜多餘錢洗架啦

積蓄都應該有番咁上下
唔會一辭工就冇飯食 / 比唔起租掛?

我建議你即走, 全心搵第二分工
呢d公司, 做死人冇命賠
起佢飛腳之後仲要向勞工處 ...

而家D嘢咁貴,買盒MG模型都要二佰幾蚊啦......上星期去買個波羅飽做早餐都加咗5毛子,份人工最大支出係在食果方面,每月都冇乜多餘錢淨!
積蓄去晒模型度!

QUOTE:
原帖由 sheepshiu 於 2008-7-20 12:47 AM 發表

我都係咁話
我個team係做Data Entry
但學野唔多
不過返工時間就好你很多
一個星期返48小時
有興趣可以pm吓我

多謝你先....如果真係有需要的話至請你幫忙。

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-7-20 11:34 AM 發表

講到呢度, 你已經比o左答案自己.

重未諗掂呀!

QUOTE:
原帖由 jun888 於 2008-7-20 12:21 PM 發表
我好明白你,呢個時間真係唔好走呀,真係好難找工架.
要走睇埋過左年公司會點安排先,我身邊都好多人咁情況,我自己好唔到幾多
自己保重

Thank you !

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-7-20 12:42 PM 發表

既然有D公司唔成正比,就走人啦,
留係度做咩.
我第一份工只得5K咋,而且仲維持成半年,
之後就算加咗人工,去到盡都只係7.5K,
就係咁就做咗2年.初入行,經驗好緊要.

年紀大唔係話走就走咁潚灑,好多嘢要顧慮。

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-7-20 02:18 PM 發表
你一方面埋怨工作時間太長, 另一方面又怕辭職之後好難搵工, 希望其他人比意見你.
但事實係..............針無兩頭利, 你必須o係兩者之中選擇其一, 原因正如你自己所講, 你唔係好多籌碼同人討價還價.

睇番回 ...

睇過咁多位師兄的意見,我一直唔捨得離開呢間公司的原因,原來係我唔捨得係班同事,問題的結已解開了一個。Thank you 。

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 2008-7-20 03:00 PM 發表

既然你公司真係要晚晚都開到咁夜,又唔俾晏反。我諗你公司好有問題,辭職把啦!
唔好意思得罪講句,聽你講野唔似四十,似花靚(靚仔)講野多D喎!
仲有我唔係話你,亦都唔係串你!既然你都成四十歲人, ...

師兄我又點會話你串我遮,我應該多謝你比我的寶貴意見都o黎唔切啦......
我離開咗香港十五年,上年初回流返來,一切都由零再開始過!

QUOTE:
原帖由 raymonds 於 2008-7-20 03:29 PM 發表

嗯,知道你做咩仲知道埋你年齡,

咪轉工,繼續在該公司打滾吧,

在o向大陸有廠房的香港公司做o野其實都幾好的,

做得好又幫上頭做到o野分分鐘又升一級.

我從未接足過Marketing的工作,又未做過文職工作,以我的能力,我唔覺得會有機會升o羅!

QUOTE:
原帖由 alexlee2 於 2008-7-20 09:38 PM 發表
雖然樓主年紀唔輕,文職年資比較短,
轉工會輸蝕d, 而今人事又白鴿眼.
但趕在經濟,身體轉差前計劃定, 銷售/飲食業人工 可以高d
短工 侍應都有小費 飽 兩餐先,老闆會請大人好過d金毛飛
不過小心有 拖糧  無良顧 ...

多謝你的寶貴意見。

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-7-20 09:44 PM 發表
俾一個最好的建議樓住,
有冇興趣學autocad做"畫圖",
"畫圖"呢個行業係建築界同室內設計界
都非常等人用,只要你識用autocad,
初入行都有8,9K.如果你有興趣,可以報讀一D相關課程.

多謝你的意見,但我而家呢個年紀先來學,會唔會遲咗D呢?遠水不能救近火喎!

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線
回復 #56 vhdl 的帖子

QUOTE:
原帖由 vhdl 於 2008-7-21 12:09 AM 發表
師兄你話曾經有個offer,只不過人家不能等你一個月。咁即係起碼有人要,唔使灰心。

你要蓄定一個月人工,如再有啱既工,咁咪賠錢走,沒辦法,當去咗個旅行。

但要留意下個offer,有冇估怪野( ...

除非份新工的薪金很高,二,三個月就可補嘗返損失,否則補錢即走唔多化算,很多謝你的支持和寶貴意見。

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2008-7-21 01:50 AM 發表
想了解下樓主既現況 , 自己一個人住定同父母家人住 , 需唔需要交租 , 既然已經知道樓主負擔不多 , 生活並未有太大困難 ,

工作時間太長似乎成為樓主想離開的原因 ,  但我有一個疑問 , 如果你現在工作時數及工 ...

師兄見識廣博,所言有理,工時過長的卻係想離開的主因,晚晚都咁夜真係好頂唔順,每天只睡5,6小時,其次係憂慮一但辭職 , 久久未能找到合意的工作 , 生活就要面對困難,至於為何遲遲未辭職主因係目前工作尚算開心,唔捨得班好同事。離開鱄輕15年係跟家人移民加拿大!

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線
昨晚打好份辭職信,諗住今日返工遞交上行政部,但總係唔捨得班同事,又收返埋封信,整日內心在爭扎,好矛盾的心情!

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2008-7-21 09:34 AM 發表
以我的睇法,人到中年進修下技術就好,千祈唔好唸住讀個乜野學位同唸住再轉行,因為40出頭就算俾你(或我)做到五十幾歲左右,可能公司都會迫令你退休,得返果十幾年野做,可以發展(發圍)的時間可能得當中的三五年,都係 ...

在加拿大期間,有幸揾到份鑽石打磨的學徒工作,自己也很喜歡這份工作,諗住做到年老退休,可惜事與願違,做咗五年之後因多種因素(經濟、加元高企、中國入世貿、九一一)而沒得做,回來香港後在浸會報讀咗個鑽石評估及鑑證課程,諗住在珠寶公司揾份分/配石員工作,邊做邊學再報讀其它有關課程,Send咗很多求職信都冇回音,也試過打電話去問,但回覆唔係冇呢方面工作經驗就係年紀問題!浪費咗三千幾蚊學費,讀完都揾唔到呢方面嘅工作,好彩冇報讀萬八蚊果個DGA英國文憑課程!有師兄話揾D嘢讀或進修下,但讀完之後真係會有人請嗎?
我現在返工地點離屋企都唔係好遠,搭地鉄都只不過四個站,來回車費都只係$6.8。

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2008-7-21 10:53 PM 發表

建議樓主都係一邊繼續做, 一邊試找工好d.....如果唔係真係好好條件好易找工盲真係唔好先辭後揾................

邊做邊揾好難,咁夜收工至返來上網揾,唔使瞓o羅......!再講:人地唔急人用都唔請人,如果明天兄你係願主(可能已係),有二位求職者各方面條件都一樣,一位可以隨時返工,另一位要等一個月後至可以返工,比你會請邊位呢.....????? 再加上有D人返咗幾日工覺得唔啱,跟住就唔做,唔通D顧主又再等一個月另一位新人返工?所以現今的老闆十個有十個都會請果 D隨時可以返工的求職者。我而家呢間公司當初能請我的其中一個原因係我可隨時上班。

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 2008-7-21 10:48 PM 發表
請問你係加拿大邊到?我係MONTREAL

我在Toronto.

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線
今日終於皷起勇氣向公司辭職,原本打算遲多二個星期才辭職,一個月通知,剛好攞埋中秋節果日假期錢,跟住返多二日走人,但遲又係走早又係走,無謂拖拖拉拉.
我上司沒有留我(意料之內),反而我跟佢做嘢那位同事就極力勉留我,還話從新再教過我,明天老頂(行政總監)要見我,話有嘢同我傾,現在心情有點緊張,但諗清楚决定了離開,就唔會再考慮留低.
而家我地呢個部門由八月一日起有新制度,遲到超過十分鐘,之後每一分鐘罰一蚊,經理級每分鐘罰五蚊....,咁加班又唔見佢有錢補......??????

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線
今日見老頂,老頂極力勉留,還說公司前景會點好點好,絕對唔使擔心會有裁員情况發生,但我仍然維持原判,决定離開.
公司一年賺咁多錢,單係去年,公司其中一個賺最多錢的部門,舊年07年的營業額高達 六億美元,各位睇清楚,係六億美元,唔係我寫錯,亦唔係你睇錯,還未計其它部門,(雖然冇六億美元咁多,但都有錢賺),D員工咁努力同公司博,年尾除咗双糧之餘,攞少少錢做花紅分比D員工都好應該吖,D員工同公司賣命都開心D吖.只顧自己賺大錢,對員工一D人情味都冇....!!!!!!!心淡.
我諗咗好耐點解我一直依依不捨唔想離開,原因終於比我找到,就係我呢個部門的同事(只係我地呢個部門,唔包其它部門),個個人都冇私心,冇勾心鬥角,冇事事非非,唔使每日返到公司就日防夜防果 D小人,工作做得開心,唔捨得班同事.
在考慮去留期間真係好痛苦,當昨天鼓起勇氣遞交辭職信一刻,心情卻感到很暢快,感覺是一種解脫,整個人都輕鬆晒,但今日見完老頂之後,心情卻很沉重,現在感覺像獨自一人在茫茫大海之中,唔知碼頭在哪一方.......??好迷網.......好擔心.....!!!!!!!!!!!!

最後,很多謝各位師兄及前輩給與小弟的意見及關心,Thank you very muck.

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-7-22 12:04 AM 發表

Maple Leafs fans? Blue Jays?

NO, 我都唔睇波嘅.

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-8-5 10:06 AM 發表
well good luck brother... is about time to move on...

Thank you!

QUOTE:
原帖由 吉姆Q形 於 2008-8-5 11:24 AM 發表

大大小弟100%支持你,因為和你一模一樣,我也辭職了.返了大半年通宵,捱到甩皮甩骨,唔走唔得.公司極力勉留,但所有野都係得把口講,算把la.
大大真係無謂拖拖拉拉了,老頂要見你又如何,你一定要堅定立塲 ...

請問師兄做邊行啊,你又辭職,咁未又多個人同我爭嘢做......   祝你早日找到新工作.

QUOTE:
原帖由 Alchemo 於 2008-8-6 02:19 AM 發表
首先要說幾句老套的話:決定了就向前看,兵來將擋,水來土掩,看不清前路就一步一步慢慢走,所謂柳暗花明又一村嘛。

雖然樓主的年齡的確對找工作構成一定的困難,但之前的工作,工時實在太長(我對香港的情況 ...

多謝師兄的鼓勵,關心和支持.
其實我的中文好差,有好多字都唔記得點寫,好多錯字和白字,你所睇到我的文章冇乜錯白字係因為我用傻仔板的同音字較正過咋,
係呢,乜嘢係CV呀......??  
師兄居住馬交做邊行呀?賭場...??

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hum994 於 2008-8-7 09:02 AM 發表
營業額高未必代表純利高
不過你個部門冇乜勾心鬥角又算唔錯喎

算吧啦
美國公司不嬲都冇乜人情味
你一定要有利用價值先可以留低

祝你早日搵到合心水新工啦
我就俾唔到d咩意見架喇

又 ...

呢間的老細有樣好,就係善用人才,同埋願意陪訓新人,如果公司認為那個部門較適合你,公司會調你往那個部門工作及陪訓,但呢間公司的管理有很多問題,其中一樣係唔理你有幾叻,有幾本事,如果唔捱得夜就唔可以留低.
多謝師兄的祝福

QUOTE:
原帖由 吉姆Q形 於 2008-8-7 10:43 AM 發表
回樓主,小弟做飲食業的.體力勞動加上通宵,身體自然出問題.
後路其實己經有,不過有D變數末必肯定成事.但係no problem,小弟依家係須要休養生息,養好身體之後做乜都得,我對自己充滿信心,一定揾到野做 ...

飲食業時間長又辛苦,點解唔去賭場做呀,我老表以前都係做飲食行業,佢都轉咗去賭場做,人工高,福利好,我都入咗表.

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Alchemo 於 2008-8-10 07:05 PM 發表

我雖然喺馬交,不過唔係做賭場,而家份工冇乜發圍,不過都算安定,年紀唔細又要供樓所以都唔敢轉去賭場,不過話時話,你都可以考慮搵吓澳門啲工,雖然荷官暫時都唔俾請外人,不過都有唔少 ...

師兄放心,我都唔賭錢嘅.
早幾個月前我已經在馬交某賭場入咗申請表喇,因我有加拿大荷官牌,可以以外勞身份去賭場做,我知道荷官只係準馬交本地人申請,但我有外國荷官牌,可以申請Super位.但可惜現在賭場的工作職位,經已去到飽和,銀河早前至大裁員,威尼斯人內部又炒一批人,各賭場的賭檯陸續慢慢咁減縮,我睇賭場都係唔使諗喇.

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 無業遊民 於 2008-8-9 11:10 PM 發表
支持樓主,健康為重。
我也是本月初以健康理由辭左職!
再做無業遊民,自我感覺良好!

祝你早日搵到份新工,我唔會同你爭的;我仲想遊耐啲先上岸!

多謝你的祝福呀,我也祝你早日找到份合心意的工.
大家一齊努力....加油.....干巴嗲....

QUOTE:
原帖由 vhdl 於 2008-8-9 01:24 AM 發表
師兄辭左職,起碼對得住自已個健康,其他野慢慢再諗。

你移民了加拿大十幾年,我諗有兩個強項,一英文聽寫應該沒問題,二有本Canada passport,去好多地方唔駛簽証。搵工都係將自已既強項和長處發到無限大 , ...

多謝你的鼓勵呀.
在加拿大生活咗十幾年唔代表英文一定好,我阿媽都係在加拿大十幾年,但佢一句英文都唔識喎....

頂部