回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 第一次砌車- Fairlady Nismo
victorcw
上尉

UID 21418
精華 0
積分 8
帖子 1643
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
狀態 離線
第一次砌車- Fairlady Nismo

老婆見到呢度啲高手砌車,大叫正斗,胆粗粗試吓....

奶咗好多嘢;唔見metal sticker;滲線過界;整花擋風玻璃;等等...

現有好多問題,希望各位指点一下:

1) 滲線應否用啞黑?
2) 透明(大銀幕)件沾了膠水,怎辦?
3) 大銀幕應用甚麼膠水?
4) 噴完光油唔平滑,是否應用砂紙打磨後才拋光?

唔好意思,太多問題...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
victorcw
上尉

UID 21418
精華 0
積分 8
帖子 1643
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-18 00:32 發表
睇相已經好唔喇喎~~~
more pic plz~~!!!

喂, Joey 兄, 你強項喎, 比啲意見好喎...

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-3-18 00:34 發表

第一次砌車車就咁靚...  乜你唔係油緊人仔既咩 ?

其實, 你會錯呀嫂意思喇, 佢話 d 車車好正, 即係話, 叫你買返部真車俾佢渣呀.

人仔一定會油, 不過啲迷彩油死人,要 break一下先...

真車?? 今日跌到ニ萬一, 你話呢?

頂部
victorcw
上尉

UID 21418
精華 0
積分 8
帖子 1643
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-3-18 03:34 發表
睇圖都好clean,唔似奶左野wor 正野黎的

你o既問題我試吓答啦,希望你日後會繼續砌車啦  

1) 滲線應否用啞黑?
啞黑最common,不過有前輩認為淺色車用啞深灰色線可能自然d。
...

Thanks very much for your input!   I will definitely continue to build some more cars!!

About the clear part cements, where are they available?  英x, 偉x in MK???

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2008-3-18 04:00 發表
嘩~~~
架野.....
有問題...咩?

Just too many problems but you just can't see them in the photo...

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-3-18 06:25 發表
第一次?? 看来Victor兄係前輩先真。

Really really first time, know nothing about 光油, compound, etc... but read so many articles here before I started, hope it is okay lar!

頂部
victorcw
上尉

UID 21418
精華 0
積分 8
帖子 1643
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-18 13:43 發表

琴晚太夜...所以re唔到.....

leo兄都已經解答左你既問題喇
我呢d做細重邊有得插咀姐~~~

不過講起滲線,其實用唔用啞黑色、或者滲唔滲都係睇情況
如果係白色或者黃色車 ...

唔該晒, Joey, 事實上我都睇過你嘅教學好多次先敢郁手...

下次試吓白色先.

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2008-3-18 14:57 發表
嘩~~大佬,你第一次砌已經好過我第十次砌的效果喇

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2008-3-18 19:27 發表
第一次,唔係嘛
我睇將架車放落街影張相,直程可以,以假亂直都得啊!

真係第一次,多得咁多位大大擺咁多正嘢上嚟我先有得偷師咋

頂部
victorcw
上尉

UID 21418
精華 0
積分 8
帖子 1643
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2008-3-18 21:49 發表

講真,我其實都係日日响呢道偷咁多位大大師咋!
但係到依家都係一事無成咋!

唔好咁講,多啲 post 嘢上黎大家研究吓囉!

頂部
victorcw
上尉

UID 21418
精華 0
積分 8
帖子 1643
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-3-18 23:04 發表

試試去千里達睇睇

Thank you!! will try tonite...

頂部