回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] [Joey x Leo] Skyline求其砌之Group A GT-R R32 Team HKS & Taisan (23rd Jul)
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
[Joey x Leo] Skyline求其砌之Group A GT-R R32 Team HKS & Taisan (23rd Jul)

前日Joey兄提議大家響同一個Post度發佈製作過程,諗落都唔錯,橫掂我update得咁鬼慢,一齊update唔使大家等咁耐

本來玩緊三部Fairlady,不過之前搞左個Skyline齊齊砌,四月底要交車,所以當部惡魔執埋少少手尾就會暫時轉砌GT-R。今次會砌Fujimi '93 STP Taisan GT-R R32,即係咸濕佬土屋圭市o既戰車,時間關係,應該唔會點大改,而且呢部雖然係Fujimi,但Check過d件,未發現有咩太大o既問題咋wor

Team Taisan 完成︰ http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D1

Team HKS 完成http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 8833&highlight=

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-2-21 12:12 AM 發表
師兄.......................架 Z tune呢..........................

等部Z-TUNE絕左版先

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-2-21 12:16 AM 發表
路過... 睇 subject 仲以為 leo 同 joey 拉埋天窗添.

機機佢啱d

louisuni兄我好多車仲排緊隊,今年個schedule都差唔多定埋,唔知幾時先有時間玩AFV

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-2-21 12:30 AM 發表
跟番6柱軨, 唔駛週圍撲, 富士美這盒都算不錯吖! 93花的內隴季初頭1兩站還是黑色, 之後有新車用, 是白色, 即係黑同白都得!

我應該都會噴黑色架喇,係呢獅象兄知唔知車頂粒野係咩黎?條線又係駁去邊架呢?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-2-21 01:14 AM 發表

我都蒙查查 ! 你都好大膽, 淨係識得提土屋, 唔提另外他的老細兼拍檔車手 高橋國光 大師, 想土屋冇得撈牙!!! 高橋真係大老闆黎架, STP Taisan 咪就係佢間公司囉! 日本賽車界專稱他為大師, 亦是老牌 ...

我真係對高橋國光o既背景無咩認識,亞叔一件lor 反而我對成日咸濕d racing queen o既土屋印象深刻d。老牌車手最鍾意都係星野大哥,winston兄o既偶像日本羅文就...勁lor Rally車手我可能會認識多D。獅象兄不如講多D Group A o既歷史黎聽吓。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-2-22 12:22 AM 發表
感謝leo兄陪足我成日~~~
而家舒服好多喇~~~

你咁樣人地會誤會架

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-2-21 06:03 AM 發表
土屋圭市(1956年1月30日 - ),長野縣東御市生的日本知名賽車手,経常参加日本國內許多房車賽與GT車賽。除此之外他也以特殊的甩尾(Drifting)駕駛技巧聞名,有「甩尾王」(ドリ| ...

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-2-21 02:36 AM 發表

高橋國光 Kunimitsu Takahashi 應可算是第一代日本職業車手, 1940年出生, 65年首次參賽, 同期的便是好多人熟識的黑澤元治, 最近富士美番出的 85年三菱 Starion 的車手咪又係佢囉 (拍檔中谷明彥) , 當年三菱能 ...

有你地兩個車壇字典響度真係好 多謝咁詳盡o既介紹,又吸唔少料喇

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Arnold 於 2008-2-21 10:38 AM 發表
可能...   其實...

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-2-21 12:27 PM 發表

米已成炊 ?  咁就恭喜, 恭喜... 幾時擺滿月呀...

係咪傻架你地

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dennistcm 於 2008-2-21 08:03 PM 發表
又一部我想砌既車  
不過我冇時間砌  
leo兄加油啦

dennistcm兄我今次應該會簡單製作,係時候要抖一抖 唔好介意呀。

QUOTE:
原帖由 王子老師 於 2008-2-21 08:22 PM 發表

四月底交SKYLINE嗎??
OH///我要開波了...

王子老師兄好似仲未講砌咩車wor,calsonic again?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-2-22 01:13 AM 發表

你地咁曖昧....好難怪人嫁喎....

再講一陣亞嫂殺左我都似

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2008-2-22 09:57 AM 發表

嘩! 盒 Bandai 終於有主人 lu
d 件如何呢

尋日同佢scan過就超得,砌落就唔知。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-2-22 01:09 PM 發表

d件睇落真係好正~
雖然未買過bandai車,估唔到車逄有埋texture~
想問下呢架車係咪絕左版?

重要係1:12都唔使兩舊水

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
正式開工 fujimi今次呢部GT-R.....有好有壞啦,不過叫做好過部惡魔好多

今次一改以往作風,以隻眼開隻眼閉型式高速製作

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
繼續.....

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-18 10:06 AM 發表
d線....好粗下咁波.......

d線我都係係咁椅用HAZEGAWA針筆HIGH番深少少,應該無整粗到....掛 ,可能係FUJIMI個模o既問題掛,希望噴左黑色睇落會無咁粗啦。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-18 11:01 AM 發表

我都係話佢本身粗姐~~~
你咁努力,一定要加油呀~~~!(置身事外中..... )

你條友仔明明係crossover 點解得我一個人砌架

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2008-3-18 11:49 AM 發表

兩公婆一人少句啦, 相嗌唔好口呀.   等我做個公道, 今日你執佢一劑, 聽日到佢又執你一劑咪好囉...  

我睇緊你段野o既時候飲緊水,爭d笑到噴水

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
我都有同樣情況,A柱位我用手按左幾吓,離位情況有改善,但車身由A柱到C柱車門對上o既位置,玻璃同車殼個虛位都幾大吓

算啦,fujimi係咁架啦,慢慢就慣架喇

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-3-19 10:41 AM 發表

Don't waste your time la. Just get one from the Tamiya and use the decal from Fujimi lo

HKS條軨應該同CALSONIC一樣,買部媽星應該OK,不過張DECAL同個車型應該唔MATCH,少D花o個部HKS應該就得倒,但多D花o個部就....(部車媽星本身有出架wor,咁咪姐係搵黎搞 )

其實砌fujimi咪當訓練吓技術lor,劏開塊玻璃其實好小事啫

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
繼續......

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-3-25 09:02 AM 發表

d decal好似好好貼咁喎~~~

直頭係爽啦,張張都直貼唔使轉彎,貼到停唔倒手 仲要係cartograf,所以d白色完全唔透。

另外隻紅色我最後都轉番pure red,睇落舒服好多喇

頂部