回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 噴油時o既習慣.
rice
上尉

UID 16377
精華 3
積分 20
帖子 1232
成品數目 20 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-29
來自 貨倉部
狀態 離線
噴油時o既習慣.

耐唔時....都同o的膠友討論o下工具問題.....
....特別係大家最著重o既噴筆......最大o既問題莫過於......點可以噴幼細o的呢.....

....對我o黎講.....好難話一件工具就斷定可以噴得幼....例如有人話咩牌子枝0.2噴筆.....就一定可以喇........我就諗....不如宏觀o的睇o下人地習慣丫.......

就好似我咁.....噴黑色上呢個 1/72 canopy度...

泵.....silair 15.....用一個bar.....
筆......單控.....tamiya sparywork hg-s 01b....較到o岩o岩噴到出油.....
油.....郡氏油性 #33 用普通開油水.....我估開到.....1:20.....太耐又太隨手.....真係唔記得...
距離....筆嘴同件約 2cm......
噴法.....每次噴兩三層....見少少濕就收手.....等三三分鐘再噴.....如是者噴三次....

可見我要o既地方只有2mm而散射o既地方亦都只係2mm左右....即係噴出o黎大約6mm......

當然唔同o既顏色...唔同o既顏料.....做唔同o既效果....都會有唔同結果.....

以上都純粹係個人手法.....唔知你地又點搞o既呢......講出o黎分享o下丫......

查看積分策略說明
附件
2007-7-25 12:26 AM

頂部
rice
上尉

UID 16377
精華 3
積分 20
帖子 1232
成品數目 20 件
閱讀權限 10
來自 貨倉部
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Tyron 於 2007-7-25 01:22 AM 發表
噴幼細D 其實用 Double action 筆會好D。因為可調校出油的分量同覆蓋面積。

以我o既經驗, double action 係噴出o黎o既口徑同油量.....同幼唔幼.....又好似冇直接關係.....

.....當然.....double action 係好用好多啦......

頂部
rice
上尉

UID 16377
精華 3
積分 20
帖子 1232
成品數目 20 件
閱讀權限 10
來自 貨倉部
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-7-25 01:21 PM 發表
其實噴油時我有個唔好既習慣,就係係噴筆個杯度溝油.
因為可以用谷鎗既方法來溝油, 先倒THINNER,再倒油,(以防D油先入左筆咀裡,噴時會先噴左呢D咁傑既油...)
其實係咪好多人都會咁做?
因為咁做好似方便過另外開稀再倒入杯裡噴

不過唔好處係有時D油,因為真係太傑,所以谷鎗都未必開得雲,咁噴噴下濃度會有變化,噴個時就好唔CONSISTENT....

係大部份o既時候....我都會咁做......因為我........懶.........

再者...我覺得係現實裡面, 係好少有純色o既情況出現, 唔同o既燈光陰影顏色有唔同o既變化....而且....唔同純度o既顏色....又可以加強立體感......

....以上....係本人o既.....歪理............

頂部
rice
上尉

UID 16377
精華 3
積分 20
帖子 1232
成品數目 20 件
閱讀權限 10
來自 貨倉部
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ckpoon6026 於 2007-7-25 01:54 PM 發表
我都係入咗多啲Thinner係噴筆個杯度溝油,咁會方便啲,我唔覺得係壞習慣嚟。

不過我有個習慣係洗噴筆時先噴一次公業用天拿水,跟著除去油杯,用軟筆加天拿水洗內窿一次,再上回洗完的油杯,再噴一次公業用天拿水,再空槍噴10秒後,就接着噴下一隻色。〔我支噴筆用咗超過20年,都無事〕

我做法都係差唔多喎.........give me 5.......

頂部
rice
上尉

UID 16377
精華 3
積分 20
帖子 1232
成品數目 20 件
閱讀權限 10
來自 貨倉部
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-7-26 12:37 AM 發表
多手一試~~
感謝RICE兄分享~~~~

發覺我...............廢o翁呢...........

頂部
rice
上尉

UID 16377
精華 3
積分 20
帖子 1232
成品數目 20 件
閱讀權限 10
來自 貨倉部
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-7-26 09:47 AM 發表

NONO~~
好有用呀~
做PRE-SHADOW時好有用~~

識得用.....其實好好用........

頂部