回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: (24/4 第36樓 update咗新相)與女友一齊砌既Gundan
char_aznabule
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-28
狀態 離線
(24/4 第36樓 update咗新相)與女友一齊砌既Gundan

最近與女友一齊報名上堂學砌模型,現只係上咗第一堂,重新學過取件,剪水口,磨水口/分模線,同判斷水口/分模線是否磨好...等.而我地既家課就係完成身軀和雙腳部份.

女友第一次砌MG,佢砌Strike Gundam + IWSP,佢用咗4hrs就完成功課部份.

而我就砌Ex-S Gundam,我砌得比較慢,用咗1hrs只係砌咗半隻腳加另一隻腳掌.

下次上完堂後,再post過進度.

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 揚~~~2 於 2007-4-17 11:34 PM 發表
你就好啦∼有女友陪你砌∼∼
回正題...你學緊模型?
唔錯∼努力!!

係呀!我依家學緊砌模型,雖然自己砂咗好多年,但都係砌得痳痳.所以當女友話要報名學砌模型,自己就報埋名跟佢一齊學囉!

QUOTE:
原帖由 齋胡 於 2007-4-17 11:42 PM 發表
你女友好得bo做得好好∼

多謝!

QUOTE:
原帖由 王子老師 於 2007-4-18 01:04 AM 發表
你女友砌得很好丫^^

Thx! 有老師既鼓勵,我相信佢會繼續努力.

QUOTE:
原帖由 實Q 於 2007-4-18 01:14 AM 發表

老師都話好, 樓主不如叫你女友參加電X比賽啦!

正有此意,咁你又參唔參加呢?

QUOTE:
原帖由 aiaedward 於 2007-4-18 03:05 AM 發表
Great Job
U learn @ Rayhobby?
I also learn painting there b4

係呀!我都係果度學.咁我地咪係師兄弟...師兄!話時話,佢地教得好好,第一堂已經改變我唔少壞習慣,而且自己都砌快咗同靚咗好多tim!

多謝各人既鼓勵,我會同女友繼續努力砌完佢,同時亦會繼續留post同大家sharing!!!請大家多多指教.

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 於 2007-4-18 09:04 AM 發表
期代你們的作品.............
回想起我的第一件作品..................不知用了幾多4小時........

我地會努力,多謝靜姐支持......

QUOTE:
原帖由 breaker 於 2007-4-18 08:38 PM 發表
你真係好啦...女友陪你一齊砌~好羡慕~
你地2個都砌得好好啊!!

多謝支持!

QUOTE:
原帖由 卡嘉莉. 於 2007-4-18 09:51 PM 發表
做咩唔俾你女友上鏡呀~~>口<

因為d個係模型論壇,post佢張相好似有點意那個...,所以都係睇返我地砌既模型吧!

話時話,d次係第一次係取件時花d心思,令到磨水口,分模線時唔洗用筆地,效果比以前用筆地既好,而且唔會磨走其他detail位,最重要係砌快咗,唔洗好似以前咁砌得太耐,砌到冇心機就放棄.

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 peter_fiona 於 2007-4-18 11:29 PM 發表
請問師兄在那裡學.........
我都想正正經經學下砌模型

唔方便係度賣廣告,我pm話你知.
如果你有空閒時間同金錢,我都鼓勵你去學吓...大家一起努力吧!加油!

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今日用咗1hrs多d去砌副Ex-S,副野真係好多野砌,其實笨大已經隱藏咗好多夾口,但仍需花時間磨水口同分模線.雖然進度好似唔多,但實質比以前快咗好多.同時搵咗女友幫手,想唔快都幾難.

背後係女友既愛貓,MiMi是也.

如果你砌過Ex-S,你就會知道d part既分模線有幾煩.

每part只花了數分鐘就完成消除分模線同水口既工序.

要再勤力d完成模型家課,等我可以早d book時間上第二堂.

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2007-4-19 09:20 AM 發表
其實砌模型同整手作仔工藝品差不多, 牽涉很多 handcrafting 技巧
d 女仔 picky d, 眼利d, 又細心d, 對顏色配搭又敏感d, 制作中搵佢幫幫眼都幾好...
而且佢地要求高, 成品往往好唔錯, 睇電擊過往幾年女子組, 水平好高

你講得啱,女仔無疑係某方面既能力比男仔強,所以我會搵女友幫我手一齊砌同俾意見.

QUOTE:
原帖由 揚~~~2 於 2007-4-19 11:24 PM 發表
你有養貓嫁?我又有喎∼∼∼
砌mg又要攪一排∼

我自己有一貓一狗,女友就有兩貓一兔.佢地d毛勁嚴重影響我既作業...
希望自己可以做個好榜樣俾女友,勤力d砌,快d完成.

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線
前日砌咗1 hrs 30mins, 今日至post返相.

新買既兩把水口剪

用d把剪取件先.

再用d把貴剪,修平水口.

今次既進度係砌晒兩隻腳同hip部.

星期一放假,用半day去砌埋上半身先.聽日一定要完成d份家課,星期二去上第二堂.努力呀!

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今日再用多1hr 30mins去砌(其實只係上半身,多parts到死),足之可以上第二堂啦!

下次上堂學無繨,努力!!!

頂部
上尉

UID 14467
精華 1
積分 17
帖子 1494
成品數目 17 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2007-4-24 05:00 PM 發表
很佩服樓主用 Ex-S 去跟教學班
1. 件太多 (淨係呢個原因, 我盒 Ex-S 已收左係雜物房4-5年啦)
2. 因要變形, 好多細零件和裝左唔拆得既件, 影響成件模型既假組, 又要小心擺放唔好唔見件

我淨係搞隻 Z 2.0 都又一月搞到而家, 噴陰影先至得 30%, 仲有部份滲線和所有括貼未做....
最衰又買左盒 Z3.....

anyway! 俾心機!!!

(我屋企都有隻貓, 佢大部份時間都係瞓......

sunnycch兄,副Ex-S 的而且確有好多Parts,但我就係貪佢複雜,攞佢去上堂,我諗會學到好多野!
況且,依家有人教都唔攞出嚟砌,我諗我d世都唔洗砌佢都似.

你副Z III都要努力完成呀!

(我女友屋企d貓毛,多到完全影響作業.)

頂部