回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 唉,又少個理由去旺角了
azraelho
壹等兵

UID 49422
精華 0
積分 10
帖子 113
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2012-6-16
狀態 離線
唉,又少個理由去旺角了

以前好鍾意行旺角,睇game睇模型,唔買都係樂趣,廣華街由街頭行到街尾都可以行一個下午
唔識去請教下老闆 (雖然佢地都總係串咀 XD) 或者偷聽下人地吹水,都學到唔少野
不過時代變化,模型舖真係買少見少
繼之前某舖變左點心舖後,尋日落去先發覺生x同現x都執僅…
現x雖然話搬去觀塘,但睇黎都只係賣槍
以後落旺角,可能我都只係皆旺,千x達同英x行個圈就算了 (英x好似搬番去千x達隔離,見新舖裝修僅)
時代的眼淚,睇黎砌模型係香港已經變成左夕陽興趣了

講開又講,隻SD三式異變機出左未? 尋日本來想去搵佢

頂部
azraelho
壹等兵

UID 49422
精華 0
積分 10
帖子 113
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我就既冇咩位存倉,砌左亦冇位擺,所以都少買左好多
而且有時搵野搵工具,都去淘寶懶得去行舖…
老實講,我覺得開模型舖既,多多少少都係鍾意模型既人
畢竟呢門生意利潤同客路都唔及做其他生意,如果唔係鍾意都好難做落去
模型舖買少見少亦代表有heart既人都愈來愈少了

頂部
azraelho
壹等兵

UID 49422
精華 0
積分 10
帖子 113
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線
可能過多10年8年,唔會有人砌實體模型架啦
轉玩VR,好似GBF咁係VR入面砌隻高達出黎自己渣 XD

頂部
azraelho
壹等兵

UID 49422
精華 0
積分 10
帖子 113
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 嘍囉熊 於 2017-6-27 11:38 PM 發表

加上現在3D PRINTER發展中, 將來唔使一盒盒買, DOWNLOAD個 FILE 就印件出嚟, 砌都唔使砌...
唔使砌... 無晒樂趣, 感覺好悲哀

又唔駛悲既,自己畫自己PRINT自己砌囉
(努力想完成呢個宏願 XDD)

QUOTE:
原帖由 raymondshe 於 2017-6-29 09:41 AM 發表

暫時3d print出黎仲有打印紋呢個問題

FDM機物理上已經會可能做到精細組件
SLA同UVled機就要做好多後期洗件同要照燈
而精度高既Laser印粉果d機唔可能家用化到
可以印隻同bandai果d質素ge暫時都未有

FDM機應該係最粗既機,不過技術最簡單所以而家家用機出得最多技術最成熟
SLA / SLS 係更高精度的,工業用主要呢2種,不過家用就未成熟,而且大廠有好多專利唔係咁易抄到,所以細廠/家用機都出得麻麻
粉機就算啦,上世紀產物,已經OUT左架啦
BANDAI做辦擺SHOW個D都應該係SLA/SLS (我公司都用僅同級既機 XD)

頂部