回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 差少少被人屈 (又係老環)
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
差少少被人屈 (又係老環)

真係好鬼火! 好心老環的人就睇埸就睇看好D!!!
早兩日行過老環, 順便入去望下.
其中一行見到有個死叔伯, 用手指甲界封盒膠紙  (真係唔明點解有d店員唔巡架)
心知不妙行遠d去第二行, 好la, 老遠甘樣到會又一次發生在自己身上.

真的, 行下望下, 行左唔知幾耐之後神推鬼撞的行左去 死叔伯個行,
望到有3-4盒開左, 不得只無蓋好, 有d仲開壞左盒 , 偏偏放左下底中間算當眼的位
一個店員行過 (好似甘合時候?)
望左我一眼, 提我話棍睇件可以去counter, 唔好隨便開盒,
之後即刻拿走果3-4盒野封好放回原來的位置.....

佢當時果樣無野, 也算了就罷的那樣, 不過我就.....

我頂你! 我幾時有開盒!? 你地個閉路電視都是模型來的嗎?

我買過一盒MB人仔少左隻腳! 都唔知係唔係有人係到偷件  
以後都唔入老環, 俾多少少時間同錢上網order 好過

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #2 戰斧 的帖子

我反而覺得老環的人好似一早知甘....
好心佢地做下野...

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
老環係其他模型有無入袋我唔知, 不過我肯定Airfix是有自己的包裝兼封膠紙. 同樣地Italeri 也是有自己的封膠紙.
一見封膠掉左我唔買了, 一陣佢地sorry我又砌唔到就多餘了.

QUOTE:
原帖由 oj 於 2013-10-27 10:47 AM 發表
有次我只係咳左兩下 , 就見肥ken笑笑口好急行埋黎睇睇我身後轉角位有乜事

老環廿年前重犀利 , 專門針對d 細路仔 , 去counter掌櫃女人俾$ 你禮貌上要眼神交流佢刻意擰
咩面 好大力咁將盒模型蓋 ...

多左野??
一盒兩模型?

家下真係好鬼憎老環, d野唔平, 份份鐘仲可能中招.....  
以後打死都唔入.

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2013-10-28 12:55 AM 發表
舊年我都遇過類似樓主的經歷,成個過程有個戴眼鏡的肥仔店員睇住,
當時我入去搵一盒Italeri的模型,大家都知呢個厰的模型係有膠紙封盒的,
我見到有一盒拿落黎看看,發現個封盒膠紙爛左,好似比人開過 ...

原來唔只我一個被人甘樣屈過

龍記的模型又差又唔見平, sales的態度是近乎低能.
點解老環仲可以做甘耐??

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
或者是運滯, 不過已撞了兩次, 真的好灰.
Sales sell 野就一家是用力好多, 要做好個target 嘛.
看真少少, CB的老環三樓一直沒有理貨, d野一直都係亂.

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
我年紀無甘大, 唔知老環以前有得開盒睇件.
不過就算有, 都好肯定是昨日的事. 今時今日再甘樣開, 都唔知叫人好唔好行近果架.
費時一陣被人當賊辦, 買左盒件唔齊, 盒又爛 的 "膠野"

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #28 VampireA 的帖子

包外盒無得俾人用手指界開滿足偷看的欲望嘛....
其實d賤人用手指界得開盒, 入面包唔包膠袋都已無意思.

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
話說我昨日又路過, 忍不了好奇又問了一問店員,
可以開盒望嗎? 唔得, 特別是italer/airfix. 要買左先可以開盒.
點解有D人又可以自己開盒? 唔知wo, 邊度有?
點解有D唔開得盒 入面又要入袋? 防止細件掉走
官方answer??

有時覺得不如出d無包裝的模型了, 反正大家仲意睇膠多過砌....

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #34 vincinpo 的帖子

其實好多地方都唔俾,
大書局曾有一段時間都想減少人打書釘而封起d書 (好似是04年左右?)
不過買的人漸漸減少, 又或者偷拆/問開書的人多左, 結果d職員只好包完又拆, 拆完又包, 最後好少書包起.

今次呢個問題, 其實算不算policy 令人的行為作怪 (偷拆包裝)?
找了一本講airfix的書, 原來以前airfix的模型, 有d係無packing

頂部