回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 開工了~ 917k, STI9 RA-R, London Taxi and K360
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-26
狀態 離線
開工了~ 917k, STI9 RA-R, London Taxi and K360

終於可以砌番多D模型喇! 又學阿黎佬sir咁清模先! 講笑咋, 不過因為婚後生活習慣唔同左, 可能都要咁, 一開幾部, 咁就可以一次過噴灰, 噴油, 咁之後既野可以在家慢慢鬥....

而定開緊工既有 (會不斷加, 希望唔會減/刪除  )

Fujimi RE雨官 RX-7
Fujimi Porsche 917k Martini
Fujimi Subaru STI 9 Type RA-R
Corgi London Taxi 轉 Wedding Car
1/32 ARII '58 Mazda K360 Roof type

首先, 架RX-7呢, 假組同low低其實7月已經做過:

啪埋之後發現個底板谷住, 令到架車好高 (我跟足說明書做架, 唔知典解!?)

跟住o係底盤偷位同low低, 暫時堅持用17吋軨, 想track look多過car show look, 不過4個look就向前移左位, 噴灰後再執, 尾camber都想再-ve一D

真野(其實唔係雨官既廠車, 山寨野only)

冇乜無逢要做, 噴灰都順利:

old man and slow hand....
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
917K Martini

呢架車會OOB+Studio 27 PE, 首先跟說明書在應有既位做無逢

London Taxi

呢架就係將原本既成品改造成花車, 送比家姐(其實架車佢買, 因佢當年既花車正是此車), 因為係鐵車, 屋企D工具其實唔係好o岩, D分模線又粗又大條, 只能盡做.....

將車頂個"taxi箱"鋸走, 好彩當年把D&T鋸還在....

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CY.Heart 於 2010-12-20 02:16 AM 發表
咦,evo兄.
我都有呢盒雨宮.睇完作例,心知一定要low低.
不知師兄能解構哪些零件作出了修改?

我記得係因為對頭燈頂住左個底盤輪拱位, 所以我要cut左個輪拱一大忽去就! 今晚補相

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Joey兄, 我試既時候只係車頭谷起 (如圖1)
你砌的時候冇事嗎?

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CY.Heart 於 2010-12-20 02:16 AM 發表
咦,evo兄.
我都有呢盒雨宮.睇完作例,心知一定要low低.
不知師兄能解構哪些零件作出了修改?

係這樣的~~

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
  有多D人討論真係砌得有幹勁D, post文都有心機D!
其實我前suspension都有改, 不過太耐之前了, 今晚再假組睇睇~~

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
黎佬sir, 要sir架, 因為我想問你些少少灰色flockling呀, 可以嘛!?

Update:

RE RX7

個side skirt睇真車相尾部都有摺角的, 所以用膠板加上, 在用膠條o係內部加固

917k
個尾做完無逢之後明天可以試試上灰

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
唔該黎佬兄先, 2011找你幫忙!

Update RE-RX7
車look前後與外殼的問題解決了, 用底盤偷位

尾look camber之前話想改, 由於原裝尾軸係用銅支一野由左穿到右, 不能改變camber, 所以要改改, 我就用左.....牙籤2支!!!

Before

After

個look入左沙板少少, 修正後

前方底盤應該會阻礙intercooler/radiator果秋野既追加, 又要cut (下回分解)

最後, 交代埋前方low低既處理

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
update RX-7: 上左主色.....都係日本漆, 有排磨

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Subaru STI 9 Spec C type RA-R
個名好似好勁, 但模型上, 比STI可能仲易砌, 起碼連尾翼都係option!

個殼唔算太多野執(係個頭bumper有好多好隱蔽既分模線, 自已上灰又衰左要再黎 ), 不過side skirt就因為Fujimi一模多用 (STI and Spec C), 又多左D唔明既分線:

真野(side skirt去度fender邊停, 但STI版會蓋住個fender底部), 好明顯Fujimi個原模係for STI

Fujimi:

咁....盡人事啦:

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 D.D. 於 2011-1-4 08:50 PM 發表
咁多火頭 !!  

Btw, RX-7 套軑軨一定要換過套 19 inch / 20 inch 先至得 wo....!!

17"-18"夠喇, 大過Mines GTR條軨就唔係咁似~~
BTW, 你都update下啦!

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2011-1-4 09:33 PM 發表
咁多架嘅
睇黎我架RX-7 雨宮痛車個模都係同你一樣
咁睇黎我就真係有排搞喇

你架好似係Aoshima!? 應該冇咁多野攪, 我見好多人OOB都好靚, 車高又fit!

QUOTE:
原帖由 Seiichiro 於 2011-1-4 10:14 PM 發表

頭轆條鈴好不得了喎 ~ 你部車係咪都打算整到咁樣 ?

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2011-1-4 10:47 PM 發表
條鈴果然夠攪野,evo兄真係要諗諗計啦

Seiichiro and Devil兄, haha, 幅相真係好攪野, 我都唔知佢點影相!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
RA-R

試車高, 度完後應該low低1.5mm就ok, BTW, 條軨係用fujimi既NT-03改既

Roof vent就開左個lone, 第時用釘做果粒黑色既的...而vent底條膠邊就用左手頭最薄既膠片墊底

RE RX7
水貼上左一D

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
謝謝偉仔兄!!

RE RX7
又上多D decal, 個頭唇d CF我覺得真係好難攪, 上得麻麻...

917k
上左一浸off white, 才發現紅圈位置有縮膠, 睇黎要放棄浸油再執....

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Seiichiro兄, 很....明顯吧!
鋼兄, thanks!
Jackel兄, 多事! 快D update你間廠D車車!!

917k:
上左off white, Hobby D油好易control, 可能之前玩得太多日本漆....

份decal 既所謂白底太黃, 用photoshop將白變透明再印:

RA-R:

上左星星 Camel Yellow, 同樣, 隻油都易cover

RE-RX-7:

Brake and interior開工中

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Seiichiro  and 黎佬兄, 如果睇官方studio相, 的確係chrome yellow似D, 如果睇上面我post d真車相, 又係orange-yellow近d....但係我肉眼記憶中 (只見過一,兩次), Camel Yellow就令我最有感覺, 所以就是了....其實呢隻黃對光線大細既敏感度都幾強....張張相都好似唔同色咁....

how about this one?

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2011-1-19 10:49 PM 發表
我覺得色既野好難100%準確. 只係作者對顏色既睇法同讀者既睇法既chemical reaction而已. 特別係街車. 可能好多車既油裡面都加左一定份量既珍珠粉, 令到唔同光源底下出黎既色差更大, 加上大家通過隻mon黎睇你張相 ...

冇假冇$$

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Winston兄, 咁就弊家伙喇, decal已經上左8成! 不過我test fit時唔似有Gap!? 反而個頭cum就幾唔fit....個curvature唔係好夾

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Winston兄, 我再check多一次, 都發覺個接合位唔係好fit. 我cut左原裝接合隻腳改位來就, 而家好D, 希望合体時唔會比D內籠頂住啦!

Decal已經上完, 惡夢一場, 水貼冇乜黃但其實脆哂.....車頭條彩虹斷開三份, 好多地方都係靠補油...

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2011-1-25 11:51 PM 發表
唔覺wor, good wor~

有d Fujimi既水貼係清洗時甩左出黎救不回, 有D自家水貼就甩色....所以只能完成車頭同車底既光油, 車尾水貼等緊魔鬼救命....

呢架用B513, 要等一頭幾個月.....

RA-R都係等水貼, 其實成架車個殼都係得兩, 三張...
貪得意影左張相, 一張用HDR一張冇, 可見出黎D黃色好唔同:
without HDR

with HDR

RX7就慘, 噴光油時有D出錯, 導致車門有個明顯位脫色, 加上漆面高低不平幾嚴重, 所以1. 要加水貼, 等待中, 都幾得意, o係雨官D車都週不時見, 整好post出黎; 2. 漆面就磨平拋光一次先, 之後再上水貼噴光油再拋....唉~~~ (sorlie, 呢架冇影相  )

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2011-1-28 10:53 PM 發表
好鬼服你地點可以同時砌幾架
加油

Hea砌冇問題的! 而家我有時間砌都叫好彩了!仲唔砌多幾架

頂部