回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] MS-14F GELGOOG MARINE
~肥鑾~
上等兵

UID 5746
精華 0
積分 3
帖子 296
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-24
狀態 離線
MS-14F GELGOOG MARINE

其實一向都無打算買呢盒模型,不過有一次行過好奇又好趣ge紅磡奇x天地
見到賣38$就忍唔到手帶左佢返屋企,之後用左好短時間將佢素組
見到個外型唔係幾好就將佢放左入格納庫.....
本身都無完成佢ge計劃,直到小弟老友幫手入左盒hguc紅勇之後(呢位老友真係毒王之王 識左佢之後 所買ge模型比我之前每一年ge都要多幾倍)
突然諗起自己都有盒gelgoog marine,諗諗下一次過整晒佢 清下存貨都好
因為8,9,10,11月都有好多正野想入手...hguc ball,gm,新州州,b3老虎,mg死神等等
所以就打算oob晒兩隻野,可惜手多多ge我 見到設定圖同hguc實物差咁多
係理智同熱情鬥爭之間...把持唔住 就將佢開左幾刀.....

其實原先個樣都唔差

不過都係原設型仔好多....要做肥仔先得架嗎

正面唔知點解好似怪怪地咁...側面都重過得去
雖然都只係改左50%左右

個頭都係一般野 偷空個頭打算用ic座加下眼仔
頭後面塊野就加高左1mm
眼位都加左0.5mm膠片 希望眼神可以兇恨d
因為我覺得bandai 出親單眼機隻眼都好怪 成日都搞到好似傻仔咁

肩關支用左balljoint 做小小可動 希望第時d pose可以型仔d
不過整完先發覺可動小之又小

為左可以做到S型pose 參考左f2 整到個balljoint去條腰前面
不過之後要傘下走光位

原裝個胸唔夠大 cut開晒之後每邊加大2mm

立刻升晒cup 不過e+好似太過大
不過唔緊要 之後整整條腰應該會好d

小腿都要加闊2mm 因為目標係整到變肥仔

小弟個blog會update得快d 同會多小小相(真係多得兩,三張)
http://hk.myblog.yahoo.com/vpv2046
希望大家比多d意見 提出有咩可以改善!!!

http://hk.myblog.yahoo.com/vpv2046
頂部
~肥鑾~
上等兵

UID 5746
精華 0
積分 3
帖子 296
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-8-13 05:16 PM 發表
我又砌緊哩盒喎!

師兄個post 我都有睇!
真係學到唔小野 當然師兄果隻整得比我好啦!

哈 我地兩個頭像都係rx-78
不過師兄果隻應該係mg.oyw  我果隻係hguc G30

頂部