回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 各位可唔可以比d提議我?
↗城☆
軍曹

UID 32524
精華 0
積分 14
帖子 385
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-7
狀態 離線
發表於 2010-7-25 05:00 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ↗城☆ 為MSN好友 通過MSN和 ↗城☆ 交談
各位可唔可以比d提議我?

岩岩讀完毅進
eng 唔合格左 其他幾理想
其實一個18歲既人除左讀書仲可以做d咩?
所以我諗緊報外面英文課程打好個底先 之後先再讀返上去

即.半工讀英文課程

我問過佢話我on*

各位ching有冇其他提議?

頂部
↗城☆
軍曹

UID 32524
精華 0
積分 14
帖子 385
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2010-7-25 05:57 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ↗城☆ 為MSN好友 通過MSN和 ↗城☆ 交談

QUOTE:
原帖由 alexlee2 於 2010-7-25 06:50 PM 發表
髮型助理, 銷售推廣 常常請人
如果係女 有美容, 餅店,客戶服務 等

博覽快訊 : 「青年就業博覽」提供1,800空缺 - 就業計畫受歡迎

http://www.jiujik.com/jsarticle. ... ype=INDP&artsec ...

我就試過做sales 唔夠一個月 唔係冇心做 反而比人炒左

QUOTE:
有冇諗過做盛行?

而且邊個話你先?

工作:飲食既日本料理 因為有一技搒身
       零售就做電腦sales 因為我電腦比較熟悉 但依+都仲可以話 但將來計好似唔多掂

佢=fd
因為我話半工讀 只讀英文
佢就話我
so我想知有冇更好提議

頂部
↗城☆
軍曹

UID 32524
精華 0
積分 14
帖子 385
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2010-7-26 10:43 AM  資料  短消息  加為好友  添加 ↗城☆ 為MSN好友 通過MSN和 ↗城☆ 交談

QUOTE:
原帖由 woo 於 2010-7-26 10:19 AM 發表

就咁睇做日本飲食會好啲

如果係咁就唔需要讀,學徒呢個年紀差唔多

有網友都係咁

而且俾你讀好英文之後又會點做呢?

讀好英文我會繼續升上去

頂部
↗城☆
軍曹

UID 32524
精華 0
積分 14
帖子 385
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2010-7-26 12:56 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ↗城☆ 為MSN好友 通過MSN和 ↗城☆ 交談

QUOTE:
原帖由 willkwok 於 2010-7-26 01:13 PM 發表

繼續上D課程唔係全英咩

首年普通文憑唔係全英 而高級文憑就第二年先開始全英
但你間接話左 始終都要學好英文

QUOTE:
毅進無得重讀? (我唔識問下o者)....若果可以重讀,我會選重讀一次!!!

但重讀就比27k 而我差一課可以揀補讀班

頂部
↗城☆
軍曹

UID 32524
精華 0
積分 14
帖子 385
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2010-7-26 02:10 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ↗城☆ 為MSN好友 通過MSN和 ↗城☆ 交談

QUOTE:
原帖由 模型怪 於 2010-7-26 02:31 PM 發表
其實樓主想進修英文, 打算報邊類學校, 網上果 D學校我本人都去過好參差(有d要求你有基本讀寫聽語文能力), 好似 wall street 都係拖你到最底(我本人未讀), 有d去左一次直情執左~

不過想補底多D 事關細個玩多個上堂 到左F.1先開始認真學 但因為底唔好 搞到D野全部半桶水

頂部
↗城☆
軍曹

UID 32524
精華 0
積分 14
帖子 385
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2010-7-26 03:09 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ↗城☆ 為MSN好友 通過MSN和 ↗城☆ 交談

QUOTE:
原帖由 模型怪 於 2010-7-26 03:41 PM 發表

我以前小學因英文成績唔好, 所以編左去特別班(教英文先生係大陸女士), 祗係讀完一篇語文, 祗係默書連基本作文都無(諗返都好慘, 好似打入泠宮), 之後正式上中學, 都叫好ddd因為自己都有英語概念加上同學幫助,  ...

好彩我都有個幾好老師 因為佢幾嚴(上堂)但平時好nice 但成日都要留堂補英文 先有返少少渣拿  
不過我試過買d小學練習補底的確有d進帳 ps.本野做gremmar多
但生字同併音就要下多d苦工 因為唔識讀搞到生字都難記d <我覺得咋
而yahoo果個字典d音 聽人講係有d錯  

頂部
↗城☆
軍曹

UID 32524
精華 0
積分 14
帖子 385
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2010-7-26 08:23 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ↗城☆ 為MSN好友 通過MSN和 ↗城☆ 交談

QUOTE:
原帖由 模型怪 於 2010-7-26 09:06 PM 發表

可以試下市面上既翻譯機 我而家都用緊, 用黎查下字同埋學下日文同其它語言都會有幫助

用YOUTUBE 學都唔差
EG:http://www.youtube.com/watch?v=ey1RqtXBtYM&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=04BgKo2TWuU&feature=related

頂部
↗城☆
軍曹

UID 32524
精華 0
積分 14
帖子 385
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2010-7-27 10:54 AM  資料  短消息  加為好友  添加 ↗城☆ 為MSN好友 通過MSN和 ↗城☆ 交談

QUOTE:
原帖由 好平 於 2010-7-26 09:45 PM 發表
我聽朋友講, 補讀班要連番唔知3個星期..仲要日日同一科.
不過師兄加油...英文係好蝦人讀..

係 香港出世就要學好英文+普通話 否則好難競爭
但我寧願做香港人 都好過做內地人

QUOTE:
首先, 英文這世界語言就一定要學既, 永遠有用.
第二, 你諗清楚自己條路想點行先?
如做日本料理師傅, 其實好架. 你已經有基本功, 之後不斷學, 十年八載, 都唔難做到上去.
如要自行創業的話, 香港地好興日本料理, 只要學識入貨同煮食技術, 香港地一定有得做. 記得早個月有報紙賣個日本料理廚師在街市擺擋. 點都好, 都叫創業做自己生意.

至於其他的路, 希望你想清楚, 唔好因為見人讀你又讀, 讀完之後都唔知讀左d乜.
每個人都有自己的路, 點樣行都係自己選釋, 行錯左都要自己承受.

sorry, 講多了. 以上係我作為失敗者的話.

建議唔怕多
不過飲食就好似好D 因為咩人都要食 而野唔一定人人要買
而且你又講得岩  唔好因為見人讀你又讀 我有D FD 由IVE囀去毅進 再由毅進轉IVE 都唔知有乜用

QUOTE:
winglass大其實失敗者大有人在我都係~英文基礎打唔好, 真係好輸蝕~
同埋條路行錯左, 日後真係好辛苦, 但有無回頭路係一定有雖然好辛苦, 但過程會覺得值得

基礎打唔好 學上去全部半桶水 唉 悔恨少年時

頂部