回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Mine's BNR34 N1 Spec (#35新相 20100704)
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-26
狀態 離線
Mine's BNR34 N1 Spec (#35新相 20100704)

完成了! 因工作太忙, 所以砌左好耐!
Mine's 既BNR34 可以話係日本"street"級之中最快既車, 其追求balance既改裝概念令到超過500匹既GTR操控有如落場車一般, 所以Aoshima一出之後就立即買下打尖砌!

Kit: Aoshima 1/24
Body Colour: TS-26
Coating: Soft99

改裝: 車軨, 桶椅, 安全帶, low低車身, 加高尾翼, Brake...etc

製作過程: http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=113320

[localimg=1600,1200]1[/localimg]

old man and slow hand....
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Chris311 於 2010-6-15 06:51 AM 發表
師兄呢架34真係好有心機
不過d相影係咪影得唔好出黎冇左光油感覺
製作品睇個body明明完美~

多謝觀賞! 試下日光再影一次先! 白色好難影~~

QUOTE:
原帖由 m_m 於 2010-6-15 07:09 AM 發表
白色斯文靚仔

Thanks m_m 兄!!

QUOTE:
原帖由 tommyyip1111 於 2010-6-15 08:17 AM 發表
正..砌得好好

Thanks tommy兄! 仲有好多defects, ,下架會再努力!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CY.Heart 於 2010-6-15 10:59 AM 發表
真係好正

不過Soft99真係用唔掂..抽濕抽到乾一乾都係白化..

Thanks CY Heart兄! 白化係噴落去既時候即刻出事定係打磨既時候呢?

QUOTE:
原帖由 withoutr 於 2010-6-15 11:01 AM 發表
車好乾淨, 我發覺白色是最蝦人的, 少少出錯都要再做

滲線略嫌有點怪, 同埋車頭燈好似有點問題

有錯請插

withoutr兄, thanks!
師兄眼利, 一睇就穿! heehee....車頭燈係有一邊唔fit位, 而我油黑既時候都油錯左, D黑油洗得唔清, 所以有D樣衰.
滲線, 應該係刻線時做得唔好, 而家做緊架GT40, 用CM 果set PE鋸內其中一件P刀既物體試刻, 希望效果好D!

QUOTE:
原帖由 密斯威爾 於 2010-6-15 12:32 PM 發表
整體真係唔錯! 甘耐無砌車搞到我都有D手癢

Thanks 密斯威爾兄! 起錨喇! 砌車一定唔係超錯!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 沖田芥 於 2010-6-15 12:36 PM 發表
睇到咁正既作品∼心裡面果田火返黎啦∼

Thanks沖田芥兄! 係咁就要開波砌喇! Post埋過程一齊分享!!

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2010-6-15 12:45 PM 發表
EVO兄砌得好掂呀,,,不過頭燈好似唔係太FIT?

Thanks Jackel兄! 對, 頭燈麻麻fit咋, 不過自己砌得唔好都係原因之一! 都係果句, 下架好D!

QUOTE:
原帖由 KNmodel 於 2010-6-15 02:59 PM 發表
Mines signature color -- white is the only choice.

i like the perforated metal sheet, in terms of persentation:)

Sure, actually 90% of JDM's tuners use white colour as the base colour of their signature cars.
Haha thanks, the sheet was bought from Japan's tokyo hands. The finish is a brushed surface. I wish i could find one chrome surface as well!  

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-6-15 04:14 PM 發表
靚車, 砌得亦正~ 唯一係滲線lor, 樓上師兄講左我唔扮大師了...

仲有一個小問題, 車頭果4隻翼仔係膠件黎架? 我之前買落果架c-west係pe黎wor~

講講下搞到我又想開埋佢tim, 就黎比d wip"甕"死.....

多謝黎佬兄! 滲線希望下一架會好D啦, 係呀, 隻翼仔係膠件, 著量磨薄左 D D喇, 有諗過用汽水鑵攪但怕痴落去煩..C-west果件係PE咁正? 咁仲唔開工?

QUOTE:
原帖由 ArMay 於 2010-6-15 06:44 PM 發表
我覺得好靚呀!!

自己人唔好玩啦, ArMay妹!!

QUOTE:
原帖由 paullolico 於 2010-6-15 11:27 PM 發表
VERY GOOD

Thanks Paul兄, 你架Aston Martin都好正! 點解你可以砌得咁快又靚既!?

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 uh 於 2010-6-16 03:54 PM 發表
神樣Mines R34!
好正好靚...

多謝光仔兄! 神乜鬼丫, 大把錯處我冇講出黎嗟!

QUOTE:
原帖由 宏輝 於 2010-6-16 04:18 PM 發表
VERY骨!!!
整體配合好好,下一次係咩車啊

Thanks宏輝兄! 下架會係OOB GT40, 清下倉同practise下masking. 其實都開左STI9同雨官RX-7, 基本上有少少野會改, 但都唔會太多.

QUOTE:
原帖由 阿傑 於 2010-6-16 04:50 PM 發表
漂亮啊!!!!

多謝傑兄! 但同是GTR, 你的AmuseR35 比我的漂亮很多呢!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2010-6-16 05:03 PM 發表
咁鬼正,要快D幫頭像換相啦

多謝Devil兄!! 架車自己好鍾意, 但唔改頭像喇, NSX-R特別D, 等人易D記得我呢條友仔嘛~~~

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-6-16 06:49 PM 發表
實不相瞞, 我當時買c-west果架係為左套鈴黎比架impreza, 起左架impreza之後就柄埋左啦.....

聽日番到去諗下開唔開先, 因為直砌其實都用唔到好多時間既啫... 可以考慮考慮~~

明解!, 除左張seat位同intercooler外, Aoshima既R34係可以直砌的. 所以快D開工啦~
你架指甲油STI我記憶尤新! 果個Watson's樽真係拍爛手掌!

QUOTE:
原帖由 kendandy 於 2010-6-16 08:02 PM 發表

Thanks!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-6-17 06:28 PM 發表
果支係清泉黎架..... 一支平兩蚊...

冇計啦, 車砌得唔夠靚味要玩多d花神lor~

唔係呀!? 好靚喎!

QUOTE:
原帖由 D.D. 於 2010-6-23 10:35 AM 發表
恭喜 evo85 兄 ! 終於完成啦 !!
Good Job !!

Thanks D.D.兄!! 係呢, 你最近咁少update既? 工作太忙做不到模型?

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
日光相

[attach]339087[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
都係傻瓜機, 但就用D鏡做反光, 等D光even d
model係 Nikon coolpix S710

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 evo100hks 於 2010-7-6 10:29 PM 發表
E盒野幾錢??
有冇個盒張圖
PS:你砌得好靚

Thanks! 張圖#1 有我個製作post link, 應該有相. 我估盒野$150-$200咁上下.

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-7-7 02:43 AM 發表
又post新相, 唔得閒開架r34呀.. 唔好毒我啦.......

開啦開啦~~

QUOTE:
原帖由 deathmaster 於 2010-7-7 08:59 AM 發表
請教一吓, 何謂 "street"級? 如何定義?

我都係睇DVD, 築波superlap係咁分, 詳細就唔清楚喇, 嘻~

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Chris311 於 2010-7-7 12:13 PM 發表

呢幾張似樣LA

業餘相機 + 業餘攝技, 不要見怪!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2010-7-9 12:50 AM 發表
都需要

HI, Evo85, how are you,

你的作品很有心思, 細部件製作 起了 畫龍點睛 作用, 增加了可觀性, 另外, 有無辦法 令凹線深啲呢 ??!!  因為 黑/白車 要比其他 顏色的車  需要更多一點 凹凸明 ...

多謝AMG兄!! 刻線係我既弱點, 而家架GT40已經用圖中左手面既PE 刀刻, 最近又買左圖中右面果三把刀, 希望可以將D線刻深D~

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Schiette 於 2010-7-17 10:48 AM 發表
mines不嬲都有改裝: 車軨, 桶椅, 安全帶, low低車身, 加高尾翼, Brake...etc

我既意思係模型上既改動去盡量配合真車既模樣.......

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
AMG 兄, 還未認真試, 但刀片細左, 靈活左, 轉灣位易左刻. 刀形是三角, 背脊是鋸齒來的, 沒有倒勾, 刀片應該不能替換. 最近行街見CM(or HD?)出左一set PE P刀, 應該會買埋來試.

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
工業區多拉A夢~

頂部