回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 輕鬆一作 - 小可愛一號戰車
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
輕鬆一作 - 小可愛一號戰車

輕輕鬆鬆一做.   

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
謝謝大家回貼.

今次的確頗輕鬆, 內構九成都只是直做.

是龍記的一號. 兩年前的三星一號不慎墜地毀了, 今次再襯機會試玩一下龍記的, 看看分別如何.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 密斯威爾 於 2009-11-20 11:42 PM 發表
呢架係龍記新版定舊版一號

新版的.  舊版記得好似不帶內構的.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-11-20 11:57 PM 發表
唔再做返同一個中隊嗎?

你仲記得....   輕輕鬆鬆做, 唔諗咁多.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2009-11-21 12:17 AM 發表

儲齊1-9號未呀?...

未有耐,一年一架都要九年.

QUOTE:
原帖由 jun888 於 2009-11-21 12:36 AM 發表
有個問題~~點解油晒內構但係出面未噴,咁樣有咩好處

純粹個人喜好, 就算係內構, 我都係分件上色, 免得有 d 死位上唔到色.

謝謝大家回貼支持.  

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
小小進度. Aber 呢一 set P/E oversize 情況幾嚴重.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
謝謝大家回貼.

QUOTE:
原帖由 毛毛68 於 2009-12-5 06:18 PM 發表
隊長,點解噴咗灰先上 P/E

咁樣D AA 膠會粘得冇咁實

唔覺有影響.

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-12-5 06:55 PM 發表

可能牛頭牌喎! ...

是 AA 膠.

QUOTE:
原帖由 kelvintsang1133 於 2009-12-5 07:11 PM 發表
請問Interior隻色是怎樣溝出來呢?
還有Engineer是不是用消光黑呢?
最後想問一下!Leichter Pz.Kpfw. MK.1 202(e) 嘅Interior顏色是不是跟一號戰車一樣?
多謝內構王賜敎!

我係用 FLAT WHITE + 郡氐 313 溝出黎.
你係咪指 Tranmission box ? 底色是 flat black 加點 medium grey.
你架 MK.1 202 好冷門播, Exact 塗裝真係唔知. 但係一直德軍對內構上色有指引. lower hull 係 bluish grey, upper hull / turret 係 ivory.
我不是什麼王, 見笑了.

QUOTE:
原帖由 wingsiu 於 2009-12-5 08:18 PM 發表

應該末噴灰喎

yes and no. 因為做內構時要噴灰, 當時一開就開多左, 見有剩咪噴埋出面囉, 而且, upper hull 頂既焊接紋係全部重做既, 噴一噴灰睇下駛唔駛執漏.  你都應該見到有 d parts 上左灰, 有 d 無.  大家都o岩.

QUOTE:
原帖由 frankie 於 2009-12-5 10:37 PM 發表
我都攪唔清放天線架係咪咁
睇好多相片係成個實心 好似話係木制

三號有木製天線收納架, 一號呢.....  我都唔知.  輕鬆做做, 不求甚解.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2009-12-5 10:53 PM 發表
其實實車千斤頂隔離果條喉係什麼用途的?

我都想知, 純估計, 將室內廢氣引導出車外 ?

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 philipks 於 2009-12-5 11:14 PM 發表
隊長你話輕鬆一做都吾係講笑。
又有好野睇

Philipks 兄咪取笑我啦.  ABER 呢套 P/E 雖然 oversize, 但係一如以往著重全結構, 有 d 太煩鎖既既位置, 我都係用返原件算了.  

近來空閒時間不多, 又想過下手癮, 真係輕鬆一做.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
做下停下, 最後總算09年前素組完成.  沒有用盡 aber 套 p/e, 一來套 p/e 係 for tristar 既一號, 有 d 位置唔o岩裝, 二來今次想輕鬆 d, 有 d 煩複既全結構細節, 就留用原件.

下一步上色了, 今次想用較深一點既德國灰, 配合 cm , 看看會有乜野效果.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
謝謝大家回貼支持.

CM (color modulation) 係 Adam Wilder 大師近年常用既上色手法.  今年中係 mig forum 都舉行過一次 cm contest, 當中有不少精彩作品.

http://www.migproductionsforums. ... b3dfe7ee3e1221b977f

簡單一點, cm 先對每個受光面預設光位, 陰影, 將稜角同埋線條展現出來.  再係某些細節上, 以偏差色突顯該部份既獨特性. 最後, filter, wash 等等技法做出後期 effect.  最後效果未必個個認同, 但係我覺得色彩變化係 cm 上面可以做得好多元化, 係觀賞上會帶來好多剌激.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
聖誕假前終於有點空閒時間, 可以連續幾晚做一做模型, 真係一樂也 !

少少 update :

今次心目中係做一個較深色既德國灰, 配合二戰早期近似黑色既早期德國灰.  會嘗試一下用 cm 係近似黑色既深灰上, 可以做出乜野效果.  

好耐都無做過 pre shading , 今次為左想係黑色上帶多點變化, 所以做一次 pre shading.

用郡氐黑 + 白調配好底色. 這次沒有像原色中偏藍, 偏綠的情況, 效果頗感滿意.  跟住再用底色 + 黑, 深化一下陰影位.

用郡氐 317 (一種帶少少藍既灰, 好似係噴飛機既.) 做出第一層高光位, 再用 317 + 白強化高光位置.  所有艙蓋, 同特別零件亦都用類似手法做出偏色.

暫時變化都只係由黑上白, 中間只係高光位混入少少藍, 之後會係 filtering 上面多加入幾種顏色, 看看效果如何. 另外, 提出一點, 做完底色後會有不少後期 effect 會加上去, 亦會大大減弱整體色澤上既對比性, 所以係底色上面既對比, 不妨做大一點, 免得後期做完後, 先發覺同淨噴單色無甚差別.

希望今個聖誕假可以多點時間做模型.  Merry X'mas to all.  

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingsiu 於 2009-12-24 11:43 PM 發表
隊長的CM大法跟我在書上or綱上看到的有些出入。
隊長的上色或近似一般陰影噴色,而沒有像CM般多面不同受光色般噴色(不同角度噴不同色)。
我喜歡CM大法能提高觀賞度(假設單一光源,這和人物上色理論一樣),但又 ...

正是. 這是我做深色德國灰的問題.  倘若做黃底色時, 可混入啡, 綠, 灰, 白, 等不同顏色, 但做深灰底色, 我想混入不同顏色也達不到什麼效果. 記得 adam 做四號 prototype 時, 也是用了較淺帶藍的德國灰, 所以參考甚是有限.  這情況下, 想問問 wingsiu 兄可有什麼建議 ?

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingsiu 於 2009-12-25 12:39 AM 發表

其實不算什麼意見,只是個人從油兵仔得出的一點點見解!!
先不談"表現實感",因CM大法已不是追求"實感"的上色方法。
一件小比例模型,想有更好的立體感,不同層次的色調是必需的,通常假設一個光源(多數是11點方向 ...

謝謝 wingsiu 兄的意見.

我是明白你所說的理論, 但我覺得可行性上會很有問題.  灰色本身是很中性的顏色, 加入黑或白以外的顏色後, 的確可以做出偏色, 但是在同一模型不同角度的表面混入不同偏色, 效果會比起在黃, 綠等底色上做的效果很不自然, 更甚乎會卡通化了.  另外, 在深灰色上要顯出不同偏色, 份量必定要重, 輕則跟本沒有分別, 不如不落.   落得重, 又自自然會顯得卡通化.   這台德國灰我始終想做出較純種的效果, 就算連郡氐原裝帶藍/綠的德國灰也不用, 情願用黑+白自己調配, 這就是我的目的.

我是想在 filtering 時混入藍與綠的偏色效果, 到時掌握應該會比直接噴塗更易控制, 到時再看看情況吧.

另, 記錯了 adam 的四號,  是四號炮塔, 搭載在虎一車體. 轉載一下他偏藍, 亦較淺的底色效果. 不同角度的偏色, 亦非書上/網上說的那麼卡通吧.

成品

original link

http://www.network54.com/Forum/1 ... Panzer+IV+Successor

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
一月一號小更新.

先祝大家新年快樂, 身體健康.

經過同 wingsiu 兄的討論後, 再係兩種不同角度平面, 分別 apply 左藍同綠既 filter 上去. 然後用開稀左既淺灰係細節上薄塗了一兩層, 突顯細節.  工具及零件剛剛開始上色, 還未完成.  無論如何, 新一年先發個更新, 下次更新希望可以完整一點.   

下一步繼續零件及細部上色, 然後會噴一層光油, 上水貼, pin wash, 消光, 舊化.....    長路漫漫.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
謝謝大家回貼.

明天有事, 未能出席. 大家玩得開心 d.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
謝謝大家回貼.

尋日差 d 爛尾, 意外下成支半滿既 x20 跌左落架 1 號上面, 右邊 fender 斷裂, 兩盞頭燈甩左, 一盞半甩, 鏟子既底座飛脫....  掙扎良久, 心想既然都砌左兩個多月, 就咁爛尾, 真係 2010 年可能又會無作品, 死死地下續粒痴返, 好好醜醜都盡量埋尾.

今次 update, 我係上左光油, 然後上水貼, 跟住做埋 pin wash.  上消光, 再用不同既灰 grade 做出褪色效果.  下一步會上少少泥, 試一試效果.  整體而言, 唔想架一號太殘舊,  泥污都應該只會點到即止, 希望唔會 overdone,  保持一下德國灰風味.  

PS : 正如之前估計, 做左一半既 weathering, filtering 既效果都差唔多蕩然無存.....

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
謝謝大家回貼支持.

btw, 乜野係 '杯具' ?  係 sm 成日見到, 但係解讀不能.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
謝謝毛兄解答. 終於明白了...

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線