回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Celica GT-Four WRC ST-205, 185 & 165 (28th Feb 11 updated)
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
Celica GT-Four WRC ST-205, 185 & 165 (28th Feb 11 updated)

自ST-185開始就愛上左Celica喇,雖然ST-205可以話係豐田o既失敗作,但血統o既關係仍然對呢部車有份感情。

記得1994年尾ST-205開始進軍WRC,當時已經諗媽星幾時出呢 等到街車出左,WRC版聽都無聽過,以前亦無什麼Studio27改件之類,把心一橫玩二合一,以一部ST-185 WRC 內籠&配件+ ST-205車身底盤諗住自己改倒出黎.... 可惜當時眼高手低,根本無能力做得好,做到天一半地一半,DECAL又唔啱位唔知想點,最後石沉大海。

早兩年見有ST-205 DECAL賣,又湧起重做o既念頭.....到今年2009年,事隔已經十年以上喇,睇番部車真係飯到噴埋出黎,都唔知以前自己想點,好多地方夾硬黎,畢地補完又未磨平,改到九彩但無忽見得人....

事實上要改做ST-205 WRC,市面上有唔止一份改件出售,但我又想試吓今日o既我有無能力救番部爛車 於是洗左個殼,改左尾翼接駁位,打磨一吓再上灰.....都仲係唔得,原來以前做左好多錯事響部車度 怕且都要花d時間先得.....

師兄們有相post d上黎得嘛

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingary 於 2009-6-9 01:58 AM 發表
我買過 Racing 43 套 transkit ,都係未搞,祝早日完成

係咪有份金屬parts(唔知係咪白鐵...)加一份水紙o個套?十年前未有呢d野賣,你o個份同studio27 o個份我都係早幾年先見倒,你o個份都幾平,不過見倒堆鐵好似唔易處理,加上以前已經改到部車九彩,都唔知仲裝唔裝倒套野上去喇,都係自己手做好玩d

咁racing 43份野質素如何呢?未買過呢個牌子o既改件,呢間廠咩來頭呢?睇packing似鬼佬野黎wor...

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2009-6-9 05:12 AM 發表
Leo兄出Post,實支持,我想相今日的你不會再爛尾

thanks 呀雲絲頓兄 爛唔爛尾我都唔知架因為我太多心喇,樣樣都想搞吓,整整吓又會俾第d野引左去,好似我原本都仲整緊211v格,點知又手多多搞吒部野 你知我最鍾意搭吓膠板、搵畢地補吓呢度執吓o個度咁架啦,砌211v其實唔係我一向玩緊o既野黎,不過211v我都會同步做o既

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2009-6-9 09:19 AM 發表
又有新車睇囉
一定要支持啦

QUOTE:
原帖由 pakhouse 於 2009-6-9 09:15 AM 發表
師兄支持,你一定得.....

多謝支持呀

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-9 09:16 AM 發表
連板凳都沒了.... 還是要頂一下~

兩張凳仲響度o既,不過到底d parts齊唔齊真係要check 吓先知

QUOTE:
原帖由 R32 於 2009-6-9 09:20 AM 發表
司力架個型的確係比Corolla好好多,但ST205實在係少見,資料肯定唔多喎~~~~ !!

其實我覺得跳燈ST185係最型o既,ST205廠隊好似跑左兩年咁上吓就收左皮喇,加上受歎迎程度同戰績始終不級185,ST205相對地應該比185少,手頭上都有D相,內籠都算夠料,但引擎如果多D相會好做一D。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-6-9 10:12 AM 發表
WOW 好車好車

PO兄你整完E媽打會搞咩呢?

QUOTE:
原帖由 wingary 於 2009-6-9 10:44 AM 發表

我記得好似係 ST-205 個 turbo 入風口大過 Group A 個 Spec.,俾人取消資格,Toyota 堂堂大廠,居然發生咁事。

唔出奇,間間廠出賽其實都有D古惑野,只係捉唔捉倒o既問題,記得當年ACCORD跑JTCC都有類似o既情況而dis-qualify左

QUOTE:
原帖由 m_m 於 2009-6-9 10:55 AM 發表
Celica 正呀
我由165開始就鐘意啦

ST-165以前有份改件係RALLY版問倒路花架,而家唔知仲有無得賣,有的話必入

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-6-9 11:20 AM 發表
梗係觀摩觀摩同捽你地 POST LA

起左貨就自動變收數佬

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2009-6-9 11:58 AM 發表
支持!!!
十年後技術咁鬼勁,,一定唔會爛尾啦

望係咁望啦

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2009-6-9 12:07 PM 發表
我呢個門外漢 中學時代都砌過呢架車款,支持 + 期待 ! ~

記得連個盒都好似,不過唔知係咪 ~

係?我諗你砌o個部係ST-185,雙星出過92 Repsol花同 93 Castrol花架,不過我只係要ST-185 o既parts,至於ST-205個盒我都掉左lu

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2009-6-9 12:21 PM 發表
司力架
一個經過時間的洗練, 好難才建立得到的經典型號.

好可惜. 豐田就係唔珍惜. 看看最近代的司力架...... !!!

唔係抱殘守缺!!!
司力架由第一代平地一聲雷, 千六 GT 型號的雙頂凸輪軸 ...

獅兄不如你講埋4wd年代o既司力架啦

自從Celica唔再跑WRC,打後o既ST-230我已經唔再當佢係司力架喇

btw,其實而家唔算係埋尾,係所有野都會拆番晒洗晒油再重頭黎過

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
Celica迷千其唔好嚇親

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2009-6-9 02:49 PM 發表

講真 Nissan 350z 比E架Celica衰多多声、E架Celica個尾都OK、係個頭差小小

但頭"琴"同頭泵把都好怪呀

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-9 02:37 PM 發表

不如佢focus返係corrolla算吧啦......

無用架,celica又好corrolla又好,都只會一部樣衰過一部,未見過有一部新車係靚過以前

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2009-6-9 02:53 PM 發表
WA!新果架令咁多GE

時代唔同,新一代人o既美學標準同我地d老人家唔同...

懷念.....

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2009-6-9 03:09 PM 發表

Celica 的 Rally 中、我覚得E架係最正。

無模型呢最衰

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-9 04:05 PM 發表
就來開第三頁, 今晚應該有update睇喇卦

我快唔倒架,唔好俾壓力我啦

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Raybirg NSX 於 2009-6-9 05:23 PM 發表

估唔到你仲有呢本 Option fans ,我果堆都扔晒囉...

響網上搵referece無意中發現架咋

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2009-6-9 06:07 PM 發表

Sakatsu有出過架。 比埋GT4你

呢本咩黎架?好正咁wor

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pop01 於 2009-6-9 08:55 PM 發表
Wow  ST205   一定要密切留意!!!!

我只有一些相 (找不到內籠相 ), 希望有用啦

多謝晒!D相好靚,咩FEEL都返晒黎

QUOTE:
原帖由 ngcheukwai 於 2009-6-9 11:35 PM 發表
好似最頭個張條軨親架車多d wo

唔同路面會用唔同軨同輪胎架,我今次會選擇用得比較多o既六幅式OZ軨。

QUOTE:
原帖由 D.D. 於 2009-6-11 11:38 AM 發表
Wow......ST205  95' MONTE-CARLO WRC 好期待呢..... wongleo 兄努力 ar !!

我都想砌 95' MONTE-CARLO WRC 既: IMPREZA WRX, LANCER EVO II 同依部ST205, 等你佳作 !!

EVO II都絕版得好緊要WOR,你有車嗎?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
橫掂都係,開鬼埋佢  我愛CELICA

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-6-12 07:57 AM 發表

偉仔似係度大leo多d喎

部車到咁,我點同你玩呀

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2009-6-12 08:58 AM 發表

Leo 大番佢

我...我...我好..冷..靜, 唔...唔會俾你大...大...大倒o既

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 偉仔 於 2009-6-12 09:10 AM 發表
其實意恩系想你快D動手呀.我好心急呀

我出晒名慢架wor 我黎緊幾日都唔響香港,我諗最快都要下星期先有update喇。

頂部