回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 瘋狂地迷上SCM EX:馬沙渣古小隊出擊!
Ambroseya
少尉
待殺平民

熱讚榜勳章  
UID 114
精華 9
積分 54
帖子 661
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-25
來自 香港
狀態 離線
瘋狂地迷上SCM EX:馬沙渣古小隊出擊!

近排真係完全迷上了這一個SCM EX系列!所有系列既渣古中絕對係最有型的!而且上完色後點玩都唔甩色!玩得好暢快啊∼
見比例同1/144差唔多,就順便油埋HGUC重力戰線BoxSet內自護的氣墊戰車了!

↑首先主力講一下馬沙專用渣古先∼

↑馬沙飛踢忠實重現!

↑好有名的肩撞!

↑雙手扼鎗!

↑每個動作都好有氣勢!

↑手瓜仲起"搌"添!

↑好自然的半跪姿勢!

↑腰部可以大幅度向前彎曲!

↑火箭炮仲可以掛在腰後呢!

↑馬沙:出發!

↑馬沙咁勁∼專用機當然冇中過彈吧∼

↑本身除了多了一隻角之外,其他造型是完全一樣的...
為了似返馬沙專用的S型,所以背包及小腿改作了少少改動∼

↑腳部加了兩個噴氣口,那才有三倍速吧∼

↑唔知點解枝火箭炮用風筒吹極都唔直...

↑腳部火箭炮!

↑賴巴小隊!這兩隻渣古好百撘,跟過好多大佬喎∼XD

↑加上HGUC重力戰線BoxSet真係好過癮!

↑比例唔覺差好遠呢!

↑後面那武器箱是盒蛋來呢!

↑自護陸軍氣墊戰車!

↑咁細隻真係油到眼花花∼

↑自護全軍出擊!

↑幾款渣古的比例:左起SCM EX、SHCM-PRO、HGUC

↑各系列戰車!放埋一齊好過癮 ∼唔知MIA的偵察車個比例啱唔啱呢?

↑另外寫了一篇"YAYA的初心手掃舊化心得"∼請大家笑納^^
http://hk.myblog.yahoo.com/ambroseyin/article?mid=18415

-----------------
Yaya's Factory
http://hk.myblog.yahoo.com/ambroseyin/
埋黎睇!埋黎揀唷!
頂部
Ambroseya
少尉
待殺平民

熱讚榜勳章  
UID 114
精華 9
積分 54
帖子 661
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-25
來自 香港
狀態 離線
多謝大家支持!
其實這只算好初心的舊化方法來, 不過出來效果較偏向漫畫筆觸吧!

QUOTE:
原帖由 謝夫 於 2009-5-19 07:44 PM 發表

絕對好玩過山口式

麻煩謝夫兄幫忙了~

QUOTE:
原帖由 tojoelee 於 2009-5-19 08:58 PM 發表
師兄,我諗好多師弟都想知,
師兄係咪有左呢個作品之後,再引伸出 scalebane?

相對同師兄你既電王作品,可以睇得出係同出一徹。

哈哈 ~

其實剛剛相反, 係油完課題後, 好多模友問其上色方法!

才引伸出用接近的上色法油這幾部渣古的呢~

所以才順道出了篇初心筆塗舊化心得了!

-----------------
Yaya's Factory
http://hk.myblog.yahoo.com/ambroseyin/
埋黎睇!埋黎揀唷!
頂部