回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] HGUC 1/144 GUNDAM NT-1 "ALEX"
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-15
來自 macau
狀態 離線
HGUC 1/144 GUNDAM NT-1 "ALEX"

拖拖拉拉終於搞埋果少少爛尾手續
好好醜醜叫完成啦! 不過都幾多失誤...
下次真係唔好為趕而趕了...

[attach]280920[/attach]

機體解說: (純吹水, 可略過 )

U.C.0080年, 在一年戰爭完結之後...
地球和殖民星正在由戰亂中恢復過來, 重建工作進行的同時,
聯邦軍也沒有停止新型MS的開發

而在一年戰爭中大放異彩的皇牌MS---GUNDAM的後繼機開發更是計劃之一
在戰爭末期被逼投入實戰的GUNDAM NT-1 ALEX, 在殖民生與ZAKU FZ的戰鬥中被嚴重破壞

由於這台機體搭載了很多新型裝備
例如磁浮覆蓋技術, 全天幕駕駛倉, 覆合裝甲系統等等

最終在大戰結束後被軍方回收, 並施加改造後繼續投入測試和收集數據
至今, 這台富有革新意義的機體對後世(第二代)MS的開發, 如GM CUSTOM, GUNDAM MK2等均有深遠影響, 更有先軀之長用

有說本機曾參加自護殘黨掃討作戰
但駕駛者為何人及正式出擊記錄已經無從稽考

PS.本機雖被名命為NT-1(意為NEW TYPE用MS)
但實際上在測試中有否及進行了何種NEW TYPE駕駛者測試則是無從得知

好..水就吹完喇~睇過就算~ 去圖~

[attach]280921[/attach]

[attach]280922[/attach]

[attach]280923[/attach]

[attach]280924[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
繼~~

[attach]280925[/attach]

[attach]280926[/attach]

[attach]280927[/attach]

[attach]280928[/attach]

[attach]280929[/attach]

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
續~~~

[attach]280930[/attach]

[attach]280931[/attach]

[attach]280932[/attach]

[attach]280933[/attach]

[attach]280934[/attach]

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

[attach]280935[/attach]

[attach]280936[/attach]

[attach]280937[/attach]

[attach]280938[/attach]

[attach]280939[/attach]

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
last~~

[attach]280940[/attach]

[attach]280941[/attach]

[attach]280942[/attach]

製作感想:

雖然過程緩慢
但最後都把自己喜歡的機體, 依照自己心目中的設想製作出來了
途中雖然也遇到困難, 但想辦法解決問題, 做到自己心目中的效果
不也是模型樂趣之一嗎? ^^

其實今次最難搞並非改造部份, 因為一日未上色一日都可以重執
慘就係慘在上色時"奶野".....
那傳說中的廿幾個橙黃色噴咀, 手塗沒有想像中辛苦
好似只有一至二個不合格要洗油重塗, 不過用雙星油都很方便了

至於水貼, 第一次試用魔鬼先生的...感覺上挺難控制
浪費了很多張...有摺埋左打唔返開ge, 又有刮甩字ge...>"<
大面積地方易貼, 小面積地方真係都幾惡搞, 尤其係我仲鐘意係幾張拼貼..
不過總括黎講都好好用下, 夠薄, 唔洗上咁厚消光

下次應該會再訂黎用^^

最後要多謝幾位師兄, 係製作過程中給予的意見和鼓勵...
無你地, 可能我又砌到一半爛尾lu~~
當然仲有要多謝幫我手訂野, 同埋成日報料俾我聽有新材料甯~ge師兄啦~~

另外, 製作過程在此:
http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=88838

又或者可以去小弟個BLOG度睇返改造小結:
(1) http://hk.myblog.yahoo.com/amk-amk/article?mid=266
(2) http://hk.myblog.yahoo.com/amk-amk/article?mid=272

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 josephfreedom 於 2009-5-14 11:56 AM 發表
SOFA....COOL

HAHA 我都未貼晒就回左  THX!

QUOTE:
原帖由 nampa 於 2009-5-14 11:58 AM 發表
  excellent.

thanks

QUOTE:
原帖由 newwave 於 2009-5-14 12:00 PM 發表
幾有機械感, 吾錯

謝謝~就係想做到有機械感ar~

QUOTE:
原帖由 karajan 於 2009-5-14 12:32 PM 發表
好靚仔呀!!!!!!

多謝多謝~~不過都仲有唔少bugs架

QUOTE:
原帖由 jam 於 2009-5-14 12:47 PM 發表
,,,,照片唔錯呢...
咱h做手機桌面先

喜歡就好~

QUOTE:
原帖由 ck323 於 2009-5-14 12:50 PM 發表
靚到呢!

謝謝你~~

QUOTE:
原帖由 錢七 於 2009-5-14 12:59 PM 發表
多謝分享

多謝收看

QUOTE:
原帖由 water 於 2009-5-14 01:01 PM 發表
哇 靓仔到爆啊

thanks!! 靚仔~我又要~~

QUOTE:
原帖由 阿烏 於 2009-5-14 01:03 PM 發表
上色及改造方面都相當出色,正因為整體太理想,所以睇到一d小瑕疵時覺得有些可惜....

不過以師兄能力應該接受更加高的要求,真的期待師兄以後更完美的作品

多謝烏兄指點! 小弟心急, 所以到影相先發現有唔少瑕疵無執好...
我會繼續努力, 希望到時師兄都可以提點下小弟

ps. 意見同批評小弟絕對會虛心接受, 冇各位師兄提點又點有進步呢! :em95:

QUOTE:
原帖由 CKT 於 2009-5-14 01:14 PM 發表
好掂~各方面都一流~

謝謝~~不過都係跟呢度d師兄學野咋! 有排都未到一流~~

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2009-5-14 01:20 PM 發表
用色,上色及陰影都靚,very nice !! ~

ps. 係 d 相藍左些少者 ~

謝謝天皇:em95:
我影相時set錯左 wb

QUOTE:
原帖由 mark2 於 2009-5-14 01:33 PM 發表
the blue color is sharp

thanks! my favorite cobalt blue+high light!!:em95:

QUOTE:
原帖由 本田 於 2009-5-14 01:43 PM 發表
靚到爆! :em95: :em95:

謝謝~~不過爆左隻模型就無架啦...

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2009-5-14 01:44 PM 發表
嘩!巧正咁喎,重用o左反件拳頭添,好有MG feel!:em95: :em95: :em95:

其實係之前自己雕ge原子灰拳頭~覆俾自己洗
謝支持~:em95:

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2009-5-14 01:51 PM 發表
鈷藍同橙黃的要搭真係一絕!
個背景又係藍色,但又唔會搶色先過癮喎:em95: :em95:

同好呀~~:em95:
師兄真眼利, 一眼就看穿係鈷藍! 背景...其實我只係得le張咋...

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 bat-cat 於 2009-5-14 02:06 PM 發表
好靚仔呀.....更期待你的渣古FZ

多謝你
FZ仲未諗掂條渣古喉點搞好...

QUOTE:
原帖由 toygarry 於 2009-5-14 02:22 PM 發表
嘩!....又真係幾靚

thanks! 希望下隻再接再勵啦

QUOTE:
原帖由 niree4u 於 2009-5-14 02:57 PM 發表
超喜欢改造过程,成品上色靓....等看FZ的更新了

多謝, 以後多些交流啊

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2009-5-14 03:21 PM 發表
好正

上色和改動既地方都very骨

謝謝千影兄,
亦都祝你今年比賽順利

QUOTE:
原帖由 mac07 於 2009-5-14 03:22 PM 發表
改裝好精美,用色好靚,佳作!

多謝多謝~ 謬讚了~

QUOTE:
原帖由 cheershong 於 2009-5-14 04:42 PM 發表
正呀!!
陰影 perfect!!
D 相帶藍 (攝影問題??)

thanks! 相機影果時set錯wb呀...

QUOTE:
原帖由 小改 於 2009-5-14 06:01 PM 發表
打劫打劫
打劫只NT1!

唔係掛...走呀~~(thanks!)

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2009-5-14 06:05 PM 發表
呢隻好少見人做得靚,你真係矛得頂

多謝
不過依隻真係唔多人砌, 我搵到reference都唔多啊

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 codychan 於 2009-5-14 06:42 PM 發表
造形超靚仔!!!
滲線再做仔細穨韞縑I!!

GOOD WORK!!超形!!

多謝高地大師
滲線真係衰衰地  下次要更細心d 先得!

QUOTE:
原帖由 athrunmoon 於 2009-5-14 06:59 PM 發表
之前見平我都入左一盒,而家可以做參考啦。我收下圖片啦。

期待你的作品

QUOTE:
原帖由 shangex 於 2009-5-14 07:29 PM 發表
好喔~
是1/144的比例!!
作的好棒!!

支持1/144
感謝回覆!

QUOTE:
原帖由 小杰 於 2009-5-14 07:33 PM 發表
好有氣勢

thanks! 你頭像的大魔都好吸引bor

QUOTE:
原帖由 Monel 於 2009-5-14 08:12 PM 發表
上色同造型都係一流

一流? 不敢當
不過都多謝你ge支持ar~~

QUOTE:
原帖由 vesper 於 2009-5-14 08:59 PM 發表
終於睇到成品了,好靚啊,做到

thanks! 不過都仲有改進空間ga

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ↖↙mark↘↗ 於 2009-5-14 09:28 PM 發表
好正....
正到唔知講咩好.....
機械感做得好好

多謝
不過1/144 講機械感囉喎...我都仲有排學啊

QUOTE:
原帖由 MG110 於 2009-5-14 09:32 PM 發表
上色靚..改得正

改裝同上色都未夠你玩啊
你果 D先係真正ge改裝正上色靚

QUOTE:
原帖由 cyberblue 於 2009-5-14 10:05 PM 發表
仲以為係手辦~~ 改做同上色都好靚!

唔知係咪指似果 D開倉件咁肉...( )
thanks!

QUOTE:
原帖由 ultraleo 於 2009-5-15 12:34 AM 發表
版聚睇過實物, 呢d就係叫做心機. 砌多幾隻等我學下炾.

果時趕到九彩...好多bug位啊
leo哥唔好咁講, 我向你學習學習就真

QUOTE:
原帖由 有heart人 於 2009-5-15 12:37 AM 發表
嘩!!! 要讚!!!

多謝有heart人

QUOTE:
原帖由 yiuming 於 2009-5-15 10:17 AM 發表
1:144都整得噤靚^^
利害!!!!
隻藍色好得^^
VERY GOOD!

thanks!
1/144, 有冇興趣支持下~

QUOTE:
原帖由 ccm880 於 2009-5-15 04:49 PM 發表
cool...改造高手...上色靚,陰影靚~~

唔敢當唔敢當  小弟黎le度係跟各位大佬學野~

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2009-5-15 06:22 PM 發表
好到唔識講...拍下手先

喂! 師兄, 好耐冇見bor 好掛住你d模型呀
依隻alex完成到, 都要多謝你俾ge意見同支持呀

QUOTE:
原帖由 小賜賜 於 2009-5-15 08:36 PM 發表
好正呀  好想睇埋手腕武器麍!

係bor~ 得閒影返先~

QUOTE:
原帖由 正樹 於 2009-5-15 10:20 PM 發表
除左好靚,我都唔知講咩好!

我都知師兄改左好耐,睇住由無,到有,心情真係等別唔同

嗯嗯, 真係好似睇住個仔出世咁ga
我手腳慢咋...少少工夫, 俾著正樹兄你應該好快搞掂~
我都成日有睇你d post學野架:em95:

頂部