回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 飛翔的夢想 - 達文西的飛行器 (Leonardo da Vinci's Flying Machine) - Upd Dec-10
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線
飛翔的夢想 - 達文西的飛行器 (Leonardo da Vinci's Flying Machine) - Upd Dec-10

注意、警告:
長氣老人家第一次出 Post 分享製作過程,如有悶親,請多多包涵。
小弟都係初次認真製作精細的木製模型,實屬無乜經驗,有些地方更可能是亂砌.....  如有錯誤地方,望各位兄弟多多指正。

[背景]

「達文西」(又譯「達芬奇」,Leonardo di ser Piero da Vinci,1452-1519),義大利「文藝復興三傑」之一,舉世聞名的藝術家,最為人認識的畫作有《蒙娜麗莎》、《最後的晚餐》及《維特魯威人》。  達文西除了是藝術家外,其實也是解剖學者、數學家、建築師、工程師、發明家。他具有超越那個時代的廣泛思維,著名的概念性發明比如飛行器、直昇機、坦克車、太陽能聚焦使用、計算機、板塊構造論基本原理、雙層殼等許多構想。他的構思與設計都以手稿及草圖形式紀錄在他的筆記簿冊中,但要在他過世二百幾年後一直到十八世紀才被公諸於世。他的其中一項為後人津津樂道的設計,便是「撲翼飛行器」(Leonardo da Vinci's Flying Machine with Flapping Wings)

後人在達文西的筆記簿冊中發現不少研究鳥類飛行的資料和撲翼飛行器的設計草圖,並配有建議如何製作和操作的示意分解圖。達文西研究人類與鳥類的解剖學而得知鳥類的肌腱遠較人類發達,但他認為只要藉由適當的輔助方式,例如機械飛行器,即可強化人類力量而達到飛行的目的。他曾說道:「鳥是依照著數學公式而飛的機具,是人類可以在自己能力範圍內複製的」

達文西的撲翼飛行器設計手稿與草圖 (互聯網圖片)
[attach]271304[/attach]

達文西的撲翼飛行器設計,是模仿鳥類和蝙蝠的飛行,主要以木作材料,整體外形像一展翼的禽鳥,尾部如鳥,雙翼有關節而且比較像蝙蝠翅膀。雙翼和尾部的翼骨之間縛有網布,網孔將會披上羽毛,就像鳥類的翅膀一樣,雙翼主翼骨以繩索連到機身上的機械裝置。機身是一塊木板,裝有滑輪引導繩索通過機械裝置連到機身前方垂下的兩個把手。飛行員俯臥在機身木板上,以皮帶固定身體,雙手抓著前方兩個把手不停地上下拉動,通過巧妙的機械裝置,連著的繩索便會帶動雙翼上下拍動。

撲翼飛行器模型 (互聯網圖片)
[attach]271305[/attach]
[attach]271306[/attach]

雖然達文西曾經努力用心的研究鳥類,以企圖實現人類對飛行的夢想,可惜的是,仿傚鳥類飛行的複雜性遠超出他所能理解。事實上,如果按照達文西的設計把撲翼飛行器製造出來的話,它們不可能飛得起來。雖然如此,達文西是有史以來以科學方式致力飛行研究的第一人,這位當代博學天才的天馬行空的構思,對後世人在科學上的思維、研究和發明,起了影響性的啟發作用。

[模型介紹]

小弟呢盒「達文西的飛行器」(Leonardo da Vinci's Flying Machine) 木製模型,十多年前係美國 Las Vegas 購入,當時一眼見到就即時中毒,都無諗過砌唔砌得掂,就「迷迷糊糊」咁買左...... 售價約百幾接近二百 (美金)。  買返黎放左好多年都未開工,主要係驚砌唔掂......  但幾年前唔知做乜,突然有股衝勁動力,於是膽粗粗開工......  不過砌左一半都無,就因為屋企裝修而停工,一停又過左兩、三年......     之前都用左好多心機同時間去搞呢副模型,就咁難尾真係唔甘心,奈何一直都無乜動力...... 但自從上左 HKML 之後,見到各位師兄弟不懈的衝勁同熱誠,令小弟又有返動力喇!  最近就挖返呢盒模型出黎,的起心肝,繼續「飛翔的夢想」!       希望有日完成,夢想可以實現..... 如果真係爛尾,就所有都化為幻想 lu ......

模型生產商是 Canada 一間專門出品歷史文物模型的公司 Incunabula Museum Series Incorporate,是根據達文西手稿及草圖內的資料作參考設計,比例 1/6,完成後翼展達 102cm (超過三英呎).....  
根據比例,達文西設計的飛行器實物 (如曾經有過) 就有成二十英呎闊,都好大隻好重o者....  如果以人力驅動,唔怪之得飛唔起喇......

模型套件內容 (盒大小約 10" x 22")。由於幾年前開波時沒有影相,現時相中看到的已不是原貌,更可以看到有些部件是半完成狀態。
[attach]271307[/attach]

模型套件內材料絕大部份為木材,包括有幾種木:洋杉木 (Cedar)、樺木 (Birch)、圓形的竹枝;另有少量塑膠 (滑輪組裝)、皮帶、鐵釘、鐵線及鋼琴線等。套件的大部份材料是放在大盒中下方那個白色紙盒及那些雞皮紙袋裡 (有三、幾十包咁多),每個雞皮紙袋上都用橡皮圖章印上不同編號以作識別。套件內另有說明書一本及一大幅結構圖。  好傳統的舊式歐美模型包裝方法,望落真係唔多醒神,但係就好有懷舊感覺,能與模型題材配合。而且用大量雞皮紙袋仔,膠袋都唔多個,環保意識十足,係今時今日確實難得。

飛行器模型的 1:1 結構圖解 (大小:21.5" x 34.5"),仿古文件風格繪畫。 部件間的組合、木材量度長度與定位...等等,都要靠此圖。
呢幅圖好緊要o架,如果套模型爛尾,惟一有「渣拿」剩低的就得返佢,可以用木架鑲起佢當掛畫....  
[attach]271308[/attach]

除了套件包裝夠「懷舊」和有點簡陋外,零件的原材料選料亦有「馬虎」感覺、和零件的製造亦不夠精確 (以後的製作過程會提及)。如果這套模型是由日本仔設計和生產的話,肯定會精細得多。不過砌這些「粗枝大葉」的歐美模型,特色就是夠晒挑戰性。

待續.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[說明書]

說明書外觀亦是充滿古典風味,就像古時歐洲的文件書信上的封印,不過就是以一張圓形金色貼紙封口。書內真正有關組裝的共十五頁,共分三個主要部份:1) 機身、2) 雙翼及尾部、3) 飛行器的整體組裝。

說明書封面上意大利文標題:「il volo instrumentale di Leonardo da Vinci」,英文意思就是「The Flying Machine of Leonardo da Vinci」。
[attach]271327[/attach]

三個主要組裝部份,由左至右:1) 機身、2) 雙翼及尾部、3) 飛行器的整體組裝。
[attach]271328[/attach]

說明書內頁對組裝的描述,就有如達文西筆記簿冊內的資料,插圖都是立體掃描繪圖、伴以大量的文字詳解 (英文),與平時砌開的塑膠模型的說明書有極大分別。
這種形式的說明書,單看插圖是不足夠的,必須細讀文字描述,才能理解實際的組裝方法..... 如果睇唔明的話,就要估估下......  以下是其中幾頁。

機身組裝。
[attach]271329[/attach]

翼及尾部的組裝。
[attach]271330[/attach]

飛行器整體組裝。
[attach]271331[/attach]

待續.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[模具的製作]

一開始,小弟就遇上第一個難題......

飛行器模型有些部件是彎的 (例如翼骨),製作時需要使用模具弄彎木材。說明書內有一頁印有模具的原大圖形,需要另用厚木板根據形狀鋸出來。

要自己製作這樣的模具,一般只能用「線鋸」慢慢從木板上鋸出來;但鋸面要垂直、平滑、整齊,對小弟來講,頗有點難度..... 而且要鋸好耐,真係鋸到天光都未鋸完.....       最驚係自己鋸出黎鋸到不知所謂,辛苦完一輪又徒勞無功......

自己鋸唔掂,惟有「請槍」.......  於是小弟到旺角砵蘭街一帶買塊半吋厚的木夾板碎料,將原圖影印出來貼到木板上,然後去油麻地新填地街一帶搵間專造塑膠招牌的舖頭,搵師傅幫我鋸,因為佢地有「金界」床、又熟手,確保鋸得整齊.....  去過幾間格價,搵左一間只收人工 $50,而且好快手,我放低比佢就去食晏,食完晏返黎已經搞掂,都唔駛一粒鐘.....   

說明書附錄的模具圖。
[attach]271351[/attach]

鋸出來的模具。
[attach]271352[/attach]

使用這些模具弄彎木材的方法,稍後會講到。

待續.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-3-25 12:04 AM 發表
終於出台啦. 一定會密切留意

QUOTE:
原帖由 bearpta 於 2009-3-25 12:15 AM 發表
這個好

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-3-25 12:19 AM 發表
超複雜.......................

QUOTE:
原帖由 小斑女 於 2009-3-25 12:25 AM 發表
WOW....請大大繼續完成達文西 - 飛翔的夢想啦

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-3-25 12:54 AM 發表
patmb 兄...

大開眼界...

一定密切留意

多謝各位收看!  小弟盡可能完成呢個「飛行的夢想」。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 allenjm 於 2009-3-25 01:03 AM 發表
如果是我就一定唔舍得砌 加油!!!期待大作

多謝收看!  叫「大作」小弟認真唔敢當,但求唔好變「爛作」便是。  

QUOTE:
原帖由 frankie 於 2009-3-25 12:55 AM 發表
呢類木製模型似呼收藏價值比軽高WOR

二百 (美金) 成千幾港銀我就唔捨得買啦

小弟覺得買左唔砌,就失去模型的意義.....  而且小弟較享受「砌模型的樂趣」多過「收藏物件」的樂趣.....  唔o岩聽唔好打頭喎...    
不過小弟都買買埋埋一大堆模型未砌,其實都係變相收藏,慚愧......

買盒 Studio27 或者 Tameo 的車仔隨時都千幾、兩千銀起碼,千幾蚊買呢盒咁罕見、題材咁特別的木模型,計下條數其實都可以接受 (雖然唔係平)......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 frankie 於 2009-3-25 01:21 AM 發表
木夾板唔使買 係街可以執倒

模板可以用蛇尺

有諗過係街免費執塊木板,但o岩用的可遇不可求,有d好大塊或太細塊、有d過厚或過薄 (會變得難用)、有d就發霉或好污漕、有d變左形......  我去買塊碎料都係十幾、廿蚊,今次豪比佢....

用蛇尺驚畫錯位,而且覺得用「影印 + 白膠漿貼上」呢個方法應該更省時方便。  不過好多謝兄弟的意見,大家分享下心得、見解,確係好事。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
多謝各位收睇!  

QUOTE:
原帖由 carman 於 2009-3-25 10:10 AM 發表
好似好難攪咁wo=_=

小弟都係第一次砌精細的木製模型,開頭確係唔易,不過搞搞下又幾好玩....  

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2009-3-25 01:46 PM 發表
嘩, 好正

俾我見到都一定會買   

加油呀 慢慢完成你"飛翔的夢想"

我第一眼就比果張結構圖吸引住,忍唔住就買左..... 買後初初有d後悔自己沖動,但而家砌落又覺得幾過癮.....  

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2009-3-25 02:12 PM 發表
哇 ~ 大 project,好複習,重好有藝術 feel,期待 !! ~

架野真係幾複雜,而且跟盒黎有d物料唔多掂、有d木材又爛左,要出去周圍搵代用品及補木料......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 light 於 2009-3-25 03:44 PM 發表
  留名先

多謝收看。

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-3-25 03:49 PM 發表
做得好呀!聞西

遲d係飛行器上加上大量獨當一面的武器,整返部「羅你命 3000」......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 eddie_ch 於 2009-3-25 05:01 PM 發表
又"老人家"又"小弟"甘姐係點呢
anyway極力支持, 好欣賞da vinci既才華, 期待樓主大作!!

呢度可能有人比「小弟」仲要「老人家」o架嘛.....  

多謝留名!  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[翼骨的製作]

飛行器尾部和雙翼,除了雙翼的主翼骨是筆直的外,其餘的翼骨都是弧形的 (請參考第一頁的結構圖),這要借助之前準備好的模具來製作,但並不是把單枝木條直接弄彎。

每條彎的翼骨原形 (黏合好但未經加工及裁剪),是一條 1/8" x 1/8" 方形、約 10" 長的木條。製作方法,是將兩條 1/16" x 1/8" x 10" (厚 x 寬 x 長) 的直身木條上膠水黏合,套在模具上 (在膠水定形前),用木衣夾平均地夾好,待膠水乾透後解開木衣夾便成。兩條厚 1/16" 的木條黏合後便厚 1/8",弧形的模具令木條變彎,膠水就將兩條木條黏合並定形。  全副飛行器模型需要製作共 32 條這樣的翼骨原形作備用。

夾在模具上等待定形的未加工翼骨原形 (這裡使用模具A)。
[attach]271684[/attach]

近看可見翼骨原形是由兩條一半厚度的木條黏合而成。
[attach]271685[/attach]

其中的 18 條翼骨原形。
[attach]271686[/attach]

使用木衣夾而不用膠衣夾或鐵夾,是木衣夾夾口是平面的 (膠衣夾有坑紋或凸粒)、木質又不會太硬 (金屬夾太過硬),不會對模型表面造成損害。  不過今時今日人人屋企都用晒膠衣夾,木衣夾的生產已大副減少,要買到木衣夾不是易事,超市、o架仔城、實係...果d全部都無得賣,我係旺角行左幾個街市先係一間家居雜貨店買到。

原本說明書是建議使用快乾膠來黏合,因為可以好快乾.....  但處理細長木條本身已不是易事,而且製作步驟包括:落膠水、黏合、上模具、上木夾,過程又要求對位準確,用快乾膠是很冒險的事,隨時未上好模具膠水已乾,條木就要報消......  我覺得要係超級快速高手先做到.....      所以我還是選擇用木工白膠漿,雖然乾的時間長很多,但就有很多時間準確對位。不過要製作 32 條翼骨原形,相當花時間,我已準備了兩個模具A來製作,也用了超過兩星期 (要確保白膠漿乾透才敢解除木衣夾,以免前功盡廢,所以每日只能製作兩條翼骨原形),過程好沉悶......     回想起來都....

翼骨原形準備好後,就開始翼的製作。把翼骨原形放到結構圖上對位,對好正確的弧度、量度好切口的位置和角度,便可用鋸鋸開,留待以後的步驟所用。結構圖中所見,每條翼骨的弧度、長度都有分別,對位和切割都要準確,否則就會失敗。

由兩條翼骨原形組合的「V-形」骨,已上啡色,製作尚算成功 (傻瓜相機及設備能力所限,影得唔夠清晰 )。
[attach]271687[/attach]

其實我有地方已經失敗左......  雙翼最外圍的那條長骨,要由兩條翼骨原形駁長,我駁好兩邊長翼骨後檢查,發覺其中一條切口角度唔準確,以至太彎了,變成鴛鴦翼 (可惜唔係「鴛鴦比翼」... ),要進行截肢重整.....

兩條長翼骨,其中一條炒左,大細超......
[attach]271694[/attach]

待續.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-3-25 06:35 PM 發表
密切關注中!

謝過戰斧兄捧場!    你隻防磁虎搞成點? 幾時猛虎出籠?  

QUOTE:
原帖由 mrniceguy 於 2009-3-25 08:30 PM 發表
非比尋常,密切留意動態!!!!!!!!

多謝 nice guy 兄弟捧場!  得閒請來坐坐.....  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 簡.. 於 2009-3-26 04:30 PM 發表
哈哈, 話長氣... 我諗我仲好後生, 但可能隨時仲長氣過你

anyway, 很特別的模型~ 看樣子好專業呢~~ 看來patmb兄技術一定有番咁上下!
加油加油!

咦~~~  睇黎我都好似呃得下人咁啵......  

多謝收看!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-3-26 05:48 PM 發表
patmb 原來係高手高手高高手 , 勁

先多謝收睇!    但係 po 兄唔好玩野 wor!  我唔係高手........

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chrismc 於 2009-3-26 04:33 PM 發表
好似睇緊記錄片或者教科書禁....

o下!  乜真係咁悶咩.....  

QUOTE:
原帖由 囂糕 於 2009-3-26 04:51 PM 發表
十分期待
很有趣

我都十分期望快d完成,因為仲有好多模型未砌......  

QUOTE:
原帖由 ykk 於 2009-3-26 05:41 PM 發表
加油加油 期待成品

多謝!  我會努力唔比佢爛尾!

QUOTE:
原帖由 light 於 2009-3-26 07:37 PM 發表
好似睇住人發明飛機甘

「撲翼飛行器」係模仿生物結構同動作,其實比飛機更複雜,更難研發。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-3-26 11:26 PM 發表

唔係高手,不過係老手!
架飛行器睇嚟「好好玩」喎!自己都砌過木質帆船模型,砌落先知「唔好玩」 結果.......................

我十幾年前曾經有過沖動,想買架西班牙 Artesania Latina 出品的木戰船砌,後來再次考慮: 又貴 (三千幾蚊)、又大架、又多數砌唔掂......  最後都無買,好彩.....  

後來我有朋友真係買左架 (唔記得係邊隻船),見佢舞左隻野十幾年,都仲只係得個船底.....

不過到最後原來自己都係難逃一劫,都係要衰返鑊比呢隻 Flying Machine.......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-3-27 07:26 PM 發表
我都系種意用木衣夾, 貪佢有彈性, 不過我將個木衣夾反轉黎用..

咦~~~  你鍾意走後門?  

反轉木衣夾呢個概念唔錯喎,有一個較大的平面可用。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[修正長翼骨]

上次話說製作兩條長翼骨,其中一條炒粉,因切口角度唔o岩以至條骨彎得滯,變成左右鴛鴦翼,要進行截肢重整.......

好,手術開始......

工具:蝕刻鋸片 —— 夠薄身,鋸口損耗減至最少。  木條上可見斜身的切口。
[attach]271999[/attach]

首先打跛佢.....  同佢截肢。
[attach]272000[/attach]

修正切口至正確角度,落白膠漿黏合,用「平行夾口鉗」夾住,等乾.....  整到深夜,要上床訓 lu......
[attach]272001[/attach]

隔左一晚,膠水已乾透。將左右兩邊翼骨重疊對位比較,已見大致對稱...... 手術尚算成功,收貨 lu......
[attach]272002[/attach]

修正長翼骨前後的比較。
[attach]272003[/attach]

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 簡.. 於 2009-3-27 08:33 PM 發表

唔係唔係...絕對冇呃既成份!
第一看樣子完全不同現今模型, 自然有番特別感...而且小時經常也有看明珠的節目 (忘記叫什麼名)
只是看達文西都看了不數咁好多次...
所以令到我感覺達文西e個作品好複雜, 可能係咁, 令到我覺得你正在作的模型好pro~
只個人觀點而已

Pro 乜鬼o丫!    只係呢幅係好少人砌的木製模型,加上題材好特別、好罕見,所以令人有錯覺.....

呢類木製模型,係老鬼先會用黎折磨自己......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-3-27 09:34 PM 發表
頂一下

再次多謝光臨!  歡迎得閒來頂多幾下!  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pakfunchai 於 2009-3-27 09:44 PM 發表

x2 的確好少有,比我見到呢盒野都一樣死 太正喇,我想我也和你同類,見到D特別ge模型都會心思思加油呀

兄台下次有機會遇到呢d冷門野時,買之前敬請三思,以免「一失足成千古恨」........  

頂部