回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 有缺憾美的GTR R35 已經完成
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-26
狀態 離線
有缺憾美的GTR R35 已經完成

一部1.7Ton既巨物竟然可以在Nuburgring砌低997Turbo, GT2都只係快過佢少少...連城城都唔渣Gallardo, 走去渣架R35打邊爐, 一架咁既車, 唔駛改喇...直砌表現其神韻就可以了(如果我砌得好....)

target colour:

其實我只係開始左個body....

Semi-gloss black.....

Masked, then gloss black (A柱)

Masked, then gun metal

Masked, then light gun metal

outcome

好似個gun metal唔夠dark....smoke佢好冇呢!?

old man and slow hand....
頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
主色係TS-42 Light Gun Metal.
下面條邊係TS-38 Gun Metal

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Thanks Jackel!! Let's work on R35 together la!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
開啦! 我有排攪, 因為仲要攪Gallardo

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #12 po3117 的帖子

Joey大大, 咪玩啦, 我跟你學野就真! 在HKML真係學到好多野! 多謝!

Po兄, o係我律師未黎之前我係唔會答的!

Minesky兄, 你是打了黑底嗎? 如是, 我覺得Ts-42係愈噴愈淺色的. A柱果條我覺得似marking線而唔係分模...基本上如果黑色包到果條線就唔會覺眼. ^^

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wypor 於 2009-3-14 10:26 AM 發表
有個黑carbon頭

wypor兄, 唔明!? 你意思問我做唔做carbon頭? 呢架唔攪, 盡量原裝feel

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
  係呀, 推左入焗油房攪嘛~~

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Minesky兄, 都有可能我影光左, 照計唔會爭咁遠~

Raybirg兄, 係Hobby Design Simple版 + 喉咀

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
如果for T社, 貴版只係比多套Full brake disc (層層疊, cut原廠飽魚再囉坑果 D)+車牌+喉咀, 喉咀可以另買, brake比我都唔改 (除非成品唔上軨), 所以我買simple版....夠玩喇....學胡孟清姐姐話事計:"你玩PE? PE玩你呀!"

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
update:

上光油, 強光下....好似爆哂D金邊粉出黎....  (ISO 好似400)

非直接光源 / 遠D睇就好好多

另外, 開始玩個內龍, 開lone裝PE (當玩, 因其實我覺得改左都唔係detail好多   )

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
DM兄, 哦原來如此, 下架知道要點做了!!

Minesky, 係啦, 當買個教訓啦, 呢個都係post上黎比人comment既原因!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2009-3-26 01:13 PM 發表

I think BLACK COLOR paint job is not easy. It takes much time since you have to do it a thin layer after a thin layer. Otherwise, the final outcome may be affected a lot

Bro DM, just want to learn more....can you elaborate more how the outcome be affected by the thickness of each paint job?

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
update:

底盤.....

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
又呃下post先, 底盤都差不多, 星星D fitment真係無話可說, 啪啪聲應聲入網, 基本上"裝唔到/唔arm位"就一定係自己問題, 好安心! arm哂我呢D新人!

個body上埋最後一層clear coat, 尾亦同鏡就等多一天因忘記尾亦有水貼, 上星期六先貼, 灘下先(呀, 如果問星星有乜唔好, 我估係水貼, lim力有限, 紙好似有D厚...)

今次D相(WB auto, ISO400, no flash)又映得好美白, haha, 不過強光下D金邊粉....

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-3-30 11:01 PM 發表
銀色

要問架相機~~ 其實仲係TS-42

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
比你識穿哂, 我明天收信架喇!!

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我會學下點用架傻瓜機....

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
....唔好意思, 今次影相用錯左white balance.....

基本上係flat black同rubber black做底, 然後全手油......

裝埋條後safety belt再影過 (我估前面果條要上在車身上裝呀可? 有錯請指正  )

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
po, 仲有車身所有野同個engine未郁...玩多2星期先拋光啦!
Jackel, PE呀, Hobby Design果 D逍常都送, 不過好難整, 我四個都衰哂.....

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
狀態 離線
呃post喇我又.....

set番好個white balance...但因又病左(假期老鳳係咁), 所以冇做過野....

頂部