回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 2010今生無悔齊齊砌-制作共同體
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 毛毛68 於 2009-12-20 08:30 PM 發表

如果真係砌,我想噴呢隻花

借馮兄嘅圖一用

同你落薄先啦

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-12-20 09:42 PM 發表

個两盒擺咗好多年啦,係開工無期之坦! ...

難得有人陪砌,開工啦

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Kwai_kwai 於 2009-12-22 10:03 PM 發表
我鐘意 !!!!

心動?買咗聖誕禮物比自己未??

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 毛毛68 於 2009-12-22 10:06 PM 發表

船仔齊齊砌可以吹雞囉

呢期D坦佬不務正業

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fks 於 2009-12-22 10:07 PM 發表

身徽個老細老點我,話呢隻正,打開個盒對一對網上圖片,就知道奶野,要大執大改

利華D船.....認真.....好玩.....

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Kwai_kwai 於 2009-12-22 10:11 PM 發表
可能我砌船會有天份 , 轉行砌船  !!!

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線
2009/10月底  -----  決定到制作主題,理念,以及一些共同的準則.
        11月      -----  各人出到自己的格仔的草圖,在09比賽後茶聚飯聚比fks兄驗收.
                                各人報告要砌的車種,一起研究討論,避免砌錯不同時期的車種.
                               請fks兄或戰斧兄跟進地台.      
                                 11月我會出制作post,大家到時在制作post出草圖,報告車種,和地台細則.
       12月      -----   各人開始砌車和兵人.
2010/1月       -----  可以出到地台的底座,如果有實物分配一人一件就更理想.
          3月       -----   開始假組情境的內容.要出制作post比fks兄驗收.
          5月       -----   完成情境內容的車和兵人,並假組在地台上.要出制作post比fks兄驗收.
          6月       -----   帶同假組的地台出席大會,及做一些併合上的修改.實物要比fks兄驗收.
       7-9月      -----    主力制作情境地台.
        10月      -----    完成整件制作.
         11月     -----   齊齊交件,見證香港一個模界奇蹟.

大家乜嘢環境??

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ckpoon6026 於 2009-12-28 08:46 PM 發表

老囉,呢生人好大可能只係可以熱血一次

留下一點回憶

QUOTE:
原帖由 felioe 於 2009-12-28 08:27 PM 發表
開始砌緊架虎1﹐諗緊用雙星架Early version整Wittman架1331。

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線
更新相關進度及資料....[地台尺寸]  及  [車種]

****[參加者]****

1.ice      -         一個12"x12"  /  Steyr Type 1500A/01
2.LEUNG    -      一個12"x24"
3.雲谷          -      一個12"x12"        /   6x4
4.ckpoon6026    -      一個 12 x 24"  /  一只8噸4連對空,一只四號G,矛屋一間及一枝毛炮。      
5.新兵      -        一個12"x12"  /   費迪南
6.kwai_kwai   -    一個12"x12"
7.vr2xtd   -          一個12"x12"
8.密斯威爾             一個12"x12"   /  222,223,232
9. starz     -      一個12"x12"
10.毛毛   -     一個12"x12"  /   ???
11.fks      -     一個12"x12"  /                              
12.肥牛  -     一個12"x12"   /222
13.joey    -     一個12"x12"
14.角木肇 -  一個12"X12"    /  三突G
15.nishi      -      一個12"x12"    /    三突
16.davewong007   -  一個12"x12"    / (之前提過的x36"當說笑,如果真的想砌X36",再開聲....)
17.MOSS   -     一個12"x12"   /  tiger 1早期型既福字虎
18.felioe   -    一個12"x12"   /  TIGER 1 (用雙星架Early version整Wittman架1331   )

**有錯有漏請出聲....

各位18條硬漢,要開工囉,定一定想砌的車,比D進度啦.
地台組的師兄,你們自行聯絡跟進一下..

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fks 於 2009-12-28 10:32 PM 發表
大家記得參加 " 啟動禮  " 呀  

真人SHOW我可以來吃下午個餐,晚上唔得.

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

請"顧問組"O既同事幫手跟跟....

[AFV] 2010今生無悔 - Tiger I
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 7488&highlight=

今生無悔費迪南
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 7427&highlight=

紅色果幾個師兄要唔要鞭策組組長幫手跟跟...??

更新相關進度及資料....[地台尺寸]  及  [車種]

****[參加者]****

1.ice      -         一個12"x12"  /  Steyr Type 1500A/01
2.LEUNG    -      一個12"x24"   /    ????
3.雲谷          -      一個12"x12"        /   6x4
4.ckpoon6026    -      一個 12 x 24"  /  一只8噸4連對空,一只四號G,矛屋一間及一枝毛炮。      
5.新兵      -        一個12"x12"  /   費迪南
6.kwai_kwai   -    一個12"x12"   /  ????    要唔要陪阿貴爺你去廣華街覆診?
7.vr2xtd   -          一個12"x12"   /  ????
8.密斯威爾             不砌地台   /  222,223,232
9. starz     -      一個12"x12"  /  ????
10.毛毛   -     一個12"x12"  /   ???
11.fks      -     一個12"x12"  /     ???   
           O衣,阿組長你都未交功課喎....      
12.肥牛  -     一個12"x12"   /222
13.joey    -     一個12"x12"   /  ?????
14.角木肇 -  一個12"X12"    /  三突G
15.nishi      -      一個12"x12"    /    三突
16.davewong007   -  一個12"x12"    / (之前提過的x36"當說笑,如果真的想砌X36",再開聲....)
17.MOSS   -     一個12"x12"   /  tiger 1早期型既福字虎
18.felioe   -    一個12"x12"   /  TIGER 1 (用雙星架Early version整Wittman架1331   )

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 密斯威爾 於 2009-12-29 01:22 AM 發表
我無話過砌地台喎
我2~4月會經常唔響香港~所以只可砌車~~
請見諒

如果唔砌地台,可能要找個師兄夾一夾,你砌的車放在哪??
一直以為各人砌一個地台,地台裡的內容同時自己砌,
如果好像威爾兄的情況,有沒有師兄可以請纓幫幫手??

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-12-29 01:59 AM 發表
排緊期....等等....等等.....

唔洗急,至緊要快.

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 starz 於 2009-12-29 09:27 AM 發表
ice兄乜咁早就追數呀

9. starz     -      一個12"x12"  / ????
你條數都未計,你會砌乜嘢車?

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LEUNG 於 2009-12-29 02:39 PM 發表

我好似都未報數 免得被ice起釘, 我做一架豹A救援車及2号虎皇

2号虎皇當時有未??

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 starz 於 2009-12-30 11:13 PM 發表
我仲未諗到呀 ,依家好似貴爺咁思考中,諗諗

未有師兄砌豹D

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 新兵 於 2009-12-30 11:19 PM 發表

ice兄你砌啦!你淨係得架1500,咁大個景油兵都油死呀

我會加多架坦,或者3L 未定實

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 starz 於 2009-12-30 11:24 PM 發表
對空豹得唔得

唔得

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線
貴爺唔好思考咁耐,大軍等你帥領.

2014 我活過
頂部
ice
大佐
情色菲林

UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
來自 巴比倫
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fks 於 2009-12-30 11:51 PM 發表
依 !! 睇落無大炮 woo...

你拖返支88啦

2014 我活過
頂部