回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 飛翔的夢想 - 達文西的飛行器 (Leonardo da Vinci's Flying Machine) - Upd Dec-10
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-9-11 06:49 PM 發表
想請問你個線系點收實? 是否用圖中呢個方法?

我係參考漁絲縛漁勾的方法,再略加改變;同你圖中 (細繩部份) 的方法差不多。

不過結尾時把繩/線拉緊後,因為這不是死結,怕有機會散開,所以我會用少量 AA 膠點在結尾處,以防止散開。

[attach]301944[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[連杆的重力測試]

有點好奇經補強後的「勾爪粘合」可以承受幾大重力,忍唔住測試下......  起碼都可以吊起一罐汽水..... 但無試過其他更重的物件。
[attach]301995[/attach]

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-9-12 09:48 AM 發表
咦! 完成後會唔會做個風洞測試呢

當年南北朝時有張僧繇在金陵安樂寺「畫龍點睛」,龍被點睛後飛了上天.........

如果我完成後來個風洞測試,唔知會唔會發生「風吹鳥飛」的怪事.......  都係咪搞......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-9-12 07:54 PM 發表
patmb 兄
進度快左好多喎
一唔覺意就 miss 左兩日

睇見結繩果part,另小弟諗返細個都係咁樣繞辣雞D電線

類似的繞繩方法,細個時都識識地......  當時見我阿哥做童軍,將條帆布繩紮得好整齊好靚,於是叫佢教我.......  學識後無論繞繩、繞電線都係用類似方法......  後來去釣魚,學識縛漁鉤,就再有多d變化。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-9-12 08:05 PM 發表
頂一下
patmb兄好波

pbaa 兄過獎了.......  我都係邊砌邊學.......  大家齊齊努力!

BTW,你之前開左咁多火頭,仲有幾多未搞好?

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[尾翼的製作 - I]

今次搞下條尾翼。 先整個 Tail Ring.....

材料:1.2mm 鋼琴線、4mm 闊皮條、一個金屬圈。
[attach]303201[/attach]

皮條一端切出一條窄條,將金屬圈套上,用 AA 膠粘合。皮條另一端砌尖。
[attach]303202[/attach]

鋼琴線屈至適當形狀及 cut 到適當長度 (鋼琴線好硬,難屈又難 cut,搞到手都痛.... ),在皮條適當位置開兩條縫,套進鋼琴線,用 AA 膠粘合。 Tail Ring 完成。
[attach]303203[/attach]

這個 Tail Ring 是會插進機身後部的兩個窿,直立在機尾。
[attach]303204[/attach]

尾翼的「骨」是會如下圖的結構組合,並粘合到 Tail Ring 上。
[attach]303205[/attach]

下一步驟,處理尾翼的翼骨。

多謝收看!  待續.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-9-20 04:32 AM 發表

好多, 好多...哈哈...

睇埋你隻好嘢先啦...

大家一齊努力..... o拿o拿林啦!  

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-9-20 08:14 AM 發表
好耐冇見個機身
終於可以加野上去
應該就快可以開肢散翼啦

我都想快d砌完,轉玩下膠模。

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-9-20 08:18 AM 發表
如果依家估我會話系健身器材  Carry On

隻飛行器如果有實物,咁大隻咁重,個飛行員肯定要用九牛二虎之力去運作 (但都應該飛唔起),咁同健身器其實差不多.....  

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-9-20 08:54 AM 發表

唔係囉!似玩sm啲架生! ...

直情係刑具啦!  不過受刑果個係我........  

QUOTE:
原帖由 pakfunchai 於 2009-9-20 09:18 AM 發表
巧先吉呀!巧先吉呀!渣鈾

你架 312T4 噴完 GX-100 就無晒下文,差不多八個月喇.....  我都「巧先吉呀」!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[尾翼的製作 - II]

上次整左個 Tail Ring,今次搞下d尾翼骨。

材料:之前預備好的原形翼骨 4 條 + 一條倒「U」形骨 (作支架用途)。
[attach]303700[/attach]

4 條原形翼骨要磨尖,黎緊兩隻主翼仲有 16 條...... 用手磨有排搞,搵機器幫手..... 打磨機背後的 power supply 是用以提供電力的。
呢個打磨機模型十幾年前砌落的,麼打唔多夠力,無乜Q用......   各位兄弟如果想買黎用,我勸你唔好,當模型砌就無所謂,用落就知太兒戲了.....
[attach]303701[/attach]

打磨示範.... 打磨時當然要用兩隻手,但我要手查機影相....
[attach]303702[/attach]

每條翼骨本來是四方的,由尾部 1/3 開始磨尖,然後再修整成八角形。
左:完全未磨 ; 中:已磨尖 ; 右:磨尖後修整成八角形 (由於小弟手藝問題,及影相不夠清楚,八角的形狀可能不太明顯)。
[attach]303703[/attach]
[attach]303704[/attach]

由於d翼骨係用 cedar wood 製作,cedar (「洋杉木」或「香柏木」) 即係人地放係衣櫃入面防蟲木珠果種木,本身有種天然香味,所以我打磨、切鋸時,都會o聞到一陣淡淡木香,有點心曠神怡.......
由於 cedar 有防蟲作用,架飛行器可以放入衣櫃驅蟲......

今次講住咁多先.....  仲有d尾翼骨等磨,磨好後上色、對位、粘合。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-9-23 10:40 PM 發表
我頂! ....

多謝!  得閒請來頂多兩野......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-9-23 10:54 PM 發表
勁 , 好手功

兄台,唔好笑小弟喇.......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-9-23 11:29 PM 發表
終於輪到 patmb兄都拎D珍藏架撐出黎用咯喎

唉~~ d咁o既垃圾玩具,show 出黎預左比人笑.......

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-9-23 11:36 PM 發表
哈哈!古懂呀, Marui 呢隻東東我以前曾經想過買, 但覺得太膠所以最後都買左隻"正經" D既

你當時無買到而去買隻正經o既,係正確的決定!

不過都唔算古董,而家出面仲有好多地方有得賣。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-9-25 09:30 AM 發表
我又唔系咁睇, 從來我都認為呢隻咁野系玩具, 做唔到乜野, 你系第一個我認識既 (無疑我識得人少) 將呢件Marui tool apply to serious project, 我依家對呢件野另眼相看

所謂「蜀中無大將,廖化作先鋒」........  我無乜特別好的工具,所以就地取材,「玩具」都要拿出來用.......    就住就住用,都勉強可以達成目的,算係咁喇.........

d特別/專用工具,一來唔係經常用,二來唔平,三來又要搵地方放.....  有時想買呢d野都幾心大心細.......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[尾翼的製作 - III]

四條尾翼骨磨好、整形後,先對位粘合.....

中間兩條尾翼骨..... 看似是簡單的粘合,但對位要很準確,因為兩條骨左右彎開外還要向上蹺起的..... 對位搞左好耐....
[attach]304253[/attach]

外面的兩條尾翼骨,中間以支架骨 (深啡色) 粘合。
[attach]304254[/attach]

膠水乾後,進行初步假組.....
支架骨和外圍尾翼骨相連處,覺得有點單薄,要做d手腳加強......
[attach]304255[/attach]

順著支架骨打斜鑽洞,種入一支 1mm x 6mm 的小型螺絲將連接位加強穩固。
[attach]304256[/attach]

【上】螺絲已完全埋入窿內。 【下】填補及打磨後。
[attach]304257[/attach]

而家要溝一隻木色出來,用來替翼骨上色.... 心目中想要一隻中等程度的啡黃色,要和飛行器上其他地方不同顏色,以突顯主翼和尾翼。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-9-28 07:14 PM 發表
patmb 兄
呢家野真係唔曉
想問下,條木條咁幼
螺絲的兩旁會唔會變得脆弱左?

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-9-28 08:27 PM 發表

系o羅, 既然另一邊唔系收纙絲, 不如放條圓木條加白膠漿

條木有約 3.2mm 闊 (1/8"),所以要用好細粒螺絲,螺絲頭直徑接近 1.5mm ..... 條木左右各有接近 1mm 位剩,都 OK o架....

其實個窿要鑽兩種唔同直徑,如下圖..... 因為螺絲身 (有牙部份) 直徑 1mm,先鑽一個較深、直徑 0.5mm 的窿..... 再鑽一個直徑約 1.5mm、較淺的窿係上面,用黎藏個螺絲頭入去.....
[attach]304273[/attach]

果粒係尖頭螺絲,有木牙螺絲的工用,唔駛用絲帽,d螺絲牙會抓緊個洞壁.....
插木條都有諗過,但其實都係用膠水,想加入另一種物料和固定方法,二合為一..... 其實如果用咁幼的木條 (也是約 1mm 吧),好軟、無乜力,而且好易斷..... 而且搵唔到 1mm 直徑的圓木條,牙簽都接近 2mm....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[尾翼的製作 - IV]

搞左幾日,有野 update....

溝左隻木色,同翼骨上好色,紮好線.... 準備粘合。
[attach]304871[/attach]

對好位,先粘合外面兩條骨到 Tail Ring 上。
[attach]304872[/attach]

再粘合中間兩條骨。
[attach]304873[/attach]

【上】 四條翼骨已粘合到 Tail Ring 上。
【中】 再粘上皮條。
【下】 紮上細線。
[attach]304874[/attach]

幣~~~ 瀨野喇!      同 Tail Ring 紮細線時,一個唔小心,整斷其中一條骨......  
惟有加支鋼針,駁返佢.....    唉~~~ 老貓燒鬚.....  
[attach]304875[/attach]

下面繼續.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
繼續.....

駁好條骨後,係中間用細線紮個「X」,再用粗線將四條骨連住。 搞左咁耐,條尾終於成形!
[attach]304876[/attach]

駁條尾上機身睇睇.....  
[attach]304877[/attach]

打橫又睇睇......  
[attach]304878[/attach]

雖然條尾至此已成形,但未舖網布,要留待兩隻主翼都搞好埋先一次過做......
要開始搞對主翼喇......  不過等小弟o抖返幾日先......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-10-3 08:37 AM 發表
果條骨咁幼
要做個榫口係度真係好易斷

有小小擔心
(加左鋼針果個)同(綁粗線個位)加起上黎得兩點
咁條骨咪好易琑琑轉
會唔會仲有第三點可以固定佢?

我同佢駁骨時都有考慮過呢個問題,所以我將支鋼針屈曲成一個角度,一邊打直種入支斷骨 (尖果邊),另一邊其實係打斜種入下面條支架骨 (深啡色打橫果條),咁應該無咁易琑琑轉......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 新兵 於 2009-10-3 11:02 AM 發表
原來patmb兄玩d咁高難度嘅模型

呢盒野我膽粗粗亂咁砌o架喳.......    見笑了......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
今次 update,唔係架飛行器的進度,而係小弟的狀況......    騎騎~~~ 呃下 post 先.....   

自上次搞好條尾後,到而家一路都未得閒過.....  好多野做之餘,又有不同親戚由外地返香港,要倍佢地,尤其係 shopping.....  又要準備遲d聖誕節到台北 5 日,返到黎香港都仲會有一段短時間忙.....  睇怕最快要到下年一月中先可以再開工搞埋架飛行器.....  不過又就黎過農曆年......

我都想快d搞掂佢埋尾.......   又係果句...「有拖無欠」.......   

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 supertoby 於 2010-11-7 12:35 AM 發表
C hing。。。好耐沒更新啦。。。點姐

近排腦海中經常出現飛行器飛翔的模樣,雙手開始有d痕,都好想拎出黎搞搞佢.......  

QUOTE:
原帖由 PANERAI 於 2010-11-7 12:44 AM 發表
只有癲佬級先敢開這個砌 ~~~~~~~~ 師兄真勁

只有傻人老餅先會搵盒咁o既o野黎折磨自己.......  

頂部