回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] [Joey x Leo] Skyline求其砌之Group A GT-R R32 Team HKS & Taisan (23rd Jul)
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-5-5 10:45 PM 發表

吾.....................比人害得多......宜家識害下人喇......

呢部野我都想入,我自己都身受其害

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-5-6 10:47 PM 發表
Leo, 我一時睇漏眼, 那些輪圈中央鑼絲好似跟 F-1 一樣一邊藍一邊紅架, 唔記得邊邊打邊邊了, 等我 check 吓, 遲些覆你.

有d咁o既事?咁麻煩你喇

QUOTE:
原帖由 ngcheukwai 於 2008-5-6 07:25 PM 發表

唉~會考ar~搞到人都煩~紅黑個架仲玩左三萬尺高空表現~

一日含包散

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-5-7 01:07 PM 發表

啱呀  左藍右紅.
但請注意這不是規定, 只是多數車隊都以此作分別, 有少數是四隻都同一顏色, 亦頗不少車隊全不加色作區別, 保留原本的黑銀色. Taisan 和 HKS 都跟大隊左藍右紅. 點解左右車輪鑼絲 ...

ok,又要噴過 獅象兄o既資料好有用,唔該晒 我部車而家爭玻璃、車燈、安全帶同少少線路就收得工喇 係呢獅象兄知唔知車箱入面兩舊一大一細銀色類似滅火器o既物體,同埋積高部車o個兩枝野條線點駁法呢?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-5-7 11:34 PM 發表

個両舊野叫Bombe(ボンベ)、即係高圧儲氣瓶、係用来積起架車、因賽車係分秒必爭、入Pit時換Tyre就用気打入Bombe立即昇起架車

嘩正呀,有呢兩張相成個人安落晒,唔使估估吓可以放心繼續去馬

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-5-7 08:39 PM 發表

唔知喇 其實我對機械知識有限, 只不過咁啱知那少少就撞正你地唔知姐  恰你地係模友而唔係車友嘛! 呢, 對住唐人講番話, 對住鬼佬口啞啞, 咪就係我喱類人囉

唔緊要,而家問吓問吓大家又袋倒錢落袋

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
整到好倦呀.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 high_speed 於 2008-5-12 04:23 AM 發表
精品!!!!!!!加油...快完工啦

最頭痕o既玻璃仲未搞 不過車聚如無意外會趕得切。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-13 12:09 AM 發表

大佬重有冇實車既車廂相??
後面真係唔知可以點PO線。。。。

我都只係跟你之前send俾我D autoart o既reference同埋winston兄o既圖黎做,其他線路就無咩idea喇。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 try_terry 於 2008-5-13 01:02 AM 發表
好正呀~~>

水貼起水泡係因為水貼未完全緊貼。落左光油起泡就無得救架喇,下次搵mark softer同setter幫幫手啦。

mark softer用法方面,你塗左mark softer幾秒後就可以用紙巾印或者用平筆掃走佢。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-5-13 10:26 PM 發表

咁SETTER呢????

我自己會塗響模型表面先貼水紙上去,有時之前無塗到但後來先發覺水貼食唔實,都會照塗響面。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-5-15 09:55 AM 發表
Leo、請問內籠D線係セ来?? 在辺度買??

Sakatsu 0.38mm wire from 大雄

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-5-15 10:10 AM 發表

明白、謝謝Leo兄、但Sakatsu D野好貴下

一分錢一分貨啦,我本來都想買佢D六角鑼絲用黎做內籠線接駁,但都係唔捨得,最後自己用膠條批出黎算數。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-12 11:53 PM 發表

EXHUAST又要自己來....
http://www.joeyko.com/di ...

睇番你條喉,出口位改番斜好D wor,使唔使俾條天線你玩吓,薄D似好多架

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-20 01:46 AM 發表
又多少少....真係好少....
CHASSIS亂Q來,噴完GX1之後,見噴開黑色就開稀少少亂咁噴

ALCAD II 已經成功係我心目中取代左SM06既位置.....
ht ...

衰仔又會咁鬼快o既?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-20 09:56 AM 發表

支波棍ok嗎??

收貨啦

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-21 01:23 AM 發表
又多少少~~~

BUCKLE幾經波折,大步籃過,好快咁就飛左次好耐冇用既SUPER CLEAR 噴罐~~
咁多張CM既CARBON DECAL 當中,我最中意呢張,PATTERN好特別,岩 ...

你個籠玩到咁大..... 我唯有向車殼度發展 今個星期一定要完成,星期日影靚仔相

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-21 11:43 AM 發表

今個星期一過左喇喎....
我應該好難砌得完去meet
因為架車要捽都捽死人....

唔緊要啦,半成品都帶出黎啦,我o個部爭車門塊玻璃、頭尾燈、拖車扣、水撥、後鏡等o既濕濕碎碎野,兩晚應該夠做。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2008-5-21 08:27 PM 發表
咁多位高手你地D車車資料係網上邊到搵到呀
我要搵多D資料
砌一部非常之好的430 CHALLENGE
好過個個人個部
串番佢

我自己鍾意日本車多D,所以都係用Goo去搵日本網站 http://www.goo.ne.jp/

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
尋晚睇左hot version為土屋圭市做o既一個專訪,勁好睇,由佢參加freshmen比賽開始講,一路講到Group A、JTCC、JGTC、Super GT。好多好精彩o既場面,第一次幫option video拍攝以drifting+AE86跑山(當時唔係叫option video而係叫上下山....你地知係咩架啦,我打唔倒個字...),92年以STP TAISAN R32同高橋國光跑Group A,怕拖累高橋國光,由第三位喪追上第一位(係好似痴Q左位,好誇張o既跑法,成套野最精彩呢度),用FC3S又係痴Q左咁狂追當時性能比佢好o既R31,灣位就過人頭但一到直路就俾人放,跟住好嬲咁不停講"畜生....畜生....",響雨中以DRIFT黎跑GROUP A.....仲有好多....。

好睇之餘証實左一樣野,就係部93' STP TAISAN內籠白色但後面塊板真係黑色架

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-5-22 09:58 AM 發表

我老友叫我幫佢問有冇 safe belt o的 reference 呀 點樣釘落車身架

我過兩日影俾你睇。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
多謝獅象兄熱心為我查証,我睇o個隻係hot version dvd special,應該同你睇o既唔一樣,我試吓睇吓可唔可以capture倒個screen先。希望無睇錯。

頂部