回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 飛翔的夢想 - 達文西的飛行器 (Leonardo da Vinci's Flying Machine) - Upd Dec-10
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-5-1 12:33 PM 發表
我岩岩諗,如果將個模做闊D,鬗W高鑽D窿仔,
將木條放上模具後,唔用木夾定形,改用繩/線穿過D窿仔綁住來定形
咁樣咪可以同一時間做多幾條骨咯
仲可以整多套做spare黎試,唔使綁手綁腳,成日擔心出錯(我時時 ...

Devil 兄係講翼骨果個「2-合-1」粘合?  

其實呢個步驟好早已經做好,只不過加工整雙翼和尾翼的部份未做.......

做呢個步驟時,都有諗過一次過整 2~3 條翼骨,但因為對位要準,所以情願逐條逐條做.......  三十幾條翼骨,當時整左好耐.......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chwaso 於 2009-5-19 03:36 PM 發表
Awaiting for the finished product^^

QUOTE:
原帖由 auw12 於 2009-5-19 04:59 PM 發表
Simply breath taking! Add oil pal~~~~ Will stick to this!

QUOTE:
原帖由 豪三子 於 2009-8-3 12:01 PM 發表
呢樣整得出黎真係可以當藝術品!!i like... 10個珍!!

多謝捧場!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-8-3 01:53 PM 發表

睇黎要靠你D火種先刺激到佢

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-8-3 11:42 AM 發表
老細! 你停工好耐, 等你update等得好心急 我上個weekend 決定開始第一盒木船工程, 呢盒系入門野, 船身一體成形, 唔駛搞D龍骨!

快D復工啦, 我等住參考你處理木D資料

先多謝兩位大佬捧場!

近排確係周身唔得閒......  六月尾首先感冒,病好後過左去新加坡成個星期,臨返香港再次感冒又病過,病好後又好多野做....  
搞到架 Flying Machine 進度如同蝸牛,真係烏龜都趴得更快.....

小弟都唔想佢爛尾......  應該都就快有 update.....   暫時有拖無欠......  

To vr2xtd:

所謂「船身一體成形」,即係實心木頭一舊過?    我見到盒面印住:   Precarved wood hull ,咁即係船底已經原廠成形,咁易搞好多。
另   Precut solid wood parts,都只係需要執下、磨下便 OK .....   呢盒野好適合木模型新手。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-8-5 06:12 PM 發表
如果呢隻搞得掂, 我重有兩盒複雜D既木船,要搞龍骨, 逐條木鋪果 D, 諗起都驚

要砌龍骨果d木船,船身左右兩邊的長係木塊要逐塊砌上去,仲要上釘,有好多塊.......   「Kun」呀!  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[翼鉸的製作 - I]

唔得閒左一大輪,近排有d空檔,可以整理下架飛行器。  不過對住一束 (十幾、廿條) 要整成翼骨的木條,好悶.......  暫時放低,整下第二d野......  先整兩個主翼鉸 (Wing Hinge)。

主翼鉸,就係下圖 (互聯網圖片) 中,深啡色、「L」形狀、連接著主翼骨的鉸,左右翼各一個,以一前一後方式接到機身上。
[attach]296585[/attach]

製作翼鉸的部件。每個翼鉸由兩塊「L」形的木部件合成,已由原廠約略 pre-cut 及 pre-drill 凹位和洞。凹位裡會藏上木珠一粒,翼鉸是可動的。
[attach]296586[/attach]

翼鉸部件近照。部件原廠製作較粗糙,每塊部件的尺寸差額出入頗大,而且凹位較難打磨,要花點時間執執。最麻煩係每件部件都過厚 (約 5.3~5.7mm),目標係要製作成 4mm 厚度,手頭上無乜特別工具,唯有用砂紙慢慢磨薄..... 用砂紙將一件厚 5.xmm 的木磨薄至 4mm,好花時間、心機、手指骨力。
[attach]296587[/attach]

約略將凹位打磨過,中間深色果粒就係將會放係入面的木珠,木珠會鑽孔,以穿過上面果條軸。 木珠原盒是缺件的,搞到我要去深水埔賣珠仔的地方搵返來......  
[attach]296588[/attach]

要搞一輪先磨得薄呢四件野,接合後又要整形、上色,相信要搞一段時間。

待續.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-8-7 11:33 PM 發表
好啦, 又開工啦 我就用曬D砂紙, 隻船停工!    砌左幾日木船, 發覺D木打磨完摸上去個種暖、滑既感覺好舒服

BTW 老哥你把卡尺個款式都好特別, 應該都有相當歷史罷

我聽日都要去買d粗do既砂紙,希望可以磨得快d。

我都好鍾意木材果種溫潤感覺,呢樣野可能要個人有返咁上下成熟,先有呢種 feel......  

相中呢把卡尺係粗野黎,係廿幾年前執返黎的,平時不需要太準確的量度都會用呢把....   呢把卡尺 Made in USA,睇佢個樣,有可能係 60~70 年代產物,從佢簡漏、單薄的結構 (幅相可能睇唔清楚),我估好有可能係學校裡面比學生用的 cheap 野.....
其實我仲有另外一把較精準的卡尺,但較少用,需要嚴謹d的量度先會用......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-8-7 11:36 PM 發表

多謝 pbaa 兄支持!  

你咁多火頭燒完未?

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 caymantao 於 2009-8-7 11:44 PM 發表
如果有部车床应该会快手好多挂~~~

車床應該唔會幫到d乜野,因為無需要「車」野......

不過如果有車床,我可能會車過另一條圓形的底座柱。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ckl1202 於 2009-8-8 12:05 AM 發表
終於等到師兄update啦..努力, 假如要幫手的話請隨便開聲, 我有迷你車床!!

先多謝兄台捧場!   

兄台有迷你車床?  我有需要的話會搵兄台幫手的.....    不過暫時未有需要.....

兄台用車床玩木工定金工? 定係兩樣都玩?   

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[翼鉸的製作 - II]

話說上回需要將厚 5.x mm 的木用砂紙磨薄至 4 mm,今日去買左較粗的 #100 木工砂紙,可以磨得快d。

買左砂紙返黎便開工整其中一邊翼鉸。一路磨、一路量度厚度,要確保厚度平均,又唔可以磨過龍...... 都磨左半粒鐘有多。

放粒木珠入去試下,發覺翼鉸個窿要太細,要整大d。 而粒木珠本身個窿亦太細,穿唔過條軸;用 3.2mm 鑽嘴加大後,仍然太緊,要再用砂紙磨大少少。

磨薄 + 鑽大窿後,用白膠漿粘合、夾好,等乾。

翼鉸木部件已磨薄至 4mm 厚 (每邊),兩個窿已加大。 中間粒木珠亦鑽過一個較大的窿,以可以通過條軸。
[attach]297328[/attach]

落白膠漿粘合後,用夾夾好,等膠水乾。
[attach]297329[/attach]

呢度向大家推薦使用呢種膠夾,真係幾好用。 夾嘴係可以活動的,當在不同厚度的場合使用,夾嘴可以緊貼部件表面,使受力平均。而且夾嘴用較軟的膠,一般情況下唔會對部件造成損壞。另一個好處 (亦可能係缺點),係佢比木衣夾較好力。  呢種活動夾嘴夾/鉗,靚的一般要係較專業的五金工具店先有得賣,而且好貴 (幾十蚊一個)。
但我用果d係o係十蚊店買返黎,有大有細,大o既 $10 有兩個,細o既 $10 有四個.... 當然質素同正式靚果d有出入,但只係三、幾蚊一個,經濟、夠用便是。 不過唔係成日有貨,買唔買到要睇運氣。
[attach]297331[/attach]

十蚊店買到的活動夾嘴夾/鉗,有大有細。
[attach]297330[/attach]

聽日先磨埋另一邊。 等膠水乾透後,跟住就要整形同上色。

待續.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-8-9 12:38 PM 發表
呢夾好似幾好用, 我系十蚊店 (jxxco) 就未見過, 反而上次經過買到另外一款, 淨番4個, 之後就搵唔番, 好處就系可以夾好大件野, 好似呢隻1/24 Fw190A  

你有無整定個 Display Box???

你相中所用的夾個夾口可以較到好大同好細,好有用o架,砌船時就知好用。  你意思係你相中所用的夾係o係十蚊店買到的?  你呢隻我反而無係十蚊店見過.....  係鴨記同新填地街就見過d靚野,接近一百銀,唔捨得買......   如果十蚊店有就正喎!

隻飛行器砌起翼展有成三尺幾、高尺幾,如果整 display box 要好大個,都未知整唔整好.......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
回復 #168 vr2xtd 的帖子

係十蚊店都成日搵到d好野,不過好多好野返貨量好少,成日比人買曬.......  好似你呢隻夾,我都已經經常去旺角果間十蚊店行,有時去埋佐敦道果間,但係我係十蚊店都未見過.......  睇黎要再多d去十蚊店留意下.......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[翼鉸的製作 - III]

續上回......  兩個翼鉸部件磨薄、略作修整及粘合後,便要整形至所需形狀及大小,然後上色。

左右翼鉸粘合乾透,尚待整形。
[attach]301354[/attach]

使用薄身鋸鋸出半圓形.... 圖中的小型鋸原本是鋸金屬的,雖然鋸片夠薄,但鋸片高,其實不適合鋸弧形的....
這步驟如有幼身木工線鋸,會好用得多..... 但只係鋸少少野,懶得去買個把....
[attach]301355[/attach]

左面是仍未整形,右面的是已整形及修邊,留心看,是有很多個「切面」的。
[attach]301356[/attach]

上色後再比較分別 (顏料使用 GSI Mr.Color #133 - Earth)。
[attach]301357[/attach]

替第一個翼鉸整形時有點戰戰驚驚,要慢慢摸索和部署,用了較多時間 (約兩天)。 有了經驗,製作第二個鉸時快了很多,只用了約兩、三個小時 (連上色)。
[attach]301358[/attach]

兩個翼鉸至此製作完成,留待雙翼完成後將雙翼連到機身上。

下一 part 搞乜?  未知啊!  睇下有乜靈感到先喇!  

多謝收看!  待續.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 caymantao 於 2009-9-7 11:30 PM 發表
旧木都做到好似无缝甘!~~坚秋啊!!!~~~

只要兩件木材粘合面打磨得夠平滑,粘合得宜,再上深色,條接縫多數都睇唔到的。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-9-7 11:32 PM 發表
patmb兄,得咁少唔夠步咳呀

將就下,睇住d先啦........   總之有拖無欠......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-9-7 11:36 PM 發表
patmb兄,啲手工好惦喎!

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-9-7 11:44 PM 發表
好手工

兩位過獎啦.......    說實話,我心機就有,但我d手工其實麻麻地.......   

你地留心d睇,果d切面與切面之間條「邊」係唔多夠直的,而且唔夠清晰,因為我打磨得唔好......    真係好手工的,可以做到果d「邊」夠直、夠清晰分明,要起角但又圓潤;我都做唔到......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 毛毛68 於 2009-9-7 11:46 PM 發表
好特别的模型,師兄,加油,一定要將佢完成

我唔係師兄,毛毛兄客氣了.....  砌 AFV 要向毛毛兄學習就真!

架飛行器拖左幾年都未砌好,慚愧......  今次要o的起心肝完成佢!

QUOTE:
原帖由 carman 於 2009-9-8 08:36 AM 發表
玩 MAI 木咁勁~

多謝收看!

今時今日玩木模型確係冷門,但都唔係乜野勁.....  係膠模型出現前,木模型原是主流。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[連杆的製作 - I]

這次製作兩條主翼連杆 (Wing Strut),是將機身上像絞盤的機械裝置連到兩隻主翼的連杆,用以帶動雙翼作撲翼動作。

杆身是直徑 1/8" 的竹枝 (約 3mm)。 原裝跟來的竹枝質地不佳,我用串燒的竹枝代替。
特別的地方是左右不同長度,左邊的長 135mm,而右邊的長 130mm。
[attach]301859[/attach]

將竹枝的一端鏟出兩個斜面,稍後要將一個像髮夾的 pin 粘合到斜面上。
[attach]301860[/attach]

說明書裡只是把 pin 直接粘到杆上,但連杆是要由機械裝置帶動著雙翼撲動,是受力位來的,把 pin 直接粘合到杆上是不夠力的,會很容易甩出來,所以要做點手腳作補強。
Pin 的腳度好長度剪斷後,把腳尾屈成直角,就像「勾爪」的形狀。杆身方面,在每個斜面的中間開一條凹坑以藏入 pin 腳,上面鑽洞以藏入「勾爪」;這樣 pin 就不易甩出來,而凹坑亦可幫助 pin 身不會左右移位。
不過要在這個約 3mm x 9mm 的斜面上搞呢幾個坑同洞,搞到眼水都乾埋.....
[attach]301861[/attach]

杆身上了一次顏料,所用的是 GSI Mr.Color #318 - Radome。  而連杆和 pin 用 AA 膠粘合,夾好待膠水乾透。
[attach]301862[/attach]

連杆頭尾兩端都要同樣製作,但定位是互相垂直的。
[attach]301863[/attach]

雖然竹和木可以說是同類材料,但竹的纖維較粗和明顯 (竹身明顯看到一條條「絲」,而且打磨/處理時很易有「絲」走出來),硬得來又有點韌性....... 較麻煩的是因為竹身裡的纖維走向,使竹枝上的不同位置會出現不同特性...... 這些都使竹比木較難處理得好。  以上是個人經驗。

下一步是要替粘合位紮上細繩。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2009-9-11 01:56 PM 發表

都係既....膠貴過木好多, 重要以前膠模型未有咁先進...
但今時今日想玩木模型都要唔少工具先玩到....
外國會多人玩木模型~話晒佢地都有個地下室可以整野~

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-9-11 05:18 PM 發表
以原材料黎講, 我以為木應該貴過膠, 雖然依家科技先進, 不過模型用料應該視乎題材, 比如說古木船, 又或者如樓主呢隻飛行器, 改用塑料就無左個味道!

今日行十蚊店, 見到patmb大佬用緊果種夾, 10蚊2個, 不過都無買, 反而買左包木模型

我都認為模型原材料,木會貴過膠。 膠模型,最貴係造模,但模一但造好,就可以快速、大量咁「啤」出黎,生產成本可以大幅分散。 而木模型,唔少部件要用人手處理,而且一般產量唔高,整體成本相對會較高。

To vr2xtd:呢個日規我都係 $10 Shop 見過,咁o既價錢都抵玩,不過個人覺得佢有點兒戲,所以無買。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[連杆的製作 - II]

續上回......  將 pin 粘合到連杆後,要替粘合位紮上細繩。

Pin 和連杆粘合後的模樣,pin leg 已藏入坑內、「勾爪」亦勾緊孔洞。
[attach]301936[/attach]

紮上縫紉線。 縫紉線是用德國的 Gütermann (古特曼) 尼龍縫紉線,質地很好,但幾貴,而且好少地方有得賣。
[attach]301937[/attach]

兩條連杆已製作完成。 上面那條是左邊的,長 135mm;下面那條是右邊的,長 130mm。 左右不同長度是要符合機身上的特別機械設計。
[attach]301938[/attach]

頂部