回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 1/35 GUNDAM - 2022
SIMONLLM
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 未來 於 2010-5-23 12:47 AM 發表

[localimg=231,300]1[/localimg]

就係e個動作!

我覺得我果隻, 同未來兄你呢隻, 係共用同一個頭

1/35 GUNDAM -- 15%
1/100 MG 高渣 50%
MARCOSS ZERO - 40%
1/100 KOG - 15%
1/100 GUNDAM FULL ARMOR - 1%
McLaren Mercedes MP4-23 - 1%
大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-5-23 12:45 AM 發表

有乜吩咐呢 ~ 大佬

求救, 求救,
影唔掂D相......我攞比你影得嗎

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-5-23 01:03 AM 發表

師兄實在太快手 la~!

唔快喇, 都整咗成三個幾月.

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-5-23 01:07 AM 發表

得得得得得......... 想聚前定聚後呢

聚前比你, OK

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-5-23 01:16 AM 發表

冇問題, 過黎就早d call 我啦

ps : 又可以飲頭啖湯

頭啖湯  OH NO.....

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-5-24 12:54 PM 發表

其實正常呢隻 Zeta 得廿零件 Parts 應該一日唔駛 Set 好, 只係近排公私兩忙, 又迷上 Facebook d Game, 最重要係 "主婦手" 發作, 為咗唔接觸咁多化學野被迫停工 (件都唔敢洗住)...

D件質數好, 仲易砌D, 否則廿零件 Parts都玩死你
我呢幾個月都玩緊 "中華英雄" ONLINE GAME 對砌模型進度, 都有D影響

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
用隻吹波糖調劑完後, 1/35 GUNDAM 又複工.
打磨好表面, 今晚開始刻線.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-5-24 06:36 PM 發表

S兄,洗唔洗我比我set刀你呀!?
我仲有排未用住喎~~~
btw~S帥,聚果陣可唔可以順手帶埋本大陸模型書比我?我需要動力!

推刀我都有一套, 不過都要 thank you 你先.
係播, 我都唔記得借咗你本書, sorry, 一定帶返比你 (仲有隻 DVD)

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-5-24 06:53 PM 發表

咁又放心, C&T 件, 角位超尖超利, 分模線差d 搵唔倒, 質素一流...

不過近排都超黑, 係屋企都仆親, 胃痛, 主婦手, 食野咬崩大牙, 遲d 仲俾公司流放印尼至少兩星期... 唉~

嘩, 咁黑仔, 由外黑到內, 又由內黑返出外

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2010-5-24 07:54 PM 發表

刻線對我嚟講好難攪! ...

工多藝熟

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2010-5-24 07:57 PM 發表

咁係幾時呀?同埋係邊度呀? ...

星期四或五, 聽日決定

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-5-24 10:15 PM 發表
You're back!  Follow you! 新力啤返o黎啦!

希望 KEEP 住三個月

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2010-5-24 11:26 PM 發表

三個月起貨! ...

係三個月內唔分心攪第二辮

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2010-5-24 11:36 PM 發表

好應真喎! ...

你都唔弱

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2010-5-24 07:54 PM 發表

刻線對我嚟講好難攪! ...

DYMO 帶, 針筆, 有佢哋就得刺.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-5-25 12:59 AM 發表
我要現在示範

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-5-25 01:02 AM 發表

x2~!

冇示範, 已經刻完

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-5-25 07:33 AM 發表
o.....你太快了...仲諗住比你試下支0.15......

唔講唔覺你借左我隻AVP2......囧!
仲有咩碟想睇?出聲喎~我可以聚果陣借比你ga~ (如果屋企有既話。)

0.15.....我唔知有冇呢
某d位都會用推刀加返d粗刻線, 今晚度度
你仲有冇d幻想嘢先

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-5-25 11:14 AM 發表

正常呢..0.15就應該無既....個頭其實都有d軟身...
不過呢個闊度用黎刻1/144或1/100就正,你隻1/35除非真係想刻d幼身位,唔係既0.2其實都夠用既~
幻想野..好多架喎,你指邊方面先 ....(近排就幻想緊支 ...

0.15 用糸1/35 上真係效果都 ok.
你係後生仔, 幻想係會多d...
你果支係乜嘢

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-5-25 11:32 AM 發表

相機鏡頭lor,之前p記支50-200無lala爛左...(可能比d依壓爛左都唔知..)依家想搵過支marco鏡影模型...

如果影 macro, 我覺得傻瓜機細細部幾好用, 效果仲好過單反

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
滲咗線, 睇完效果, 可以去下一個 step.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-5-25 12:37 PM 發表

針筆係好, 因為個頭夠尖, 所以可以輕易刻線出o黎, 但係我用耐o左, 就發現因為尖o既關系, 條坑係V-shape o既,而你哩隻咁大比例, 條坑應該係比起1/144或1/100更粗, 我就會先用針筆或筆刀先刻線, 再補用推刀拖 ...

我都好耐冇刻線, 今次用針筆, 效果我覺得真係唔錯, 比起之前刻腳掌時好好多.
我都好同意你既睇法, 而且你更比咗個 ideal 我, 去加多少少粗坑去豐富個外觀, TKS ALEX XD.
吹水果然有好處

QUOTE:
原帖由 【Kira-Yamato】 於 2010-5-25 01:18 PM 發表
隻dymo帶好似幾好用咁bor~
唔知邊樹有得買呢? 廣華街?

DYMO 帶可以話係刻線(直線)嘅好幫手, 我諗唔到仲有乜嘢好過佢.
文具鋪九成有, 買幼少少嘅會好D, 太粗嘅系D凹凸位會痴得唔服.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-5-25 01:19 PM 發表

好 lor~ 俾人放逐去印尼兩星期, 最啱就係帶隻 Zeta 去磨 & 刮坑, 一陣蛇去 "大雄" 買支針筆先...

當年去外蒙工幹, 我都帶咗隻嘢去磨, 仲帶理原子灰添
你去咗印尼, 仲上唔上到 HKML?

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-5-25 01:36 PM 發表

dc仔最近對焦距短仲係好遠...都係要支marco鏡方便我影,睇緊支sigma 50mm marco,可以影模型/影下人都ok麻

我部 DC除咗 macro, 仲有 super macro, 影出嚟好鬼清
細細部, 可以一手揸件, 一手揸機
話時話, 支 sigma 50mm marco 幾銀先.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 細尖(傻小子) 於 2010-5-25 01:54 PM 發表
華佗,我已經寄咗件parts俾你,清日下午應該收到...
多謝神醫打救...

洗唔洗分埋件?  我見有D地方係圓盤形, 改用補品, 分埋色會仲靚.
話時話, 呢舊係乜嚟

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-5-25 02:50 PM 發表

支鏡2k頭,二手千五樓下...其實都玩得過。

比著係我, 唔係我玩鏡頭, 係鏡頭玩我

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-5-25 03:13 PM 發表

係印尼可以上倒 HKML, 計落仲會多咗上黎, 因為到時淨係等廠做野, 我就係寫字樓發腦呆~

咁就帶埋相機, post 埋進度喇

大贊卡 - 5%
頂部