回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] [Joey x Leo] Skyline求其砌之Group A GT-R R32 Team HKS & Taisan (23rd Jul)
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-2 05:57 PM 發表

綠色DECAL包晒成個車尾,俾你你會點呢~~

個窿係由1MM開始......
(「窿」字倉頡點打?)

白色打底噴綠色

倉頡唔識wor 速成咪"十一"lor,打速成啦高手

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
隻錄色睇落偏黃左少少,我覺得可能加的咁多籃,仲係太鮮得話加d灰降低少少個彩度睇睇點。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-3 06:09 PM 發表

哈~~
時間剛剛好,又多少少喇~~~~

今朝DM又插多次,所以再試多次色~
你所講既正正就係我所做~~~
砌機機D灰色多數都係冷色系,所以用佢地就岩晒喇~~

http://www.joeyko.com/di ...

而家隻綠色好準,油開人仔調色係勁D架WOR

不過停一停唔好上光油住,我唔知有無睇錯,我見你頭"琴"HKS個字當中透明o既部份好似食唔實,普通車身色就無咩問題,但黑色車你上完光油會好明顯睇倒o個個部份會有少少反光,我之前都有少少咁o既情況,所以響表面薄薄地油左D黑色,上完光油就會睇唔倒。

另外車門HKS個字白色部份邊位唔直,我估係軟化濟令水貼走左樣,你睇吓使唔使執一執。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-4 12:28 AM 發表

點解PO PO都係咁。。。。
幾時開始你知我唸乜架……
2個POINT都中……

如果你唔講,我唸住算架喇……

喂話時話估唔到呢個花清清地整出黎又幾靚,又夠晒冷門

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 yu 於 2008-5-4 05:03 AM 發表
Leo幾時有野睇??? 期待中

天光仲未瞓?聽日執多少少,聽晚upload D相俾大家睇睇

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-5-4 06:18 AM 發表

O甘 夜 都不睡?? 個個都好快手、我無得玩模型、因支噴筆打了柴 仲有近来我連砌模型個小小火種都好似無埋。有無人有過相同経験??

到你買左新噴筆就會想識吓新野效果係點,玩吓玩吓D火又返黎架啦

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
今個星期進度唔錯呀

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-5-4 09:35 PM 發表

你個D6角羅絲係辺度買?? 我早2日都係自行整。

我響部十幾年前做o既HKS R32身上拆出黎架,o個部野太垃圾,俾我解剖左

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-4 09:41 PM 發表

有冇SET起個ROLL CAGE試過??
我唸有D位要執~~~

BTW, 我果架COCKPIT係咪同你呢架一樣色架?
獅兄話我果架係白色,唸唸下DASHBOARD洗唔洗噴黑??

另外,4粒羅絲好正咁喎~~

Roll cage D位係爭D,都係夾硬黎算數,隻色方面你有無媽星HKS響手?我相信絕大部份配色都係一樣,如果你無就話我聽,我影一份俾你。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-5-4 09:54 PM 發表
係白色来

會唔會係反光?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-4 09:51 PM 發表

哈~
你講我知咪得LOR~~
你順手先影喇~~

ROLL CAGE硬係過唔到自己....2MM棒棒侍候~

你做ROLL CAGE最好加番司機位上方o既防撞膠

俾住HKS R32內籠配色你睇住先。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 high_speed 於 2008-5-4 09:34 PM 發表
加油加油..進入直路lor wor!!

最煩o既玻璃仲未搞

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2008-5-4 09:53 PM 發表

個殼好靚喎

過倒自己就算喇

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2008-5-4 10:27 PM 發表

Leo, 想問你噴GP2, 噴到點先會停? eg. 厚度, etc

其實真係靠感覺,睇睇d邊緣位聚油個情況去估個厚度,但如果粗略計我諗用左10-15ml主濟左右吧,視乎自己噴緊街車定落場車,水貼厚唔厚之類o既因素啦。其實用gx100、184都係無實際指標,一樣靠感覺架啫。我相信以你o既經驗絕對有能力去判斷夠與唔夠。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-5-5 01:49 PM 發表
各位, 關於內隴的顏色, 如果有心想盡量跟足實物, 千奇唔好用當時賽車場以外的狀態來作準!!!  包括試車都不可作準, 第168樓好明顯不是. 就正如軍事模型的誡條 : "千奇唔好以博物館的實物狀況作參考" 一樣. ...

多謝獅象兄o既資料先,我o既圖片係來自nismo festival,手頭上o既reference係得咁多,到底展覽部車係咪當年比賽部車,就算唔係同一部車,個設定係咪一樣,無所謂啦 ,自己盡左力過倒自己就算喇

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2008-5-5 03:59 PM 發表

O甘 即係我都 Arm 少少 、其実昨晩看到Leo個D相、我都懷疑点解會係黒色(但又真係有相為證)。真係比車隊玩死。

其實我都係求其見倒張相係咩色就用咩色,無咩點研究過,始終賽車o既知識無你同獅象兄咁豐富,不過係有D野一齊討論吓先好玩o既

係wor獅象兄你o個邊點呀?joey都就黎爬埋你頭喇wor

winston兄你又買番枝噴筆未呀?同埋你枝筆點死架呢?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-5 05:39 PM 發表

你都好過我丫......架車真係連一張相都搵唔到............返而果兩架「kei離」花都有兩小張.....
我個chassis一D都未整架,有排先得閒攪.....
今次攪攪下有d想試少少野....可能要度多一排~

我諗搵其他HKS花黎做reference已經最接近架喇,雖然未必完全一樣,但盡左力就ok啦,玩得開心就算喇

fujimi o既chassis比較麻煩都係條喉,要跟足就要將趨化器劏落黎,兩條喉由引擎開始申出黎45度角斜出(fujimi頭段只有一條喉),我自己就懶,只係將死氣候尾段改番斜出就算喇。車高調整就俾tamiya簡單得多,都係加膠板改避震高度就ok喇,對你黎講應該無難度啦我就煩d,因為要將tamiya軨裝落fujimi度  

今次又想搞咩花臣呀? 慢慢黎啦,唔使急,最緊要快

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-5-5 07:19 PM 發表
我完全同意 Leo 對所謂 "考證" 的睇法, 砌模型最緊要 happy, 自己鐘意跟幾多咪造幾多囉, 跟足 !??? 跟得足咩?? 靠睇相??? 之前稍為舉例都比佢玩謝啦!!! 我担保我地唔知的多過知的多以倍計.  ...

好鍾意呢句 有時越睇得多reference就越唔知點搞,因為都唔知改得邊樣,選擇性地做就算喇 好似今次呢部野,無咩大改o既地方,但自己就好enjoy

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小杰 於 2008-5-5 07:20 PM 發表

砌模型都係一件玩創意既事黎既~每個人都唔同
個個都一樣就變左工廠女工

有時做吓工廠女工都無咩問題,呢度都有好幾位oob得黎靚到出汁o既高手。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ngcheukwai 於 2008-5-5 10:08 PM 發表
踩踩場先

幾快手wor,會出席車聚嗎?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-5-5 10:14 PM 發表

呢句好正~~~!
好似架F430咁,如果要認真,我唸單單係玩ENGINE ROOM已經可以玩死人......
不過隻眼開隻眼閉呢個最高境界我重未到......好多時手痕又再砌多架對正下藥....

所以你咪砌黎砌去都係430 lor你死喇,你睇睇.....

頂部