回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 1/18 Heller F-1 Renault R24
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
自製車頂的主觀鏡頭, 本來打算就錦攞1/20雙星的FW-24裡的零件頂檔, 但始終第日都要, 自己又唔識複件 (亦冇乜興趣學), 加上比優質肥牛兄的感染 (佢架鈴木老電真係唔識講呀!) 硬着頭皮試吓, 又唔駛死的. 之前砌軍事都已經試過自製一些簡單小零件, 係細到求其睇落有D野嗰隻!  好在有讀野本憲一那本書有教過D基本功, 今次是學以致用吧, 獻醜了!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
...........

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ERICTONG 於 2007-10-1 05:02 PM 發表
嘩.....靠...................................什麼...

自製的....比原廠的更靚....

本來都唔想攞苦黎辛, 但原廠的太細喇, 請回看第7樓比較而家的就知! 今次拿着雙星的1/20係錦二做大小小就算, 即係又係我最叻的 : 斷估

QUOTE:
原帖由 leeks_asd 於 2007-10-1 05:38 PM 發表
圖 157 , 158 的膠片那麼貼身的, 有什麼方法和秘訣?

用滲入式稀膠水, 雙星的綠蓋 extra thin cement, 它會輕微溶解兩塊接合的塑膠, 等於你地建築行的燒焊!

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2007-10-1 05:48 PM 發表
The scratch built camera is awesome

多謝! 始終都要試的. 但比起你的軚盤快拆, 金屬波掍...的精細度淨好遠!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2007-10-1 06:34 PM 發表
wow~ amazing scratch build skills~

Alex 過獎到令我面紅呀 這些是初級班, 只不過我面皮夠厚!

QUOTE:
原帖由 leeks_asd 於 2007-10-1 09:05 PM 發表

0.3mm 那麼容易捲起嗎??? 我之前用熬熱水浸軟...次次隻手指都受罪..
是否用一捲 0.3mm 膠片, 即刻用夾夾住之後, 再用 cement 封口?

喂喂...唔好向建築專業人士亂舉 workmanship 例子喎, 假設性的問題/ 例子, 我係唔會回應的...嘿嘿嘿...

我都係先屈吓, 然後用鉗夾住浸落熱水, 拎上黎即刻用力捲在模型銼的圓抦, 用乾布墊住手指咪唔駛驚辣親囉! 反覆做幾次到成形為止. 即係你地建築行的熱處理嘞! 我估

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2007-10-1 09:26 PM 發表
好.........           
獅象兄今期都玩改件
某程度上自己改件會有滿足感d,
努力,等睇大作 ,

你仲好講! 一日都係你搞到我.....癮起!!!! 不過真係好頂癮, 學你話齌, 好有滿足感, 無論造成點!

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2007-10-1 09:37 PM 發表
睇左咁耐, 點解仲唔精既~~~~

埋倒尾先講啦!  不過非常多謝 b兄咁比面!

QUOTE:
原帖由 Arnold 於 2007-10-1 09:39 PM 發表
買定汽水花生,坐定定先得

係人都知你個朵 - 院長 ! 你架全自製直昇機由舊年模型大賽睇到真人騷15再睇到阿康耕田, 都仲係流緊口水! 唔好笑我嘞!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2007-10-2 12:36 AM 發表

其實改件係會上癮架,
不過時間就耐d,但果種滿足感好正
Mikusen兄應該會做架126c2?

自製/改件係好好玩, 但敝在要對那個零件有一定的了解才可能造到! 好多時淨睇相都未必足夠! 好似我喱類懶搵資料, 又對機械冇乜認識的人黎講係有些難度. 一旦比我搵夠料的話, 由開始構思點樣整已經好有趣! 一直好想整架 kart 仔模型!! 日後有能力一定會嘗試!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tajima 於 2007-10-2 01:53 AM 發表
睇到呢道,真係要叫你一聲「師匠」,絕對係鬼斧神工

祝你早日從地獄歸來!

成十八層, 爬都有排爬呀!

QUOTE:
原帖由 lo-yan 於 2007-10-2 12:11 PM 發表

http://www.hlj.com/product/HEL80797
唔好話買唔到呀!

QUOTE:
原帖由 lo-yan 於 2007-10-2 12:17 PM 發表
獅兄有無買Heller R26 呀?
http://www.hlj.com/product/HEL80798

Mikusen 的意思係富士美的126C2呀, 美麗的誤會.
我要呀, 唔該同我留意吓 但唔會去HLJ訂, 3000yen 太貴喇,R- 24香港賣$95之嗎! 我出開旺角梗去千里馬巡查! 但喱排整親隻腳去唔到, 麻煩各位!

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2007-10-2 12:23 PM 發表

如果見街有 Heller 1/18 R26, 記得通知 Paul 兄
http://www.hlj.com/product/HEL80798

真係唔該晒!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2007-10-2 02:04 PM 發表

我都好想睇人做架kart 仔模型係點樣?或者小弟幫你出張有比例既kart 仔結構圖,幫你完成夢想:
但一定要有真相,平面/左右/前後同相入面重要10點位既真尺寸,

多謝先!! 拿, 你點出了自製的先決條件! 真的唔係咁簡單!! 我的數學幾何全部一早比番晒老師了 好彩我珍藏了幾本 kart 仔書, 兼且我自信對它認識不淺, 假以時日練到咁上下技術, 一定搵你幫手, 記住等我!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
你地真係好叻! 相反我就讀書唔成 所以砌模型好多時都係斷估, 唔好以為我講笑, 是真的斷估  一味憑著濃厚的興趣去整, 整到會好開心, 整唔到起碼叫做試過, 累積經驗. 好似喱盒Heller, 純粹因為鐘意, 便一鼓蠻勁整得幾多得幾多, 從不強求, 好似那翼嚴重歪斜, 沒能力改正便由得佢, 所以整個過程到現在為止是很愉快的, 現在搞緊最後的車身/底板的接合, 亦是在假組時發覺最麻煩的部份, 之後就輪到我最鐘意的上色部份了, 希望搞得掂.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-10-2 04:06 PM 發表
嘩!,你地真係可以由'無型'變到'有型',好野

Stylistic 有型仕!!! 好聽呀, 涼粉兄都黎一齊做吖

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2007-10-2 09:52 PM 發表
SORRY,miss左呢個post潻,獅象兄真係勁到無朋友,部野廢成咁但仍可以起屎回生,近呀!

點解sorry呢? 唔通真的 : 我係屎象你唔係, 我開 post 你要睇!?

QUOTE:
原帖由 cko 於 2007-10-3 11:43 PM 發表

你係FA fans, 佢d 車你緊係要齊喇 ~~~

係,我都 claim 過幾張 ~~~

錦都比你識穿!! (我地係咪真人騷見過面頃過偈呢?)
嘩! 幾張咁多! 你收收埋埋好多 Heller 喎, 即係找死

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-10-4 01:45 AM 發表
以咁多位大大既f1經驗  有咩車可以唔洗點修正都出得街的呢?
因為小弟未砌過f1 但又被毒死左

我覺得砌 F-1最難的是那些頭尾翼, 雙星的最有保證, 所以你大可觀看盒側的車翼造型來揀.

QUOTE:
原帖由 ocean 於 2007-10-4 01:51 AM 發表

較理想梗係tamiya f1 模型啦
近年的williams fw23是誠意之作

sorry 應該是williams fw 24

唔駛sorry呀!! 絕對啱喇! 一於毒人玩 Revell 利華的FW-23

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 王子老師 於 2007-10-4 02:34 AM 發表
由頭看到落尾
除了看到獅象兄的功力外
還看到他對模型的熱誠
祝 早日戰勝^^

獅象砌架地獄牌
眼見惡砌真難捱
但見樓主鬥心佳
謹祝完成齊朝拜

老師即係老師, 好文彩! 想知你係教乜野科目? 純好奇, 唔方便唔駛理
仲有, 你係咪睇波呀? 咁夜仲未訓!

QUOTE:
原帖由 ocean 於 2007-10-4 02:34 AM 發表

嘩下~你咁毒?
唔係個個好似你咁好身手架~

說真的, 全靠當初就唔知頭唔知路砌左盒利華 FW-19, 一個好好的磨練, 我係衷心的鼓勵朋友們嘗試一吓, 獲益良多的.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hopen 於 2007-10-4 10:40 AM 發表
我想旦媽星2000買唔買得過 ~~
我見dm兄好似好大整象 我怕應付不來 -,-

每個人對選擇模型的態度都有些少唔同, 我估你現i時較注重組合度吧, 那麼Ocean兄的推薦Williams FW-24 真的很好, 因為它已是媽星最新出的 F-1模型了, 出產日期是頗佳的指標, 例如Ferrari F2001的確比F-1 2000 的好砌, 相對Mclaren MP4/4 是88年11月的出品,MP4/5B則是90年11月, 兩盒都是舊模番出的 repackage. 組合度相比之下就梗係差少少喇, 但請不要忘記是以媽星的標準來說!! 它渣極都有個譜 (事實它一D都唔渣). Revell 利華的1/24 F-1 產品自 Sauber C-22 打後的已不錯. 地獄使者則永遠估佢唔到! 所以我對它新出的-26有興趣

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2007-10-4 01:50 PM 發表

No la, mine is just some easy stuff, just a COPY CAT, monkey see, monlkey do only

其實我都係oob多, oob又有oob的好玩之處, 雙星的 F-1我九成九會oob

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2007-10-4 04:16 PM 發表

獅象兄,呢啲係上級者向啲模型,對我呢啲只係直砌,唔識改造嘅小學生嚟講,簡直係望塵莫及Fujimi對我嚟講都有一定難道,更何況係地獄

喂! 直砌唔駛技術牙?! 上面都講oob直砌的一樣可以好好玩. 其實改造並唔係各位想像中咁難, 只要肯去試/接觸, 你便會發覺 : 咦! 都得喎! 係就係side D 時間.

QUOTE:
原帖由 王子老師 於 2007-10-4 08:47 PM 發表

改作文...中...
我...教小學...中文, 數學, 常識, IT 同 視覺藝術 ^^

嘩! 乜改卷改到咁夜! 視覺藝術, 你一定卓卓有餘, 有冇教學生砌模型?

QUOTE:
原帖由 ting 於 2007-10-4 08:58 PM 發表
師兄如果有幾會展出作品個話~~

買返同一架 之後就咁組合 之後連盒一齊放係到........

其實真係有這個想法, 但係而家搵唔到邊道有得賣喇!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cko 於 2007-10-6 12:42 AM 發表

係呀,鍾意 hakkinen 個位 ~~
都係 claim 飛機水紙姐  .......

哈哈! 原來係你

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
車身和底板的接合想來想去都始終要出絕招 ---- 鑒硬黎   是也!
因為它沒有卡榫位, 又唔夠位種支, 就算夠都好難定位, 因為車身左右的不對稱形成兩邊的 side pod 高低腳, 要就. 兼車身頭尾接合後原來係唔直的! 所以唔理得咁多, 搵個最少離罅的位置, 強行用混合膠黏合, 一來有時間調節位置, 二來夠力, 因為落膠的兩面零件位置根本是冇接觸點! 例如車尾波箱底部與底板凹槽, 最主力的就是車身中央的龍骨加膠捧鞏固. 起初都唔知行唔行得通, 等了一晚乾涸後, 今日先知又過骨! [attach]160102[/attach]

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
...........

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
重施故技用膠片涉罅兼可以塗滲入形膠水加固, 等乾後會在入面塗快乾膠. 兩合面入風口的位置而家搞到又係唔對稱! ........ 你地識乜野吖, 喱架係法國站專用setting黎家嗎! 大右灣為主, 左則是窄灣為主.....講你地都唔明架嘞, 連 Adrian Neway 都唔夠 quali 知我講乜....

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Arnold 於 2007-10-9 02:08 PM 發表
又有 update 睇喇....

仲以為你只對飛機有興趣添

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2007-10-9 10:18 PM 發表

好大Look Wu。係我早就放棄。努力PAUL少。

造到好的成品當然理想啦, 但製作過程對我來說最過癮!

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2007-10-9 10:22 PM 發表
damn~ still looks horribly wrong from the back~ any idea how to balence that out?

晨早投左降喇! 利用特定角度黎就住錦咪睇佢唔到囉! 同女仔影相喱招一定要學!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ocean 於 2007-10-9 10:14 PM 發表
睇唻Newey叔0係度偷橋~
0係上海站用0左呢個setting
攪到條左前tyre 蝕得特別嚴重

Adrian Newey 肯黎三顧草蘆或者都考慮醒佢兩招嘅.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hl_0521 於 2007-10-13 09:42 PM 發表

睇見D工程咁浩大,係獅兄先有本事挍掂佢!
畀我就真係無能為力

其實只要有對那件模型有濃厚興趣, 就自然有心機, 跟住就自然有耐性.... 所以我只會買我鐘意的模型, 其他的話知佢.

QUOTE:
原帖由 Alex_xelA 於 2007-10-13 09:16 PM 發表

哈哈, 又或者話係條 track 靜係有右彎既特別seting啦~ 得咗~
係啵~ 有冇 update 啊 paul 少?

見你咁捧場, 好, 去片!

頂部