回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 飛翔的夢想 - 達文西的飛行器 (Leonardo da Vinci's Flying Machine) - Upd Dec-10
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線
[機身的製作 - 2]

機身左邊近照 (前半部)。圓拱上可見深啡色的線紮著皮帶及孔眼 (eyelet)。
[attach]275799[/attach]

機身正前方。  圓拱上的孔將會插上圓木柱作支持主翼骨,最頂的孔眼會縛上 cable 拉著主翼骨。
[attach]275800[/attach]

機身正上方。
[attach]275801[/attach]

機身底部 (後方)。  尾部的三個「T」形物用作繞 cable,孔眼是用作引導 cable。
[attach]275802[/attach]

機身底部 (前方)。
[attach]275803[/attach]

待續.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[機身的製作 - 3]

講講機身製作的小花絮。

滑輪的製作,是使用大小的薄膠圓片,用 AA 膠水黐實,再上啡色。
[attach]275804[/attach]

製作飛行器所會用到的「線」/「繩」。
右後方黑色最粗的是「cable」,用作帶動機翼動作機械部份。最前方的一小卷幼線,會用作將網布縛到翼骨。
跟模型來的只有上述兩種線,唔多夠用,惟有自己加料.... 左方的是自購的德國尼龍縫紉線,用作「紮」住部件 (整個飛行器上有多處地方使用這些紮作)。
[attach]275805[/attach]

製作飛行器用到的各種小部件: 大小孔眼、膠珠、小釘、「孔眼+膠珠+紮線」製作的導線器、銅線屈成的小部件 (已上黑色)。
[attach]275806[/attach]

皮帶。 左邊是原裝跟模型來的,太過厚和硬,完全不適用。 右邊是到油麻地砵蘭街皮具行自購的皮條,較薄同軟身得多。
[attach]275807[/attach]

兩種皮帶的比較。 後:跟模型來的,厚、硬、粗糙;前:自購的,較薄、軟身、較幼滑。
[attach]275808[/attach]

待續.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-16 12:05 AM 發表
暫時睇似有D健身器械, 又有D似刑具  不過隻木色好靚

當年都出去買左好多隻色試,最後先決定用呢三隻色。

上色遠睇就 OK,近睇就可能嚇死人.....      好彩我部相機水皮,影得唔夠清晰......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 囂糕 於 2009-4-16 02:20 AM 發表
支持支持加油加油快手快手

多謝支持!    呢隻野拖左好多年,我都想快d搞掂....

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-4-16 06:15 PM 發表
連埋個底座有啲似攻城武器
patmb兄努力!

戰斧兄,大家一齊努力!    多謝支持!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 於 2009-4-16 09:01 PM 發表
從正上方睇,我覺得好似涼鞋……依傢沒晚上HKML就必睇呢貼

嘩~~~  米兄認真畀面!  多謝捧場!

不過唔知下次幾時有得 update ......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-4-17 08:31 AM 發表
有嘢睇啦wor, 手工好精緻...patmb兄好嘢...加油

其實整得唔夠精細,有d位做得唔多準確.......        只不過我架傻瓜相機水皮,影得唔夠清晰,所以呃得下人......

不過再次多謝支持!

你果幾團火又燒成點?  好似話要等 0.2mm 噴筆.....    揀左邊隻筆?  出面買噴牌子、筆型何其多,點解要等?

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-17 10:35 AM 發表

快D ... ... .... .. ...... .... .. 快D

Yeah....  I'm working on it.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-4-17 10:43 PM 發表

因為冇銀...不過揀緊...

你揀 0.2mm 筆,有無乜要求?

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-20 11:38 PM 發表

真系要大哥指教下系冇銀情況下有何選擇   我有個朋友有句金句, 好好用, 佢經常都話自已無銀, 但十分好客, 又好請客, 有時請得多人家都覺得唔好意思, 同佢講 "你又話無錢, 重請乜鬼呀?"  佢就會同我地講 " 有就唔志在'; 無就唔爭在 "

「有就唔志在'; 無就唔爭在」.....  好豁達的態度,相信你呢位朋友個人好開朗、經常都好開心.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-4-27 10:27 PM 發表

多謝兩位先...我嘅意思係啱啱搵到工, 可以揀定先...依家搵支好小小啦...可能係Iwata or Gunze PS269...

順勢頂一下...

Gunze PS-269 係 0.3mm,PS-270 先係 0.2mm......    而家球記做緊「買滿 $800 八折」,不過八折後只平得過出面三、二十蚊......
但如果噴鎗搭一件正價 Dragon 買 (幾十蚊的 Dragon 兵仔都得),噴鎗就有七五折 (如果有金咭或銀咭,件 Dragon 可以另有折頭),約 $780,都平過出面七、八十蚊....
Gunze 呢兩款鎗都幾重,幾聚手,用慣輕身噴鎗的要點時間適應。

其實揀 Iwata 都唔錯,Professional 用的噴鎗,香港又有正式代理,如果有需要,買 parts 都易d.....
Iwata 0.2mm 噴鎗,可以睇下呢兩款:

High-Performance HP-BP:0.2mm、頂置細油杯、無 air-adjusting knob,約 $8xx
  High-Line HP-BH:0.2mm、頂置細油杯、有 air-adjusting knob,約 $11xx (差不多 $1200)

【註】air-adjusting knob,就是鎗身前方、杯下面果個氣量掣,Gunze PS-269 同 PS-270 都有,可以方便調節出氣量.....  但如果你套「架生」本身配有調壓掣,咁呢個 air-adjusting knob 實際意義就不太大了。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-4-28 08:36 AM 發表

Thanks patmb兄, 想問下我套「架生」本身配有調壓掣, 調節出氣量時係咪會調得細緻啲

Thanks again

如果套「架生」有調壓 (調壓掣都好普遍,差不多有泵的人都會有,而且好多同水隔造埋一齊),十之九、十都會有埋壓力錶,咁係呢邊調壓可以即時睇到氣壓指數。問題係有時個調壓掣未必會好近身邊 (睇下用乜野泵、睇下套野點 set up 同擺位,人人可以唔同),伸手去扭個調壓掣有時可能會唔多方便。

而鎗身上果個 air adjust knob,可以由「全關」(完全無氣出) 至「全開」(等如無呢個掣) 之間作調節出氣量,以 Gunze PS-269/270 為例,個掣全程可以扭動約 2.5 圈。由於個掣係鎗身上,可以方便近距離作調節......  但無錶睇,其實都係斷估......  高手/熟手的,可以從出油的情況得知壓力是否適當;生手的就有可能會覺得個掣唔易用.......

以上所講就有如「鍊車」一樣,有人睇住個轉數錶去轉波,有人聽下 engine 聲就知道轉數去到幾高而轉波。

要知道呢個 air adjust knob 並唔係無用或多餘,始終係一個 function,但要用呢個 knob 作微調,需要一定的噴油知識和噴鎗使用經驗,才能好好掌握。
從某一個角度睇,有呢個 knob 好過無.....  有掣可以唔用 (將佢「全開」,就等如從來無呢個掣),等到有一定經驗或有需要時先用。
但又從另一個角度睇,呢個 function 要用錢買的,如果你唔打算用,點解要比錢買?

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-4-28 09:04 AM 發表

patmb兄您好!
岩岩先睇到你個post,走左寶添
見你答問題答得多,
終於有機會見你出手啦
好期待

想問下個座點解得一粒鏍絲ge?
會唔會轉黎轉去?
如果上兩粒鏍絲或者入(筍)會唔會好少少?

先多謝支持!   

底座同條柱之間本來係無螺絲的,原本只係用膠水黐上去,但係我覺得唔夠穩陣,自己鑽個位加螺絲,當然都有落埋膠水.....

因為係靜態擺設模型的關係,唔會郁呢郁去,而且受力位是垂直的,所以用一粒較大的螺絲應該無問題,只要粒螺絲上得夠緊,加埋膠水,都會好穩陣。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-4-28 10:59 AM 發表

睇到貓兄的Receiver,令小弟諗起中學時期砌Walkie Talkie的年代
果陣鴨記仲有好多零件檔
可惜儀器配套唔夠,始終冇辦法砌得成一架

以前讀中學時,見人玩電子野,自己又玩......  

第一樣野相信同好多人一樣,整「電子千人震」,相對易砌,成功.....  跟住整 FM 咪,都唔太難,都搞掂.....

成功整過兩樣野,以為玩電子好易,膽粗粗就去跟書整 walkie talkie......  試過整兩部,無一次成功.......  

講起去鴨記買電子零件,當年推木頭車擺街果個「高佬」,而家變左近南昌街的綠色鐵皮檔......  咁多年後都仲見呢位「高佬」係鴨記打躉,真係難得....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2009-4-28 09:13 AM 發表
進度唔錯

多謝支持!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-4-28 12:37 PM 發表

多謝patmb兄嘅詳盡分析...咁講法好似HP-BP啱洗啲...

Thanks again

要留意,Iwata 的 HP-BP 或 HP-BH,都是細油杯 (1.5 c.c.),而並不是一般的標準油杯 (一般約 10 c.c.)......    細油杯,噴迷彩或細節時絕對夠用,噴車身或較大面積就唔得 (添油添到你傻)......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-4-28 01:39 PM 發表

係呀, 依加最 concern 係哩個問題...

一般專業 0.2mm 噴筆,主要係比美術或有關行業用黎噴細微野,配較低氣壓出油量好細,所以通常會配細油杯 (~1.5 cc) 甚至係筆身開個凹位 (~0.5 cc),入一「缸」油都可以有排噴.....  但一噴大面積要用較高氣壓,噴兩野就無油......

噴細微野用細油杯會好用d,一來無需要大油杯,二來細油杯無咁阻礙視線,三來無咁「縰」油......   但唔代表 0.2mm 筆配大油杯唔得.......

如果想要 0.2mm 筆,但又想要大油杯,可以考慮 Gunze PS-270 (有埋 air adjust knob);另外美國的 Badger 100LG 配 F 嘴 (Fine 嘴) 亦可以,而且較平,去千記買,五舊幾.....  

Badger 支 100LG 算唔錯,唔貴之餘,仲可以自己換嘴同針,有 F (Fine)、M (Medium)、L (Large) 三種粗幼,配件可以係千記買,比起 Gunze 筆配件相對易買到......  不過美國野較粗枝大葉,用起上黎手感應該不及日本筆。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-30 11:26 PM 發表

我都系中學時期開始跟隔離屋個大哥哥玩電子, 好多野都系一知半解, 我都砌過你所提到既, 唯一唔同就系我同 Transistor amplifierr 無緣, 砌親都失敗, 自已既線路, 書上既線路, 就連砌套件都唔響,  反而砌膽機 ...

貓兄識整膽機!?         睇黎你都係玩「搭棚」居多,High-Hand 喎!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-5-1 01:56 AM 發表

Oh no, 再講就停唔到啦 都系 Focus 番 Patmb大佬個 Project, 呢個禮拜停左工???

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-5-1 02:04 AM 發表

係呢,等睇Patmb兄續集,好心急....
快D、快D....  

早輪成日落雨,搞到無乜 mood 砌野........  

而家搞緊對翼,要磨尖d翼骨,過程好沉悶,進度緩慢.......

不過可以有少少相 update,請稍等.......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[雙翼的製作 - I]

卒之搞到對翼,最難、最煩複、最花時間的部份.....  先執執其中部份翼骨......

圖中所見,淺色的為「主翼骨」,約 14.5" 長,就像人的上臂骨;深啡色的為支架骨,支撐其他的翼骨 (未整到) 及作活動關節。左右翼各一 set。
[attach]278806[/attach]

主翼骨的關節位。凸出來的那塊長木板,約 6mm 闊,作用像彈簧,夾著外翼的其中一條支架骨 (下述),讓可動的外翼可以回彈。
那個窿會穿進一口釘作軸。紮在上面的「繩」(其實是縫紉線),雖然也可以起到穩固作用,但主要是用作「扮野」、「裝飾」。
[attach]278807[/attach]

這就是外翼的其中一條支架骨關節位,套進上述的主翼骨關節,較大的那個窿是讓軸通過的。較淺色的那條小木條,闊約 4mm,黐在下面支架骨收窄了只闊 2mm 的位置..... 因為黏貼面積太細了,不太受力,套進主翼骨的關節位時,那條小木條差不多一定會甩出來,所以鑽穿了一個窿仔,種入了一條約 2.5mm 長的鋼針 (用大頭針鋸出來),以作補強.... 小木條上可以見到這個窿仔.... 加了鋼針後,變成穩固得多了。
[attach]278808[/attach]

主翼骨關節與支架骨關節連接的示意圖。  這是底部。
[attach]278810[/attach]

另一條支架骨。上面有金屬環,是用鐵線屈成、再上黑色油漆,用 AA 膠黐在開了淺坑的翼骨上;again,紮上「繩」扮下野。 這個金屬環會套過內翼的一條翼骨上,作用是引導外翼的活動。
[attach]278809[/attach]

下一步將會把其他的翼骨磨尖.......

待續.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-5-1 07:39 AM 發表

咁睇黎D翼骨應該已經做晒
呢家進入組合關節的階段
遲D mount 個網上去果陣可能重繁複D添
加油,耐心等候中....

唔係呀........   只係搞左主翼骨同支架骨的部份工程,另有左右翼總共 16 支翼骨完全未搞......    
以人的臂和手為比喻,就等於整好上臂骨和下臂骨的部份,而d手指骨未整.......

再另外仲有 4 支尾翼骨都一樣等住開工........  

磨尖d翼骨、度好位置和長度、粘合、打磨、上色、mount 網布、綑線.......   所以話整對翼 (仲有條尾) 係最煩複的部份.......
∼∼∼  There's still a long, long way to go........   

頂部