回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 1/35 GUNDAM - 2022
SIMONLLM
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-4-19 07:56 PM 發表

純個人喜好同意見
噴上厚厚COATING, 再打用磨光膏拋光
就咁睇好反光好正
不過好多人無晒角位
而個反光個人覺得好死

而我認為本身件件打磨得平滑, 上油如果唔係透明度高既油, 只要開油開得好, 再配 ...

抄低先

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-4-19 08:00 PM 發表

唔知GA , BID 到時唔OK 無話一定要GA MA

如果質量OK 400內買到WSC  KOG 是很超值
你買返來睇下山嶋先生, 20年前既雕功LA
我覺得有D 歷久不衰

如果質量OK 就係囉...萬一仲差過我呢隻

1/35 GUNDAM -- 15%
1/100 MG 高渣 50%
MARCOSS ZERO - 40%
1/100 KOG - 15%
1/100 GUNDAM FULL ARMOR - 1%
McLaren Mercedes MP4-23 - 1%
大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-4-20 08:43 AM 發表

凡事留一線, 日後好相見

凡有分模線, 磨走唔願見
正圓變隋圓, 執極執唔完
常有高低級, 玩到你氣咳
人玩五星件, 你咪亂指染
莫見成品靚, 砌過會冇命
試吓你就知, 咪話冇通知

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
比想像中易, 好快手吓

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-4-20 02:23 PM 發表

果個圓位真係好煩.... 遲下分享下點搞丫~

咪就係用原子灰鋪平一半佢, 然後雕返半個圓出嚟.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-4-20 02:32 PM 發表

又考手工@O@
有無咩工具雕圓位會分便d?

可以試吓蝕刻尺, 雕個圓形. 又或者 "倒模法". 覆個圓形.
我依家最懶, 白手刻出嚟

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-4-20 02:50 PM 發表

我只係諗到用圓規刀cut個圓出黎,撻原子灰,之後再拿番走塊圓型膠片....
但睇你果個圓位中間係凸起.......呢個方法應該唔可行=.=
白手雕....呢個唔係懶唔懶既問題...係技術手功既問題...無番好似你咁上下既 ...

原理一樣, 不過呢個場合, 用壽屋/wave 果 D圓盆, 佢個底係空心, 就剛剛一凹一凸

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-4-20 02:58 PM 發表
用最懶嘅方法, 但係用最勁嘅手功 ~ 大師兄即係大師兄, 小弟真係六體投地

喂, 做セ成日 大師兄..大師兄咁叫
依家白手刻出嚟, 都唔係好圓嫁
不過我覺得, 五星可以偷鷄.

喂, 各 XD, 有冇人有拉炮 KOG, 我想睇吓腳眼護甲點分件/接合

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-4-20 04:36 PM 發表

係喎~!!! 師兄即係師兄,一言驚醒夢中人!!
不過如果用壽屋眼仔,我就會直接痴落去唔整番上黎,起碼起模果陣個凸面有咩冬瓜豆腐我都唔洗補~

梗係要整番上黎, 效果唔好先痴返落嘛.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-4-20 06:06 PM 發表

我有拉炮 KOG, 佢d 腳甲好誇張, 唔太適合你呢隻... 今晚 Post 相俾大師兄參考下~

另, 你果隻 KOG 真有出過, 係 Volks 特別版黎, 好耐之前係 Yahoo 見人放過原件~

Volks 特別版咁正, 咁我係唔係傻人有傻福, 可以砌到佢
最好睇到甲點裝上腳到.

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-4-20 08:08 PM 發表

大帥兄不入地獄
誰入呢

不過分PARTS做.........不如當時運高好過
尤其大師兄件件, 擺明招喚你全部攪過.

喂, 我唔係戴司興/大師兄
冇辦法, 有d位出得幾差, 先分件後執, 仲易過齋執.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2010-4-20 11:43 PM 發表

X2! ...

x 3

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-4-20 11:58 PM 發表

DAI CHING
D 模型, GK都好貴
我都好需要人出手幫下

我都知好貴, 咁你仲叫我 bid 多隻
砌五星你咁勁, 洗乜揾人出手幫下.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-4-21 01:10 AM 發表

勁係係無錢果方面
唔該呢方面幫幫手先好BOR

有乜幫你唔到?

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-4-21 08:07 AM 發表

由大師兄變成大帥兄~simon兄果然夠帥!

今次我幫 juno, 佢係唔小心打鐵錯字.

QUOTE:
原帖由 hei819 於 2010-4-21 10:02 AM 發表
好正!!

多謝欣賞
不過你講邊隻先.(gundam or kog?)

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
圖一)由於今次切口位好平, 所以就算大執個關節做精密d, 都可以唔影響原來整條大小腿角度.
圖二) 先係小腿底加2mm厚膠片一塊.....
待續

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-4-21 11:16 AM 發表

原來搵到隻特別版, 仲送多個頭tim, 恭喜恭喜

ps : 又砌大件野又玩到咁大嘅師兄, 仲吾係大師兄, 大家都認同嫁

QUOTE:
原帖由 KY 於 2010-4-21 04:20 PM 發表
好手功......

手工仔, 可足掛齒
你教果套 "鹽蝕法", 到依家嗒落仲有味

QUOTE:
原帖由 細尖(傻小子) 於 2010-4-21 04:25 PM 發表

華佗再世

我唔做華佗, 我要做華安, 可以左右逢源

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-4-21 04:37 PM 發表
大ching又發功了~

我又發神經至真

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 細尖(傻小子) 於 2010-4-21 05:29 PM 發表

左右逢源...
你唔係已經如願以償啦咩??!!
左有1/35 RX-78,右有1/35 KOG

如果隻 kog 係 1/35, 就簡直係左右門神
我隻 KOG 只係 1/100...

話時話, 你好耐冇 UPDATE, 又冇報料, 又冇浦頭

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-4-21 05:36 PM 發表

隻kog係1:100姐, 佢邊有時間搞埋隻1:35 kog

咁會比人悟會, 以為我有隻1:35 kog (係就死得)

QUOTE:
原帖由 細尖(傻小子) 於 2010-4-21 06:18 PM 發表

簡直係左右門神,咁仲唔買返隻,門神要成相成對架...

前排病病哋,忙忙哋,依家又搞緊第二隻,所以zeta已經擺埋一邊...

咁就要保重, 攞幾日病假, 系屋企休息吓, 砌吓模型調理吓身心

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-4-21 09:58 PM 發表

大帥兄一定唔止咁少既

就算有, 都係多少少

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-4-21 10:27 PM 發表

大帥兄唔多順口, 不如直接叫 "大帥" 仲好...

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2010-4-21 10:41 PM 發表

S大帥! ...

又大師, 又大帥...
叫返我西門好d, 唔該

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-4-22 11:09 AM 發表

多少少=.=但係你講比我知果 D都唔少喎...=.=||
差唔多可以做一個十年計劃,拉埋你個仔落水都仲得XD
兩仔爺一齊砌,幾sweetsweet~呀

我講過d乜? 點解無印像嘅? 我估都係吹水多, 唔好信.
我同個仔依家玩緊陀螺, 同佢一齊砌模型都有嫁

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-4-22 01:09 AM 發表
S 大帥, 你要的...

TKS XD
消化中....
我隻件嘅腳眼護甲唔係出得太差, 諗吓洗唔洗分件先....

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-4-23 01:10 AM 發表
包裝精彩呢......

嘩, 呢個包裝好high tech吓, 四邊有 air 護墊
(心諗......呢幾盒嘢會唔會放幾年後, 送比我地)

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-4-23 10:03 AM 發表

第一隻成身鏡頭既偵察渣古送俾你地又有乜所謂...

强行偵察型, 好嘢嚟.
不過久唔久聽新聞, 警察都系地鐵呀, 扶手電樓呀, 拉到呢d强行偵察型
老模, 我估 woo sir 第一個舉

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
圖一) CUT 開咗嘅大腿, 紅圈果 D位好醜怪.
圖二)小腿加厚咗2MM, 大腿就要纙走3MM
圖三) 預備幾塊膠片, 做大小腿接合位

大贊卡 - 5%
頂部