回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 1/35 GUNDAM - 2022
SIMONLLM
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-3-11 03:37 PM 發表

得5分鐘都食到你咁高大... 我叫個仔三分鐘搞掂佢先

收到 ~ 即係我地反應再大d ~ 就可以抽起十份俾過我地喇, 兄弟做野

咪呀大佬, 得兩份系手咋

1/35 GUNDAM -- 15%
1/100 MG 高渣 50%
MARCOSS ZERO - 40%
1/100 KOG - 15%
1/100 GUNDAM FULL ARMOR - 1%
McLaren Mercedes MP4-23 - 1%
大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-3-11 04:01 PM 發表

咪就係上次俾人捉到正lor..

所以今次我去之前冇同你地講

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-3-11 05:00 PM 發表

原來上次包野係鬼爺... 多謝哂~!

上次你肚餓, 啱晒你

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-3-11 05:02 PM 發表

無錯無錯, 香港都有好多地方有台灣手信賣~

唔得, 太冇誠意喇, 比你地發現仲大鑊

QUOTE:
原帖由 carman 於 2010-3-11 04:16 PM 發表
攪錯呀...得吹水冇UPDATE既>

OK, 今晚死都死D UPDATE 出嚟

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-3-11 05:15 PM 發表

俾我地發現, 我地咪叫你掃多幾款唔同試下 lor~

沒完沒了的一個深淵....

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-3-11 06:36 PM 發表

天王佢真係好 "堅", 點捽佢都冇用, 話唔出就唔出, 絕對係我地男人既榜樣...

仲勢不低頭,

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
放完假, 多嘢做, 又遇上一個麻煩布佬, 等等啦, 各位大佬

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
又爆喇

决定唔執, 等全隻改造好晒, 臨上色前先一次過返手執晒呢d爆位, 如果之後再爆就冇計喇http://laymark.com/i/m/m020.gif

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-3-12 03:40 PM 發表

大師兄果然然夠毅力, 俾我見倒咁一定已經放棄咗... 加油~!

聽天由命

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-3-12 04:04 PM 發表
oh no! 真陰公... 好似你話齋, 改晒先番執啦    加油呀 ~ 大師兄

我以為你今次會 update 個籮柚位 tim

開始攪小腿蓋....另一邊實噴緊隻吹波糖....

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2010-3-12 09:10 PM 發表

得一個方法可以解决,就係改完啲件再翻件! ...

有諗過, 不過荷包支持唔住

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-3-12 11:50 PM 發表

咁大隻腳, 大陸矽膠都死啦..

仲要係冷門野, 揾人夾份都難

QUOTE:
原帖由 模型怪 於 2010-3-12 11:53 PM 發表
其實爆膠 真係控制唔到, 都係大執之後再補回~呢個係減低進度慢既可行之法

一係就剷走一部份 cast, 鋪返原子灰糸面......

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2010-3-13 12:00 AM 發表
物料唔同兼修改體積大,收縮同爆係好難避.

會唔會有停止收縮嘅一日?

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-3-13 07:22 AM 發表

x 2, 我見到張相, 第一時間諗到哩排o既天氣轉變.

可唔可削薄爆o左個平面, 再痴塊薄膠片覆蓋成個平面呢?  當補強又好, 當補鍋又好.

我都有諗過, 但到時又可能係呢塊膠片同原件爆開....
反正呢個位厚咗, 正如上次同你講過, 會剷薄佢, 大不了剷走晒 cast 位 (如圖)

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-3-13 11:53 PM 發表
西門兄,
我都話, 一早搵一大班有興趣既人架啦

你宜家咁 騎虎難下,  只好花錢起 CAST 件

唔係會好SIN 你咁耐既心機

OR

你E家咁 攪完又攪, 又縮,  我比個建議你
你先攪D 膠盒仔, 平面四方, 圓形 ...

邊會有人有興趣....1/35 播, 起碼我地圍內冇....
咁即係 cast lego....
但兩種唔同 cast, 并埋一齊又會唔會爆?

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woo 於 2010-3-13 10:07 PM 發表
不如用aa膠+爽身粉pat落去仲硬淨

補果 D裂紋, 會落aa膠, 唔落爽身粉, 因為落咗爽身粉會脆少少.
下次再改呢d位, 真係要考慮埋收口位置.....

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-3-15 02:13 PM 發表

simon兄,下次係唔係帶番隻腳出黎? 定有新野睇?

車床, 海報, 可以加埋隻腳, 當然仲有手信

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 模型怪 於 2010-3-13 11:40 PM 發表
SIMONLLM大大既課題非常有用 已經筆錄~我都無留意過, 兩隻唔同物料混合後出現既情況, 物料密度既問題係首辦爆料主要原因 thx

諗諗吓, 隻腳掌都有用膠片加原子灰, 不過咁耐都冇爆裂情況, 可能係我落原子灰時, 先系d膠片接駁位圖上aa膠, 可能咁樣會實d.
成隻完成後, 應該所有砌模型嘅問題都出過晒, 到時應該精盡人亡

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-3-15 04:53 PM 發表

即係呢隻將會使你出盡晒混身解數la~!
好,日日追post學野先,希望學到你十分之一既堅持同技術!

我砌襯件件都出盡晒混身解數, 同埋堅持不下.....

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-3-17 03:53 PM 發表

所以要先搵才大攪......唔係好易好似你目前咁, 花好多花血. . 只得一剎那...
擺一排就.........
反正你都孤身走我路.........行埋佢

無錯CAST LEGO
CAST 方面件件出去對色搵, 要搵到 ...

係呀, d 原子灰的確重好多, 上次你有冇揸上手睇過隻小腿?
聽日我又帶佢出嚟好唔好

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-3-17 04:28 PM 發表

你唔怕多近斤, 我是沒所謂的haha

我set 下隻phantom

明天可能只帶呢件

你梗係要帶隻phantom出嚟啦.
咁耐都未見過你手藝

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-3-17 04:48 PM 發表
死火.... 我果隻仲有d位未補好.....

仲有 24 小時
就算真係未補晒, 都可以帶出嚟嫁

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2010-3-17 05:27 PM 發表

我都係打磨左, 不補野
..未set件

見上次阿鬼都帶
今次唔好一d野都唔帶

順便比大家睇我有幾3分鐘熱度

唔單只你, 戰斧兄都係未帶過半成品出嚟....

大贊卡 - 5%
頂部