回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 1:35 GUNDAM 腳掌 (手辦件)
SIMONLLM
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2008-5-13 05:33 PM 發表
呢套床我都有買呀...當年,鉊斢赯j離賣遙控果間舖,好似7舊零水,當時雖然唔係幾識點用,但都膽粗粗買鱆蟛...擺 ,我記得好似係可以用乾電,但因為我冇工科底,始終都唔識用,偶鰲X年入面生晒蛂A又送 ...

嘩, 唔覺唔覺原來大家都有相同經歴, 我果套都因為D電發霉而生, 不能再用乾電, 現轉了用火牛.但其實這套件的外壳是用鋁合金造, 可以用得番....可借.

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-5-13 05:39 PM 發表

搞到我好想買返set. 1千幾姐, 都仲俾得起, 因為好多手辦件都返唔到真正圓柱, 有呢部野應該可以solve到好多問題.

唔知邊度仲有得賣呢, 唔想走上褔田呀.

買啦, 當你見到啲件, 都出唔到真正圓柱的時候, 這套嘢便是出場時候 你睇我隻腳掌的所有油壓管...

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-5-13 05:44 PM 發表

極可能大家講緊同一問遙控模型舖

對. 城市模型, 旺角賊船隔離賣遙控果間舖. 依家仲响到.

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-5-13 06:06 PM 發表

插火牛同用電池係冇不分別的. 始終最怕係d gear 滑牙.

I am so lucky because I still using it.

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
1:35 GUNDAM 腳掌 - 大小腿

今次再POST 小腿

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-5-14 11:25 AM 發表
即時高晒. ... 大腿會唔會長左d呢??

高達系列的大腿可以長一些, 較果會像現在的纖体MODEL相片, 大小腿都是用電腦拉長而得出較漂亮外型.但渣古系列就不合了.
現在我遇到一個難題, 原本已改告好的全條左腿, 由於是用膠片增高, 過了一段時間, 膠片跟CAST 的泠縮熱脹率不同, 所有駁口為都爆開了, 雖然可再修補這些夾口, 但難保過了數個月又再爆多次, 又可能裝上了上身時才爆.
唯一改善辦法可能是翻多一件, 但我沒有翻件經驗, 頭一次翻件便翻這樣大的件, 很難成功. 各位大大, 有甚麼好提議? 若找人代翻件, 一對腳(共4件) 要多少錢?

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundamgp02 於 2008-5-16 04:55 PM 發表
師兄!我數年前都砌左一隻1/35,同樣大比位都有加長,亦都係用膠片,再用銅技故定,但到現在都冇問題

師兄POST 來看看, 另我今晚補翻佢, 睇下遲D會唔會出事.

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hangsangbank 於 2008-5-16 05:19 PM 發表

試吓用双星畢地, 冇咁易再裂開!

因為這些是細裂紋, 我會試吓用先用AA膠.並希望不要再熱脹冷縮而裂開.

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundamgp02 於 2008-5-16 08:00 PM 發表

E隻係好多年前,D件係好早期D非常差件,但我加高左約1吋,最惨仲係前幾個月前唔小心仆左落地.E加得返係屍
不過睇完師兄隻咁正,真係想再砌過一隻

http://www.hkml.net/Discuz/viewth ...

你想將條屍再砌過過是買過隻新的?

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundamgp02 於 2008-5-17 04:55 PM 發表

條屍係成4呎柜跌落地,再加上係十幾年前D件(差到震),醫番都幾難
早排係new記入左隻
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 2646&highlight=

I see, 砌起post 上嚟睇睇.

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundamgp02 於 2008-5-17 06:01 PM 發表

等你隻先la.

我正改緊隻1:100 MG 高機動渣古 VER 2.0, 冇計, 個仔送比我的, 耍砌左先, 所以呢隻1:35 GUNDAM 要遲D先砌. (如有興趣, 可到製作過程分享區, 就可睇到這隻1:100 MG 高機動渣古 VER 2.0)

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JordanRoy 於 2008-5-17 11:20 PM 發表
太太太瘋狂喇..... 1/35 仲要改野...... 實在係高難度!!!!!

因為本身隻翻件質數差, 整体比例又差一點, 改裝後更能有一隻獨一無二的 GUNDAM, 所以便有這計劃.

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 沉默伯爺公 於 2008-5-18 12:06 AM 發表
得隻腳架咋????????

係呀! 大工程嘛, 呢排又興裂甲, 又要改下先

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
I will remake the head, increase the length of wz front arm, add some details on the surface. I will try to use the hand of "E.F.G.F. Anti MS Squad SET" - plastic model to replace the cast hand.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 juno11 於 2008-5-23 10:46 PM 發表
勁有心機去改做! 好耐未見過有人對圓形同平面, 角位既斜角線咁有要求既同好.

童夢館, 仲記得當年香港既 模型書 modeler 既成品果到有得睇, 不過就..........
不過e家都好難再有咁大間既gk 鋪.

而simonl ...

我只完成了左大/小腿的工程, 右邊要留待下年了

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 waiting4wt 於 2008-5-23 11:07 PM 發表
大比例大製作!
好有心機, 相信咁大比例咁精密的模型經你改造後會更有氣勢!
亦很喜歡你一步一張相的展示手法, 萬分期待

Won't let you disappointed. Your support = my work power.

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 囂糕 於 2008-5-23 11:10 PM 發表
借問摟主屋企幾大

If you live with your mother, father, brother, sister.... no matter it is 1,000 or 2,000 aquare feet. Now, I live with my wife and a son only. Therefore I can find some place to displace it.

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 囂糕 於 2008-5-23 11:34 PM 發表

做你仔真開心啦
我老豆叫佢俾下我作品評語佢一句起兩句止
有次叫佢睇下我部模型佢話:幾好唔錯,我沖涼先(閃)

not bad la, atleast he give you one positive comment.Some father may be said "I don't know what are you doing, you should go back to study, to work, to clean your area, to save the money, to..........
Also, you can post your picure to HKML. Many brother will give you comments

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2008-5-24 12:03 AM 發表

我亦都有諗過將我果隻更換B記這盒手臂及手掌,但樓主有冇諗過,手臂及手掌乃係全統塑膠啤製而成,裡面是空心的,而手辦係實心的,個盾和支槍咁大咁重,成唔成受得住重量呢個問題?

I will try to replace the hand only, not the arm. The out look of the plastic model is better and more details on it.

頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2008-5-24 12:34 AM 發表

前臂與手掌之間(即手腕位)能夠成受得住支實心槍嘅重量嗎?就算打咗銅支,日子久了我怕唔知會唔會爆膠或手掌同支槍一齊掉落嚟?

Agree.  But the plastic hand is really very nice. What should I do? Any comments?
Actually, I feel the gun is too large. But I have no time to remake a smaller and lighter gun.

頂部