回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] Celica GT-Four WRC ST-205, 185 & 165 (28th Feb 11 updated)
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 D.D. 於 2009-6-12 11:15 PM 發表

有呀 ! 因為當年非常鍾意日本依三隊廠隊 ,

LANCER EVO I  &  EVO II 一出就買入啦, 睇返個価錢牌, 當年老環果盒 EVO I  - 2200 Yen 都係賣八十幾蚊咋, 依家賣 D 野貴到嘔,  

另 ...

唔得!要老粒

其實當年加埋FORD o既告士和夫真係好鬼死好睇,以前收埋好多vhs而家都無機睇lu

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 偉仔 於 2009-6-12 07:30 PM 發表
系咪去澳門呀

NO...我 台妹

QUOTE:
原帖由 Raybirg NSX 於 2009-6-12 11:41 PM 發表

上次唔係講過話想轉碟咖咩??

唔知拎去邊鼠轉呀,有無介紹?

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
長谷川呢部celica講唔上差,但分模線、縮膠布滿全車,花左好多時間去處理一d做左都無人發覺o既修正,做完上左一次灰,仍有唔少地方要執,距離上色仲有一段時間....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2009-7-1 11:10 PM 發表
開波啦
霸番個頭位先

我怕你等到變化石

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
都好耐無update喇,一黎掛住玩影相,二黎又無咩火,直到最近拎番起d車,對住部十幾年前整到一忽忽o既ST-205,睇唔順眼,將以前整好左o既底盤、引擎通通拆晒落黎洗油,團火即刻返返黎,原來我係對d爛膠係有情意結...

個panel以前已經改左,都算ok但會再執,內籠都係用番十年前個構思,用ST-185個籠做基礎,但就將個油缸同得半邊o既滅火筒切左落黎,滅火筒位置補膠板,油缸將會自己做過一個,跟手用混合筆地做番個輪拱,聽日硬左再打磨。Roll cage set起左,test fit好多次,其實差少少,有d位要夾硬黎。

團火返返黎,希望可以update得密一d

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Raybirg NSX 於 2010-3-24 01:35 AM 發表
返來囉....

QUOTE:
原帖由 偉仔 於 2010-3-24 02:02 AM 發表
好耐無見啦

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2010-3-24 04:43 AM 發表
等你好久了

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2010-3-24 08:42 PM 發表
終於出動喇, 等你好耐喇

要大家久等了,唔好意思,我會勤力d做,update得快少少架喇

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2010-3-24 10:29 AM 發表
等睇精品
有番火就唔好停喇

肥牛兄,我團火正在燃燒緊,呢部野好好玩,爛膠始終係我最愛,會keep住做架喇!

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2010-3-24 03:40 PM 發表
一黎就黎個咁鄭嘅更新

我唔係做左好多野咋,正就講唔上,仲有少少扼post o既成份

QUOTE:
原帖由 CCB 於 2010-3-24 04:01 PM 發表
又系学野的时候了····搬登坐啦

CCB兄本身是老手,我的小手作沒什麼好學罷

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2010-3-24 07:13 AM 發表
  著返火就好 Lu,開返盒就唔好停啦
早排幾位大師唔砌車
真係悶到

點會悶呢?有咁多高手響度,而且有好幾位車友更加進步神速,好似Devil兄你啦、LOKLOK、evo85等等,特別要提一提jackel兄,基本功進步不少,刀兄睇過都讚

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2010-3-25 06:23 PM 發表
終於都番黎啦
好感動呀

鋼兄,等你暑假出黎砌車呀

QUOTE:
原帖由 a624608340 於 2010-3-25 09:47 PM 發表
D帖子都甘复杂......砌起身米救命!!

睇落就好複雜,做落其實好簡單,來來去都係補吓筆地搭吓膠板,有心機有時間就ok,唔需要咩特別o既技巧。

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-3-25 11:22 PM 發表
SUPPORT!
GOGOGO!

多謝大師支持

QUOTE:
原帖由 宏輝 於 2010-3-25 11:38 PM 發表
支持認真砌車!!!

Thanks, 呢部車爛左尾十年喇,整得好唔好我都好想完成佢。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
少少update,take個break先

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
又黎扼post,一晚時間做左個油缸o既雛型。做得麻麻,膠板接駁位置要再執。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2010-4-7 11:07 AM 發表
話時話油缸下面個塊膠版嘅邊見到好似有D弧度,,係咪要慢慢磨出黎嫁??我唔知點解成日都磨到咩黎都唔知/..

無錯係有孤度o既,好多時整呢d野都係靠肉眼去判斷。以呢塊底板為例,比較麻煩o既係要fit番個輪拱,由於呢d位要用計算方法計出正確尺寸係好困難,所以我通常都係用trial and error o既方式做大少少,邊度頂住就用刀批吓佢或然者用挫/沙紙磨吓,執吓封吓就做倒,用AA接合後再用畢地填番D虛位就搞掂。但油缸呢D要做到四四正正o既就最好先計算左先,記得計埋膠板o既厚度。

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2010-4-7 11:17 AM 發表
真係好有心機!!

正面睇就係有心機,負面d睇就係燃燒緊自己青春

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-4-8 07:38 AM 發表

最怕砌盒仔....
加油~~~

對你黎講一d難度都無啦

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2010-4-8 07:45 AM 發表
O.THX!!又學到野LOO

客氣客氣,只係分享吓自己o既做法而已,jackel兄有時間不妨搵d膠板做d簡單形狀作為練習罷。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
呢幾日執屋搵番唔見左好耐o既reference

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
當中有本車王副刊,有st-185同st205比較

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
停左一排,主要為hood入面o既骨位搵reference,過程一d都唔易做,厚度係主要問題,而家其實仲未做好,叫做俾個形大家睇睇,仲有少少野會加。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2010-10-4 11:59 AM 發表
骨位係成塊都係自己整?/

無錯,ok嘛

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dtang 於 2010-10-4 12:27 PM 發表

好正..是兩片膠片做?

yes, 一塊薄再加一塊超薄,不過我自己覺得仲係平板左少少,但因為厚度限制無辨法將真正o既樣貌完全程現出黎,而家咁已經係極限。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2010-10-4 02:29 PM 發表
2009-6-9 post !! ~

Although I am in Seoul now, I also offer my support !! ~

仲未返黎?我今晚同joey掟鏢wor,你吊住引先啦haha!!

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2010-10-4 02:43 PM 發表

我覺得個形其實真係已做得好好,不過就咁睇好似中間位唔係好貼個車頭蓋?

無錯係唔貼,因為我未做好所以未痴實 不過真車有d位置都唔係完全貼伏o既,特別係個網o既位置。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2010-10-4 03:41 PM 發表
不過其實模型車可以做到咁都已經好足夠喇

成日都聽你地話去掟標..我又未試過,,搞到我有D好奇TIM

專心讀書先啦,切車已經用你好多時間,讀完書搵倒錢玩咩都得。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2010-10-4 08:05 PM 發表

how about me !? ~

你牙....天皇當然係快d出番黎唱歌啦 su....su.....sugar in the mama lay

QUOTE:
原帖由 ngcheukwai 於 2010-10-4 08:24 PM 發表
掟咩標?落酒吧?

睇黎都係唔好講太多去玩o既事喇,免得讀緊書o既盟友心多....

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-10-4 11:22 PM 發表

剛剛唸起.....你可以「買」盒EM版既BMW來睇下佢個HOOD底......
FYI

呢部em算做得唔錯喇,不過唔記得題你,街車其實會有塊纖維之類o既野響d骨之上,電線/水潑o既喉管都會收響下面,但賽車就當然拆左落黎啦。

頂部