回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 飛翔的夢想 - 達文西的飛行器 (Leonardo da Vinci's Flying Machine) - Upd Dec-10
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 anthony.cky 於 2009-3-28 12:31 AM 發表
嘩...依個飛行夢睇落就知偉大...

偉大的是天才達文西。

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-3-29 01:15 PM 發表

都唔系呀! 呢類模型, 有時閑來無事, 沖杯茶, 打開佢, 對住張圖, 幻想成品個樣, 再收番埋佢, 都不失為一件樂事, (呢種"神砌"我試得多啦 ) 你完成左就再無呢種樂趣啦

「神砌」呢種習慣,小弟由細細個已經培養左出黎,確係一種「另類樂趣」,只要唔砌盒模型,呢種樂趣就可以永久擁有.......

相信唔少模型友都有「神砌」呢個習慣,睇黎係模型友通病.......  呢個習慣好難戒、呢種病好難醫.......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[底座的製作]

整翼骨整到好悶,講講機身。  其實機身製作早幾年前已開始,現時亦已完成得七七八八,但機身需要底座才擺放得穩固,以便影相....  這次先搞底座。

部件已用砂紙打磨平滑。木柱原本是只用膠水黐在底板上,但似乎唔多穩陣,所以加粒螺絲補強。後面紅色的是絨面貼紙,待底座完成上色後貼在底部。
[attach]273242[/attach]

木柱頂切一斜面以斜放飛行器,鑽兩個窿用黎上螺絲作固定機身,中間條坑用黎容納飛行器底部的一條鐵枝。
[attach]273243[/attach]

底板及木柱底開窿,用黎上螺絲。
[attach]273244[/attach]

底板底部的窿,要開「哥羅星」(countersink),以藏平頭螺絲。
[attach]273245[/attach]

用白膠漿黐好及上好螺絲,完成。  
[attach]273246[/attach]

下一步驟,同底座上色及上力架。

待續.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mrniceguy 於 2009-3-29 10:21 AM 發表
路過就頂

多謝!  請得閒來頂多兩野.....

QUOTE:
原帖由 清太祖怒爾哈赤 於 2009-4-2 06:53 PM 發表
這就是天才

達文西是天才.......  我就玩木材......  

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2009-4-2 06:54 PM 發表
大製作

支持

多謝支持!    也不算什麼大製作,但隻野砌起都幾大.....

QUOTE:
原帖由 cko 於 2009-4-3 08:51 PM 發表

重難過砌木帆船 .... 加油 ~~~~

木帆船難砌d!  我有朋友砌隻木戰船砌左十幾年,都仲只係搞緊d龍骨.....  睇見佢隻野就...
我會努力,謝謝!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-4 12:50 AM 發表

養貓既人一定唔砌得呢隻野, 個底座同比隻貓磨爪到果個架有九成相似!

萬一如果隻飛行器爛尾,將個底座條柱繞上麻繩,送比你隻貓做禮物......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[底座上色]

木底座整好後要先同佢上色,但要保留木紋,用一般模型油唔太適合..... 因為油漆會留係木材表面,會遮蓋部份木紋.......  
Call 左幾個朋友尋找協助,卒之搵到一位中式木傢俬師傅問路......   得師傅指點,去五金/油漆店買「色精」(又叫「索色」),可以將木材表面染色而保留天然木紋.....  

於是到五金/油漆店買左呢隻「伊度巴」色精,係水性塗料,直接塗上就會滲透入木材表面裡,約 20~30 分鐘就乾,有需要可以乾後再塗以加深顏色.....
有唔同顏色選擇,我揀左編號 #307「酸枝色」,啡色帶點紅,夠古典味、望落又幾高貴......

上色材料:「伊度巴」色精 (酸枝色)、白光布包住「威士」紮起球狀 (用黎索色精抹在木材表面)、即棄手套.....
[attach]275088[/attach]

上色前的底座。
[attach]275087[/attach]

上了兩浸「酸枝色」色精的底座 (未上光油)。
[attach]275089[/attach]

[attach]275090[/attach]

呢隻「伊度巴」水性色精,好似水咁稀,第一層搽到木面都幾快就「索」入木裡 (滲透速度視乎不同種類木材的密度),但發色唔夠厚實,要乾後再上多次....  
上第二次色時,色澤加深了,但發覺滲透程度已不及第一次,上得太多層其實都會在木材表面聚積的,所以也不能上得太多。

上完兩浸色精後,隻色都算唔錯,不過如果可以深少少會仲好..... 其實可以用色粉加入色精入面調色,但始終第一次用色精,暫時唔搞咁多野,吸收下經驗先....

上完色乾透後,可以上力架 (光油).....

待續.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[底座上力架 (光油)]

底座用色精上色後,放低幾日,原來顏色會變得更深,更加美觀......        跟住就上亮光力架。

五金/油漆店買的「力架三寶」:亮光力架、3054 力架開油水、排筆。
不過呢隻排筆質素麻麻,上力架過程中有少少甩毛......
[attach]275119[/attach]

上完幾層力架後,打磨拋光。使用基本的砂紙、粗同幼打磨膏。
[attach]275120[/attach]

拋光完成.....  顏色唔錯,又立立靚!  這是底座右前方。
[attach]275121[/attach]

再來一幅左前方。
[attach]275122[/attach]

底座底部貼上絨毛貼紙 (在文具店另購),可以防滑。
[attach]275123[/attach]

底座完成,可以將 80% 完成的機身 mount 上去影相。 好快有得睇。

待續.....

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-4-12 11:38 AM 發表
起身見到就頂!
師兄加油!

多謝戰斧兄支持!

放幾日假,戰斧兄搞緊d乜?

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-12 11:56 AM 發表
顏色幾好, 遲D睇你上"力架", 學下野, 我都有幾盒"木"未開始, 你做 Pilot, 睇你頭啦

剛發現 你用個 Keyboard 同我個同款, 莫非老餅 D taste 都系咁上下

對上一次玩力架已是N年前的事了,其實今次上力架上得唔係咁好......     不過有層光油算了.....
貓兄幾時同果幾盒木模型開光?  心動不如行動喇!

個 Keyboard/Mouse 係 Microsoft 1000 套裝,以前同「網上痕」特價買的,都無話特別揀的,因為當時佢得 Microsoft 同 LogiTech,但 LogiTech 無晒貨。

咦~~  貓兄你有玩 walkie-talkie?  定係工作需要?  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-4-12 01:14 PM 發表
嘩超pro

貨車佬又笑小弟........  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-12 01:50 PM 發表
啊! 學到野啦, 我以前玩 "力架" 油完之後總系覺得唔平滑, 磨左再油後一樣, 原來無打磨, 就當系砌車咁"拋光", 是嗎?  得啦, 可以搵盒"木"野出黎 點火啦

以前讀中學上木工堂時,上力架最初果幾層 (2~3 層起碼,多少層視乎需要的效果而定),係用排筆手油上去....  

力架乾得好快的,所以如果開得太杰,好易有凹凸筆紋.....  但如果開得太稀,又會水汪汪,周圍流.......    有d師傅或教學話用 1:1 開 (力架:開油水),但我覺得可能都太杰左d,可以先用 1:1.25 試試再調節。

用排筆上完力架後,其實表面都唔會好平,就算夠技術的,可能都只能做到「平而不滑」.....  所以要進行第二步驟:拋光。

傳統木器傢俬師傅做法,係用排筆油上力架乾後,用光布包威士 (可參考我的「上色精的工具」一圖),將開得更稀少少的力架輕力打圈「卒」上去,可以將表面「卒」得平滑。 我以前上木工堂都係咁樣做過。  
呢個步驟,比用「砂紙 + 打磨膏」的方法安全,因為唔會磨穿,而且較易做到較薄的力架層 (薄層力架在木器表面,睇落會較自然,力架太厚望落會怪怪地)。  不過進行呢個傳統拋光步驟,一般只會徒手做,不戴膠手套,因為膠手套會溶.....  所以會搞到隻手黐立立、又好臭......

不過我最後都係當佢砌車仔咁用左「砂紙 + 打磨膏」呢個方法,始終係較有經驗,對我來說是較易掌握;而且唔想用傳統光布「卒」的方法會搞污漕隻手....
力架要上厚少少,但唔好太厚,以免失真。  用砂紙打磨咁大個平面,最好用平整的硬物托住砂紙來磨,會較易磨得平整。

快d點火啦!  好好玩o架!

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-12 01:50 PM 發表
個Mon 側邊果唔系 Walkie Talkie, 系 Alinco 既 All Band Receiver, 以前玩無線電通訊買既, 依家有時用黎聽 Air Band

哦~~~  原來係 all band receiver!  咪可以偷聽差佬講野?

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-4-12 01:58 PM 發表

又頂一下...

多謝 pbaa 兄又來頂一頂!

extra long weekend,pbaa 兄係咪全速搞緊你果幾個火頭,定係又開新野,火上加油?

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 pbaa 於 2009-4-12 02:52 PM 發表
How do you spend your holiday?

除左人生四大元素:「食、目訓、屙、玩」之外,咪係度發下「飛翔的夢想」囉.......

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-12 04:30 PM 發表
Hay!  想問一下, 「力架三寶」:亮光力架、3054 力架開油水、排筆。

我己經有二寶, 力架開油水同一樽樽散賣既天拿水有無分別??

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-4-12 07:52 PM 發表

3054本身就係天拿水,同啲散裝天拿天分別在於純度,後者雜質較多,通常用嚟洗筆同埋抹手,而3054由於純度高溶解力較強,多數用嚟開油.

vr2xtd,我頭先晏晝去左鴨記,遲左覆你......

其實戰斧兄已經講左,罐裝有牌子天拿水 (例如我同好多壇友都有用的駱駝牌 3054 Lacquer Thinner) 同散裝 (樽裝) 天拿水的主要分別在於純度。
開油漆老大都用純正do既罐裝!  用散裝通常雜質多,話唔定用黎開油漆會出現一粒粒、又或者容易出現白化......

排筆盡可能揀d質素好do既,油油下甩一、兩條毛黐係表面會好麻煩、好多手尾跟......    不過點樣揀質素好o既排筆,其實我都唔知,用過就知道.......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-4-12 07:40 PM 發表
呢幾日整緊架保時捷獵虎.

快d搞掂佢,猛虎出籠!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2009-4-12 10:11 PM 發表

patmb兄係相中見支排筆係竹柄,而有啲排筆係木柄筆身較硬,甩毛無咁竹柄啲咁厲利,一般2吋都夠用.
還有一種叫「纖維掃」外型似排筆,完成唔甩毛,不過唔知油唔油得力架 ,最好問一問至買.

哦~~~  硬木柄的好過竹柄的,收到!  謝謝資料!  

因為以前中學上木工堂時是用這類毛掃排筆,所以直接買返這類排筆用.....    我見人地d老師傅替木器上力架,差不多個個都用呢種動物毛排筆,唔知係咪有原因唔用纖維掃呢? 定係d老師傅死硬派一定要用返d舊式工具?       第日有機會搵個師傅問問......

我買到果隻排筆,其實係一排共有 8 支竹柄毛筆,因為覺得太闊了,所以將佢一開為二變成 4 支 + 4 支......    我買時有點心急,也沒考慮到甩毛的問題,失策了.....  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-13 12:08 AM 發表
3054 立即紀錄在案  "天橋"

其實呢隻 3054,論壇內不時有人討論開油、洗筆用乜野替代品,有唔少人都有用......

3054 有大罐、細罐,我買呢隻係屬於細罐 1 litre,約 $30~$35.....    呢隻 3054 屬工業用天拿水,好強力的,開油唔好用膠兜,個兜可能會溶.....   用剩的可以用黎洗筆、洗噴鎗,經濟好多!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-4-13 01:19 AM 發表
Copied!  我好小心既, 用天拿水就一定唔會用膠容器, 放心   我反而擔心咁純既天拿水會HIGH

我記起細個將D乒乓波剪碎放入天拿水裡面浸 (好似系整膠水)

Thanks for the Information

我細個將乒乓波剪碎,用錫紙包住,再用火燒,陣味好臭......  自製臭味毒氣燃燒彈........  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 TunaFish 於 2009-4-13 01:31 AM 發表
加油呀 慢慢完成你"飛翔的夢想"  

多謝支持!  

這個夢其實已經發左好幾年,真係發得好慢,睇黎仲有排慢慢發.......         真係漫漫長夢.......  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chwaso 於 2009-4-13 03:13 PM 發表
Wah, I am starting to wonder, Are you an aircraft mechanic. Because i am.
What you did there to cut the wood, is actually how you would repair a real wooden aircraft!!!
but to provide maximum strength (which i am not sure do you need to) the cut needs to be longer,
the length of the cut will have to be 7-10 times (forgot the actual number) the width of the wood

No, I'm not an aircraft mechanic, not any kind of mechanic at all.......

My strategy is....  since the stick is so small, I made a slanted cut just to increase the surface area for better fixing.....  beside, two slanted surfaces are easier to fix together in such situation....  

After reading your comment, now I know I did the right thing!  Thank you!  

But...  Wow.....  the length of the cut should be 7-10 times the width !!??    My cut length is only about 3 times of the width......  
But the Flying Machine is only a static display model and needs not bear any stress like a real aircraft, so I think my "short cut" should be good enough to support the weight.

BTW, thank you for your information!  

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HKSAR
狀態 離線
[機身的製作 - 1]

機身製作好耐之前已開始,三、幾年前亦已完成得七七八八,但一停就停左幾年.....  當時未有數碼相機,無將製作過程記錄......
早前整好底座,可以 mount 起機身影相,並略作製作過程歷史回顧。

機身只暫時 mount 上底座,機身底部同座柱之間可見少少空隙。  正常安裝,機身會較傾斜。
[attach]275794[/attach]

黑色 cable 連著手把,通過滑輪,再連到機身中間的機械裝置.... 圖中所見的滑輪、機械裝置等,全部可動.... 皮帶亦是可以解開。
[attach]275795[/attach]

機身的木材上了三種顏色,當時未識用「色精」上色,只用郡氏油性油。機身前方半圓拱(胡桃木)- GSI 42 Mahogany;主機身(紅木)- GSI 133 Earth;前部圓柱(白樺木)- GSI 318 Radome。
[attach]275796[/attach]

機身右邊。
[attach]275797[/attach]

機身右前方滑輪特寫。  白樺木圓柱最外圍的一截,是可滾動的,將來會有 cable 繞上連到機翼。
[attach]275798[/attach]

待續.....

頂部