回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 1/35 GUNDAM - 2022
SIMONLLM
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-25 11:38 AM 發表
嘩嘩嘩! 正到呢
好鐘意d色水, 無咁卡通, 真實好多, 好夾對腳板

真實型, 真實型, 真實型,

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-1-25 11:54 AM 發表
依家黑mi蚊,就睇唔倒姐, 一到亮燈儀式, 就會見倒裡面中空.

反正裡面唔覺眼, 你可以粗粗地搵二塊膠板整張椅就得啦.

你講講吓又係播, 一於加張相啦.
(靈感來至小龍哥個基地)

1/35 GUNDAM -- 15%
1/100 MG 高渣 50%
MARCOSS ZERO - 40%
1/100 KOG - 15%
1/100 GUNDAM FULL ARMOR - 1%
McLaren Mercedes MP4-23 - 1%
大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2010-1-25 12:10 PM 發表
好正呀, 星期五有好野睇~

星期五, 由你主持亮燈儀式

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-1-25 02:21 PM 發表

小龍個基地 ?  佢影作品o個背景基地?

yet, 即係貼幅相响駕駛倉, 扮有人有椅.....

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-1-25 02:29 PM 發表

果然夠鬼馬! 即係好似細路仔o個陣o個o的特攝模型, 送張樹林+天空背景O既相垂直插O向度做背景一樣!

係呀, 好以笨大出果 D高達情境咁...

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-25 02:31 PM 發表

..... 做得咁細緻,竟然用相做最後一part =.=
如果效果唔好,就應該搭埋張椅同個人仔出黎\___/  

呢招都係學小龍哥
效果 VERY 骨

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-25 02:34 PM 發表

咪係 ~ 偷雞野留番我做得喇

好嘢梗係要學.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-25 03:23 PM 發表

即係妳著燈先, 跟住到我地十幾人輪...流著, 著燈熄燈著燈熄燈...玩足成晚

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2010-1-25 10:23 PM 發表

品質檢定! ...

你哋班友

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-26 03:15 PM 發表

係呀~唔信既.. 試下law~未必次次都可以逃過厄運....

係就襯星期五未裝死試吓你嘅威力, 若將來 SET 好晒你先整壞佢, 我改系你個肚裝燈

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-26 06:35 PM 發表

好驚呀>~< 救命呀~

依依依~但係simon想試下喎~~

怕咗你, 保儉d, 用熱縮膠包好晒d接駁位先
大佬, 幾條電線, 幾粒 led, 一個開關制, 一個電池箱, 冇理由出事吓

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-27 02:39 PM 發表

有冇聽過人為意外?

simon 兄真係好鬼企理, 整乜野都係咁乾乾淨淨, 要學要學

學乜鬼
第一, 乾乾淨淨只限砌模型, 我老婆成日話我冇手尾亂七八糟先至大獲嘛
第二, 乾乾淨淨嘅代價係進度奇慢
第三, 依家唔興乾淨, 興舊化, 最新最 heat 果種叫 "小龍舊化"

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 細尖(傻小子) 於 2010-1-27 02:59 PM 發表

龍兄,快D去申請"小龍舊化"專利...

等我地星期五偷咗師先叫佢去申請"小龍舊化"專利啦

呢排hkml 真係唔講得笑, 又有"小龍舊化", 又有 "廉語錄"

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-27 03:19 PM 發表

"廉語錄" 係咪即係"黎明金句"呀

唔同, "廉語錄" 高層次好多, 我記得其中一句. 鴨要冬眠, 堆 post 揾威簾

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-27 03:32 PM 發表

黎明金句都吾小野嫁, 金句重溫 :

1) 坎坷過後有艇搭!

2) 左手又係肉,手背又係肉

3) 我朝早唔會空肚食早餐!

4) 原則會取締默契,默契會產生更多議題!

5) 當一枝花變成一枝花的時候,係咪 ...

我鐘意第一句同第三句

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 模型怪 於 2010-1-28 12:53 AM 發表
如果砌好拎去電擊參賽, 佢size得唔得

太大喇, 一定超標

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-28 11:54 AM 發表

記一句就夠啦, 果句呀

勁成咁 ~ 大會一定會放係大門口專用櫃位

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-28 12:41 PM 發表

ok, marked!

揾人砌多隻, 成一對做門神

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2010-1-28 03:53 PM 發表

我要背熟哂去先!

比一個月時間你, 下次出嚟要背比我地聽

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-1-28 04:19 PM 發表

我有個fd 真係可以封做 黑仔王, 不如我叫佢試吓啦...

我知有D人真係天生異品, 碰吓D電器都即壞....唔洗客氣喇

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-30 11:15 AM 發表
實物實在太正la~仲 要識閃果下先型英帥靚正!
尋晚黎唔到既朋友真係走寶了>~<
(simon,都係果句,做埋人仔,搞埋股位 )

唔好咁誇
做埋人仔,搞埋股位 --- 唔好再講

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-1-30 12:13 PM 發表
做埋人仔,搞埋股位...

股位, JJ位會重做...不過人仔唔攪啦

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-30 12:39 PM 發表
人仔人仔,股位股位  

人仔....人民幣?
股位....股市價位?

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ONEAL 於 2010-1-30 02:27 PM 發表

SIMONLLM 兄,
你同差電試led 不會燒嗎?
我一試就燒了幾粒,
可以講下你個set up 係點嗎?
thz

1.5V 义電池 x 2粒 = 3V
我駁三粒 LED, 一定冇事.
我估一粒 LED 配一粒 1.5V, 唔會有事.
你之前用乜 SIZE 嘅 LED? 幾粒電?

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ONEAL 於 2010-1-30 04:42 PM 發表

我用2粒電,
普通電同充電都用過,
都係2A 的,
用紅,橙色 試,
都是3 mm 的,
一次一粒,
燒左我3 粒=(

但係一粒電 就唔夠力著到一粒,
一定要兩粒先著到,
唔夠5 秒就燒啦

3MM LED 燈好細粒, 咁你應該要用 3V 鈕型電池, 夠 V 又唔會燒 LED.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-30 01:05 PM 發表
人仔人仔~係兩個人仔, 寶少加工作人員 technician 呀,

好似你之前幅圖咁, 打開倉門咁呢, 一定好正

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-30 02:07 PM 發表

講得好!
不過多一個人仔唔夠ga,唔通一個人搞掂晒成隻高達既維修咩!
計我話,起碼整番一打!  

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-1-30 04:53 PM 發表

咁要咗埋 "格納庫" la...

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-30 05:01 PM 發表

good idea!
咁有埋個場景,可以做埋維修時既情況,e.g. 拆開外甲幫副骨燒焊....(尋晚講果副呢~ )

工作人員 technician --- 我有...
"格納庫", 埋維修時既情況 --- 我有...
不過全部爛尾

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

大贊卡 - 5%
頂部