回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 1/35 GUNDAM - 2022
SIMONLLM
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-8 02:37 PM 發表

如果用噴透明色既透明膠片擋擋會唔會綠d?

http://cd1.edb.hkedcity.net/cd/s ... o_LearnResource.pdf   

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-8 02:48 PM 發表

我都搵到幾張, 見到再搵俾你

多謝晒兩位兄弟,
對你地真係又愛又恨.

LED 我會用透明藍色膠 FILE 果 D膠片托一吓, 希望OK

1/35 GUNDAM -- 15%
1/100 MG 高渣 50%
MARCOSS ZERO - 40%
1/100 KOG - 15%
1/100 GUNDAM FULL ARMOR - 1%
McLaren Mercedes MP4-23 - 1%
大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-8 03:04 PM 發表

我地不嬲都係一啖砂糖一啖 嫁啦

ps : 反正都試左d燈, post 張亮燈相睇下丫

冇問題, 今晚有得睇.

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-8 03:24 PM 發表

(點頭.... )
為左一飽眼福,再難搵既圖都幫你刮出黎XD

我跟手又做餐死

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-8 03:38 PM 發表

為左刺激下simon兄既idea,搵左張steamboy某大型蒸氣城既核心設定圖比你Xd

上次月事, 我見到d設定, 個樣係唔係太興奮...你咁嚟剌激我

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-8 03:48 PM 發表

well,咁我見呢d野可能岩用,咪比你過目law ....
大友克洋既idea好前衛,所以我諗應該有少少用掛~
我努力搵緊VOB既設定圖

揾到比埋我, XD

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-8 04:29 PM 發表
http://www.1999.co.jp/image/10088517t/60/1
比埋本menu你/_\

THANKS XD

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
係唔係太青太光太恐怖呢

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-9 11:14 AM 發表

cockpit 用青光又真係.....有啲.....邪...

轉藍光難吾難改呢   我問黎多餘 simon 實話 easy 執

1) cockpit 先上黑色, 應該冇咁青及光
2) 用深藍色膠 file 再托於 led 面. 應該變深綠d.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 akira 於 2010-1-9 11:48 AM 發表
喔~~~~~~正正正

TKS akira 兄, 希望越攪越好

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-9 11:55 AM 發表
哇,咁sharp ! 好似入鬼屋咁呀!

一定會執

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-1-9 12:24 PM 發表
好似入o左盤絲洞咁喎

可唔可油一層透明綠或者透明煙色o向燈上面呢?  咁咪可以變一變綠色色調囉.

喂! Simon兄, 又咁樣喎, 上面吊著塊板會唔會大過頭呀?

費事油, 貼有色膠片算.
係播, 咁塊嘢會向上移高返少少.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
只將駕駛倉噴咗黑色, 效果唔同晒
可以試裝多幾粒 led 系唔同位置.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-1-9 02:43 PM 發表

月聚帶出黎開心下....

PS. 我 1/17 ~ 1/21 不在 HK...

咁 22號得唔得

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-1-9 05:10 PM 發表
找到幾張圖, 唔知有冇用...

梗係有用, 設定圖呢家嘢, 多多都殺, TKS XD

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-9 05:54 PM 發表
哇...好彩唔係整緊rx-78,唔係實毒死...

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-9 07:29 PM 發表

你真係好彩...

我....就慘被毒屎

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2010-1-10 11:22 AM 發表

個駕駛倉用白光好d喎! ...

我想做由前面個 SCREEN 開著咗, 透出綠色嘅效果. 好似型仔D

QUOTE:
原帖由 gundamgp02 於 2010-1-10 12:08 PM 發表
好似光左D,可唔可以試一試用噴油膠紙遮遮整暗D呢,我覺始終倉內都綠綠黃黃色較合適

絕對應同, 會再執執, TKS gundamgp02 意見

QUOTE:
原帖由 aten08 於 2010-1-10 12:53 PM 發表
真係好心急

如果心急睇成品, 就一定另你失望喇, 事關呢隻嘢起碼砌多幾年

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2010-1-11 11:13 AM 發表
22號我唔得><
29我都ok~

月事 --- 各位兄弟姊妹, 留意 pm (JAN 11, 會於下午發出) . TKS

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-10 08:21 PM 發表
個效果唔錯喎,好似個screen既光咁~

總算冇白花我一番心機

QUOTE:
原帖由 模型怪 於 2010-1-10 09:11 PM 發表
一直默默支持~一路睇一路越整越有心機~已經市面唔可以買到

多謝模型怪兄嘅支持, 我會努力嫁喇

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
左 : 第一次效果 (控製室白底, LED 用錫紙托底, 影出嚟好青好光)
中 : 第二次效果 (控製室黑底, LED 冇用錫紙托底, 影出嚟好D)
右 : 第三次效果 (控製室黑底, LED 用錫紙托底, 效果再好D )

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-11 06:09 PM 發表

錫紙托底....咁咪即係柔光反射罩!?
呢個idea好骨!

唔算柔光囉, 我做咗個盒仔加錫紙托 led 底, 直頭係集光箱.

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-1-12 09:26 AM 發表
右邊最好! Good good!

我上個禮拜見到廣華街度埋o左哩集巾出o黎,我覺得正面褲頭位(即係個V字LOGO)個外甲好薄咁,其實有o的怪,都成1/35啦,矛奶油o個個位會禁薄,應該o向甲內加厚返先o岩.

我都覺得右邊最好.

圍著V字LOGO果個位真係好薄, 再加上我呢隻出得唔好, 又彎又穿又爛, 我都預咗剷走佢再用膠片搭過.  會做厚少少, 有稜邊, 可能做少少裂甲.
又由於反正都要執, 所以想學 FIX 果隻 1:35 GUNDAM 咁,  V字LOGO果個紅色位打開佢 (設定為放出冷卻氣体作突入大氣層時冷卻機身用).

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-1-12 11:15 AM 發表

Lee巧o野,少少缺失俾你發揚光大,Lee巧o野

都未知改唔改到 分分鍾爛尾呢

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-12 04:20 PM 發表

你唔會做左最後爛尾既打算下馬....
我諗就算你肯,班兄弟都唔肯過你喎.....

有排都未到 "最後" 啦. 過多一排, 大家都唔記得, 又或者我開過隻, 又冇咗件事喇
兄弟追爛尾, 有排都未到我啦, 有天王頂著

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 細尖(傻小子) 於 2010-1-12 05:58 PM 發表

開多隻,開多隻,支持自制一隻核戰機...

大把嘢想砌, 例如砌一隻鴨, 一隻狗, 一塊吹波糖(已入手), 一條巾( 冇頭獨臂向天開槍示驚 POST)....諗吓當砌咗

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-13 02:36 PM 發表

一年出一隻... 我應該等到既XD

一年出一隻應款冇問題, 四年後開始啦

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-13 02:58 PM 發表

即係四年會完成隻巾, 好彩~我仲等倒...我估

你地係乜心態, 我之前話兩三年, 依家話四年都仲好彩, 四年冇成品我都唔知點過

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5820
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-1-13 03:08 PM 發表

心態係 ~ 好野我等得

成品? 你重質不重量加馬, 吾係嫁咩

我梗係想又有質, 又有量....

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-1-13 08:52 PM 發表

唔...唔...(不停點頭...)
四年一隻既大作....好有睇頭 (仲要係simon兄既作品tim~ )

個駕駛倉d led 及 光纖如果唔高黐死, 跟本拉唔到電線做下一步, 但d零件未上色又唔可以黐死d led 及 光纖...
所以最終可能會將駕駛倉 (成個核戰機頭) 上色, 然後裝 led. 變半成品, 咁就四年內有上色半成品 post 吓, 冇咁

大贊卡 - 5%
頂部