回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] sd.kfz.222 有內構 hobbyboss
cintom
少尉
豬豬

UID 37409
精華 0
積分 29
帖子 611
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-6
來自 香港
狀態 離線
sd.kfz.222 有內構 hobbyboss

師兄們大家好,小弟第一次以製作過程形式一步一步上載,如做得唔好,請見諒。

呢次係小弟第一次砌hobbyboss既模型,之前9成係龍記,貪拒又平又大件,襟玩(不過有時覺得機煩),雙星太簡單啦。(不過發覺我性格適合玩雙星)
講真,HobbyBoss D quality真係差! 未見過那麼差,接合位唔準,摸上手質感又差,勝在平 金屬片又多。以後都唔會再買HB 唔怪得大陸D模友D comment so far 未見過好評。早知買雙星好過

上兩個星期開始既,上星期週末因為工作忙,無砌,今日又開工啦 我只係逢週末砌,唔係會俾人鬧,同埋會唔想返工(我真係分分鐘工都會辭埋)

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
cintom
少尉
豬豬

UID 37409
精華 0
積分 29
帖子 611
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-6
來自 香港
狀態 離線
今日进度

今日既進度,就這麼多,唔好意思,希望下午有D時間再砌過;
HB有幾差有相為證(見下圖),差唔多個個都要打磨過先至可以結合。下面第一張圖重誇張 兩個齒輪位差成九丈遠!想磨都磨唔到。由於個個都需要打磨先至可以結合,我拎HB模型最適合D“次”超高手(“正”超高手成個模都係自己整,由於HB需要自己整合一半,所以暫時叫“次”超高手啦
由牛奶、最近既洗頭水、今日既模型,又賴野。稀。。。。

頂部
cintom
少尉
豬豬

UID 37409
精華 0
積分 29
帖子 611
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-6
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 PANERAI 於 2010-8-7 08:26 PM 發表

小弟前兩日仲買了兩盒 hobbyboss 的水陸兩用車 ............. !!

唔緊要,當係經驗咯。而且唔一定個個都係差,只係大部分差(大陸模友點評)。本身實物比例大個D會好D,例如坦克。拒結合度差主要在於細小既部件

頂部
cintom
少尉
豬豬

UID 37409
精華 0
積分 29
帖子 611
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-6
來自 香港
狀態 離線
下午有小小进展

頂部
cintom
少尉
豬豬

UID 37409
精華 0
積分 29
帖子 611
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-6
來自 香港
狀態 離線
HB都有拒好處,就係有彩色完成圖,方便知道完成效果。呢方面龍記應該學習下,話嗮到係香港公司,為拒好嗻。龍記油顏色要靠自己收集資料,唔可以100%靠拒俾既資料,初頭都幾頭痕。 呢方面最好就係雙星啦!

頂部
cintom
少尉
豬豬

UID 37409
精華 0
積分 29
帖子 611
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-6
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GD.PANZER 於 2010-8-8 06:22 PM 發表

早冇龍記都有彩色制作圖的,不過沒有了!

而且龍記無田宮既顏色表,反而HB有列出田宮顏色。唔同龍記無俾版權?因為屋企原因,我只能用雙星水性油,貪拒無毒。
我建議龍記加彩色完成圖,田宮色表,顏色表要好似田宮般烈得非常詳細,小小部件都列埋顏色表。Perfect! 為港人爭光!(不過聽廣有田宮既股份)

頂部
cintom
少尉
豬豬

UID 37409
精華 0
積分 29
帖子 611
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-6
來自 香港
狀態 離線
北京有幾乾燥,黎過既朋友都應該略有體會,常駐就更加清楚,女士們就媽聲四起,但發覺模友應該鍾意,睇下小弟一個下午做到甘多也就知啦。北京真係噴漆天堂,水性油一個鐘唔駛就乾 今晚9點洗牛仔褲廰朝8點起床就著得!
按照說明書上指出內構係白色,但經過上網考察圖片,內構顏色其實應該同外面色係一樣既。邏輯係,如果顏色唔同,打開門有色差就會俾敵人發現。所以我無照說明書所講噴白色,而係噴沙漠米黃色[attach]346043[/attach]

跟住噴red brown底色。除左用作底色外,小弟呢次打算嘗試一下“食鹽噴漆法”(可能係今叫卦)

自強不息 厚德載物
頂部
cintom
少尉
豬豬

UID 37409
精華 0
積分 29
帖子 611
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-6
來自 香港
狀態 離線
“食鹽噴漆法“

“食鹽噴漆法”按照師兄們留低既方法,先將模型噴上水,根據不規則地手撒食鹽,食鹽中有大有細。我依家等拒幹(相信依家應該幹座)。稍後update大家
小弟第一次做,做唔好請見諒

自強不息 厚德載物
頂部
cintom
少尉
豬豬

UID 37409
精華 0
積分 29
帖子 611
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-6
來自 香港
狀態 離線
食鹽噴漆法完成

乾左後將食鹽整走就完成啦

自強不息 厚德載物
頂部
cintom
少尉
豬豬

UID 37409
精華 0
積分 29
帖子 611
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-6
來自 香港
狀態 離線
完成啦!

今日終於完成。由於第一次使用“鹽蝕法”但效果唔係好理想,昨晚用水性marker一點一點印上去(以前用海綿法)。今日完成埋filer同wash,搞掂

自強不息 厚德載物
頂部