回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 求問 Harder Steenbeck 噴筆
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 IBRS 於 2013-12-15 08:07 AM 發表
其實上eBay 買好d定去噴筆網站買抵d?
都係俾PayPal ?
我見淘寶都有得賣h&s
出糧想買支H&S inxxxxx 2in1

Infinity 就Infinity, 何必自己要打XXXXX
家下英鎊12.7 , 人仔對港紙倒打7拆, 你話?
我不會現在買, 真的太貴了. 買左唔敢用就唔好了.

QUOTE:
原帖由 oj 於 2013-12-15 02:09 PM 發表

"日本仔d野科學但化學"
有邊個唔仲意做大龍鳳?

頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2013-5-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-12-15 07:54 發表

扯遠了 (杷信原貼主已好無奈)
都唔 ...

無問題呀, 大家傾下計, 聊天室就是這功能, 只要唔 cha 來cha 去就好.  我在這獲益良多, 也多謝chings 提供所求資訊~

頂部
IBRS
二等兵

UID 40002
精華 0
積分 0
帖子 96
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-12-15 02:46 PM 發表

Infinity 就Infinity, 何必自己要打XXXXX
家下英鎊12.7 , 人仔對港紙倒打7拆, 你話?
我不會現在買, 真的太貴了. 買左唔敢用就唔好了.

"日本仔d野科學但化學"
有邊個唔仲意做大龍鳳?

個英文字唔識串,CHING唔好太執著OK?

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-12-15 07:26 AM 發表
原來曾是同路人
L牌的思維停留左40-50. 不對, 可能是更古早的WWII之前的一機一鏡年代?
去左幾次都同agent提過n 次, 如你所講佢地都唔多明.
Z牌因為知自己的機又貴又易壞, 80s找了日本Y牌合作, 現在是S牌.
論機身兩間的自家出品麻麻, 不過鏡頭就唔錯 (特別係舊的)
用得最耐是G記的測光錶, 由入門玩到家下退伍都仲好準 (重要係2手)
M字閃燈由老豆交到我手都有30年, 色溫又光又準, 回充快, 上年因為由1樓跌左落地先告吹.
P記的五金未用過

螺絲批/鉗一定要買瑞士出的, 果d先叫神器. 一把鉗HK$90蚊起, 你話   有心的行下康田後面會明白.
包你買又一把又一把.

M 記閃燈, 無用十幾年仲識閃, 不過佢唔再出接腳...
Z 牌就算吧啦, 我只用佢戰前戰中果批...

Hortec / Bergeon 批我都有兩套, 可能用在鐘表會幾好, 但我用過就麻麻, 螺絲頭易"披"口. 問過達叔, 日本仔的硬中帶矛反而更好.
夾我係用 Venus 3 號, 得心應手
細剪鉗就一直用開 Lindstrom, 西班牙造
講開西班牙野, JBC 焊台正到爆, 只可惜雞咀全部外國買
南興我不時都去買野

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #64 icemanh 的帖子

我由相機轉退入模型前是玩WWII前後相機, 盞M記燈同G記測光錶出生入死左好多次.
R仔跟S鏡我覺得好少少. Z的P鏡太平面了?

話時話, 南興有無Lindstrom剪鉗? 我在SSP無見過. 想找一把和日本的神手比下.  
我只買過一個瑞士放大鏡+一支鉗 (試下學整鐘用的, 不過好明顯失敗)
好多時唔識佢地d術語, 好似"夾la" 定"夾仔"...次次入去都好失敗....

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-12-17 11:17 PM 發表
我由相機轉退入模型前是玩WWII前後相機, 盞M記燈同G記測光錶出生入死左好多次.
R仔跟S鏡我覺得好少少. Z的P鏡太平面了?

話時話, 南興有無Lindstrom剪鉗? 我在SSP無見過. 想找一把和日本的神手比下.  
...

南興有, 我用開8148, 因為好好用 (要黎幫阿仔剪腳甲), 幾年前買左幾把放係度...
最近好似加到648 定咁上下, 同AMAZON 差不多價...好在買左存貨...
RS Online 有時都有, 你可以比較左價格先買, 有時上落好大.

我唔知道日貨點樣, 始終有得選, 我唔會選日貨..無他, 唔鍾意佢地

夾..試左幾把, 都係3號就手. 個女店員果時話我男人手, 應該用 27, 大把D, 易用D...結果就因為長左大左, 反左夾起黎要大力少少, 拎細微野差左好多...
呢把夾個尖好利下, 插到刺, 我都係用佢黎割開皮拔出黎....全部原正規用法

BTW, 師兄似乎都係好工具...推薦瑞士 Glardon Vallorbe 銼, 新填地街華昌或者紅磡打金工具店有...又係一正工具

相機我只用M....SLR 同埋 mirrorless都有, 不過硬係唔慣...

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #66 icemanh 的帖子

工具是男人的其中一種浪漫

用剪鉗幫阿仔剪腳甲!? 你講真的????
有把好的就可以走讓出把後備神手同另一把匠工房出品 (一直都好想放出去....只是擔心自己又手氣差兼一出事又買唔到...

原來間山貨行旁邊有好野! 之前成日行過都無留意.  找日收工去望下先.

我反而想要過好少少的放大鏡, 用來學油人仔.
我近視太深了, loop與眼鏡之間互換好煩...有無好介紹??

相機無近2-3年無玩了, 之前是玩TLR, 同RF的. 不過都已去左MK二手放清兼賺左少少
仲有最近d相機寄賣好多都唔見左? 是不是又退潮了?

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-12-18 09:09 PM 發表
工具是男人的其中一種浪漫

果然係好藉口

QUOTE:
用剪鉗幫阿仔剪腳甲!? 你講真的????

因為小朋友的腳甲開始厚, 用絞剪唔得, 而指甲鉗又剪唔到入去同埋邊位. 尤其腳指公更難攪.
而且佢成日郁, 指甲鉗好易剪到肉...
開始果時我都唔知點攪, 買左好多把平平貴貴的指甲鉗試..
最後想到用鉗...一把夠鋒利的鉗..

QUOTE:
我反而想要過好少少的放大鏡, 用來學油人仔.
我近視太深了, loop與眼鏡之間互換好煩...有無好介紹??

我無用放大鏡了, 我又係近視加上散光...唔知邊隻好...
不過PEAK果邊帶上頭的一定唔好, 我用過, 暈到嘔

QUOTE:
相機無近2-3年無玩了, 之前是玩TLR, 同RF的. 不過都已去左MK二手放清兼賺左少少
仲有最近d相機寄賣好多都唔見左? 是不是又退潮了?

係呀, 果D德國機鏡開始回返4-5年前個價了...

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 icemanh 於 2013-12-19 11:23 PM 發表
因為小朋友的腳甲開始厚, 用絞剪唔得, 而指甲鉗又剪唔到入去同埋邊位. 尤其腳指公更難攪.
而且佢成日郁, 指甲鉗好易剪到肉...
開始果時我都唔知點攪, 買左好多把平平貴貴的 ...

你令我諗到恐怖片

QUOTE:
原帖由 icemanh 於 2013-12-19 11:23 PM 發表
係呀, 果D德國機鏡開始回返4-5年前個價了...

我等佢回低d先再玩過. 仲有一批死心不息的少手仲炒緊
今次買完之後, 應該會比上次keep耐d.

QUOTE:
我無用放大鏡了, 我又係近視加上散光...唔知邊隻好...
不過PEAK果邊帶上頭的一定唔好, 我用過, 暈到嘔

我都有諗過同一樣的問題. 不過現在上色睇到眼凸都唔係辦法...

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-12-20 01:23 PM 發表

你令我諗到恐怖片

我等佢回低d先再玩過. 仲有一批死心不息的少手仲炒緊
今次買完之後, 應該會比上次keep耐d.

我都有諗過同一樣的問題. 不過現在上色睇到眼凸都唔係辦法...

我見南興有隻ZEISS出的...你或者問下有無得試戴

本帖最近評分記錄
silas   2013-12-21 01:42 AM  讚好  +1   eyemag嗎?兩皮up
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 icemanh 於 2013-12-21 01:29 AM 發表

Zeiss 果套個放大率好似一般喎. 又冇得加鏡片.

路過既厚多士
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 icemanh 於 2013-12-21 01:29 AM 發表

已問人借用過....真的比一般好少少
我諗緊好似呢一類的, 夾在眼鏡的, 唔知香港有無?
http://www.micro-tools.com/store ... nted-Magnifier.aspx

頂部