回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 唔知買咩俾男朋友做聖誕禮物...
  本主題由 1d20 於 2013-11-26 08:51 PM 分類 
illuka
中校

UID 47991
精華 0
積分 0
帖子 3192
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fockelo 於 2013-11-27 05:30 PM 發表
係我的話真係唔喜歡女朋友送模型俾我.

所以最好了解清楚!

頂部
someup
少校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 39529
精華 8
積分 59
帖子 2322
成品數目 59 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-10
狀態 離線
真係好有心
但怕買錯, 最好陪佢去模型舖揀
雖然冇驚喜但保險 D

誰迫使我冷漠 誰勾起我共鳴
頂部
Decade127
壹等兵

UID 37277
精華 0
積分 0
帖子 128
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-5
狀態 離線
琴日y拍有預訂沙鴨比~
見$560,走唔甩><
買沙鴨比la~紅色夠哂聖誕氣氛,又有霸氣
你男友實鐘意~

本帖最近評分記錄
RoyFocker22   2013-11-27 09:25 PM  讚好  +1   係喎 聖誕擺到農曆年都應節喎 ^^
頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

[size=5]識字 識上網 自己搵啦!
成日問[/size]
頂部
pinkpinkccccc
平民

UID 55409
精華 0
積分 0
帖子 9
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2013-11-25
狀態 離線
回復 #44 alexlee2 的帖子

GHL係咩黎?

我買過782俾佢

佢都幾開心呀 :)

頂部
CACA1984
上等兵

UID 32456
精華 0
積分 19
帖子 288
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-6
狀態 離線
再穩陣D 你不妨偷偷影下佢D成品 or 存貨 , 咁就可以估到買咩佢會鐘意   不過你話佢係噴槍玩家, 咁我諗佢9成都有上這裡囉

頂部
illuka
中校

UID 47991
精華 0
積分 0
帖子 3192
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CACA1984 於 2013-12-4 11:54 AM 發表
再穩陣D 你不妨偷偷影下佢D成品 or 存貨 , 咁就可以估到買咩佢會鐘意   不過你話佢係噴槍玩家, 咁我諗佢9成都有上這裡囉

我覺得有時直接問清楚要乜模型!或親自下廚,整一餐令佢難忘的一餐!

PS:點樣難忘法?就係煮得唔好食!跟住同佢撒嬌!
不過唔擔保成功!

頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2013-5-14
狀態 離線
路過, 男仔心思有時好難捉摸, 尤其心頭好~ 好多時話無所謂, 有時又話 不對味, ....etc   買左唔岩佢心水仲 un 你 2 句話你咩 "你都唔識",  我個人會很 choking~

模型範圍太大太廣, pg, mg, rg...又咩 1.0 2.0 3.0, 真係未心中正佢心意~   我有個小小建議, 如果你朋友仔係噴槍用家, 不如買枝有質量既噴筆啦. 範圍收窄, (得幾個大brand), 一定岩用, 又岩 budget,  合心意程度達 90%~ 中梗!!!  要吋d 型d 搵人 "刻"  埋你朋友仔個名上枝噴筆到 - xxxx 專用筆~   再有心思d 就親手用蝕刻醬蝕刻佢個名上去枝噴筆到, 有心意, 又有心思, 相信就算未必 100%合心意, 朋友仔都唔捨得話你啦~

祝順利~

本帖最近評分記錄
CACA1984   2013-12-4 02:58 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
頂部
mark2
少校

UID 10369
精華 0
積分 3
帖子 2619
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-30
來自 將軍澳
狀態 離線
直接問佢like 唔like Sazabi lor

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 貓兒 於 2013-12-4 01:51 PM 發表
路過, 男仔心思有時好難捉摸, 尤其心頭好~ 好多時話無所謂, 有時又話 不對味, ....etc   買左唔岩佢心水仲 un 你 2 句話你咩 "你都唔識",  我個人會很 choking~

模型範圍太大太廣, pg, mg, rg...又咩 1.0 2. ...

噴筆... 我就一定叫人買IWATA 的了   相信呢個壇都知我幾推人買了. 我渡左好幾個版友去買添. 暫時未有人話我介紹錯呢

路過既厚多士
頂部
Mafty
中尉

UID 27720
精華 0
積分 24
帖子 793
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-28
來自 Joker太陽星團
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2013-12-4 05:42 PM 發表

噴筆... 我就一定叫人買IWATA 的了   相信呢個壇都知我幾推人買了. 我渡左好幾個版友去買添. 暫時未有人話我介紹錯呢

我都買左, 正

*時間太少,想頭太大 ,火頭四起*
頂部
PS
上尉

UID 9001
精華 1
積分 18
帖子 1179
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-8
來自 hong kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 貓兒 於 2013-12-4 01:51 PM 發表

模型範圍太大太廣, pg, mg, rg...又咩 1.0 2. ...

貓兄,送噴筆又真係幾獨特,但通常玩得噴筆嘅,唔多唔少都起碼有兩枝筆喎,若果再送多一枝,咁好有機會係暫時未用得著,擺埋一邊...

頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #52 PS 的帖子

PS  兄,  pinkpink 去買模型, 佢又唔知個朋友仔like邊款, 佢又完全唔認識, 好易出事, 所以我都係比多個建議咋~ 就好像大家有叫買沙剎比, 有叫......etc一樣 叫多個建議多個考慮囉~

噴筆係可能 more than one, 不過女朋友親自整個名上去, 咁就獨一無2啦, 而且係代表住係一種女仔對男仔嗜好的支持, 鼓勵, 同一份認同~ 會唔會用???  後話啦~

不過以上都係我一廂情願諗法, 也就只是一個小建議, pinkpink最後買沙剎比, 整晚餐 or else, 我都無所謂, 我地大家都係想 pinkpink 同模型朋友仔聖誕節開心快樂者~

頂部
PS
上尉

UID 9001
精華 1
積分 18
帖子 1179
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 貓兒 於 2013-12-5 02:06 PM 發表
PS  兄,  pinkpink 去買模型, 佢又唔知個朋友仔like邊款, 佢又完全唔認識, 好易出事, 所以我都係比多個建議咋~ 就好像大家有叫買沙剎比, 有叫......etc一樣 叫多個建議多個考慮囉~

噴筆係可能 more than one ...

貓兄,我唔係否決或唔贊成你嘅建議,因為送噴筆真係幾特別。不過我怕收到果位會放係櫃內長期供奉,咁呢份禮物對於送果位就比較冇意義姐!

頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #54 PS 的帖子

PS兄考慮周全,叫我慚愧!我個人質地差, 十分自我,自己盡心盡意就算,送出之物既下落去向用家,我從未留意。

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 PS 於 2013-12-5 01:27 PM 發表

貓兄,送噴筆又真係幾獨特,但通常玩得噴筆嘅,唔多唔少都起碼有兩枝筆喎,若果再送多一枝,咁好有機會係暫時未用得著,擺埋一邊...

又咁講, 起碼有兩枝?? 一定既咩? 不如開個投票check下有幾多人係一枝走天涯?

再加上, 有兩枝就等於兩枝都係靚筆?

有兩枝就唔用得第三, 第四枝?? 一枝0.2 兩枝0.3 一邊噴主色一邊噴高光一枝做陰影, 噴多左可以即時補色. 唔洗下下換色又要洗筆, 點會嫌噴筆多架.

再講我自己, 我依家都4枝筆啦. 一枝cheap野噴灰, 一枝0.2 一枝0.3 一枝badger 150 三個咀, 我有時噴得耐手指都痛痛地想買多枝trigger type 0.3.

雖然我都一開始叫人買沙鴨脾, 但如果係收到鴨脾定噴筆, 我情願受到時靚噴筆啦.

路過既厚多士
頂部
PS
上尉

UID 9001
精華 1
積分 18
帖子 1179
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2013-12-5 10:40 PM 發表

又咁講, 起碼有兩枝?? 一定既咩? 不如開個投票check下有幾多人係一枝走天涯?

再加上, 有兩枝就等於兩枝都係靚筆?

有兩枝就唔用得第三, 第四枝?? 一枝0.2 兩枝0.3 一邊噴主色一邊噴高光一枝做 ...

唔好意思c hing,因為我冇爬過之前嘅文章,唔知道<起碼有兩枝>原來會令人不快,首先要講句sorry!
有兩枝當然可以有第三四枝,以我自己為例,我本來都有4枝筆噴,兩枝olympus 0.2, 一枝richpen 0.2同一枝T記買嘅0.3(好少用唔記得係乜牌子)不過第一枝塞左,比人整過都係唔得,所以而家只係淨番三枝,而我個泵又只係得一個頭,家中環境又有所限,所以我做唔到c hing所講可以一邊噴主色一邊上高光陰影,對我而言,三枝筆又好,四枝筆又好,都同兩枝筆係冇分別,點我都要放氣換筆至可以做到c hing所講,所以我至會諗第三枝筆到底有幾大用途姐。

頂部
PS
上尉

UID 9001
精華 1
積分 18
帖子 1179
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-8
狀態 離線
樓主,我以前同老婆拍拖時都去過D模型舖,當時見過一隻首辦,好貴唔捨得買,之後間唔中都會同佢行過巡一巡,但我冇同佢講過,只係window shopping就算,直至某一次生日,佢突然送左呢盒野比我,我開心到不得了...
我諗若果送一D佢想要但唔捨得買嘅,效果可能仲好!我估咋

頂部
illuka
中校

UID 47991
精華 0
積分 0
帖子 3192
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 PS 於 2013-12-6 09:27 AM 發表
樓主,我以前同老婆拍拖時都去過D模型舖,當時見過一隻首辦,好貴唔捨得買,之後間唔中都會同佢行過巡一巡,但我冇同佢講過,只係window shopping就算,直至某一次生日,佢突然送左呢盒野比我,我開心到不得了. ...

正所謂:有斷估,就無辛苦!

PS:估錯咗!重辛苦!

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 PS 於 2013-12-6 09:18 AM 發表

唔好意思c hing,因為我冇爬過之前嘅文章,唔知道<起碼有兩枝>原來會令人不快,首先要講句sorry!
有兩枝當然可以有第三四枝,以我自己為例,我本來都有4枝筆噴,兩枝olympus 0.2, 一枝richpen 0. ...

我都本來有多3枝添, 一枝olympos, 兩枝台灣野, 壞左整返都side藥費. 不過都係題外話了.
個泵得一個頭未加個splitter 就得啦. 有一出二, 出三, 出四, 出六都有. 在乎你有冇心去駁咁多枝野.
你都只會用一隻手噴野, 第二隻手hold件架啦, 你個泵用開就一定夠力. 除非你係千手觀音可以拿住幾枝一齊噴既姐.
我唔知你噴野既環境係點亦唔去估了. 不個加個splitter, 整個可以hold幾枝既筆座, 幾條喉就搞掂. 要用既地方唔會好多. 做唔做係睇人既姐.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
illuka   2013-12-6 01:32 PM  讚好  +1   具參考價值!

路過既厚多士
頂部