回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [新聞]申領綜援居港7年要求違憲
kck22
上尉

UID 50344
精華 0
積分 2
帖子 1129
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2012-10-15
狀態 離線
引發 :內地女 藉嫁港長者 領綜援
終審法院裁定,居港滿7年才可申領綜援的規定違憲。曾任保安局局長的行政會議成員葉劉淑儀認為,行會復會後,可以討論事件。

葉劉淑儀指出,今次裁決對本港的社會福利政策造成深遠影響,難以評估後果,或有人會就醫療及公屋方面的類似居港年期要求,尋求司法覆核;亦可能引發內地女子嫁年老的港人丈夫,藉單程證來港一年後離婚,然後申領綜援。

葉劉淑儀表示,今次判決消息已在內地傳播,不排除有中介公司乘機做生意,擔心激發本港社會矛盾,令部份港人反對單程證制度

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20131218/52004711

香港d長者

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 貓兒 於 2013-12-18 09:36 AM 發表
我都忍唔得要爆 2 句, d 官係~ 係根據法律判, 不過容許我inch 講句, 呢d 咪正宗叫讀死書, 讀屎片, 對眼用黎透氣架囉!!!  咩根據現在figure, 綜緩只會多 3.x 億???!!!  xyz, 睇而家??? 咁未來呢???  個份咩報告估 ...

無記得係莊豐源案, 背手黑手律師係李志喜, 即係上次又幫果D條命值5萬的賓賓爭居港權的果位.
今次綜援案代表律師係陳文敏, 又係同一黨.

http://zh-yue.wikipedia.org/wiki ... 9%A6%99%E6%B8%AF%29

所以我好討厭民賤聯, 但更憎恨肛門黨.

我一定唔會忘記肛門黨咁多年黎的所作所為,  每年垃圾局選舉, 就算無得選, 我都會去投廢票, 盡一己之力去阻止.

希望各師兄睇清楚呢班屎忽鬼的所作所為.

頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2013-5-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kck22 於 2013-12-18 13:52 發表
引發 :內地女 藉嫁港長者 領綜援
終審法院裁定,居港滿7年才可申領綜援的規定違憲。曾任保安局局長的行政會議成員葉劉淑儀認為,行會復會後,可以討論事件。

葉劉淑儀指出,今次裁決對本港的社會福利政策造 ...

d 政棍一心只懂找油水, 法官成日就只講法律, 咩叫法理情, 完全 absent~ 永遠唔會考慮多一點點點~  個個咩q 數據, 個 condition 都唔同左(新案例判決), 都仲可以用黎參考???!!!! 叫政府3年之後做統計囉, 如果超過個 hkd 3.6 億, 叫個咩華同呢 5 個官填x夠數佢!!!

我絕對同意要對任何有需要既人伸在援手,   但不是係咁講咩司法xx, 司法xx, 而是在政策安全網張開更大, 撈出撈起真正有需要的人, 叫不同有需要的人得幫助!!!   不過而家物都講公平民主去迷惑大眾, 對新移民公平???  咁邊q 個對我地d 原居民公平呀???  咁講公平咁點解李+x 攞生果金要比人xyz呀???

頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #22 icemanh 的帖子

仲有佢地係港x 橋叫全香港人一齊科水俾多 hkd 65 億 單野呢~  我真係唔明點解佢地次次都甩到身!!!   政客要人支持係要有政績, 而不是製造 noise~  我同佢地講, 不理夏天冬天, 唔好再叫我貼 $ 陪你玩遊戲~

頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線
好快買模型都會新香港人優先

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線
唔買模型了,以後要慳 d 洗,要留返 d 錢養綜援班人 ~

PS. ( 真正有需要既 "港人" 我唔會介意養 )

.

本帖最近評分記錄
MAHTC   2013-12-18 03:13 PM  讚好  +1   三哥,熊熊齊齊砌啊

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 貓兒 於 2013-12-18 02:16 PM 發表
仲有佢地係港x 橋叫全香港人一齊科水俾多 hkd 65 億 單野呢~  我真係唔明點解佢地次次都甩到身!!!   政客要人支持係要有政績, 而不是製造 noise~  我同佢地講, 不理夏天冬天, 唔好再叫我貼 $ 陪你玩遊戲~

其實香港的政治環境只係培養一班打住民主民生的政棍, 不同的只係唔同場合放唔同棍入去攪屎.
甩到身因為識包裝, 打住反政府, 民主就得啦, 同當年文革一樣, 反對我的就係反革命 (而家就係反民主)...
所以而家就算係所謂普選特首又點, 咪又係一群迎共賣民的 VS 迎美賣民 VS 假民主賣民, 有分別嗎?
好悲哀但這是事實...

PS. 我並不是贊成而家小圈子特首, 我知道生果報最鍾意係非我即敵論點. 我好討論小圈子, 但我見到將來就算有普選, 都係棍VS棍的情況...香港...就係被呢班棍攪到變成屎了.

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2013-12-18 02:35 PM 發表
唔買模型了,以後要慳 d 洗,要留返 d 錢養綜援班人 ~

買多D拎綜援啦, 反正有大律師, 法律學院院長幫你打到去終嬸.

拎綜援有錢請到院長, 定係院長慈悲專幫弱小?

本帖最近評分記錄
williamgundam   2013-12-18 03:28 PM  讚好  +1   
頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #27 icemanh 的帖子

所以我就係話而家d 粉蛋, 擔住民主, 公平既口號包裝就去迷惑人, .  題外話呀, 呀佔中3子有句野好經典, 呀牧師話呀教授是 "謙謙學子, 信得過".  真係x咩那野理據論點呀??? 咩呀, 大學教授大哂, 佢講既野一定係好一定係岩一定要信一定要跟???   阿黃x民個時第一次衝出馬路訓街, 阻礙交通塞死哂, 俾人啦之後講左句 "攪民主, 革命就要有所x牲".  我頂佢我幾那時叫佢代表我, 什或全香港人???  而家d 人就係最叻撻朵, 撻口號就係到嚇鬼~

http://www.youtube.com/watch?v=C66tI_yCInQ

頂部
hkpl12
上尉

UID 21616
精華 0
積分 7
帖子 1170
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-25
狀態 離線
惟法官指孔婦在廣州擁有物業,兩名兒子有謀生能力,看來她並非是完全無依無靠的寡婦。況且署長有酌情權,可豁免居港規定而發放綜援金予有關人士。代表孔婦的大律師則指,享有社會福利是憲法權利,不應受署長行使酌情權所限。

做人留一線,日後好相見
頂部
tonychan1024
曹長

UID 49000
精華 0
積分 0
帖子 462
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-4-20
狀態 離線
點解香港有一少群人咁鍾意請客,但又次次要我哋大多數人去埋佢嘅單呢????
何喜華,你有咩權利叫我哋埋你請客嘅單呢??????
有冇問過我哋呢????
呢哋來到香港,而冇謀生能力,要靠政府福利維生嘅人,對香港社會有咩幫助呢????
幫佢哋,除咗對繳稅的中產與公司造成額外壓力外,對社會有咩益處呢?
人道考慮嘅話,我哋應該收留非洲難民、敘利亞難民、孟加拉難民。。。。但香港宜家連放骨灰嘅位置都冇,垃圾堆填區的位置都冇,可以收留幾多呢?
英國、美國、以及其他發達國家都有條例,要求居民先納稅,後才可以享受福利,為咩香港要唔條件供養不能自主維生嘅人呢?

頂部
kh1234
平民

UID 47859
精華 0
積分 4
帖子 43
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-25
狀態 離線
全民制憲, 還政於民, 本土優先, 簡單點: 本土, 民主, 反共, 才是真正解決辦法!大家加入熱血公民吧!如果大家模型友一起支持, 推翻港共政權絕不是夢!

頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-28
來自 MADNESS STUDIO
狀態 離線
大陸臭X屎, 屎國, 屎人

Alvin : Ketamine Hydrochloride :
http://www.facebook.com/madnesstudio
頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kh1234 於 2013-12-18 06:29 PM 發表
全民制憲, 還政於民, 本土優先, 簡單點: 本土, 民主, 反共, 才是真正解決辦法!大家加入熱血公民吧!如果大家模型友一起支持, 推翻港共政權絕不是夢!

麻煩加返句反肛門黨, 反社棍, 反政棍. 成件事明顯不過係果班偽民主棍攪出黎.

根本佢地同共產黨無分別, 都係損害多數人的權益去滿足少數人的私慾, 分別只係識包裝, 扮成所謂民主. 全民制憲? 係佢地口中的全民制憲就係愚民制憲而已, 到時咪同D賓賓一去獻世啦.

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 2013-12-18 08:54 PM 發表
大陸臭X屎, 屎國, 屎人   

乜先攪屎果D政棍唔俾人罵先, 反而去罵作為棋子果班?
唔怪得肛門友次次都走得甩

頂部
無業遊民
上尉
號---無業, 字---遊民

UID 21935
精華 0
積分 22
帖子 1150
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-5
來自 Space colony
狀態 離線
由始至終係個移民政策出問題,而不是福利政策,不要弄錯方向

假如有人說-愛國就是要認同當政者所做的一切。對不起!我並不認同。
頂部
曹長

UID 49000
精華 0
積分 0
帖子 462
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
沒有政策/法律是完美的,一定有漏洞。以前是不法之徒利用法律漏洞來害人。反之,現在有呢班無恥之徒利用漏洞來害香港人。
由始至終係人性出了問題,而不是任何政策。。。

頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線
陶傑 Channel
終審庭五大法官,依照「基本法」第二十四條「香港居民指香港的永久性和非永久性居民」應用於第三十六條,判處未滿七年的新移民有權申領綜援。

這一次是條文清楚,只是「基本法」草委當年起草到第三十六條時,忘記了第二十四條冩過了什麼。

基本法的「草委」,名副其實,是「草率」之草。冩出一部小學生習作,「差不多先生」自埋地雷,自我引爆,與人無尤。
因此,這一次,問題不是釋法,也不必釋法,而是修改基本法:廿四條與卅六條,任修其一。
現在香港有一股勢力想借刀殺人,挑動民粹衝擊司法,尤其是富有邏輯訓練的普通法大法官。
終審庭沒有錯,錯在「基本法」。「基本法」不是可蘭經,要求修改基本法,填補草率粗糙的各處漏洞,是唯一的方法。香港人切不可上當。

第三章: 居民的基本權利和義務

第二十四條
香港特別行政區居民,簡稱香港居民,包括永久性居民和非永久性居民。

香港特別行政區永久性居民為:
( 一 )        在香港特別行政區成立以前或以後在香港出生的中國公民;
( 二 )        在香港特別行政區成立以前或以後在香港通常居住連續七年以上的中國公民;
*( 三 )        第( 一) 、( 二) 兩項所列居民在香港以外所生的中國籍子女;
( 四 )        在香港特別行政區成立以前或以後持有效旅行證件進入香港、在香港通常居住連續七年以上並以香港為永久居住地的非中國籍的人;
( 五 )        在香港特別行政區成立以前或以後第( 四) 項所列居民在香港所生的未滿二十一周歲的子女;
( 六 )        第( 一) 至( 五) 項所列居民以外在香港特別行政區成立以前只在香港有居留權的人。

以上居民在香港特別行政區享有居留權和有資格依照香港特別行政區法律取得載明其居留權的永久性居民身份證。

香港特別行政區非永久性居民為:有資格依照香港特別行政區法律取得香港居民身份證,但沒有居留權的人。

第三十六條
香港居民有依法享受社會福利的權利。勞工的福利待遇和退休保障受法律保護。

我的studio
脹爆Studio
頂部
曹長

UID 49000
精華 0
積分 0
帖子 462
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
問題係啲律師黨、民主黨之類嘅大帝們,一聽到“釋法”就鬧神鬧鬼,話會破壞香港嘅司法制度,搞到本來膽小嘅政府唔敢做任何嘢

頂部
曹長

UID 49000
精華 0
積分 0
帖子 462
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
但偏偏就係呢啲黨嘅人,經常利用法律漏洞來害香港人。。。
之前有幫賓賓爭取居留權,港珠澳大橋嘅司法覆核等。
唉,唔知再咁搞落去,香港會變成點。

頂部