回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 重有冇人砌模型車?
spoon
上等兵
模型車

UID 1483
精華 0
積分 6
帖子 279
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2005-1-12
來自 元朗
狀態 離線
我都係26~

頂部
spoon
上等兵
模型車

UID 1483
精華 0
積分 6
帖子 279
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2005-1-12
來自 元朗
狀態 離線
朋友你部zxrr頭叉隻金色同埋死氣喉銀色用左邊隻牌子油?好靚wor~

QUOTE:
原帖由 wtfhi 於 2013-12-17 04:43 AM 發表
26算唔算?

頂部
wtfhi
壹等兵

UID 52708
精華 0
積分 20
帖子 159
成品數目 20 件
閱讀權限 10
註冊 2013-4-15
狀態 離線
回復 #22 spoon 的帖子

頭叉係田宮DU

死氣喉係田宮鈦銀再加smokey grey

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
不如攪個oob齊齊砌旺一旺場?

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
雜果涼粉
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9213
精華 12
積分 92
帖子 2164
成品數目 92 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-17
來自 布甸仔甜品店
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2013-12-17 12:36 PM 發表
不如攪個oob齊齊砌旺一旺場?

我一向都係oob多

頂部
wtfhi
壹等兵

UID 52708
精華 0
積分 20
帖子 159
成品數目 20 件
閱讀權限 10
狀態 離線
What is oob?

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wtfhi 於 2013-12-17 12:58 PM 發表
What is oob?

Out of Box
直砌唔改~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wtfhi
壹等兵

UID 52708
精華 0
積分 20
帖子 159
成品數目 20 件
閱讀權限 10
狀態 離線
可以點改?

top studio?

頂部
winstonm3bmw
上校

UID 7071
精華 1
積分 9
帖子 5687
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 Kowloon
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2013-12-17 01:39 AM 發表
個個呢埋自己砌,又冇開製作post,自然就好似冇人砌啦
冇左互動影響,慢慢就變成真係冇人砌Lu

現在多了好多途徑發佈, 其實呢度已經靜了好多, 如果保持現況, HKML好難再好像從前咁熱鬧

頂部
ygat
上校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 39141
精華 1
積分 392
帖子 4925
成品數目 392 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-2
來自 HK
狀態 離線
oob齊齊砌?

so can't use decal, no painting/ spraying

forgot MP4/27 is 30% for 4months

玩具圖冊
https://www.flickr.com/photos/141893397@N07/
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
大家唸多左了.... 不如就係民用車齊齊砌, 下年搵個日子POST成品, 一路KEEP住砌KEEP住度火, 就係咁簡單架咋.....

JOEYKO.com
頂部
Devil
上尉

UID 17019
精華 3
積分 5
帖子 1883
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-27
來自 冇果樣整果樣的搖籃
狀態 離線
我速度太慢啦! 幾年至砌起一架車,齊齊砌冇我份啦
不過我一路都有砌有post 架,只是手腳太慢,隔好耐至 update 到一次而已

KURE NISMO GT-R   ---------------------- 100%
1/24 98 WRC TOYOTA COROLLA -----100%
1/24 ALEX LANCER EVOLUTION VII 100%
F1 Lotus 107 Ford 體驗砌 -------- 2%
https://www.facebook.com/sammy.leung.31
頂部
m_m
少校

UID 25989
精華 5
積分 127
帖子 2992
成品數目 127 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-13
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2013-12-17 09:23 PM 發表
大家唸多左了.... 不如就係民用車齊齊砌, 下年搵個日子POST成品, 一路KEEP住砌KEEP住度火, 就係咁簡單架咋.....

如果係齊齊砌, 不如定題窄少少好玩d

分類型
-        Jeep, Pickup, FR, MR, RR…
分國家
-         齊齊砌, 美國車, 德國車, 日本…
分年代
-        <60’s, 70’s, 80’s ….
冷門類
-         muscle car, hot rod 等等       

再唔係玩下汽車舊化齊齊砌, 一來可以砌車, 二來可以學多樣技巧

等他其他唔砌車o既人見到砌車都可以有好多花款, 品牌唔一定係得星星,富記

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
其實最近久唔久會覺得砌車砌到有少少悶,打開盒野望完d件同manual,個腦就已經出左一個list有咩要做,當中有好多item係自己唔想做o既但唔做又唔得

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 m_m 於 2013-12-18 10:22 AM 發表

分類型
-        Jeep, Pickup, FR, MR, RR…
分國家
分年代
-         

我只見而家呢一代大部份都係玩緊hellaflush或vip,想人玩番傳統少少好難

頂部
m_m
少校

UID 25989
精華 5
積分 127
帖子 2992
成品數目 127 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-13
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2013-12-18 04:21 PM 發表
其實最近久唔久會覺得砌車砌到有少少悶,打開盒野望完d件同manual,個腦就已經出左一個list有咩要做,當中有好多item係自己唔想做o既但唔做又唔得

呢個會唔會係砌得同一類型o既車太多呢? 可能砌得多同間廠o既出品都有可能喎.
好似之前砌左幾部 fujimi, 砌得悶悶地搵幾部 revell, amt 砌. 大家分件唔砌果時都有唔同手法.
砌左幾部德國車又轉一轉口味砌下美國車(其實我幾唔鐘意美國車). 車o既 style 唔同, 車身配色同改裝方法都唔一樣. 可能咁樣會新鮮d.

我反而覺得市面多左大量改件令到大家少左心思同創意.

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2013-12-18 04:31 PM 發表

我只見而家呢一代大部份都係玩緊hellaflush或vip,想人玩番傳統少少好難

呢個兩睇啦, 傳統車我相信仲有 不少人砌.  只係玩 hellaflush 或 vip o既玩家 屬於比較熱衷網上 share o既一群

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 m_m 於 2013-12-18 05:33 PM 發表

呢個會唔會係砌得同一類型o既車太多呢? 可能砌得多同間廠o既出品都有可能喎.
好似之前砌左幾部 fujimi, 砌得悶悶地搵幾部 revell, amt 砌. 大家分件唔砌果時都有唔同手法.
砌左幾部德國車又轉一轉口味砌下 ...

我明~
LEO係想講啲冠軍作品砌得太多已經悶

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 m_m 於 2013-12-18 10:22 AM 發表

分類型
分國家
分年代
-         

人已經唔係多, 重分分分中成唔到團
應間重要分埋JEEP貼唔貼水貼, 80年代車用唔用膠水痴
有排攪

JOEYKO.com
頂部