回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 求問 Harder Steenbeck 噴筆
kkinson
上等兵

UID 47751
精華 0
積分 0
帖子 228
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-21
狀態 離線
發表於 2013-12-12 12:51 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kkinson 為MSN好友 通過MSN和 kkinson 交談
回復 #19 icemanh 的帖子

我就唔係幾信果間野因為有人講佢果間實店係咩都冇好流,
你落單先訂咁郵費寄兩次同佢要搵錢又收多一二百唔化算,
係唔係用得唔小心個嘴都冇易難針就難講d

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kkinson 於 2013-12-12 12:45 PM 發表
我係之前pm你果個
枝野噴到0.1mm線真係

眼花花睇錯貼.... (抵打
不過講真, 2mm至今未用到, 我想0.1mm...或者可以試下噴1/35的衫鈕??
看來我真的要去配老花鏡....
如有得罪請多多包容...

QUOTE:
原帖由 icemanh 於 2013-12-12 12:35 PM 發表

我用緊係 Infinity CR plus
支槍一樣會塞的, 用 AV Model Air 塞到爆, 而且個 nozzle 好脆弱, 唔小心推一推後面支針, 已經崩左個角, 跟住就噴唔出啦...
之後就要好麻煩係外國訂返黎, 因為香港大陸都無配 ...

我宜家兩支平野噴AV油出的灰都試過塞, 但如果是model colour 開稀 1:4 暫時未試過.  
會不會是針太細所以太易塞?

頂部
silas
少尉

UID 47040
精華 0
積分 0
帖子 665
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-3
來自 老豆老母打交之後
狀態 離線
呢枝 H&S  InfinityCR+ 係Artwork黎,上手你就明白。不過...
始終覺得...designed for graphic、illustration 多D,用 drawing ink 噴野
會"順"好多,尤其枝0.15 用牛角帽嘴。
(噴drawing ink 可以用超低氣壓做幼缐,噴油點都要"拉"大D氣先得,而且
邊位冇咁利)

PS 鬼爺上次郆叫過我買,但...我枝HP-100B 十幾廿年都仲未打柴...so~

still blank...
頂部
silas
少尉

UID 47040
精華 0
積分 0
帖子 665
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-3
來自 老豆老母打交之後
狀態 離線
另外~CR+ 係筆身鍍鉻的(防過敏&面層滑D)

自己冇乜手汗嘅可選CR系列,CR 係鍍鎳的,筆身一樣價錢會平D

頂部
kkinson
上等兵

UID 47751
精華 0
積分 0
帖子 228
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2013-12-12 04:13 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kkinson 為MSN好友 通過MSN和 kkinson 交談
回復 #24 silas 的帖子

不過冇plus唔包油杯蓋所以最後買左cr plus
其實如果另外買蓋就唔差得遠果幾廿蚊

頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2013-5-14
狀態 離線
我對某d金屬敏感, 記得初吹長笛時, practice多, 個嘴唇爛哂, 最後要買d 絹唇薦隔住先可以有得繼續吹.  所以我都應該係take crplus

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19461
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 貓兒 於 2013-12-12 04:36 PM 發表
我對某d金屬敏感, 記得初吹長笛時, practice多, 個嘴唇爛哂, 最後要買d 絹唇薦隔住先可以有得繼續吹.  所以我都應該係take crplus

flute 一般係鍍左 銀 silver 的.

路過既厚多士
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
網上找到一份 H&S的review :
用的是evolution 2in1, 可以參考下
http://www.coloureddust.com.pl/2 ... 2in1-harder_15.html
同場對比一支中華牌:
http://www.coloureddust.com.pl/2 ... 8-chinese-k208.html

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kkinson 於 2013-12-12 12:51 PM 發表
我就唔係幾信果間野因為有人講佢果間實店係咩都冇好流,
你落單先訂咁郵費寄兩次同佢要搵錢又收多一二百唔化算,

你指樂怡定係 Everything airbrush? 點流法?
樂怡買幾次都係現貨, 我仲去過去間門市.
Everything airbrush 買左幾次野, 次次都係第二日就寄. 只有一次係第二日話有件野無貨, 問我想退錢定係訂一星期到貨.
我話等, 佢唔夠4日就寄左出黎.
Everything airbrush 係 H&S Reseller 之一.
我真係好想知你話點流法, 又係聽人講?
或是我好彩, 真實經驗都幾好.
仲有唔明你講乜佢要搵錢又收多一二百? 間間寫明售價同郵費, 點收多你呀?
不如你寫你被佢地呃的實際經驗仲好啦, 等我地都防備下仲好.

QUOTE:
係唔係用得唔小心個嘴都冇易難針就難講d

唔係用得唔小心, 係用得好小心都爆.  H&S 一開氣就會爆, 咪用啦

CHING 你講野真係好好笑, 係咪阻住你 PM 推介, 係我就

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2013-12-12 01:15 PM 發表

我宜家兩支平野噴AV油出的灰都試過塞, 但如果是model colour 開稀 1:4 暫時未試過.  
會不會是針太細所以太易塞? ...

我用 Model Air 1:2 + Olmypia 0.3 都會塞, 只係無咁嚴重.
可能係 AV 比較易塞, 遲D轉用 Lifecolor 試試.

我都有樓下師兄講扯大氣噴, 但噴下噴下發現係 cap 果度堆積....

可能你買返黎之後都要摸下佢脾性先會合作愉快.

頂部
silas
少尉

UID 47040
精華 0
積分 0
帖子 665
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-3
來自 老豆老母打交之後
狀態 離線
回復 #25 kkinson 的帖子

0.15/0.2 冇油杯蓋冇乜所謂啦,反正杯仔細細又唔會落好多油。

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #30 icemanh 的帖子

官網話model air 已經是design for 噴槍用??
事實上會不會關地理位置事?  我望過外地論壇d友玩又好少塞槍.

我同樣地開大氣噴就d灰塞得最快, cap位最多灰. 清成日....

頂部
貓兒
壹等兵

UID 53072
精華 0
積分 6
帖子 164
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2013-5-14
狀態 離線
論壇中, 大家的無私討論, 分享, 交流, 於我新手, 獲益良多~ 尤其在當我有問題, 大家也不嫌棄我呆, 給我極大的幫助, 很窩心, 再一次謝謝大家!

頂部
kkinson
上等兵

UID 47751
精華 0
積分 0
帖子 228
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2013-12-13 05:44 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kkinson 為MSN好友 通過MSN和 kkinson 交談
回復 #29 icemanh 的帖子

其實咁講啦我唔係商戶只係一個消費者立場去睇,
我只係睇價錢去選擇我係everything果到郵購既,
果間樂怡流係之前同個師兄言談話我知,
咁佢個價錢比everything貴咁我認為佢係轉售點都要搵錢嫁作為商家佬,
如果佢係冇問題我願意道歉因為我未去過佢實店只係聽人講
Btw我唔用av油我用番普通gaia果類油性油冇問題
加上我認為我講野唔好笑我冇收取利益
只不過係我見到平野抵同人推介人話有問題我叫人小心而言

頂部
kkinson
上等兵

UID 47751
精華 0
積分 0
帖子 228
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2013-12-13 05:46 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kkinson 為MSN好友 通過MSN和 kkinson 交談
回復 #31 silas 的帖子

可能我比較d油裝到滿一滿動作又大少少所以有個蓋係好d
在我個人角度睇

頂部
kkinson
上等兵

UID 47751
精華 0
積分 0
帖子 228
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2013-12-13 05:48 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kkinson 為MSN好友 通過MSN和 kkinson 交談
其實我係筆尾個金色環鎖實個工具捧仔斷左之外都冇問題
枝野幾好用

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
樓主話係新手但已經有5支噴筆,其中3支係靚野,仲話要找神兵利器?為咩?寫分析報告?請勿怪我多事,我覺得你似玩工具多過玩模型。

H&S Infinity 2 in 1 我係幾年前在網上買的,人地所有配件都可以訂,而且我係好錫住用的人,從來無整爛。
當年仲未有什麽CR、Plus、杯蓋等等,而加時代進步了......

至於有師兄講果間“樂怡化工”我好多年前去過,個老闆係後生仔,D噴筆照抄Iwata的設計,老闆自己續支噴筆裝嵌,連O-ring都係自己續個隊入去,好過癮!好山寨feel,但唔好理,應該搵到食架!

頂部
silas
少尉

UID 47040
精華 0
積分 0
帖子 665
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-3
來自 老豆老母打交之後
狀態 離線
回復 #37 timng 的帖子

放鬆D啦~ching
冇乜乜野manner去講,點樣係啱、點樣唔啱......。o靚仔個時~買枝下壼單控筆,已經好high,
有D ching 一枝180A 走遍天下無敵手
揸枝好野黎練手亦無傷大雅,成本問題啫自己accept 到就OK

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #37 timng 的帖子

鬆d la, (我自己都是找神器的玩家... )
同樣的事, 我見過有人玩過百萬hifi但都唔知個amp入面d掣點用, 成日話CD唔好聽, 結果扭下扭先知可以好聽到-->

不過講真我都好想要一支H&S,
意外地看到原來有這樣多用家, 才知我不是單丁一人. 過左新年, 真係要考龍下Infinity 還是Evolution
至於“樂怡”個價...以人仔倒對7折式計下, 我還是等英鎊回到12.5先算

頂部
silas
少尉

UID 47040
精華 0
積分 0
帖子 665
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-3
來自 老豆老母打交之後
狀態 離線
其實IWATA 嘅CM系列都出咗枝新筆"CM-CP2"0.23 (可换針嘴變0.18)

[attach]428046[/attach]
[attach]428047[/attach]
[attach]428048[/attach]

論"揸手"始終"都係IWATA好D~(個人感覺啦! 可能自己都係OLYMPUS>郡仕>IWATA,咁樣一路走黎)

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部