回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 對Tristar 既遺憾!
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
果陣Tristar 初初開業 , 我侯住佢隻panzer I A 一出睇睇個價
對比龍記 IB 早少少之前出都係百頭 , 足足成3倍價錢 . 福利直程只售75 tim..

睇場同我講 , 話d人6隻6隻咁買  , 我個friend同我都無野講....

3百幾一部車(仔) , 果時開始龍記d afv 開始越賣越貴 , 唔知有雞先定有蛋先

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
erichylee
二等兵

UID 20517
精華 0
積分 0
帖子 83
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-28
狀態 離線
即小弟在#4提及,明知龍記出開德軍野,同佢硬撼根本係自殺,硬喺出啲以前未出過嘅野,睇吓喇叭,駿馬都喺咁起家,現在做大咗都係避免出同龍記一樣嘅主題,做生意冇人咁蠢。係大家樂隔離開間快餐賣焗豬扒飯,肉醬意粉你話係未死硬?龍記落價消銀紙燒瓜你先慢慢加番價都未遲,因人地有錢燒!
龍記現在啲野咁貴,小弟睇嚟應該係佢地想杜絕本地人係佢地舖買咗然後放上網sell外國賺取差價,咁會影響外國進口商,反正香港市場有幾'細',玩來玩去未我地呢班老鬼+小許遊客,龍記根本唔care,唔買就算,所以我地去親'還記'都見啲貨差不多堆到好像少林寺木人巷咁樣!

本帖最近評分記錄
vincinpo   2014-2-25 06:47 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
raymondshe   2014-2-25 10:11 AM  讚好  +1   具參考價值
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 erichylee 於 2014-2-24 10:26 PM 發表
即小弟在#4提及,明知龍記出開德軍野,同佢硬撼根本係自殺,硬喺出啲以前未出過嘅野,睇吓喇叭,駿馬都喺咁起家,現在做大咗都係避免出同龍記一樣嘅主題,做生意冇 ...

認同一半啦 , 如果講1-6号 , 新公司出呢d熱門野係穩陣嘅 , 何况其他廠都出過/出緊 , 競爭都唔係果陣事 ,
亦唔一定係針對龍記 , 至於係龍記狙撃佢先吖 , 定係倒轉 , 又還是係龍記故意狙撃其他中國廠牌呢 ? 呢d大家都
見唔少唔再多講啦..

果個年代亞太區都好少冷門野出 , 至於後來 , 好似果架英軍傘兵電單車仔夠冷啦呱 ? 龍記咪又係爭住你出我又出 !

互相狙撃我唔理啦 , 不過***果架1号真係好貴 , 果陣一般tank都係百幾內 , 果時龍記隻tiger I initial 全包唔折都係150

頂部
erichylee
二等兵

UID 20517
精華 0
積分 0
帖子 83
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
自己人內鬥係中國人嘅強項!

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #24 erichylee 的帖子

又唔係自己頂自己人, 生意家野係一定要甘做.
好似italeri , revell 成日爭出車/飛機, revell仲攻船歐洲tim, 但係大家的二戰軍事野好似半手讓左俾星星, 不過是同airix一樣,以前有出, 所以定下出下甘樣. 條界一早玩到好明.
近少少的明記醒d, 專出現代軍事, 大家唔爭.

日本的星星和來港的星星是兩味成本價. 日本賣的星星有時平過HK買, 不過當yen紙高低不一時, 又會有小商走私由外國回來貨回日本, 又或者走私出外面.

頂部
gtafai77
軍曹

UID 28443
精華 0
積分 0
帖子 372
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-14
來自 諒山
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nekozaku 於 2014-2-20 12:23 PM 發表
tri_star有個叫阿楷,阿畢(負責訂書的,未見過,後來才有這人), 肥貓....
其實tri-star之後摋左去興發1樓,有賣模型(新貨)及代售二手模型(丫烏拍賣),
做2-4(?)就拆夥. 隔左一陴,阿楷就搬左去6樓繼續代售二手模型( ...

咦,終於有師兄喺呢度提起前 Tristar 啊楷走路呢單嘢嗱?

我唔知呢度有幾多受害人,我就係其中一位

我最初喺佢都 bid 咗幾多嘢,找晒數而只係取走一小部分(貪佢有位俾我擺);

之後因為在朋友處取回大批舊模型無位放,所以放在啊楷處寄賣(佢收我二十巴仙佣金)。

最初收錢(數目不大時)都冇乜問題,後來銀碼變大時,找數就開始拖下、灑下咁,生意開始有問題;

及後啊楷在去年七月尾突然人間蒸發,舖摺咗、電話停埋搵佢唔到,原來走咗路!

所有在佢處投得、寄賣的模型和未找的尾數一併被啊楷捲走了

損失約在二萬元以下.............(待續)

頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gtafai77 於 2014-2-27 08:03 PM 發表

咦,終於有師兄喺呢度提起前 Tristar 啊楷走路呢單嘢嗱?

我最初喺佢都 bid 咗幾多嘢,找晒數而只係取走 ...

啊楷! ...

「戰斧」一種係超時空要塞片內的人型兵器.
「戰斧」一盒自已少有地會完成的模型.
「戰斧」一個當年朋友給自己的花名.
「戰斧」一些過去的回憶.
頂部
gtafai77
軍曹

UID 28443
精華 0
積分 0
帖子 372
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 諒山
狀態 離線
大約在啊楷失蹤後無幾耐,我竟然在”Y拍”發現我存放在佢舖頭的模型拍賣中

點解我會咁肯定?本來我都諗住只係物有相同,但有幾樣嘢越睇越熟口面,

於是冒昧打去問下個賣家(我都識佢,同佢買過嘢),一問:

原來啊楷在走路前約一至兩星期,竟然叫人上去睇下有乜嘢啱,可以現金買走唔使 bid ,仲係賤賣嗰隻

有多盒龍記白盒、樹脂兵人、各廠 1:35 軍事模型........等,一概被啊楷平售套現走人

大佬,我真金白銀找晒數比你,你竟然一個屈尾十同我掟晒出來套現?

當然我買得梗係相當鍾意嘅,而賣方亦願以成本價賣番部分白盒坦克比我

啊楷,你都做得幾絕,賣咗我存放在你處的模型不止,

仲要吞埋存放在佢處仍在拍賣中(後來突然結束晒拍賣)的貨,

最甘係大約三十多架1:43的樹脂車(全部法拉利,starter,PM廠都有),全部俾佢納走晒!

(待續)

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
有冇報警呢?拉得架渦!?

頂部
gtafai77
軍曹

UID 28443
精華 0
積分 0
帖子 372
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 諒山
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2014-2-28 12:17 AM 發表
有冇報警呢?拉得架渦!?

呢個問題,我都好認真咁考慮過;但係,我買佢嘢,大家貨銀兩訖;放嘢俾佢賣,數量頗多而且諗住大家講個'信'字並無白紙黑字立據,點知乃咗嘢......

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gtafai77 於 2014-2-27 08:03 PM 發表

據我所知, 損失依個數目嘅係唔止師兄一個...

潛水...
頂部
gtafai77
軍曹

UID 28443
精華 0
積分 0
帖子 372
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 諒山
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2014-2-28 01:58 PM 發表

據我所知, 損失依個數目嘅係唔止師兄一個...

冇錯,聽聞損失比我仲金的大有人在

頂部
gtafai77
軍曹

UID 28443
精華 0
積分 0
帖子 372
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 諒山
狀態 離線
講真,當初幫襯啊楷並非同佢相熟,只不過係諗住”以模會友”,工餘時間有個地方可以聚下腳、坐下吹下水(當然對方有冇咁諗就好難講)

佢都有提及同貓 sir 拆檔後,對方睇死佢、話睇佢幾時執笠(估唔到咁快),

我心裡面其實係有多少想支持佢,希望佢搞到落去嘅,所以除咗嗰一大批”出土文物”模型之外,

我仲不斷有攞其他模型比佢放,佢有多少執下,我又可以騰出地方再買過咁啦

佢潛咗水後,我實在無法聯絡佢,惟有在吖烏拍賣度劣評佢同留言,

可能有師兄睇到,亦曾私下和我聯絡,看看有否方法討回公道(如報警),

但冇証冇據,相信警察好難幫到手

當然我亦冇諗過搞到咁絕,啊楷雖不仁,但我冇必要對佢不義...........

本帖最近評分記錄
戰斧   2014-3-1 12:46 AM  讚好  +1   
頂部
erichylee
二等兵

UID 20517
精華 0
積分 0
帖子 83
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:

請恕細佬多口問句,找晒數但係唔攞走嘅貨,是否需要比貯存費用?

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gtafai77 於 2014-2-28 10:26 PM 發表
講真,當初幫襯啊楷並非同佢相熟,只不過係諗住”以模會友”,工餘時間有個地方可以聚下腳、坐下吹下水(當然對方有冇咁諗就好難講)

佢都有提及同貓 sir 拆檔後,對方睇死佢、話睇佢幾時執笠(估唔到咁快) ...

佢呢d唔係不仁 , 而係不義...

d人呃人真係睇人...聽你咁講唔怪得佢呃你啦...

頂部
gtafai77
軍曹

UID 28443
精華 0
積分 0
帖子 372
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 諒山
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 erichylee 於 2014-3-1 12:10 PM 發表

請恕細佬多口問句,找晒數但係唔攞走嘅貨,是否需要比貯存費用?

冇錯,啊楷最初係有提及過收番倉租,但後來見我比咁多嘢佢放售,就再冇講呢件事啦。

頂部
gtafai77
軍曹

UID 28443
精華 0
積分 0
帖子 372
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 諒山
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 oj 於 2014-3-1 01:58 PM 發表

佢呢d唔係不仁 , 而係不義...

d人呃人真係睇人...聽你咁講唔怪得佢呃你啦...

師兄你講得十分對,如果我唔係對佢咁信任、冇戒心,佢係唔會咁易呃到我嘅,

佢利用他人對佢嘅信任而作出咁嘅行為,我真係十分失望,希望佢會認真反省下,咪再重犯!

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gtafai77 於 2014-3-1 03:03 PM 發表

師兄你講得十分對,如果我唔係對佢咁信任、冇戒心,佢係唔會咁易呃到我嘅,

佢利用他人對佢嘅信任而作出咁嘅行為,我真係十分失望,希望佢會認真反省下,咪再重犯!

但香港好多人做買賣就係咁 , 佢(開間舗)話咁就係咁無得傾 , 睇丫烏好多人都係果句 : "不喜勿投" 吹佢唔脹

係講個信字 , 無單、無期 有事就真係保障單方面... 到你有朝一日揾倒佢 , 又係果句 , 到時又話你信佢係你嘅錯 ,
又係甚麼"無人用槍指住迫你"幼稚之言 ...

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gtafai77 於 2014-3-1 02:56 PM 發表

冇錯,啊楷最初係有提及過收番倉租,但後來見我比咁多嘢佢放售,就再冇講呢件事啦。

如屬寄賣 , 問佢唔寄存點賣 ? 倉租要收都只應計入佣金度 , 叫做好好睇睇 . 你估好似丫烏d放幾十/幾百銀野要另外
再收果1, 兩蚊拍賣費咩 ! 麻甩佬大人大姐婆乸數

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gtafai77 於 2014-3-1 02:56 PM 發表

佢可以話你:
1. 你放左好多野係度, 又唔知點收你租, 佢覺得咁樣當補飛
2. 都唔知你係要定唔要, 有理無理, 你話過放, 又無一定話幾時收錢. 遲d, 就再遲d俾返你
數一定追唔到了, 即使俾佢見到今日呢個post, 又或者他日一朝活捉, 無單無據, 果近二萬幾蚊都唔會有返.

這不是什麼不仁不義了, 而是根本是一個圈套. 當初佢可能諗住又再開始過,
不過自己的本性如此, 對自己對客唔老實, 最後都係要再走一次,  
信佢日後會用同一招走佬了結. 總之大家小心了1.

頂部