回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 本地Online Shop真係好有問題.. Luxky
Jagdtiger1944
壹等兵

UID 55918
精華 0
積分 3
帖子 141
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2014-1-16
來自 BERLIN bleibt Deutsche
狀態 離線
本地Online Shop真係好有問題.. Luxky

16號上網LuckyModxl落order買AV油,pigment...etc  17號張單狀況轉左ship date 17/3 , 今日打去話之前有兩件貨未齊所以其實未ship未pack, 之後重要話集齊其他order " 過兩日" 先會去郵局 "寄"....     冇睇之前呢間野D post 係我抵死

14號上Easy order 蝕刻重未見影...   同日淘寶訂果D order大陸來都到曬貨, 唉... 以後淘寶買算了,不過淘寶AV油及pigment成日唔齊色.. 請問有冇師兄知門市邊樹多? thanks

頂部
raymondshe (新手上路)
大佐

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1327
精華 16
積分 61
帖子 10409
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
狀態 離線
好似訂果陣有得揀group唔group埋先出貨,但shipping cost會點就唔知

頂部
壹等兵

UID 55918
精華 0
積分 3
帖子 141
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
況且有乜理由貨都未齊話ship左... 其實睇番舊post先知Lucky呢間野好多大話

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jagdtiger1944 於 2014-3-19 01:17 PM 發表
16號上網LuckyModxl落order買AV油,pigment...etc  17號張單狀況轉左ship date 17/3 , 今日打去話之前有兩件貨未齊所以其實未ship未pack, 之後重要話集齊其他order " 過兩日" 先會去郵局 "寄"....     冇睇之前呢 ...

係 ? 等我重誝住同佢訂d resin補品tim.....

我見佢香港公司 , local courier 都送倒

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
cvn76
上等兵

UID 34484
精華 0
積分 3
帖子 234
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-13
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jagdtiger1944 於 2014-3-19 05:11 PM 發表
況且有乜理由貨都未齊話ship左... 其實睇番舊post先知Lucky呢間野好多大話

之前訂過野,訂4件但是得2件出貨,原來係無貨,要等下一水,雖然係咁𣎴過最後都無漏,而且有些特價貨又平過街舖,本地又唔收運費,都ok啦

頂部
pbaa
上校

齊齊砌搞手章  
UID 25458
精華 1
積分 10
帖子 5342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-24
來自 19xx年
狀態 離線
我都幫襯過, ok喎, 都好快手!!!

冇得砌模型啦...最後倒數了...
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #5 cvn76 的帖子

QUOTE:
本地又唔收運費

唔好講笑la, 早一排先有人講過買野會變另外一個價.
而且先後出貨同一件事都有人登相問過.
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... p;extra=&page=1

我唔會刻意去訂, 都是因為網上的保安做得唔好, 入地址做member果頁無加密, 當你按下summit 後有咩事都無人知.
有朋友在外國買書 同樣地不知為什麼的, 只是一次交易, 之後月結單多左好多不是自己簽的單, 同銀行交涉好耐先wave到.

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
但呢d on line shop 真係好方便 , 貨款多 , 有冇stock一眼睇倒

唔使好似西x河咁 , 網站幾年唔update  , 電話只答: "冇 " . 要乜要物自已上黎睇  , 上多幾次見乜都無時 , 我都唔再去lor....一係留訂 , 但唔包有貨 , 好似求佢咁! ....好賣嘅貨(一個月內)次次去都遞增幾蚊 , 難怪一有少少競爭就越做越dup

頂部
壹等兵

UID 55918
精華 0
積分 3
帖子 141
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
其實淘寶$40 shipping三四日到貨重可靠,佢地又怕你比中差評價佢店舖所以最遲都係落order後一日寄貨,九成係即日寄,而且有問題即換... 應該競爭好大好多如工具,蝕刻炮管,油..都壓到好平,順豐最快試過三日到   間"英X"重成日有禮品送
上星期掃左堆工具平到哭.. $1.5人仔stainless尖咀鉗,平頭鉗.... $25電動手工鑽重跟5種磨頭,$5 八色鋁色碟,made in japan剪鉗都係$12 ...etc  
上星期平通街價又淘左堆RB 金屬炮管, 鋼纜,蝕刻,銅枝...   唔係比Luxky玩一玩差枝AV 紅primer , 今日可開工砌Tiger了...  重淘左枝激筍$32人仔 RB SU-100金屬炮管...  為枝炮買盒模型

頂部
壹等兵

UID 55918
精華 0
積分 3
帖子 141
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 oj 於 2014-3-19 07:46 PM 發表

係 ? 等我重誝住同佢訂d resin補品tim.....

我見佢香港公司 , local courier 都送倒

不過我見佢D resin真係幾多...  但我呢三十載網上購物經歷最差一定係Luxky

上淘寶搵下resin可能重有驚喜

頂部
cvn76
上等兵

UID 34484
精華 0
積分 3
帖子 234
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-13
狀態 離線
回復 #7 kl122002 的帖子

睇番原來幾次都係入免運費既特價野

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jagdtiger1944 於 2014-3-20 01:07 AM 發表

不過我見佢D resin真係幾多...  但我呢三十載網上購物經歷最差一定係Luxky

我因為買得唔多麻 , 頂多3件 , 印象中lucxy初初係local courier 免運費 , 如果只係平郵寄我就無謂啦...
寄失都唔係未試過 , 最好就殺過去yuen long參觀 即pay即攞走 , 有朋友試過 , 話係倉黎好亂下..
呢點可以理解.

依家要買resin 眞係on line shop, 你話好似西河d咁眞係side車$ + 白行

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #12 oj 的帖子

我打過去問過, 對方小姐話明不可以入倉(可能你朋友入過一次, 所以家下唔入得? )
我有好幾次問過對方的保安幾時improve, 佢地都只是答paymen個part安全, 其他野無答過.
入地外國的Domino只要一入地址就會加密, 但呢家lucky真是好似無咩警覺性.

我今日先去領回一張新卡, 原因就是上次張卡被人簽過左一筆未授權的小帳, 成90幾美金, 你話驚唔驚?
被人偷取資料的公司自己又唔知, 又或者後知後覺; 中招的人又追唔到個源頭, 上網買野真是幾時出事都無人知.
真係小心d好.

西灣河果間真係麻麻, 唔講resin kit, 上過去一次, 真係無咩你可以找到的意外收獲
還是上hobby easy算了

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2014-3-20 09:08 PM 發表
我打過去問過, 對方小姐話明不可以入倉(可能你朋友入過一次, 所以家下唔入得? )
我有好幾次問過對方的保安幾時improve, 佢地都只是答paymen個part安全, 其他野無答過.
入地外國的Domino只要一入地址就會加密 ...

朋友都話本來係唔得 , 但點解又入得我就唔記得 , 重要係兩個人 ! 但就話根本係睇/揾唔倒野..

Hobbyeaxy , 如果可以walk in 買就好  , 我唔信香港d郵遞服務 , 公司收掛號又唔太方便...
個價重平過7,8年前係西河買 , 特登過海(净係)去睇佢d車$都未計....

有朋友話0係某模型比賽見西河老細派傳單 , 面容和善 , 同平日shop度見無相似印象 , 樣我無意見 ,
更難以想像係佢果d做生意style會同主動宣傳拉上關係

如你係身型高大(或肥大) , 上去就要小心d...其實舗大細唔係大問題 , 只要有你要嘅野...
冇嘅更加唔洗去...

頂部
壹等兵

UID 55918
精華 0
積分 3
帖子 141
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Lucky都話我知唔比上門,同埋Lucky有大陸淘寶店,我先前係淘寶度買油...但佢話唔送香港,如果香港買就叫我去Lucky. Staff話係總公司

同埋到今日6日都未收到Easy D貨..  全部兩間ship date都係流,吹水話寄根本唔重未寄, Easy重同我講寄新界耐D... 真係當我小學雞未寄過平郵

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #14 oj 的帖子

Hobbyeaxy 可以直接上門買, 我上過了, 在小西灣.  不過都是打一次電話去confirm先. 原因不時翻貨送貨的埸面會好亂.
身才高的都有少少著數, 不過大的橫向發展式的就唔太好了. 架與架之間真是很窄.
舊模型有很多塵, 帶多少少tissue.

lunckx 的姐妹店是思X , 上次擺牛記蝕片show
同樣地, 個網都是沒什麼保安可言.

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2014-3-20 09:08 PM 發表
入地外國的Domino只要一入地址就會加密 ...

佢地個網係 payment gateway 去 paypal 俾錢, paypal 有加密, 而且打密碼果邊都係 paypal 網面.
當然, 我絕對唔同意佢地個網係安全, 起碼你D個人資料係任睇.

講開PAYPAL HK 真係好衰格, 佢地US 果邊已經有二次驗證 (LOGIN + PHONE VERIFICATION), 但香港一直無. 反而GOOGLE 有, 可惜好多地方仲係收 PAYPAL 唔好GOOGLE WALLET, 否則我一定CUT 左PAYPAL... (我係由PAYPAL 開門第一年開始用到而家, 佢地之前仲打黎送左 $50 俾我... )

你張卡發生乜事?  聽講 APPLE 果邊有人試過係咁俾人小額買野過數. 我而家都係鏟走左張卡, 每次買 gift card 算.

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jagdtiger1944 於 2014-3-20 01:02 AM 發表
其實淘寶$40 shipping三四日到貨重可靠,佢地又怕你比中差評價佢店舖所以最遲都係落order後一日寄貨,九成係即日寄,而且有問題即換... 應該競爭好大好多如工具,蝕刻炮管,油..都壓到好平,順豐最快試過三日到   間" ...

AV 係灣仔修頓對面比較齊色, 不過好貴下.

淘寶可以廣州英利, 佢地都幾齊同埋 REAL STOCK.
其他店就好多係假 STOCK.
外省就唔知啦, 我盡量都係珠三角區買...

另外, 其實國內有D 日本仔工具 , 其實比香港仲平....唔係全部, 要自己慢慢比較下.

你架JS2 係1:16?

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jagdtiger1944 於 2014-3-20 01:07 AM 發表

咁你好彩, 我見過唔少仲差.
係加拿大佬, 美國佬, 德國佬, 英國佬身上都中過招...
尤其德國佬, 有問題第一句一定係你錯; 到發現問題係佢錯就會隱身.

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 icemanh 於 2014-3-22 03:05 AM 發表

佢地個網係 payment gateway 去 paypal 俾錢, paypal 有加密, 而且打密碼果邊都係 paypal 網面.
當然, 我絕對唔同意佢地個網係安全, 起碼你D個人資料係任睇.

講開PAYPAL HK 真係好衰格, 佢地US 果邊已經 ...

話說有日我張卡突然被人過左美金幾蚊. 當時我又無用手機/電腦, 一定係有人用左我張卡.
即時打去銀行check, 是一家叫netflix 的東西, https://www.netflix.com/global
我反來知呢間是網上賣劇集/片, 不過如你所見, 目前是不能在HK使用.

那麼在人的時間, 我自己的位置, 又點可能無端端用左8蚊美金買劇? 所以一定係被人盜用
家下成日上網買野, 去下去下, 真係睇自己彩數.

頂部