回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 請問有冇師兄試過本地訂模型配件平郵寄失左點算?
Jagdtiger1944
壹等兵

UID 55918
精華 0
積分 3
帖子 141
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2014-1-16
來自 BERLIN bleibt Deutsche
狀態 離線
請問有冇師兄試過本地訂模型配件平郵寄失左點算?

請問有冇師兄試過本地訂模型配件平郵寄失左點算?  責任誰付?  

頂部
fatgod
平民

UID 56106
精華 0
積分 0
帖子 31
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2014-2-3
狀態 離線
點失法?

Total loss 還是部分?

不如講多點資料。

頂部
壹等兵

UID 55918
精華 0
積分 3
帖子 141
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
14/3 order到今天影都冇,只知郵差放錯村屋上層信箱或寄錯上一層地址.. 21/3上層以無此人退番比郵局(有回郵地址)...  但到今日賣家都未收到   平郵完全冇得追蹤...  雖然只係一百蚊左右配件,但拖左半個月放大假都冇得砌真係人都癲...

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-24
狀態 離線
邊間? LM?
你都幾黑仔

頂部
壹等兵

UID 55918
精華 0
積分 3
帖子 141
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 icemanh 於 2014-4-3 11:07 PM 發表
邊間? LM?
你都幾黑仔

HE之前講果單,因岩岩先知係寄錯地址...    LM係頭一次衰姐... 之後買都冇野係預6-8日到手

香港買真係幾黑仔...  不過前日又買到好野,龍記絕版premium SU-100都比我淘到,20小時到手.. 正

News !  前晚去康田,老細話倉有好多AV油新番  

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Jagdtiger1944 於 2014-4-4 02:05 AM 發表

HE之前講果單,因岩岩先知係寄錯地址...    LM係頭一次衰姐... 之後買都冇野係預6-8日到手

香港買真係幾黑仔...  不過前日又買到好野,龍記絕版premium SU-100都比我淘到,20小時到手.. 正

News !  前晚去康田,老細話倉有好多AV油新番

問下HE點算, 你話收唔到. 再唔係, 你用 Paypal 就開 case 話收唔到, 無計...

康田老闆上次都話返左油, 結果沙黃一樣無. 我仲專登打去問左有無, 佢話有...我問即時由柴灣走出去買, 點知根本係無

頂部
壹等兵

UID 55918
精華 0
積分 3
帖子 141
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 icemanh 於 2014-4-4 03:02 AM 發表

問下HE點算, 你話收唔到. 再唔係, 你用 Paypal 就開 case 話收唔到, 無計...

康田老闆上次都話返左油, 結果沙黃一樣無. 我仲專登打去問左有無, 佢話有...我問即時由柴灣走出去買, 點知根本係無

唉... 我都估唔到一件咁簡單既交易可以咁X煩...   郵局又話彈番轉頭最耐都係7 days...  HE又話退番轉頭係耐好多...  唔知邊個先堅

前晚去係好多戰車常用色冇,只買左Russia green,smoke,rust. 不過果時佢話岩岩返貨未上架... 我諗應該有既,其實賣來賣去都係果D色, 沙黃都唔番番乜?   聽日過去睇睇有冇德軍後期黃綠啡先

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 icemanh 於 2014-4-4 03:02 AM 發表

康田1老世得一個人, 同一個中年的,
成間鋪好似貨場, 忍下la.
打電話同康田老世問幾時上架, 就可望快d上架了.
我好想要set AV 油的pigment

QUOTE:
原帖由 Jagdtiger1944 於 2014-4-4 04:06 AM 發表

唉... 我都估唔到一件咁簡單既交易可以咁X煩...   郵局又話彈番轉頭最耐都係7 days...  HE又話退番轉頭係耐好多...  唔知邊個先堅

前晚去係好多戰車常用色冇,只買左Russia green,smoke,rust. 不過果時佢 ...

你真係好黑wo , 之前又話訂左LM無回音, 家下又話HE寄件後郵差派錯地方,
退件係耐少少, 等下la. 再唔係去第二度訂過吧.

Russia green,smoke,rust好搶手, 次次去都差一步, 今日收工時即去 . 仲有d 成日無的白/黑色!!!
講真康田老世話翻左姐....一盒油得6支, 每次同色如果只翻3或4盒, 最多只有24支(果架都放唔到甘多tim), 也最多只有24個人可以買到
真是好去街市搶菜

QUOTE:
原帖由 Jagdtiger1944 於 2014-4-3 09:59 PM 發表
14/3 order到今天影都冇,只知郵差放錯村屋上層信箱或寄錯上一層地址.. 21/3上層以無此人退番比郵局(有回郵地址)...  但到今日賣家都未收到   平郵完全冇得追蹤...  雖然只係一百蚊左右配件,但拖左半個月放 ...

但既然是平郵無tracking/tracing number, 你又點樣知知郵差放錯村屋上層信箱或寄錯上一層地址?

頂部
icemanh
壹等兵

UID 44106
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2014-4-4 06:22 AM 發表

果次我都係咁問佢幾時上架, 佢話過兩日之後又過兩日, 結果過左成個幾星期先上. 之前真係信佢過兩日, 親身走去睇, 結果兩次都無上到. 之後諗住聰明少少打去問清楚, 仲俾賣 no. 佢 check, 佢叫我等等又好似走去CHECK 咁...之後話有呀, 咁我咪即刻飛去....點知又係

唔係架車噴左下半身係沙黃, 我就唔使咁慘.

QUOTE:
Russia green,smoke,rust好搶手, 次次去都差一步, 今日收工時即去 . 仲有d 成日無的白/黑色!!!
講真康田老世話翻左姐....一盒油得6支, 每次同色如果只翻3或4盒, 最多只有24支(果架都放唔到甘多tim), 也最多只有24個人可以買到
真是好去街市搶菜

家下常用的, 我都會保持有6支在手

QUOTE:
但既然是平郵無tracking/tracing number, 你又點樣知知郵差放錯村屋上層信箱或寄錯上一層地址?

都係你心水清, 可能樓上同佢講, J 生, 我早兩日收到你件郵包寄錯, 我寫低無此人後退返俾郵差, 你話我係咪好誠實?

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #9 icemanh 的帖子

你又真係買左好多下wo, 唔怪之得我買唔到la...(怒指
唔得, 要打人情牌找人幫下手先
不過我是手油上色, 一支可以用好耐, 擁有的全色表入面的3/4, 好夠用了
噴的話我都覺太少....

郵件方面..
有時村屋間間差唔多, 又有人地面當1/F (好似唐樓1樓), 可能是新手郵差出錯吧? 但如果自己唔識寫地址就抵打
當然了, 對方肯退是好事; 唔退的話你又唔知, 收件一方+開信+用你的配件是犯法, 你也不會找到條線索告人

又分享下一件(偽)靈異野:
有次我在ebay收到buyer的order, 收到payment, 好奇心在準備寄出前用google map search 下,
點知佢俾的location 是一個美國的墳場 , 又可以點寄出去? 俾死人咩? 支鏡頭可以點燒俾鬼用?
buyer以為我玩佢, 向ebay pot 我. 甘當然我會送張google map 俾ebay 同seller 睇下了
check左好耐, 先知用錯了short form (好似是簡寫街名差少少英文字)  , 真是笑死人又好無奈

頂部
壹等兵

UID 55918
精華 0
積分 3
帖子 141
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kl122002 於 2014-4-4 06:22 AM 發表

你真係好黑wo , 之前又話訂左LM無回音, 家下又話 ...

LM收曬了... 之後再訂都正常

問痴住一齊果幾個信箱屋主有冇見過.... 村屋果D信箱G,1,2/f痴埋亂到..

黑白都有應該乜色都有了...

有冇人知康田收幾點..?  比你講兩講我果日買得三枝好似有D執輸...

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線