回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 五月到台北,請台灣朋友提供台北店資料
ichijo
上等兵

UID 15215
精華 0
積分 3
帖子 218
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-22
狀態 離線
五月到台北,請台灣朋友提供台北店資料

五月到台北,希望台灣朋友能提供台北店資料,連結.

興趣是模型,玩具,食玩,台灣軍事書等等.

會住在西門町萬年.已計劃去萬品館及弘昌.

謝謝.

頂部
DSOA
中校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 23054
精華 3
積分 139
帖子 3874
成品數目 139 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-7
來自 Lonely Planet
狀態 離線
西門町……萬年最近

頂部
raymondshe (新手上路)
大佐

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1327
精華 16
積分 61
帖子 10408
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
狀態 在線

頂部
巨熊
少尉

UID 34194
精華 0
積分 17
帖子 670
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-7
狀態 離線
台北火車站地下街都有,我記得係近誠品書店地下店果邊....

有賣模型呀,GAME呀咁..同埋只有果條有野睇..(個人認為,其他都係賣D好似女人街D衫呀,手信呀之類..

之後去萬年大廈都OK,頂樓果間D模型野幾平,油就唔好買啦,一黎未必過到關,二黎香港差唔多!

頂部
ichijo
上等兵

UID 15215
精華 0
積分 3
帖子 218
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 raymondshe 於 2014-4-2 01:58 PM 發表
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D1
呢度有d

之前有搜過,但都是2013年的資料,怕近半年會有改動.

以個人思維,香港模店玩具店,一兩年的時間,很快就是搬甚或是消失了.

頂部
ichijo
上等兵

UID 15215
精華 0
積分 3
帖子 218
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 巨熊 於 2014-4-2 02:09 PM 發表
台北火車站地下街都有,我記得係近誠品書店地下店果邊....

有賣模型呀,GAME呀咁..同埋只有果條有野睇..(個人認為,其他都係賣D好似女人街D衫呀,手信呀之類..

之後去萬年大廈都OK,頂樓果間D模型野幾平,油就唔 ...

之前聽過有條食玩地下街,不知是否台北火車站地下街.

台北火車站地下街,聽講好容易行錯去唔到,早四五年去過地下街但只找到賣衫呀,手信等無關的店,行來行去只找到一間賣日本書的書店像宇宙船那種.

希望有更準確資料.

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
萬品館? 唔知現況如何?

http://www.thepmw.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=6711

萬品館唔鄰近捷運站, 我當年都只係去西門町萬年大廈走走, 而冇去到萬品館

其實香港同台北兩地的文化差不多, 觸覺亦差不多, 好賣的東西也是一早賣清, 賣不出的籮底橙款式品種也差不多, 兩地模型價格也差不遠, 當時行完沒有一種尋到寶的感覺

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ichijo 於 2014-4-2 02:53 PM 發表

之前聽過有條食玩地下街,不知是否台北火車站地下街.

台北火車站地下街,聽講好容易行錯去唔到,早四五年去過地下街但只找到賣衫呀,手信等無關的店,行來行去只找到一間賣日本書的書店像宇宙船那種.
...

地下街橫跨幾個捷運站, 我又唔覺有模型店

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
12月時先去過, 唔建議有太大期望. 西門町附近, 如師兄所講有萬年, 不過上次去都無咩野睇. 另外附近有間誠品, 地庫有間"怪獸王國" (好似咁上下), 主要都係Hottoys, sideshow果d (不過比較貴)

台北火車站有條地下街, 如果無記錯係Y段  , 最尾果段有格仔鋪, 賣卡等的鋪頭.

另外仲有間hot dog toyz, 無咩睇不過有時間都可以行下, 但唔記得邊個站落 (返到家再check check)

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6625
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
我都想問吓,邊度有較多老模

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線
台北模型店,較為值得去的不多.....

1) 萬年4樓
有兩、三間模型店,地方都不大,其中一間有較多的「舊模型」賣;有一次我係度搵到「回到未來」的 DeLorean 時光車。

2) 萬品館
有較多種類的模型和工具賣,連木船都有。不過間舖舊,老人家睇舖,感覺有點「老氣」,而且地點唔就腳,捷運去唔到,一係打的,一係坐巴士。我上次都係坐巴士去。

3) 弘燁模型
台北市信義區忠孝東路四段553巷22弄55-1號
近捷運市政府站,行過去約 10~15 分鐘。以軍事模型為主,有唔少 Alpine 兵仔,亦有不少工具。呢度賣 3M 海綿砂紙夠平,上次買左一盒,每塊約 HK$9.xx。

係台灣買模型其實平唔過香港,計埋稅比香港仲貴少少,除非買台灣產品.....  但工具之類就比香港平。

頂部
eriol
上尉

UID 24255
精華 0
積分 14
帖子 1193
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
狀態 離線
發表於 2014-4-2 09:16 PM  資料  短消息  加為好友  添加 eriol 為MSN好友 通過MSN和 eriol 交談
老實講,我去兩次都搵唔到地下街果度d模型店

大家可以叫我∼∼L∼∼

http://hk.myblog.yahoo.com/eriol92335414/
頂部
R-type
軍曹

UID 46937
精華 0
積分 17
帖子 331
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-1
狀態 離線
回復 #12 eriol 的帖子

師兄, 地下街模型段入口, 這是我以前的資料, 參考下

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
呀建
曹長

UID 40893
精華 0
積分 3
帖子 452
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-6-7
狀態 離線
師兄,我岩岩都去完台北西門丁返來,

萬年認該係最近最方便, 捷運站地下街入面得返賣衫格仔店多,

不過價錢都差唔多,如果唔係絕版野= ="不如留D位裝手信食野食好過

頂部
victorsky
軍曹

UID 1650
精華 0
積分 7
帖子 304
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-6-2
狀態 離線
台北地下街去唔去都冇所謂
上個月去完, 地下街有既香港都有, 仲要比香港貴

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2014-4-2 02:57 PM 發表
萬品館? 唔知現況如何?

http://www.thepmw.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=6711

萬品館唔鄰近捷運站, 我當年都只係去西門町萬年大廈走走, 而冇去到萬品館

其實香港同台北兩地的文化差不多, 觸 ...

MPK就黎接?真係慨嘆!
不過我對上果次去都有8年前了,當時仲有樓上樓下的,而加樓下租比人.

頂部