回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 末代會考女諷監場老師英文差
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-11
狀態 離線
末代會考女諷監場老師英文差

近日網上流傳一段短片,一名末代會考少女自拍短片,說英語力數會考試場監考老師的英文發音不準(見圖),這段短片,長五分鐘。一名名為Ruby少女,穿荈瞼捰榾ow-cut,講述考完第一科會考後,感到試場內大部份人像小學生,又批評監考老師的英文發音不準,如老師叫考生把書包的拉鏈拉上,老師把「zip up your bag」說成「sit up your bag」。少女嘲諷老師是否想叫大家做sit up。

她又指,考場老師叫考生把名字寫在答題紙上,把答題紙英文「answer sheet」說成疑似英文粗口的「answer shit」,另外又把考試期間的英文「during the exam」說成「"dealing" the exam」。

不少網友認為Ruby態度囂張,以「港女」形容,網友「撒拉弗」認為,「佢根本執蚨礞f音問題」。rurikamiyake指出,「會考緊就努力禶蠶黈恁H仲咁多時間拍video……」。

http://video.online.hk/watch/19317

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
佢真係無咩見識,如果你聽過新加坡、日本、泰國、大部份東南亞地區既人講既英文
你會覺得香港人普遍人既英文口音算係唔錯

頂部
u.c1986
中尉

UID 15429
精華 0
積分 0
帖子 722
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-8
狀態 離線
而家d 自以為是既人真係多

頂部
ce73stargazer
上尉

UID 17218
精華 0
積分 2
帖子 1146
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
狀態 離線
facebook力量大 起底組起底ed, 五字頭中學, 九龍果便oral, 到邊個ching撞到佢記得開番個po

頂部
Gesse
二等兵

UID 25376
精華 0
積分 3
帖子 98
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-21
來自 HK
狀態 離線
叫呢件<<人粉狀>><<即係重賤過人喳>>既生物收皮啦,佢咁醒既就唔使係香港考<<末代會考>>啦,
但通常呢類生物去到外國都係會比人歧視....懶係自己友.......其實外國既人係唔會理會你係乜野口音
.印度口音既英文都好惡聽啦,都無問題.反而今係你扮曬野,作狀,懶係正統發音,先會令人討厭!亦可反映出,
呢件<<人粉狀>>既生物係無到過其他國家,只係係香港識得兩句英文就扮曬人上人,以為自己係公主,其實係蕃薯.

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
來自 HONG KONG
狀態 離線
有無可能系個女仔自已聽覺有問題將「zip up your bag」聽成「sit up your bag」「answer sheet」聽成「answer shit」,「during the exam」聽成「"dealing" the exam」

又或者老師系叫佢 sit up and zip up, during your dealing with the exam, don't answer shit on your answer sheet

豈能盡如人意,但求無愧於心
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gesse 於 2010-4-23 12:53 PM 發表
叫呢件既生物收皮啦,佢咁醒既就唔使係香港考啦,
但通常呢類生物去到外國都係會比人歧視....懶係自己友.......其實外國既人係唔會理會你係乜野口音
.印度口音既英文都好惡聽啦,都無問題.反而今係你扮曬野,作狀 ...

你呢個故事正正發生過係我身上... 當年我係加拿大讀書時有個導師係印度人, 教engineering 科目, 有幾科都係佢教, 初初上堂全班大家未習慣佢既口音, 唔知佢講咩, 有幾個鬼仔走到去個dept. head到port佢, 之後個head走同我地全班開會, 明白只係口音問題, 叫俾少少時間, 之後就真係習慣左大家都冇問題了, 之後既兩年好多科都係佢教...冇人再嘈過...仲好fd添...

其實只要唔係母語就自然會有口音架啦...

路過既厚多士
頂部
Gesse
二等兵

UID 25376
精華 0
積分 3
帖子 98
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
回復 #7 VampireA 的帖子

所以呢個唔係個老師既發音問題,講得唔好唔係有罪既!
有罪既係一D自以為高人一等,但又其實無料既<<人粉狀>><<即係重賤過人喳>>既生物姐.
真係有做港女一姐既潛質,祝佢早日搵到份好工<<印度或菲律賓人開既工司>>,
正統發音呀拿!字都講錯呀拿!死未

頂部
clothoest
少佐
輕鬆模型

UID 14001
精華 5
積分 35
帖子 6763
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 朱諾
狀態 離線
發表於 2010-4-23 02:09 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 clothoest 為MSN好友 通過MSN和 clothoest 交談

QUOTE:
原帖由 Gesse 於 2010-4-23 03:26 PM 發表
有罪既係一D自以為高人一等,但又其實無料既既生物姐.
真係有做港女一姐既潛質,祝佢早日搵到份好工,

睇佢個樣都幾難

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/clothomachi
不夠立體的攝影世界
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gesse 於 2010-4-23 02:08 PM 發表
有罪既係一D自以為高人一等,但又其實無料既既生物姐.
真係有做港女一姐既潛質,祝佢早日搵到份好工,

洗咩亞洲人啦, 歐洲人講英文一樣超重口音... 仲有, 聽開美國口音既一聽澳洲口音一樣會想死...

根本就係未見過世面... 就算英國, 又有幾多人係牛津音丫...

路過既厚多士
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
我記得我n年前會考英文oral係5月底/6月頭的事, 依家咁快就考oral嫁?
ps:依家o係公司, 無得開speaker聽....

頂部
Gesse
二等兵

UID 25376
精華 0
積分 3
帖子 98
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線
回復 #10 VampireA 的帖子

其實佢想出位多人識,但又無資格做靚模,
為有出此下策,結果~得左,真係快過用<<美源髮彩>>

頂部
白果先生
少校
吹水至叻~

UID 21304
精華 1
積分 23
帖子 2236
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-17
來自 未知地域
狀態 離線
發表於 2010-4-23 02:38 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 白果先生 為MSN好友 通過MSN和 白果先生 交談 Yahoo!
我宜家就發覺我D香港口音都唔係好嚴重啦......同D外國人溝通都唔係難.
好多其他地方D口音仲勁,只係個港女見識少.

荒廢了模技....
頂部
KCFong
上尉

UID 2779
精華 0
積分 24
帖子 1530
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-31
狀態 離線
半裸?

頂部
赤君-018
中校

UID 10269
精華 0
積分 4
帖子 3082
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-24
來自 房間
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 KCFong 於 2010-4-23 04:34 PM 發表
半裸?

咪傻啦,cut左下面小小咋

頂部
Rpha
上尉

UID 3663
精華 0
積分 8
帖子 1441
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-21
狀態 離線
發表於 2010-4-23 03:34 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Rpha 為MSN好友 通過MSN和 Rpha 交談 ICQ 狀態
起底組又有事做了, 呢d人都係抹黑自己啫

都未諗好點講野就走出黎, 少女講的野好多位可以反啦
考場老師用mic講野, distortion梗有啦
就算發錯音, zip up your bag成sit up your bag, 那解釋為何呢, "少女嘲諷老師是否想叫大家做sit up"< 老師說的sit up是verb, 少女意sit up為noun

會出名係因為個名臭左

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線
近期有唔少「無腦青年」貪玩自拍 video 上載到 Internet,有扮「分手情侶互寸」、有玩「寸爆別人英文口音」.......

呢班人其實係度自己玩殘自己前途..........

頂部
骰魔
壹等兵

UID 15884
精華 0
積分 3
帖子 154
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-26
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 patmb 於 2010-4-23 06:11 PM 發表
近期有唔少「無腦青年」貪玩自拍 video 上載到 Internet,有扮「分手情侶互寸」、有玩「寸爆別人英文口音」.......

呢班人其實係度自己玩殘自己前途..........

totally agree with you!!

不過呢d小妹妹都係見識少先咁講..先至咁膚淺
有內涵o既,有見識o既人都唔會咁做同咁講老師啦~

閒置中...有問題待解決...!!
http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=71231&extra=page%3D1
頂部
ChrisOG
上尉

UID 17829
精華 1
積分 26
帖子 1150
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-25
狀態 離線
發表於 2010-4-23 06:01 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ChrisOG 為MSN好友 通過MSN和 ChrisOG 交談
條link好似冇反應上youtube搵左段
http://www.youtube.com/watch?v=i ... ure=player_embedded

QUOTE:
原帖由 KCFong 於 2010-4-23 04:34 PM 發表
半裸?

別想丫

想砌就砌
頂部
lotty424
上校

UID 28881
精華 0
積分 2
帖子 4249
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-26
來自 天水圍
狀態 離線
發表於 2010-4-23 06:16 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lotty424 為MSN好友 通過MSN和 lotty424 交談
自己聽唔清 心邪亂諗野就話人英文差
佢英文好好咩?
自問求其一個英中學生都好過佢啦
during讀"鵰寧"我又唔覺有咩問題喎
因為我聽過我d miss咁讀
佢同個外藉miss傾計佢又聽得明
講真,明就得啦
洗乜鬼特登就走去拍段片去"踩人"?
自己英文都唔好仲要話人屎
照下鏡先啦

屋企太細 模型冇位擺.......
放模型中......
HKML UVER頭號FANS XD
頂部