回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 每晚睡少於6個小時,會增加早死風險
太上老君
上尉

UID 32546
精華 0
積分 18
帖子 1502
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-7
狀態 離線
每晚睡少於6個小時,會增加早死風險

【明報專訊】歐洲一項研究報告指出,有「明確證據」顯示每晚睡少於6個小時,會增加早死風險,持續的話,未滿65歲逝世的機會率將較一晚睡夠6至8個小時的人,增加12%死亡機會。但另一方面,如果一個人通常睡超過9個小時,那最好馬上做身體檢查,因為多睡也是一種健康警報。

睡逾9小時 健康響警報

英國    華威大學(University of Warwick)與意大利    那不勒斯的費代里科二世大學(Federico II University)的學者,合作分析了歐、美、亞洲分別進行的16項研究。接受觀察的人數逾150萬,其中逾130萬人接受觀察長達25年,而有逾10萬人在此期間死亡。

研究發現,普遍每晚睡少過6小時者,在25年間比一般建議睡6至8小時者早逝機會增12%。然而,長期睡超過9小時亦非好事,其早逝率更高出30%。專家建議﹕「假如你常要睡9或10小時,最好請教醫生。」

每晚6至8小時最理想

此刊於科學雜誌《睡眠》的研究指出,睡眠少於6小時與早逝兩者間存在直接關係的「明確證據」。此前的研究早已顯示,睡眠不足與心臟病    、高血壓、癡肥、糖尿病    、高膽固醇等病痛有關。至於睡眠過多本身雖非「危險」,卻是隱伏抑鬱症    、身體活動機能衰退,乃至個別癌症等疾患的「指標」。

領導這項研究的華威大學「睡眠、健康與社會計劃」負責人卡普喬(Francesco Cappuccio)教授說﹕「睡得不夠多可以是健康差的成因,睡得過長則很可能是健康差的指標。現代社會人們平均睡眠時間正逐漸減少,這情况在全職僱員中更為普遍,這反映了社會壓力下人們工時較長和要較多輪更工作。另方面,健康狀况惡化也會令睡眠時間延長……持續每晚睡6至8個小時,可能對健康最好。」

英國睡眠研究中心專家霍恩表示,睡眠跟身體和精神健康都有關,「睡眠受很多疾病和條件影響,包括抑鬱」;改善睡眠並不一定使人活得更健康、更長壽,但每晚睡少於5個小時就對大多數人來說肯定不夠,會使人終日打瞌睡,增加駕駛或操作機械等危險。

衛報/每日鏡報/每日電訊報/英國廣播公司   
-------------------------------------------------------------------
i believe 大家都睡眠少於6小時 小心d啦下...唔好通頂砌模啦

頂部
mamansing
中尉

UID 16891
精華 0
積分 0
帖子 874
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-10
來自 我媽的怨念
狀態 離線
我唔砌野都訓少過六個鐘
死啦…

頂部
hkio666
上尉

UID 12199
精華 1
積分 15
帖子 1140
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-9
狀態 離線
發表於 2010-5-6 09:15 PM  資料  短消息  加為好友  添加 hkio666 為MSN好友 通過MSN和 hkio666 交談
我每次訓都要12個鐘先醒到

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
早幾年試過,依家轉左另外一個工作地點,都少左訓唔夠6小時

頂部
onlyone_ken
少尉

UID 35348
精華 2
積分 44
帖子 548
成品數目 44 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-8
狀態 離線
發表於 2010-5-6 10:22 PM  資料  短消息  加為好友  添加 onlyone_ken 為MSN好友 通過MSN和 onlyone_ken 交談
我註定要早死了!! 每晚只睡2-3小時, 甚至更少

凡事 物隨心轉, 但求問心無愧
頂部
zetaho2003
上尉

UID 8330
精華 0
積分 37
帖子 1135
成品數目 37 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-11
狀態 離線
發表於 2010-5-6 10:24 PM  資料  短消息  加為好友  添加 zetaho2003 為MSN好友 通過MSN和 zetaho2003 交談
咁我一定好快死

一係日日訓得幾個鍾, 一訓就十幾個鍾先醒

頂部
維多克
上等兵

UID 7019
精華 0
積分 10
帖子 239
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-4
狀態 離線
我都會好早死....

日日都要OT到4-5點
朝朝7點又要起身.....

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-14
來自 漫遊者
狀態 離線
如果放假既話,我係一定訓過9個鐘既人

但係我又唔覺身體出咩問題啵 由中學時期開已經係咁

小弟Facebook專頁https://www.facebook.com/Dragon1000model
頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線
如果要怕都唔到我 ,有太多不良嗜好啦 ~呢度唔講~癈事怪壞下一代模型高手

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
fong2002
上等兵

UID 35376
精華 0
積分 3
帖子 295
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-18
狀態 離線
好波~~我最多都唔會訓超11個鐘     但係平均真係得6個鐘訓

頂部
黑曜命
少校
模型女孩N號-黑鴨

UID 29962
精華 0
積分 22
帖子 2834
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-27
來自 沒有聲音的世界
狀態 離線
唔洗番學=訓10~14小時 (遲訓遲起...)
要番學  = 差唔多8小時
健康冇咩野._. 但是體重一直冇減冇增....QAQ 我想增重....食咁多都係冇增...

早逝又點...命運早已經注定了啦=3=

長期潛水,有緣再會~
呢度同以前唔同哂,靜左咁多...
頂部
yy1hkrss
軍曹

UID 35887
精華 0
積分 0
帖子 398
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-23
來自 HK
狀態 離線