回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 大專生畢業後負巨債 月入平均八千難還4萬4千4元貸款
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-11
狀態 離線
月入二三萬個d最慘, 公屋, 居屋, 夾屋冇佢地份,
買私人樓又買唔起, 唯有挨貴租

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2010-5-5 02:12 PM 發表
以前咪又係咁還
以前咪又係咁做好多年野先儲到首期買樓, 到而家幾十歲既仍無樓亦大有人在

點解而家好似一畢業唔洗捱唔洗做就會有好工有錢洗仲要有樓揸手, 無就怨政府無能怨唔公平?!

我唔覺得係non mean呢個system有問題, 而係入息審查亂咁來先係問題
令真正需要資助既學生硬食non mean......
唔係老馮話政府, 而係政府部門做野真係好那西(not粗口)

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
xerasic
上等兵

UID 7036
精華 0
積分 0
帖子 217
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-5
狀態 離線
雖然我早八十後少少,
但係我一出來時人工亦都得八千,
不過我都唔覺得香港讀書太貴。

重點係新一代人追求享受,卻又沒有承擔,
我見不少人都習慣先洗未來錢,
結果搞到周身債時冇錢還,
再加上咩咩兄弟的廣告,啲錢好似自動會來咁,
越洗越大,就話政府唔幫,呢樣果樣都係政府唔啱。

我認為政府好多政策都短視,冇長遠策略,係事實;
不過樣樣都賴佢就有點兒那個了。

計我話,話知你咩,總之肯做肯學肯捱,
後生仔,無理由還唔到錢(中年人或五六十後就多問題得多...)。
只係見到好多地盤工,修路工,唔係外耤人士就係新移民的家庭主婦黎做,
係後生仔唔肯捱?定係家長覺得咩工冇前(錢)途,叫仔女唔好入呢啲行業?

另外,香港係咪需要咁多「大學生」,或者係咪咁多工種都要「大學生」來做等,又係另一課題...

太多借啲椅抽水插政府的社論,要細心分析下先可以信...

頂部
anthony.cky
少校

UID 22999
精華 0
積分 15
帖子 2076
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
來自 MK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-5-5 14:27 發表
大家既話令我覺得都幾冇陰公.....有如有個女仔著高跟鞋pk就圍住佢好話佢自己咧荌I咁.......

好老實, 有頭髮冇人來做喇尼
如果屋企有, 當初洗鬼問佢借non-mean咩, 幣就幣在唔知點解住緊公屋冇 ...

以前我身邊有d同學講過...「出鑌rant loan就去日本玩~~~」

0079 MSV 砌到停唔倒手~~~
頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 anthony.cky 於 2010-5-5 02:44 PM 發表

以前我身邊有d同學講過...「出鑌rant loan就去日本玩~~~」

或者換電話買乜買麥

紅衛兵拿著mp5說:你開的話題不是我喜歡看的話我便找些同志批鬥你!
頂部
ccfai (熊貓超人)
中尉

UID 2584
精華 2
積分 27
帖子 847
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 xerasic 於 2010-5-5 02:41 PM 發表
...  我認為政府好多政策都短視,冇長遠策略,係事實;
不過樣樣都賴佢就有點兒那個了。

... 太多借啲椅抽水插政府的社論,要細心分析下先可以信...

我好認同 ...

熊貓搬家了 ... m^.^m
http://pandasuperman.blogspot.hk/
頂部
AA1014
平民

UID 48
精華 0
積分 0
帖子 44
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-30
狀態 離線
你睇下英美D財赤就知佢理財有幾醒. 成日話用英美做指標,佢哋唔係セ都做對!!!還4萬4一D都唔多,玩少D,一千幾百還幾年就還完!!! 我以前一畢業 揾8k,還Canadian Study loan10幾萬都係咁. 一出黎想揾4,5萬一個月呀?!!!比D心机做下嘢先啦! 社會責任,有借有還. 不切實際.No pain no gain!

頂部
AA1014
平民

UID 48
精華 0
積分 0
帖子 44
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-30
狀態 離線
回復 #23 xerasic 的帖子

Totally Agree with you!!!

頂部
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-24
來自 僱傭軍
狀態 離線
又話無$$$ 還 ....  電話 用   i 瘋 ....  名牌袋 ... 波鞋          .....

頂部
chris102
平民

UID 16494
精華 0
積分 1
帖子 43
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-3
狀態 離線
咁多位大佬似乎人生閱歷非常豐富,
但係又有無認真諗過,
除左以上既又IPHONE又袋又波鞋既例子之外,
又有幾多大學生捱緊苦呢?

人地唔係話借左錢唔還,
只係建議NON-MEAN個息口低D姐...

我竟然睇到有人話無錢唔好讀住,
等有錢先讀,
都真係唔知講乜好...
有D人讀大學係為左拎張沙紙搵份好工,
然後安安樂樂唔駛捱.
但係有D人讀大學係為左拎張沙紙搵份好工,
唔係話安安樂樂,
但係唔駛再捱.
政府借錢俾你讀書既政策,
其實就視教育為脫貧既其中一個途徑,
可以作為福利既一種,
但係讀完出黎無競爭力上既提升,
已經係一種高等教育對脫貧無作用既表現.
係無提升競爭力既情況之下,
咁我無啦啦借咁多錢讀個學位做咩?

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chris102 於 2010-5-6 11:33 PM 發表
咁多位大佬似乎人生閱歷非常豐富,
但係又有無認真諗過,
除左以上既又IPHONE又袋又波鞋既例子之外,
又有幾多大學生捱緊苦呢?

真係捱過苦的學生,自會懂得做人道理,自會識得諗點樣努力做野還錢........

係果班唔識諗的「溫室嫩草」,讀完書出黎打工,出左糧就淨係諗買乜、玩乜,都無諗下d錢點還........  份糧都未夠自已花費享受 (仲未計碌咭碌突),咪係度怨個 loan「好難還」lor .........

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-5-6 10:51 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談
一讀完就脫貧係三十年前ga事,
個腦係咪裝左石呢?讀完學位競爭力一定提升左la只係學位普及,宜家要學位以上先有更高競爭力
係咁有上進心就問下點拎獎學金la~仲問借錢讀學位讀學位為咩..............搞笑~

頂部
kiead1318
平民

UID 38887
精華 0
積分 0
帖子 3
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-29
狀態 離線
發表於 2010-5-6 10:58 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kiead1318 為MSN好友 通過MSN和 kiead1318 交談
要買幾多錢樓買豪宅會買起...
一d百幾萬既樓有話cheap唔買
禁點買樓...?

頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線
我未讀過大學(大學校外課程就讀得多 ) ,其實佢地祗係就咁讀完大學果 D乜乜物物學位都唔易搵返果行既職位, 我表弟讀完中7都係做返電腦程式果行再讀大學, 先叫做有個飯碗, 而家呢代青年學生大多在保護環境下成長, 跟本對金錢運用都唔識點處理, 但當然有一群苦讀既學生會珍惜借來貨款用在大學學費~ ....呢d問題政府都係隻眼開雙眼閉, 你到期還唔到咪 搵兄弟囉

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
維多克
上等兵

UID 7019
精華 0
積分 10
帖子 239
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-4
狀態 離線
其實我都問政府借左好多黎讀書
e家每期都要 6-7k 還10年
但都只係還asso o個兩年
仲有degree o個兩年都未計 (ps 唔係問政府借)

好好彩我人工真係俾e家 8-9k 好dd
Loan 又唔算真係太有問題ge
但係還左Loan俾埋家用食住行
真係可以儲到ge錢唔多

我有d同期ge同學畢左業都係得8k
loan又係要還咁多
但係食住行都冇左佢人工1/3
佢地都唔係d穿金戴銀ge人
都係月光一族
在職貧窮唔係60s 70s 後ge問題
80s後ge 畢業生好多都係

我記得當年借政府錢邊有e家個息口咁低
o個時有7-8% e 家好似 3-4%
仲要係還ge錢都冇得免稅

頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線
我岩岩問完表弟, 佢問借政府7萬幾, 之後佢半工讀 ,首年第一月還3千幾 ,之後每年儲定一筆錢作攤還, 之後最後果一年佢就好輕鬆還哂錢比政府, 佢話還呢7萬幾都唔算點節衣, 係要唔好大洗同埋要有恆心去儲, 朋友有時搞活動 唱k同埋高消費娛樂小去為妙~ 我有呢個表弟都非常自豪

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
chris102
平民

UID 16494
精華 0
積分 1
帖子 43
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2010-5-7 12:09 AM 發表
一讀完就脫貧係三十年前ga事,
個腦係咪裝左石呢?讀完學位競爭力一定提升左la只係學位普及,宜家要學位以上先有更高競爭力
係咁有上進心就問下點拎獎學金la~仲問借錢讀學位讀學位為咩..............搞笑~

師兄果然拎左好多獎學金~
可惜小弟不才,
讀整都爛GRADE,
書院又唔派窮船....

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 m1grand 於 2010-5-4 07:45 PM 發表
大專生畢業後負巨債 月入平均八千難還4萬4千4元貸款

以前讀hd果 D,最多咪1/2萬一年
而家興d乜鬼阿蘇pre阿蘇,郁o下都三四皮一年

依家d大學跟本當副學士係大水喉 :
有理無理開左先
兩年前科技專上書院 nursing asso就爆左單班學生臨畢業先知讀緊個program未過護士管理局評審  

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2010-5-4 10:24 PM 發表
唔好將每個國家最好o既褔利政策同香港比,房屋要跟星加坡、教育要跟澳洲、醫療又唔知要跟邊度、退休又跟唔知邊度......最大問題係永遠唔用香港o既低稅率同人地比,錢從何來呀?

香港低稅係假像
有好多間接稅...由地產商代收   (自己順便落埋袋    )

頂部
fourson
上尉

UID 15494
精華 0
積分 0
帖子 1753
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kiead1318 於 2010-5-7 12:16 AM 發表
要買幾多錢樓買豪宅會買起...
一d百幾萬既樓有話cheap唔買
禁點買樓...?

百幾萬既樓?
公屋定天水圍呀?

頂部
clothoest
少佐
輕鬆模型

UID 14001
精華 5
積分 35
帖子 6763
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 朱諾
狀態 離線
發表於 2010-5-7 11:51 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 clothoest 為MSN好友 通過MSN和 clothoest 交談
借埋錢比人讀書,讀完還錢都比人少?

假如真係連果千幾1個月都還唔起,當初就唔好讀

就算搵7~8K還完都有5K,比埋2K家用,3K 1個月,都有1舊1日

都有錢剩啦,係唔係真係咁辛苦丫?

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/clothomachi
不夠立體的攝影世界
頂部