回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 家長搶購日本嬰兒奶粉
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-16
狀態 離線
家長搶購日本嬰兒奶粉

家長搶購日本嬰兒奶粉
(明報)2011年3月14日 星期一 21:25
日本    發生9級地震後,本港不少家長由於擔心日本奶粉斷貨,今日搶購奶粉。

太子一間專門進口日本嬰兒用品的商店,今早亦出現希望搶購日本奶粉的人龍,逾300人在門外排隊;到場排隊的人龍中,除了一般家庭主婦,另有身穿西裝的上班人士,趁工作空檔抽身排隊買奶粉;在場有不少家長都表示,擔心當地航運因地震癱瘓,往後貨源不穩令家中幼兒「斷糧」,亦有家長指出,憂慮在日本生產的奶粉已受輻射    污染,希望搶購相信地震前已來港的日本奶粉儲存。

店內奶粉大部分存貨在開門約3小時後售罄,店長在門外貼出告示通知來客,警員以揚聲器呼籲排隊客人離去。

(即時新聞

唉, 人地係災區冇得食都未至於擔食物, 你班友仔已經餓狗搶屎, 仲要邊搶屎邊驚呢d屎有輻射, 個的屎有屍臭....
港燦呀!強國同胞呀!澳洲奶粉仲有大把呀, bb轉奶粉唔會食死架(我屋企都有bb, 轉奶粉都轉個幾次!)
唔好野野表現到同d畜牲一樣啦
似番個人好唔好?[/size]

頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2011-3-14 11:40 PM 發表

相比起日本人既表現, 當然冇得比.

不過又唔可以怪呢d "人性"表現..

對大陸人來講, 依家真係腹背受敵, 大陸既買唔過, 日本既又唔知幾時會有問題.

當然, 正如師兄所講咁, 有仲有澳洲同新西蘭可以買 ...

強國同胞出名 "精甩尾", 但係冇文化, 冇修養, 我唔怪佢地, 因為佢地真係係蠻荒長大
但係d港燦呢? 成日歧視的同胞, 到頭來比同胞仲醜陋!

中國人呀!你再要多幾多個4千年先至可以似番個人啊?

頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #4 ↗城☆ 的帖子

師兄, 我日日賣奶粉, 講個事實你知:

除祖國三眾青安牌以外, 全世界90%既奶粉來源澳洲同新西蘭。歐洲奶粉如是, 日本奶粉亦如是!

你估日本仔嘜野都自家出品咩?

頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #5 VampireA 的帖子

唔使咁驚, 基本物理學已經說明, 所有放射性物質都有半衰期, 受污染物種體內的放射性物質隨時間消失。

頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #2 機動老鬼 的帖子

咁人地又真係幾富貴既, 就祝佢陷家都咁富貴, 食窩麻食到死(我地唔好仇富呀, 唔係又會幾十歲都俾人叫憤青架啦!)

頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cf18 於 2011-3-14 11:57 PM 發表
真醜惡... 像 ex-s 這種只歧視中國人的中國人...

你說的完全對!
我很醜惡
我很涼薄
我不希望十三人都像我
我只仍希望我既同胞能夠進化多一點點, 進化得多點像個人!

頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #11 ↗城☆ 的帖子

人性總有陰暗面
日本仔都唔例外
你睇睇 "科長島耕作" 就略知一二
但係今次既天災, 又不由得 "中國人"/"共產黨"應該認真反思既....

頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #17 twinsa 的帖子

你去埋其他有日本奶粉既地方睇下就感受到嘜嘢叫 "餓狗搶屎"!

頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #17 twinsa 的帖子

仲有呀, 個個原本買一兩罐, 宜家變左買兩三箱, 咁咪多左人冇貨買!
宜家就係未有事就已經搞到要輪米, 如果真係一個海嘯殺到香港, 我就打死都唔信唔會打尖唔會打交!

頂部